Bästa hundfodret

Bästa hundfodret: Hundfoder bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman och VetZoo.

Vad vi äter och stoppar i oss spelar stor roll för vår hälsa. Äter vi hälsosamt och anpassat för våra behov så kommer vi må bättre och våra kroppar kommer orka längre. Precis det samma gäller för hundar, och det är därför viktigt att man som hundägare tänker efter en extra gång innan man väljer foder till sin hund.

Fodret kan dock komma att bytas ut under hundens livstid – en hundvalp ska exempelvis inte ha samma foder när den blir äldre och en hund kan bli rekommenderad av veterinär att i en period äta specialanpassat foder. Det är därför valpar äter valpfoder och seniorer ges seniorfoder. Men annars ska man inte hålla på och byta hundens foder för ofta, fundera därför noga över vilket foder du vill satsa på till din hund.

Precis som det finns många olika rön kring vad som är bra för oss människor att stoppa i oss så finns det också många olika idéer om vad som är bra och vad som är dåligt för våra fyrbenta vänner att äta. Jag tipsar därför här om lite olika typer av foder, för att du ska hitta ett foder som passar just din hunds diet.

Det kan till exempel vara så att din hund visar sig vara foderallergiker eller är känslig för vissa födoämnen. Om så är fallet rekommenderar jag dig att spana in mina guider till bästa fodret för hund med känslig mage respektive bra allergifoder för hund.

Med det sagt hoppar vi rakt in på topplistan över det bästa hundfodret på marknaden. Min förhoppning är att du hittar ett foder som känns bra för just dig och din hund!

Bästa hundfodret: Torrfoder

Torrfoder är bra på flera olika sätt, det är smidigt att mäta upp så din hund får lagom mycket mat och det har lång hållbarhet. Det är dessutom lättare att få in alla de näringsämnen som din hund behöver på färre kalorier i ett torrfoder och på så sätt kan torrfoder vara en väg till att bibehålla en hälsosam vikt på din hund. Dessutom är torrfoder ofta bra för din hunds tänder, det kan på ett annat sätt än våtfoder hjälpa till att bibehålla hygienen i din hunds mun.

Här nedan tipsar jag om några bra produkter. För fler tips på sådana rekommenderar jag att du spanar in vår artikel om det bästa torrfodret i olika prisklasser.

1. FourFriends Adult

FourFriends Adult
FourFriends Adult

Detta foder är gjort för att passa alla hundraser och alla vuxna hundar med en normalaktiv vardag, vilket kan vara smidigt för dig som har hundar av olika raser. På förpackningen finns en tabell med en fingervisning om hur mycket av fodret som du bör ge din hund beroende på hur mycket den väger, så du inte behöver oroa dig för att din hund varken får för många eller för få kalorier.

Just denna variant av foder från FourFriends är berikad med protein från kyckling och är till 42% uppbyggt av animaliska produkter. Valet av kyckling grundar sig bland annat i att kycklingkött är berikat med aminosyror som är bra för hundar och deras hälsa, kyckling är dessutom ett magert protein och det kan därför i vissa fall vara lättare att med kycklingbaserat hundfoder bibehålla en sund vikt för din hund. Detta foder är även fritt från gluten och innehåller istället kolhydrater från ris och potatis.

3. Doggy Original

Doggy Original hundfoder
Doggy Original

Doggy är ett svenskt varumärke med svensk hundmat som funnits på marknaden i närmare 100 år. De har enligt sig själva ett stort fokus på miljön och de tycker att det är viktigt att värna om naturen och vår jord. Detta märks bl a på att de omsorgsfullt valt ut materialet till deras förpackningar för ett så lågt koldioxidutsläpp som möjligt och att deras kök drivs av 100% förnybar energi.

Doggys Originalfoder är baserat på färsk svensk kyckling och passar de flesta hundraser med en normalaktiv livsstil. Fodret innehållet också linfrön som i sin tur innehåller omega 3-fettsyror vilket exempelvis är bra för din hunds päls och gör den len och blank. Fodret innehåller också varsamt processat fullkornsvete som ger god näring och som är bra för många hundars tarmfunktion. Numera innehåller fodret 20% mer kyckling än tidigare vilket ger en bra smältbarhet.

Doggy Original torrfoder kan serveras som det är eller uppblött i vatten.

Bästa spannmålsfria hundfodret

Huruvida hundar mår bra eller inte mår bra av att få sig spannmål är omtvistat, vissa tror att spannmål inte tillhör hundens naturliga diet medan vissa ser hunden som en allätare. Det finns också flera hundar med känslig mage som behöver äta ett foder utan spannmål. Jag tipsar både om foder med spannmål och utan spannmål i denna artikeln för att jag tror att du känner din hund bäst och vet vad den behöver bättre än någon annan.

Spannmålsfria foder kommer i alla olika former och lite längre ner tipsar jag om spannmålsfritt våtfoder och färskfoder men här kommer två tips på torrfoder utan spannmål som jag har fått gott intryck av!

1. Buddy Pet Foods Wild Venison

Buddy Pet Foods Wild Venison spannmålsfritt hundfoder

Det spannmålsfria hundfodret Wild Venison från Buddy Pet Foods är ett torrfoder som vi gillar mycket. Detta foder är för vuxna hundar och levereras i en förpackning som är återförslutningsbar. Proteinet i denna produkt kommer från hjortkött, och fodret innehåller även superfoods och sötpotatis. Detta är ett lämpligt foder för en hund som har en normal energinivå.

Du kan läsa en mer utförlig recension av Buddy Pet Foods nyheter här!

2. Magnussons Spannmålsfria hundfoder

Magnussons Spannmålsfria
Magnussons Spannmålsfria

Magnussons spannmålsfria foder är ett svenskt hundfoder utan spannmål. Just detta foder innehåller alltså inte spannmål utan är istället baserat på råvaror som nötkött, ärtor och ägg. Magnusson har dock flera olika foder, så det är inte svårt att hitta ett annat foder från detta märke om inte just spannmålsfritt foder känns som något för din hund.

Magnussons foder är gjort på svenska råvaror då detta familjeföretag är mycket måna om att vara så miljövänliga som möjligt, exempelvis så använder de bara vattenalstrad energi i framställningen av sina produkter. Fodret är ugnsbakat vilket är skonsamt mot råvaran och bibehåller en stor del av råvarans näring för att din hund ska få i sig så mycket viktiga näringsämnen som möjligt och för att fodret ska smaka gott.

Magnusson är noga med att använda sig av svenska råvaror och detta foder innehåller exempelvis svensk kallpressad rapsolja och svenska morötter. Många av torrfodren på marknaden innehåller s k köttmjöl för att öka andelen animaliskt protein i fodret, Magnusson är dock en av de tillverkare av hundfoder som är noga med att utesluta detta för att fodren inte ska innehålla något som inte bidrar till en hälsosam diet för din hund.

Många hundägare anser detta vara inte bara det bästa spannmålsfria fodret utan även det överlag bästa svenska hundfodret.

Bästa hundfodret: Våtfoder

Våtfoder är ett mjukt typ av foder, det är ofta mjuka bitar kött som ligger i en gelé eller sås, men våtfoder kan också komma i form av “korvar” eller patéer. Våtfoder kan vara bra att ge din hund om denna exempelvis behöver något som är lite lättare att tugga eller bara för att variera hundens diet om denna annars ofta äter torrfoder. Här nedan har jag listat några riktigt bra våtfoder från olika företag med olika fokusområden.

1. Yummy Beef från Buddy Petfoods

Yummy Beef våtfoder

Yummy Beef från Buddy Pet Foods är ett komplett våtfoder. Fodret är avsett för vuxna hundar och innehåller färskt nötkött. På ingredienslistan återfinns även svarta vinbär, linfröolja, yucca och sötpotatis. Förpackningen kan lätt öppnas utan att du behöver använda en konservöppnare.

En sak som vi verkligen gillar med detta våtfoder är att man enkelt kan urskilja sötpotatisen och de övriga ingredienserna. Fodret ser med andra ord betydligt trevligare ut än den grå-bruna sörja som många andra våta hundfoder liknar. Vi tror att många hundar skulle älska detta foder, likt våra jyckar gör!

2. Adult All Breeds CXW från Specific

Specific™ Adult All Breeds CXW
Specific™ Adult All Breeds CXW

Företaget Specific har under en lång tid tillverkat specialanpassat veterinärfoder, alltså foder som är anpassat för hundar med olika speciella behov. De har också flera allergianpassade foder på marknaden, detta tillsammans med den passion de verkar ha för bra råvaror gör att jag anser att detta är ett våtfoder värt att nämnas.

Just våtfodret Adult All Breeds CXW har ett måttligt energiinnehåll för att din hund ska kunna bibehålla en sund vikt. Det här fodret är även gjort på råvaror med en hög smältbarhet vilket leder till att din hunds mage enklare kan ta upp mycket näring. Det tillsatta Psyllium Husk ger också en god effekt på din hunds tarmfunktion och de Omega 3-fettsyrorna som är tillsatta i fodret ger en frisk hud, päls och friska leder. Fodret är även fullproppat med protein från både nöt, gris, kyckling och till och med ägg!

3. Organic Dog Chunks från Yarrah

Yarrah Organic Dog Chunks Chicken
Yarrah Organic Dog Chunks Chicken

Här är ett våtfoder baserat på ekologisk kyckling från Yarrah. Att kycklingen är ekologisk är ingen slump, de facto så har Yarrah ett stort fokus på just ekologiska råvaror. Så är du noga med att din hunds foder är ekologiskt kan det här vara fodret för dig och din hund!

Just denna produkt är gjord på kyckling men finns också i en grönsaksvariant med väl utvalda och ekologiska grönsaker. I detta våtfoder kommer kyckling i en god sås som också innehåller nässlor för din hunds njurars välmående samt tomater då dessa innehåller bra vitaminer, fosfor och kalcium samt flera andra näringsämnen som är viktiga för hundar att få i sig.

I enlighet med Yarrahs filosofi innehåller självklart inte fodret varken färgämnen eller aromer och detta våtfoder är dessutom KRAV-märkt.

Bästa hundfodret: Färskfoder

Färskfoder är ett typ av foder som är skapat från tanken om att hundar när de levde i det fria och i sitt naturliga element åt rått kött och att de därför bör göra det även nu. Färskfoder är alltså rått kött som man frusit ner för att behålla näringsämnena, man tillsätter heller inte spannmål eller konserveringsämnen till färskfoder då man vill att fodret ska vara så “naturligt” som möjligt. Här nedan har jag samlat några exempel på bra färskfoder för din hund! 

1. VOM Taste Köttbullar av nöt

VOM Taste Nöt Köttbullar
VOM Taste Nöt Köttbullar

Detta är ett färskfoder av högsta kvalitet från det norska företaget Vom og Hundemat som på relativt kort tid har etablerat sig ordentligt på marknaden. Alla produkter i Taste-serien innehåller kött från ett respektive djur, en produkt innehåller endast kyckling, en annan endast nöt osv.

Köttet kommer från svenska eller norska djur och är noga utvalt och fodret innehåller flera olika delar av djuret, både kött, vom och organ för att efterlikna en vild hunds diet. Köttet är därför inte heller värmebehandlat och har på så sätt fått bibehålla sin smak och näring. Trots att man inte velat behandla köttet för mycket har man ändå sett till att berika köttet med extra näring, såsom vitaminer och mineraler för att din hund säkert ska få i sig allt den behöver för att må bra.

2. Färskfoder Kyckling Exklusiv från Halla

Halla Kyckling Exklusiv
Halla Kyckling Exklusiv

Här är ännu ett exempel på ett bra färskfoder med noga utvalt kött i, allt kött i korvarna kommer från Västergötland och produktionen av fodret sker utanför Skara i Hallas egna lokaler. Halla har hållit ner på mängden ingredienser för att du som husse eller matte enkelt ska få en överblick över vad din hund får i sig utan att behöva kryssa bland olika E-ämnen.

Hallas värderingar kan beskrivas som gröna och naturliga, i deras produktion använder de sig av el de skapat av egen vattenkraft i ån Flian som ligger nära deras produktionslokaler och de är noga med att i allra största mån använda sig av svenska och naturliga råvaror.

Det finns flera olika färskfoder från Halla med flera olika smaker, just denna innehåller kyckling men de kommer också i smakerna av lamm och nöt exempelvis. Även detta foder är spannmålsfritt.

Bästa hundfodret för olika raser

Det är viktigt att ta hänsyn till en hundras specifika egenskaper när man väljer foder. För att underlätta valet för hundägare med olika hundraser har vi tagit fram specifika guider för populära raser:

Vanliga frågor om hundfoder

Härnäst ska jag försöka besvara vanliga frågor om hundfoder på ett lättbegripligt sätt.

Vilket hundfoder är bäst?

Frågan ”vilket hundfoder är bäst” är en fråga som erfordrar ett subjektivt svar. I denna artikel strävar jag dock efter att vara så pass objektiv som bara är möjligt när det kommer till bedömningen av de olika fodren. Av denna anledning har jag konsulterat en extern testare som har hjälpt till att bedöma de produkter som här rekommenderas.

Värt att notera är att storleken på din hund inte har någon större betydelse för valet av foder. Det finns alltså inte ett bästa hundfoder för små hundar respektive stora jyckar. Den enda egentliga skillnaden är att mer petita individer generellt sett äter mindre portioner än sina större artfränder.

Vilket hundfoder ska jag välja?

På marknaden finns en hel uppsjö med olika foder för hundar att välja mellan. Hur kan man välja hundfoder till sin jycke, kanske du undrar med anledning av detta? Och vilket slags foder ska man ens börja med att titta på?

Det finns torrfoder, våtfoder och färskfoder exempelvis. Torrfoder är – som du hör på namnet – ett torrt foder som ofta kommer i påsar och är i form av små knapriga bitar. Våtfoder och färskfoder ser ungefär likadant ut men de skiljer sig åt på flera olika sätt, exempelvis så har våtfoder en mycket längre hållbarhet och är framställt på ett annat sätt än färskfoder som ofta ska förvaras kylt och har en kortare hållbarhet. Jag tipsar om foder inom alla dessa kategorierna samt om spannmålsfritt foder lite längre upp i denna artikel.

Är du kanske nybliven valpägare och är lite osäker på vad du ska utfodra din hund med skadar det aldrig att fråga din veterinär. Denne är utbildad på området och bör vara uppdaterade kring vad en hund bör och inte bör äta. Ifall du har köpt din hund av en uppfödare är dessa dessutom ofta skickliga i att välja ut ett passande foder för din hund. Det finns flera foder som är anpassade efter olika raser på det sättet att de innehåller olika näringsämnen men också att fodret kan komma i mindre eller större bitar, dessa fodren är dock ofta lite dyrare men ändå värda att fundera över som ett alternativ.

Vad ska ett hundfoder innehålla?

En vanlig fråga bland hundägare är vad ett hundfoder ska innehålla. Faktum är att de flesta foder på marknaden idag är bra och innehåller sådant som är bra för din hund, dock skiljer sig självklart kvaliteten på råvarorna från ett billigare och ett dyrare foder. Med det inte sagt att fodret på ett självklart sätt blir bättre desto dyrare det blir.

När man ska välja foder kan man också fundera på om man vill ha blandade proteinkällor, alltså att fodret exempelvis innehåller både nöt och fågel och hur hög procent av fodret som faktiskt är protein.

En av de mest högljudda debatterna kring hundfoder är antagligen den kring om hundar ska äta spannmål eller ej, men oavsett var man ställer sig i den frågan är det viktigt att ge sin hund en varierad diet. De olika proteinerna, eventuella spannmålet och allt det som utgör ett bra hundfoder kommer i olika former.

Hur byter man hundfoder?

Det kan hända att du vill eller behöver byta hundfoder under din hunds liv. En rad olika möjliga orsaker kan ligga bakom det tilltänkta bytet, men det är viktigt att detta sker på ett planerat och ordnat sätt. Det bästa sättet att göra ett sådant byta är gradvis.

Ett exempel för att byta hundfoder är att göra ett gradvis byte under fem dagar enligt följande:
Första dagen blandar du en del av det nya fodret med fyra delar av det gamla (20 % respektive 80 %).
Andra dagen blandar du två delar av det nya fodret med tre delar av det gamla (d.v.s. 40 % respektive 60 %).
Tredje dagarna blandar du tre delar nytt foder med två delar gammalt (60 % respektive 40 %).
Fjärde dagen blandar du fyra delar nytt foder med en del gammalt foder (80 % respektive 20 %).
Från och med den femte dagen fyller du sedermera din hunds matskål med enbart det nya fodret.

Hur blötlägger man hundfoder?

Särskilt om du har en yngre valp kan du vilja blötlägga hundfodret. Genom blötläggningen minskar fodrets tuggmotstånd och gör det därför enklare för valpar – eller äldre hundar som har svårigheter att tugga – att äta fodret. Ytterligare en anledning att göra detta är att hunden enklare tillgodogör sig vätska via det blötlagda fodret.

Det bästa sättet att blötlägga hundfoder är att tillsätta varmt vatten. När du gör detta kommer fodrets smak och lukt att förstärkas och maten blir därmed mer aptitlig i hundens ögon. Detta kan få även mindre matglada hundar att börja äta lite mer.

Börja med att bara tillsätta några matskedar varmt vatten för att göra fodret mjukare. Du kan sedan tillsätta ytterligare vatten om du känner att fodret behöver göras än mjukar. Vissa hundar föredrar att torrfodret blötläggs och mossas till en pastej.

Hur länge håller hundfoder?

Vanligtvis håller ett torrfoder i hela 10-14 månader. Fodrets hållbarhet hänger dels på själva produkten men också på huruvida förpackningen har öppnats eller ej. Ett foder vars förpackning har öppnats håller sig åtminstone 5-6 månader.

Hur mycket väger hundfoder?

Hundfoder väger olika mycket beroende på dess innehåll och utformning. När det kommer till själva förpackningen finns det foder i allt från mindre påsar på något enskilt kilo till större förpackningar med en vikt på uppemot 15 kilo eller mer.

Avslutande tankar om bästa hundfodret

Detta var några exempel på bra foder ur olika kategorier – spannmålsfritt, torrfoder osv. Hittar du inte ett foder som täcker allt det du söker åt din hund kan du fundera på om det kan fungera att blanda olika typer av foder åt din hund, det är exempelvis inte ovanligt att blanda torrfoder och våtfoder.

Och just det, glöm inte att alltid servera din hunds mat med färskt vatten!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Bästa hundfodret: Hundfoder bäst i test”

 1. Hej ,
  Kort fråga , vad är bakgrunden till att just vom hundemat blev bästa hundmat samt vilka färskfoder har testats ?
  Hur mycket vetenskap och fakta byggd på studier ?
  Hälsar sirpa

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Sirpa och tack för din kommentar!

   Din frågeställning är högst relevant, och svaret på frågan är att det rör sig om en subjektiv bedömning baserad på tester och egna erfarenheter. Vi har inte testat några produkter utöver de som tas upp i artikeln och då bedömningen är helt och hållet subjektiv. Rangordningen är med andra ord inte överhuvudtaget baserad på studier eller annan vetenskaplig evidens.

   Du har dock en intressant vinkel på din fråga, och sannolikheten är stor att vi kommer ta den vetenskapliga aspekten i beaktande i framtida tester.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *