BÀsta kyldynan för hundar

BÀsta kyldynan för hundar: Svalkande kylmattor till sommaren

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Dogman och PN Jakt.

Den bÀsta kyldynan för hundar Àr en som effektivt svalkar din hund nÀr den blir alltför varm. Under de heta sommarmÄnaderna kan det vara skönt för hunden att ha tillgÄng till en sÄdan kylmatta.

Det finns flera saker att ta hÀnsyn till nÀr du vÀljer kyldyna i butiken. Den bör vara lagom stor men Àven fungera pÄ det sÀtt som du önskar. För att underlÀtta valet Ät dig har vi gjort efterforskningar och sammanstÀllt nedanstÄende lista över de enligt oss bÀsta kyldynorna för hundar.

De bÀsta kyldynorna för hundar

Vi har gÄtt igenom dussintals produkter frÄn olika tillverkare i jakten pÄ den bÀsta kyldynan för hundar. I samband med vÄr granskning har vi bland annat tagit hÀnsyn till de olika produkternas tillverkningsmaterial och kylande egenskaper. Vi har Àven vÀgt in andra faktorer i vÄrt urval, sÄsom hÄllbarhet och vikt.

Dessa Àr de kyldynor som vi för tillfÀllet gillar mest:

Dogman Kyldyna Flamingo

Se pris i butik!

Dogmans flamingomönstrade kylmatta tycker vi Àr den bÀsta kyldynan för hundar. Den Àr fylld med gel som aktiveras nÀr hunden lÀgger sig pÄ dynan. Du behöver alltsÄ inte anvÀnda blötlÀgga eller kyla ner den pÄ förhand. Det kan dock vara vÀrt att förvara den svalt.

👍 Fördelar:

 • snyggt mönster
 • kan anvĂ€ndas direkt
 • svensktillverkad
 • gör sig bra pĂ„ golvet, i bĂ€dden eller i bilburen.

👎 Nackdelar:

 • kostar lite mer.

Dogman Kyldyna Chilly Ljusrosa

Se pris i butik!

Denna rosa kyldyna för hundar frÄn Dogman kyls med hjÀlp av en gel. Gelen gör dynan kylig nÀr hunden lÀgger sig ner pÄ den. Du behöver inte blötlÀgga dynan eller förvara den i ditt skylskÄp. Kylmattan gör sig lika bra pÄ altanen som inomhus, i buren eller i bilen.

👍 Fördelar:

 • snygg fĂ€rg
 • kan anvĂ€ndas direkt
 • gör sig bra pĂ„ golvet, i bĂ€dden eller i bilburen.

👎 Nackdelar:

 • inte mönstrad.

Trixie Kyldyna

Se pris i butik!

Denna kylmatta frÄn Trixie hjÀlper din hund att reglera kroppstemperaturen i vÀrmen. Det Àr en kyldyna för hundar som lÀr komma vÀl till pass under sommarens allra varmaste dagar. Den hÄller hunden sval i timtals och behöver inte aktiveras före anvÀndning.

👍 Fördelar:

 • lĂ€tt att rengöra
 • kan anvĂ€ndas direkt
 • gör sig bra pĂ„ golvet, i bĂ€dden eller i bilburen.

👎 Nackdelar:

 • lite trĂ„kig fĂ€rg.

Vad Àr en kyldyna?

En kyldyna för hundar Àr en kylande dyna som din hund kan ligga pÄ för att svalka sig. Dessa kylmattor anvÀnds ofta pÄ sommaren för att ge hunden chansen att enklare hÄlla nere kroppstemperaturen. Du kan placera dynan inomhus eller utomhus i trÀdgÄrden. Vissa modeller Àr till och med framtagna för att anvÀndas i utemiljöer.

Oavsett om du har en liten valp eller en Àldre hund kan en kylmatta vara skön för hunden att ligga pÄ. Om du inte vill ha den kylande effekten kan du istÀllet köpa en vanlig hundbÀdd. Men pÄ sommaren kan det som sagt vara vÀldigt behagligt för din hund att kunna kyla ner sig lite extra.

Är du ute efter en kylande produkt som lĂ„ter din hund röra pĂ„ sig? DĂ„ kan vi rekommenderar att du Ă€ven spanar in vĂ„r lista över bra kylvĂ€star!

Fördelen med kylmattor för hundar

Den frÀmsta fördelen med att införskaffa en kylmatta till hunden Àr den kylande effekten som erbjuds. För vad mÄnga hundÀgare tyvÀrr inte tÀnker pÄ Àr att hundar inte svettas pÄ samma sÀtt som oss mÀnniskor. Vi kyler ner vÄra kroppar genom att svettas nÀr temperaturen blir för hög. Men hundar har alltsÄ inte denna möjlighet.

Din hund kyler istÀllet ner sig pÄ andra sÀtt. Till exempel svettas hundar via tassarna. Denna variant av svettning har dock begrÀnsande effekt. En annan ÄtgÀrd som hunden kan vidta för att kyla sig Àr att flÀmta. Och det Àr dÀrför kylmattor för hundar Àr sÄ anvÀndbara.

En kyldyna ger nÀmligen din hund en sval och skön plats att ligga pÄ. NÀr hunden blir för varm kan den dÀrför fÄ ner temperaturen en aning gneom att lÀgga sig pÄ dynan. Det bÀsta stÀllet att placera mattan pÄ Àr dÀr din hund vanligtvis gillar att ligga.

Trixie bubblig kyldyna hund
Hundens kyldyna bör placeras dÀr hunden vanligtvis föredrar att ligga.

SÄ köper du rÀtt kyldyna till din hund

Nedan kommer vi gÄ ner nÄgra av de faktorer som du bör göra ditt val av kyldyna utifrÄn. Genom att följa dessa rÄd kan du öka dina möjligheter att hitta den ultimata kylmatta till din hund.

Du bör förstÄs ta hÀnsyn till dynans material och vilken slags kylningseffekt denna erbjuder. Men det finns Àven andra saker att tÀnka pÄ, sÄsom att vissa kyldynor Àr mer upphöjda Àn andra.

VÀlj rÀtt storlek

Dynans storlek Àr viktig för att den ska kunna fÄ bÀsta möjliga effekt. Du bör vÀlja en lagom stor kylmatta för din hund. I regel gÄr det bra att anvÀnda en större kyldyna Àven för mindre hundar, men det finns egentligen ingen anledning att göra detta. Och du bör sÄklart inte köpa en alltför liten dyna till en större hund.

Upphöjd eller ej?

Vissa kyldynor för hundar Ă€r lite upphöjda frĂ„n golvet. En sĂ„dan kylmatta kan ge ett bĂ€ttre luftflöde och Ă€ven kyla bĂ€ttre Ă€n en ”platt” dyna.

Aktivering av kylfunktionen

En del kylmattor ger alltid en kylande effekt medan andra aktiveras av trycket frÄn hundens kropp. Somliga kyldynor kan dessutom kylas ner ytterligare i kylen innan de aktiveras. Det Àr dock lÄngt ifrÄn alla hundÀgare som har plats för en kyldyna i kylskÄpet. DÀrför bör du ta hÀnsyn till hur kylfunktionen aktiveras.

Kyleffektens varaktighet

En annan viktig aspekt Àr hur lÀnge dynan faktiskt behÄller sin kyla. En bra tumregel Àr förstÄs att det Àr bÀttre ju lÀngre kyleffekten varar.

Kylmedel

Du bör ocksÄ ta reda pÄ vilket kylmedel som anvÀnds. MÄnga kyldynor för hundar innehÄller en slags gel. Vissa geler Àr giftfria medan andra absolut inte bör komma i kontakt med hunden. Oavsett kylmedel bör du regelbundet kolla igenom din hunds kyldyna för att sÀkerstÀlla att den Àr hel. Om revor eller hÄl uppstÄr i dynan riskerar nÀmligen kylmedlet att lÀcka ut.

Förvaring och transport

Planerar du att flytta omkring kylmattan i bostaden eller kanske rentav ta med den nÀr ni Äker bort? I sÄdana fall kan det vara lönt att köpa en modell som enkelt kan vikas ihop och tas med.

FĂ€rg

Kylmattans fÀrg eller mönster Àr en viktig egenskap för mÄnga hundÀgare. I vÄrt test har vi testat bÄde enfÀrgade och mönstrade kyldynor för hundar. Kylmattorna pÄ bilden Àr Pritax kyldyna (till vÀnster) och Trixies bubbliga kyldyna (till höger). Om du hellre shoppar i butik kan du hitta fullt dugliga kylmattor hos GekÄs (Ullared).

TvÄ kyldynor för hundar i olika fÀrger
Kyldynor för hundar finns att köpa i flera olika fÀrger.

TvÀttbarhet

En kyldyna som kan tvÀttas kan vara att föredra. Dynan kan nÀmligen bli lite smutsig med tiden nÀr den anvÀnds flitigt.

Vanliga frÄgor om kyldynor

Vad Àr en kylmatta och hur fungerar den?

En kyldyna för hundar absorberar hundens kroppsvÀrme och för ut vÀrmen i luften. Detta sker genom avdunstning pÄ de omrÄden av kylmattan som inte anvÀnds. Hunden hÄlls helt enkelt sval genom att ligga pÄ dynan.

Är det ofarligt att anvĂ€nda en kyldyna?

Ja, det Àr helt ofarligt att anvÀnda en kyldyna till hunden. Dynan blir absolut inte sÄ kall att kylan skulle kunna skada din hund. Det kan dock vara en bra idé att hÄlla koll sÄ inte gelen lÀcker ut ur dynan och att hunden försöker slicka/Àta upp denna.

Avslutande tankar

Vi har testat ett antal olika kylmattor under Ärens lopp. För nÀrvarande anvÀnder vi frÀmst en kyldyna för hundar frÄn Trixie. Vi har dock Àven börjat anvÀnda en dyna frÄn Pritax.

Oavsett vilket varumÀrke du vÀljer gör du rÀtt i att införskaffa en bra och svalkande kyldyna till din hund. BerÀtta gÀrna i kommentarsfÀltet nedan vilkan kylmatta du anvÀnder till din hund och hur vÀl du tycker att den fungerar!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *