Hundar är som bekant inte kor. Därför är det lätt att bli fundersam när hunden frenetiskt tuggar i sig grässtrån. Du kanske till och med oroar dig för att din hund skulle vara sjuk eller uttråkad. Men hur ligger det egentligen till – varför äter hundar gräs?
Det är ganska vanligt att hundar äter gräs och orsakerna till detta kan variera. Orsaken kan vara att hunden är uttråkad eller inte får i sig tillräckligt med fiber genom kosten. En annan teori är att hundar som inte mår bra ibland äter grässtrån för att framkalla en kräkning.
Genom att läsa vidare kommer du få mer information om detta fenomen och dess orsaker. Vi kommer bland annat presentera forskningsrön kopplade till gräsätning hos hundar.
Inte helt ovanligt att hundar äter gräs
Om din hund äter gräs och kräks är du långtifrån ensam. Detta är ett fenomen som är vanligt bland hundar och som förbryllar många hundägare.
Ibland kan hundar få för sig att äta andra saker än mat på grund av näringsbrist. Vanligtvis rör det sig dock om ren och skär uttråkning, särskilt om din hund är valp eller unghund.
Det är alltså ganska vanligt att hundar äter gräs. Faktum är att man även har kunnat se detta beteende hos vildhundar, vilket tyder på att det kan vara naturligt. I regel ställer inte gräsätandet till med särskilt mycket besvär. Många veterinärer anser tvärtom att det är ett fullt normalt beteende.
Det har även forskats på området. I en mindre studie deltod 49 hundägare vars hundar hade regelbunden tillgång till gräs och växtlighet. Det visade sig att hela 79 % av hundarna vid ett eller flera tillfällen hade ätit växtlighet. Och i en annan studie fann man att just gräs är den vanligaste växtligheten som hundar konsumerar.
Men varför lockas hundar att äta gräs?
Det kan finnas flera olika anledningar till att din hund äter grässtrån. En teori är att hundar äter gräs för att få sig själva att kräkas och därefter må bättre igen. Denna teori skriver dock inte alla under på. Kritikerna hävdar bland annat att det inte har påvisats att hundar skulle vara tillräckligt smaka för att framkalla kräkningar genom gräsätning.
Tvärtom finns det tecken som tyder på att de flesta hundar som ägnar sig åt att äta gräs inte gör detta för att de mår dåligt. Man har funnit att färre än 10 % av de hundar som äter gräs på förhand uppvisar tecken på att inte må bra, detta enligt deras ägare. Och det är dessutom långt ifrån alltid som beteendet leder till att hunden kräks – detta sker bara i färre än 25 % av fallen.
En annan teori är att under äter gräs för att främja matsmältningen, bekämpa maskinfektioner eller för att motverka en brist på ett visst näringsämne, såsom fiber. I en studie berättas det om en dvärgpudel som under sju års tid åt gräs och därefter kräktes. Tre dagar efter att hunden ifråga gavs en kost med ett högt fiberinnehåll, uppgav ägaren att hunden helt och hållet slutade äta gräs.
Det är också fullt möjligt att din hund helt enkelt tycker om gräsets smak eller den känsla som det ger att äta det. Detta kan komma sig av att vildhundar äter de växter som förekommer i deras bytens magar, och att hundar därför har fått smak för växtlighet. Hundar är nämligen inte köttätare utan allätare (d.v.s. äter såväl kött som växter). Därför tros tamhundar instinktivt inkludera växter i sin kost.
Ska man låta hunden äta gräs eller är det farligt?
Om du tror att din hund äter gräs på grund av att den är uttråkad, kan det vara en god idé att se över den fysiska aktiveringen. Du kan läsa mer om hundars motionsbehov i vår artikel om hur mycket motion en hund behöver. Det kan även vara fördelaktigt att öka den mentala aktiveringen, till exempel med hjälp av aktiveringsleksaker.
Skulle det istället röra sig om ett beteende som är kopplat till kosten, d.v.s. att hunden äter gräs för att öka sitt fiberintag, bör du istället vidta andra åtgärder. Den viktigaste åtgärden i ett sådant scenario är att öka mängden fiber i hundens kost genom att byta till ett annat hundfoder. Detta skulle kunna avhjälpa problemet.
Men de allra flesta experter menar dock att beteendet inte är skadligt för hundar. Det kan dock vara värt att tänka på att viss växtlighet kan innehålla ogräsmedel eller insektsmedel. Sådana medel är giftiga för hundar och bör till varje pris undvikas. Dessutom är många populära växter i svenska trädgårdar giftiga och bör inte heller konsumeras.