BĂ€sta hundfodret

BÀsta hundfodret: Hundfoder bÀst i test

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Dogman, GranngÄrden och VetZoo.

Vad vi Ă€ter och stoppar i oss spelar stor roll för vĂ„r hĂ€lsa. Äter vi hĂ€lsosamt och anpassat för vĂ„ra behov sĂ„ kommer vi mĂ„ bĂ€ttre och vĂ„ra kroppar kommer orka lĂ€ngre. Precis det samma gĂ€ller för hundar, och det Ă€r dĂ€rför viktigt att man som hundĂ€gare tĂ€nker efter en extra gĂ„ng innan man vĂ€ljer foder till sin hund.

Fodret kan dock komma att bytas ut under hundens livstid – en hundvalp ska exempelvis inte ha samma foder nĂ€r den blir Ă€ldre och en hund kan bli rekommenderad av veterinĂ€r att i en period Ă€ta specialanpassat foder. Det Ă€r dĂ€rför valpar Ă€ter valpfoder och seniorer ges seniorfoder. Men annars ska man inte hĂ„lla pĂ„ och byta hundens foder för ofta, fundera dĂ€rför noga över vilket foder du vill satsa pĂ„ till din hund.

Precis som det finns mÄnga olika rön kring vad som Àr bra för oss mÀnniskor att stoppa i oss sÄ finns det ocksÄ mÄnga olika idéer om vad som Àr bra och vad som Àr dÄligt för vÄra fyrbenta vÀnner att Àta. Jag tipsar dÀrför hÀr om lite olika typer av foder, för att du ska hitta ett foder som passar just din hunds diet.

Det kan till exempel vara sÄ att din hund visar sig vara foderallergiker eller Àr kÀnslig för vissa födoÀmnen. Om sÄ Àr fallet rekommenderar jag dig att spana in mina guider till bÀsta fodret för hund med kÀnslig mage respektive bra allergifoder för hund.

Med det sagt hoppar vi rakt in pÄ topplistan över det bÀsta hundfodret pÄ marknaden. Min förhoppning Àr att du hittar ett foder som kÀnns bra för just dig och din hund!

BĂ€sta hundfodret: Torrfoder

Torrfoder Àr bra pÄ flera olika sÀtt, det Àr smidigt att mÀta upp sÄ din hund fÄr lagom mycket mat och det har lÄng hÄllbarhet. Det Àr dessutom lÀttare att fÄ in alla de nÀringsÀmnen som din hund behöver pÄ fÀrre kalorier i ett torrfoder och pÄ sÄ sÀtt kan torrfoder vara en vÀg till att bibehÄlla en hÀlsosam vikt pÄ din hund. Dessutom Àr torrfoder ofta bra för din hunds tÀnder, det kan pÄ ett annat sÀtt Àn vÄtfoder hjÀlpa till att bibehÄlla hygienen i din hunds mun.

HÀr nedan tipsar jag om nÄgra bra produkter. För fler tips pÄ sÄdana rekommenderar jag att du spanar in vÄr artikel om det bÀsta torrfodret i olika prisklasser.

1. FourFriends Adult

FourFriends Adult
FourFriends Adult

Detta foder Àr gjort för att passa alla hundraser och alla vuxna hundar med en normalaktiv vardag, vilket kan vara smidigt för dig som har hundar av olika raser. PÄ förpackningen finns en tabell med en fingervisning om hur mycket av fodret som du bör ge din hund beroende pÄ hur mycket den vÀger, sÄ du inte behöver oroa dig för att din hund varken fÄr för mÄnga eller för fÄ kalorier.

Just denna variant av foder frÄn FourFriends Àr berikad med protein frÄn kyckling och Àr till 42% uppbyggt av animaliska produkter. Valet av kyckling grundar sig bland annat i att kycklingkött Àr berikat med aminosyror som Àr bra för hundar och deras hÀlsa, kyckling Àr dessutom ett magert protein och det kan dÀrför i vissa fall vara lÀttare att med kycklingbaserat hundfoder bibehÄlla en sund vikt för din hund. Detta foder Àr Àven fritt frÄn gluten och innehÄller istÀllet kolhydrater frÄn ris och potatis.

2. Appetitt Adult Maintenance Medium

Appettitt Adult Maintenance
Appettitt Adult Maintenance

Appetitt Àr ett norskt företag som tillverkar hundfoder av bÀsta kvalitet. Hela tillverkningsprocessen sker i Norge för noga övervakning sÄ att kunden ska kunna lita pÄ att fodret hÄller en god kvalitet. Appetitt erbjuder mÄnga olika foder anpassade för olika raser och storlekar och hÀr har vi ett för mellanstora hundraser med en normal aktivitetsnivÄ som Àr mellan 1-7 Är gamla.

Det hĂ€r fodret innehĂ„ller antarktisk krill för att tillgodose hundens behov av Omega 3-fettsyror som Ă€r viktigt för hundens vĂ€lmĂ„ende. Fodret Ă€r ocksĂ„ anpassat för den hund som har en kĂ€nslig mage och behöver “snĂ€ll” mat dĂ„ det inte innehĂ„ller kornrĂ„varor – förutom ris. Fodret Ă€r ocksĂ„ bra för din hunds mage dĂ„ det innehĂ„ller s.k. fruktooligosackarider frĂ„n vegetabiliska fiber.

3. Doggy Original

Doggy Original hundfoder
Doggy Original

Doggy Àr ett svenskt varumÀrke med svensk hundmat som funnits pÄ marknaden i nÀrmare 100 Är. De har enligt sig sjÀlva ett stort fokus pÄ miljön och de tycker att det Àr viktigt att vÀrna om naturen och vÄr jord. Detta mÀrks bl a pÄ att de omsorgsfullt valt ut materialet till deras förpackningar för ett sÄ lÄgt koldioxidutslÀpp som möjligt och att deras kök drivs av 100% förnybar energi.

Doggys Originalfoder Àr baserat pÄ fÀrsk svensk kyckling och passar de flesta hundraser med en normalaktiv livsstil. Fodret innehÄllet ocksÄ linfrön som i sin tur innehÄller omega 3-fettsyror vilket exempelvis Àr bra för din hunds pÀls och gör den len och blank. Fodret innehÄller ocksÄ varsamt processat fullkornsvete som ger god nÀring och som Àr bra för mÄnga hundars tarmfunktion. Numera innehÄller fodret 20% mer kyckling Àn tidigare vilket ger en bra smÀltbarhet.

Doggy Original torrfoder kan serveras som det Àr eller uppblött i vatten.

BÀsta spannmÄlsfria hundfodret

Huruvida hundar mÄr bra eller inte mÄr bra av att fÄ sig spannmÄl Àr omtvistat, vissa tror att spannmÄl inte tillhör hundens naturliga diet medan vissa ser hunden som en allÀtare. Det finns ocksÄ flera hundar med kÀnslig mage som behöver Àta ett foder utan spannmÄl. Jag tipsar bÄde om foder med spannmÄl och utan spannmÄl i denna artikeln för att jag tror att du kÀnner din hund bÀst och vet vad den behöver bÀttre Àn nÄgon annan.

SpannmÄlsfria foder kommer i alla olika former och lite lÀngre ner tipsar jag om spannmÄlsfritt vÄtfoder och fÀrskfoder men hÀr kommer tvÄ tips pÄ torrfoder utan spannmÄl som jag har fÄtt gott intryck av!

1. Buddy Pet Foods Wild Venison

Buddy Pet Foods Wild Venison spannmÄlsfritt hundfoder

Det spannmÄlsfria hundfodret Wild Venison frÄn Buddy Pet Foods Àr ett torrfoder som vi gillar mycket. Detta foder Àr för vuxna hundar och levereras i en förpackning som Àr Äterförslutningsbar. Proteinet i denna produkt kommer frÄn hjortkött, och fodret innehÄller Àven superfoods och sötpotatis. Detta Àr ett lÀmpligt foder för en hund som har en normal energinivÄ.

Du kan lÀsa en mer utförlig recension av Buddy Pet Foods nyheter hÀr!

2. Magnussons SpannmÄlsfria hundfoder

Magnussons SpannmÄlsfria
Magnussons SpannmÄlsfria

Magnussons spannmÄlsfria foder Àr ett svenskt hundfoder utan spannmÄl. Just detta foder innehÄller alltsÄ inte spannmÄl utan Àr istÀllet baserat pÄ rÄvaror som nötkött, Àrtor och Àgg. Magnusson har dock flera olika foder, sÄ det Àr inte svÄrt att hitta ett annat foder frÄn detta mÀrke om inte just spannmÄlsfritt foder kÀnns som nÄgot för din hund.

Magnussons foder Àr gjort pÄ svenska rÄvaror dÄ detta familjeföretag Àr mycket mÄna om att vara sÄ miljövÀnliga som möjligt, exempelvis sÄ anvÀnder de bara vattenalstrad energi i framstÀllningen av sina produkter. Fodret Àr ugnsbakat vilket Àr skonsamt mot rÄvaran och bibehÄller en stor del av rÄvarans nÀring för att din hund ska fÄ i sig sÄ mycket viktiga nÀringsÀmnen som möjligt och för att fodret ska smaka gott.

Magnusson Àr noga med att anvÀnda sig av svenska rÄvaror och detta foder innehÄller exempelvis svensk kallpressad rapsolja och svenska morötter. MÄnga av torrfodren pÄ marknaden innehÄller s k köttmjöl för att öka andelen animaliskt protein i fodret, Magnusson Àr dock en av de tillverkare av hundfoder som Àr noga med att utesluta detta för att fodren inte ska innehÄlla nÄgot som inte bidrar till en hÀlsosam diet för din hund.

MÄnga hundÀgare anser detta vara inte bara det bÀsta spannmÄlsfria fodret utan Àven det överlag bÀsta svenska hundfodret.

BĂ€sta hundfodret: VĂ„tfoder

VĂ„tfoder Ă€r ett mjukt typ av foder, det Ă€r ofta mjuka bitar kött som ligger i en gelĂ© eller sĂ„s, men vĂ„tfoder kan ocksĂ„ komma i form av “korvar” eller patĂ©er. VĂ„tfoder kan vara bra att ge din hund om denna exempelvis behöver nĂ„got som Ă€r lite lĂ€ttare att tugga eller bara för att variera hundens diet om denna annars ofta Ă€ter torrfoder. HĂ€r nedan har jag listat nĂ„gra riktigt bra vĂ„tfoder frĂ„n olika företag med olika fokusomrĂ„den.

1. Yummy Beef frÄn Buddy Petfoods

Yummy Beef vÄtfoder

Yummy Beef frÄn Buddy Pet Foods Àr ett komplett vÄtfoder. Fodret Àr avsett för vuxna hundar och innehÄller fÀrskt nötkött. PÄ ingredienslistan Äterfinns Àven svarta vinbÀr, linfröolja, yucca och sötpotatis. Förpackningen kan lÀtt öppnas utan att du behöver anvÀnda en konservöppnare.

En sak som vi verkligen gillar med detta vÄtfoder Àr att man enkelt kan urskilja sötpotatisen och de övriga ingredienserna. Fodret ser med andra ord betydligt trevligare ut Àn den grÄ-bruna sörja som mÄnga andra vÄta hundfoder liknar. Vi tror att mÄnga hundar skulle Àlska detta foder, likt vÄra jyckar gör!

2. Adult All Breeds CXW frÄn Specific

Specificℱ Adult All Breeds CXW
Specificℱ Adult All Breeds CXW

Företaget Specific har under en lÄng tid tillverkat specialanpassat veterinÀrfoder, alltsÄ foder som Àr anpassat för hundar med olika speciella behov. De har ocksÄ flera allergianpassade foder pÄ marknaden, detta tillsammans med den passion de verkar ha för bra rÄvaror gör att jag anser att detta Àr ett vÄtfoder vÀrt att nÀmnas.

Just vÄtfodret Adult All Breeds CXW har ett mÄttligt energiinnehÄll för att din hund ska kunna bibehÄlla en sund vikt. Det hÀr fodret Àr Àven gjort pÄ rÄvaror med en hög smÀltbarhet vilket leder till att din hunds mage enklare kan ta upp mycket nÀring. Det tillsatta Psyllium Husk ger ocksÄ en god effekt pÄ din hunds tarmfunktion och de Omega 3-fettsyrorna som Àr tillsatta i fodret ger en frisk hud, pÀls och friska leder. Fodret Àr Àven fullproppat med protein frÄn bÄde nöt, gris, kyckling och till och med Àgg!

3. Organic Dog Chunks frÄn Yarrah

Yarrah Organic Dog Chunks Chicken
Yarrah Organic Dog Chunks Chicken

HÀr Àr ett vÄtfoder baserat pÄ ekologisk kyckling frÄn Yarrah. Att kycklingen Àr ekologisk Àr ingen slump, de facto sÄ har Yarrah ett stort fokus pÄ just ekologiska rÄvaror. SÄ Àr du noga med att din hunds foder Àr ekologiskt kan det hÀr vara fodret för dig och din hund!

Just denna produkt Àr gjord pÄ kyckling men finns ocksÄ i en grönsaksvariant med vÀl utvalda och ekologiska grönsaker. I detta vÄtfoder kommer kyckling i en god sÄs som ocksÄ innehÄller nÀsslor för din hunds njurars vÀlmÄende samt tomater dÄ dessa innehÄller bra vitaminer, fosfor och kalcium samt flera andra nÀringsÀmnen som Àr viktiga för hundar att fÄ i sig.

I enlighet med Yarrahs filosofi innehÄller sjÀlvklart inte fodret varken fÀrgÀmnen eller aromer och detta vÄtfoder Àr dessutom KRAV-mÀrkt.

BĂ€sta hundfodret: FĂ€rskfoder

FĂ€rskfoder Ă€r ett typ av foder som Ă€r skapat frĂ„n tanken om att hundar nĂ€r de levde i det fria och i sitt naturliga element Ă„t rĂ„tt kött och att de dĂ€rför bör göra det Ă€ven nu. FĂ€rskfoder Ă€r alltsĂ„ rĂ„tt kött som man frusit ner för att behĂ„lla nĂ€ringsĂ€mnena, man tillsĂ€tter heller inte spannmĂ„l eller konserveringsĂ€mnen till fĂ€rskfoder dĂ„ man vill att fodret ska vara sĂ„ “naturligt” som möjligt. HĂ€r nedan har jag samlat nĂ„gra exempel pĂ„ bra fĂ€rskfoder för din hund! 

1. VOM Taste Köttbullar av nöt

VOM Taste Nöt Köttbullar
VOM Taste Nöt Köttbullar

Detta Àr ett fÀrskfoder av högsta kvalitet frÄn det norska företaget Vom og Hundemat som pÄ relativt kort tid har etablerat sig ordentligt pÄ marknaden. Alla produkter i Taste-serien innehÄller kött frÄn ett respektive djur, en produkt innehÄller endast kyckling, en annan endast nöt osv.

Köttet kommer frÄn svenska eller norska djur och Àr noga utvalt och fodret innehÄller flera olika delar av djuret, bÄde kött, vom och organ för att efterlikna en vild hunds diet. Köttet Àr dÀrför inte heller vÀrmebehandlat och har pÄ sÄ sÀtt fÄtt bibehÄlla sin smak och nÀring. Trots att man inte velat behandla köttet för mycket har man ÀndÄ sett till att berika köttet med extra nÀring, sÄsom vitaminer och mineraler för att din hund sÀkert ska fÄ i sig allt den behöver för att mÄ bra.

2. FÀrskfoder Kyckling Exklusiv frÄn Halla

Halla Kyckling Exklusiv
Halla Kyckling Exklusiv

HÀr Àr Ànnu ett exempel pÄ ett bra fÀrskfoder med noga utvalt kött i, allt kött i korvarna kommer frÄn VÀstergötland och produktionen av fodret sker utanför Skara i Hallas egna lokaler. Halla har hÄllit ner pÄ mÀngden ingredienser för att du som husse eller matte enkelt ska fÄ en överblick över vad din hund fÄr i sig utan att behöva kryssa bland olika E-Àmnen.

Hallas vÀrderingar kan beskrivas som gröna och naturliga, i deras produktion anvÀnder de sig av el de skapat av egen vattenkraft i Än Flian som ligger nÀra deras produktionslokaler och de Àr noga med att i allra största mÄn anvÀnda sig av svenska och naturliga rÄvaror.

Det finns flera olika fĂ€rskfoder frĂ„n Halla med flera olika smaker, just denna innehĂ„ller kyckling men de kommer ocksĂ„ i smakerna av lamm och nöt exempelvis. Även detta foder Ă€r spannmĂ„lsfritt.

BÀsta hundfodret för olika raser

Det Àr viktigt att ta hÀnsyn till en hundras specifika egenskaper nÀr man vÀljer foder. För att underlÀtta valet för hundÀgare med olika hundraser har vi tagit fram specifika guider för populÀra raser:

Vanliga frÄgor om hundfoder

HÀrnÀst ska jag försöka besvara vanliga frÄgor om hundfoder pÄ ett lÀttbegripligt sÀtt.

Vilket hundfoder Àr bÀst?

FrĂ„gan ”vilket hundfoder Ă€r bĂ€st” Ă€r en frĂ„ga som erfordrar ett subjektivt svar. I denna artikel strĂ€var jag dock efter att vara sĂ„ pass objektiv som bara Ă€r möjligt nĂ€r det kommer till bedömningen av de olika fodren. Av denna anledning har jag konsulterat en extern testare som har hjĂ€lpt till att bedöma de produkter som hĂ€r rekommenderas.

VÀrt att notera Àr att storleken pÄ din hund inte har nÄgon större betydelse för valet av foder. Det finns alltsÄ inte ett bÀsta hundfoder för smÄ hundar respektive stora jyckar. Den enda egentliga skillnaden Àr att mer petita individer generellt sett Àter mindre portioner Àn sina större artfrÀnder.

Vilket hundfoder ska jag vÀlja?

PÄ marknaden finns en hel uppsjö med olika foder för hundar att vÀlja mellan. Hur kan man vÀlja hundfoder till sin jycke, kanske du undrar med anledning av detta? Och vilket slags foder ska man ens börja med att titta pÄ?

Det finns torrfoder, vĂ„tfoder och fĂ€rskfoder exempelvis. Torrfoder Ă€r – som du hör pĂ„ namnet – ett torrt foder som ofta kommer i pĂ„sar och Ă€r i form av smĂ„ knapriga bitar. VĂ„tfoder och fĂ€rskfoder ser ungefĂ€r likadant ut men de skiljer sig Ă„t pĂ„ flera olika sĂ€tt, exempelvis sĂ„ har vĂ„tfoder en mycket lĂ€ngre hĂ„llbarhet och Ă€r framstĂ€llt pĂ„ ett annat sĂ€tt Ă€n fĂ€rskfoder som ofta ska förvaras kylt och har en kortare hĂ„llbarhet. Jag tipsar om foder inom alla dessa kategorierna samt om spannmĂ„lsfritt foder lite lĂ€ngre upp i denna artikel.

Är du kanske nybliven valpĂ€gare och Ă€r lite osĂ€ker pĂ„ vad du ska utfodra din hund med skadar det aldrig att frĂ„ga din veterinĂ€r. Denne Ă€r utbildad pĂ„ omrĂ„det och bör vara uppdaterade kring vad en hund bör och inte bör Ă€ta. Ifall du har köpt din hund av en uppfödare Ă€r dessa dessutom ofta skickliga i att vĂ€lja ut ett passande foder för din hund. Det finns flera foder som Ă€r anpassade efter olika raser pĂ„ det sĂ€ttet att de innehĂ„ller olika nĂ€ringsĂ€mnen men ocksĂ„ att fodret kan komma i mindre eller större bitar, dessa fodren Ă€r dock ofta lite dyrare men Ă€ndĂ„ vĂ€rda att fundera över som ett alternativ.

Vad ska ett hundfoder innehÄlla?

En vanlig frÄga bland hundÀgare Àr vad ett hundfoder ska innehÄlla. Faktum Àr att de flesta foder pÄ marknaden idag Àr bra och innehÄller sÄdant som Àr bra för din hund, dock skiljer sig sjÀlvklart kvaliteten pÄ rÄvarorna frÄn ett billigare och ett dyrare foder. Med det inte sagt att fodret pÄ ett sjÀlvklart sÀtt blir bÀttre desto dyrare det blir.

NÀr man ska vÀlja foder kan man ocksÄ fundera pÄ om man vill ha blandade proteinkÀllor, alltsÄ att fodret exempelvis innehÄller bÄde nöt och fÄgel och hur hög procent av fodret som faktiskt Àr protein.

En av de mest högljudda debatterna kring hundfoder Àr antagligen den kring om hundar ska Àta spannmÄl eller ej, men oavsett var man stÀller sig i den frÄgan Àr det viktigt att ge sin hund en varierad diet. De olika proteinerna, eventuella spannmÄlet och allt det som utgör ett bra hundfoder kommer i olika former.

Hur byter man hundfoder?

Det kan hÀnda att du vill eller behöver byta hundfoder under din hunds liv. En rad olika möjliga orsaker kan ligga bakom det tilltÀnkta bytet, men det Àr viktigt att detta sker pÄ ett planerat och ordnat sÀtt. Det bÀsta sÀttet att göra ett sÄdant byta Àr gradvis.

Ett exempel för att byta hundfoder Àr att göra ett gradvis byte under fem dagar enligt följande:
Första dagen blandar du en del av det nya fodret med fyra delar av det gamla (20 % respektive 80 %).
Andra dagen blandar du tvÄ delar av det nya fodret med tre delar av det gamla (d.v.s. 40 % respektive 60 %).
Tredje dagarna blandar du tre delar nytt foder med tvÄ delar gammalt (60 % respektive 40 %).
FjÀrde dagen blandar du fyra delar nytt foder med en del gammalt foder (80 % respektive 20 %).
FrÄn och med den femte dagen fyller du sedermera din hunds matskÄl med enbart det nya fodret.

Hur blötlÀgger man hundfoder?

SĂ€rskilt om du har en yngre valp kan du vilja blötlĂ€gga hundfodret. Genom blötlĂ€ggningen minskar fodrets tuggmotstĂ„nd och gör det dĂ€rför enklare för valpar – eller Ă€ldre hundar som har svĂ„righeter att tugga – att Ă€ta fodret. Ytterligare en anledning att göra detta Ă€r att hunden enklare tillgodogör sig vĂ€tska via det blötlagda fodret.

Det bÀsta sÀttet att blötlÀgga hundfoder Àr att tillsÀtta varmt vatten. NÀr du gör detta kommer fodrets smak och lukt att förstÀrkas och maten blir dÀrmed mer aptitlig i hundens ögon. Detta kan fÄ Àven mindre matglada hundar att börja Àta lite mer.

Börja med att bara tillsÀtta nÄgra matskedar varmt vatten för att göra fodret mjukare. Du kan sedan tillsÀtta ytterligare vatten om du kÀnner att fodret behöver göras Àn mjukar. Vissa hundar föredrar att torrfodret blötlÀggs och mossas till en pastej.

Hur lÀnge hÄller hundfoder?

Vanligtvis hÄller ett torrfoder i hela 10-14 mÄnader. Fodrets hÄllbarhet hÀnger dels pÄ sjÀlva produkten men ocksÄ pÄ huruvida förpackningen har öppnats eller ej. Ett foder vars förpackning har öppnats hÄller sig Ätminstone 5-6 mÄnader.

Hur mycket vÀger hundfoder?

Hundfoder vÀger olika mycket beroende pÄ dess innehÄll och utformning. NÀr det kommer till sjÀlva förpackningen finns det foder i allt frÄn mindre pÄsar pÄ nÄgot enskilt kilo till större förpackningar med en vikt pÄ uppemot 15 kilo eller mer.

Avslutande tankar om bÀsta hundfodret

Detta var nĂ„gra exempel pĂ„ bra foder ur olika kategorier – spannmĂ„lsfritt, torrfoder osv. Hittar du inte ett foder som tĂ€cker allt det du söker Ă„t din hund kan du fundera pĂ„ om det kan fungera att blanda olika typer av foder Ă„t din hund, det Ă€r exempelvis inte ovanligt att blanda torrfoder och vĂ„tfoder.

Och just det, glöm inte att alltid servera din hunds mat med fÀrskt vatten!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

2 reaktioner pĂ„ ”BĂ€sta hundfodret: Hundfoder bĂ€st i test”

 1. Hej ,
  Kort frÄga , vad Àr bakgrunden till att just vom hundemat blev bÀsta hundmat samt vilka fÀrskfoder har testats ?
  Hur mycket vetenskap och fakta byggd pÄ studier ?
  HĂ€lsar sirpa

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Sirpa och tack för din kommentar!

   Din frÄgestÀllning Àr högst relevant, och svaret pÄ frÄgan Àr att det rör sig om en subjektiv bedömning baserad pÄ tester och egna erfarenheter. Vi har inte testat nÄgra produkter utöver de som tas upp i artikeln och dÄ bedömningen Àr helt och hÄllet subjektiv. Rangordningen Àr med andra ord inte överhuvudtaget baserad pÄ studier eller annan vetenskaplig evidens.

   Du har dock en intressant vinkel pÄ din frÄga, och sannolikheten Àr stor att vi kommer ta den vetenskapliga aspekten i beaktande i framtida tester.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *