Bästa kyldynan för hundar

Bästa kyldynan för hundar: Kylmattor till sommaren

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman och VetZoo.

Den bästa kyldynan för hundar är en som effektivt svalkar din hund när den blir alltför varm. Under de heta sommarmånaderna kan det vara skönt för hunden att ha tillgång till en sådan kylmatta.

Det finns flera saker att ta hänsyn till när du väljer kyldyna i butiken. Den bör vara lagom stor men även fungera på det sätt som du önskar. För att underlätta valet åt dig har vi gjort efterforskningar och sammanställt nedanstående lista över de enligt oss bästa kyldynorna för hundar.

De bästa kyldynorna för hundar

Vi har gått igenom dussintals produkter från olika tillverkare i jakten på den bästa kyldynan för hundar. I samband med vår granskning har vi bland annat tagit hänsyn till de olika produkternas tillverkningsmaterial och kylande egenskaper. Vi har även vägt in andra faktorer i vårt urval, såsom hållbarhet och vikt.

Dessa är de kyldynor som vi för tillfället gillar mest:

Dogman Kyldyna Rosa

Se pris i butik!

Denna rosa kyldyna för hundar från Dogman kyls med hjälp av en gel. Gelen gör dynan kylig när hunden lägger sig ner på den. Du behöver inte blötlägga dynan eller förvara den i ditt skylskåp. Kylmattan gör sig lika bra på altanen som inomhus, i buren eller i bilen.

Fördelar:

  • snygg färg
  • kan användas direkt
  • gör sig bra på golvet, i bädden eller i bilburen.

Nackdelar:

  • inte mönstrad.

Trixie Kyldyna

Se pris i butik!

Denna kylmatta från Trixie hjälper din hund att reglera kroppstemperaturen i värmen. Det är en kyldyna för hundar som lär komma väl till pass under sommarens allra varmaste dagar. Den håller hunden sval i timtals och behöver inte aktiveras före användning.

Fördelar:

  • lätt att rengöra
  • kan användas direkt
  • gör sig bra på golvet, i bädden eller i bilburen.

Nackdelar:

  • lite tråkig färg.

Vad är en kyldyna?

En kyldyna för hundar är en kylande dyna som din hund kan ligga på för att svalka sig. Dessa kylmattor används ofta på sommaren för att ge hunden chansen att enklare hålla nere kroppstemperaturen. Du kan placera dynan inomhus eller utomhus i trädgården. Vissa modeller är till och med framtagna för att användas i utemiljöer.

Oavsett om du har en liten valp eller en äldre hund kan en kylmatta vara skön för hunden att ligga på. Om du inte vill ha den kylande effekten kan du istället köpa en vanlig hundbädd. Men på sommaren kan det som sagt vara väldigt behagligt för din hund att kunna kyla ner sig lite extra.

Är du ute efter en kylande produkt som låter din hund röra på sig? Då kan vi rekommenderar att du även spanar in vår lista över bra kylvästar!

Fördelen med kylmattor för hundar

Den främsta fördelen med att införskaffa en kylmatta till hunden är den kylande effekten som erbjuds. För vad många hundägare tyvärr inte tänker på är att hundar inte svettas på samma sätt som oss människor. Vi kyler ner våra kroppar genom att svettas när temperaturen blir för hög. Men hundar har alltså inte denna möjlighet.

Din hund kyler istället ner sig på andra sätt. Till exempel svettas hundar via tassarna. Denna variant av svettning har dock begränsande effekt. En annan åtgärd som hunden kan vidta för att kyla sig är att flämta. Och det är därför kylmattor för hundar är så användbara.

En kyldyna ger nämligen din hund en sval och skön plats att ligga på. När hunden blir för varm kan den därför få ner temperaturen en aning gneom att lägga sig på dynan. Det bästa stället att placera mattan på är där din hund vanligtvis gillar att ligga.

Trixie bubblig kyldyna hund
Hundens kyldyna bör placeras där hunden vanligtvis föredrar att ligga.

Så köper du rätt kyldyna till din hund

Nedan kommer vi gå ner några av de faktorer som du bör göra ditt val av kyldyna utifrån. Genom att följa dessa råd kan du öka dina möjligheter att hitta den ultimata kylmatta till din hund.

Du bör förstås ta hänsyn till dynans material och vilken slags kylningseffekt denna erbjuder. Men det finns även andra saker att tänka på, såsom att vissa kyldynor är mer upphöjda än andra.

Välj rätt storlek

Dynans storlek är viktig för att den ska kunna få bästa möjliga effekt. Du bör välja en lagom stor kylmatta för din hund. I regel går det bra att använda en större kyldyna även för mindre hundar, men det finns egentligen ingen anledning att göra detta. Och du bör såklart inte köpa en alltför liten dyna till en större hund.

Upphöjd eller ej?

Vissa kyldynor för hundar är lite upphöjda från golvet. En sådan kylmatta kan ge ett bättre luftflöde och även kyla bättre än en ”platt” dyna.

Aktivering av kylfunktionen

En del kylmattor ger alltid en kylande effekt medan andra aktiveras av trycket från hundens kropp. Somliga kyldynor kan dessutom kylas ner ytterligare i kylen innan de aktiveras. Det är dock långt ifrån alla hundägare som har plats för en kyldyna i kylskåpet. Därför bör du ta hänsyn till hur kylfunktionen aktiveras.

Kyleffektens varaktighet

En annan viktig aspekt är hur länge dynan faktiskt behåller sin kyla. En bra tumregel är förstås att det är bättre ju längre kyleffekten varar.

Kylmedel

Du bör också ta reda på vilket kylmedel som används. Många kyldynor för hundar innehåller en slags gel. Vissa geler är giftfria medan andra absolut inte bör komma i kontakt med hunden. Oavsett kylmedel bör du regelbundet kolla igenom din hunds kyldyna för att säkerställa att den är hel. Om revor eller hål uppstår i dynan riskerar nämligen kylmedlet att läcka ut.

Förvaring och transport

Planerar du att flytta omkring kylmattan i bostaden eller kanske rentav ta med den när ni åker bort? I sådana fall kan det vara lönt att köpa en modell som enkelt kan vikas ihop och tas med.

Färg

Kylmattans färg eller mönster är en viktig egenskap för många hundägare. I vårt test har vi testat både enfärgade och mönstrade kyldynor för hundar. Kylmattorna på bilden är Pritax kyldyna (till vänster) och Trixies bubbliga kyldyna (till höger). Om du hellre shoppar i butik kan du hitta fullt dugliga kylmattor hos Gekås (Ullared).

Två kyldynor för hundar i olika färger
Kyldynor för hundar finns att köpa i flera olika färger.

Tvättbarhet

En kyldyna som kan tvättas kan vara att föredra. Dynan kan nämligen bli lite smutsig med tiden när den används flitigt.

Vanliga frågor om kyldynor

Vad är en kylmatta och hur fungerar den?

En kyldyna för hundar absorberar hundens kroppsvärme och för ut värmen i luften. Detta sker genom avdunstning på de områden av kylmattan som inte används. Hunden hålls helt enkelt sval genom att ligga på dynan.

Är det ofarligt att använda en kyldyna?

Ja, det är helt ofarligt att använda en kyldyna till hunden. Dynan blir absolut inte så kall att kylan skulle kunna skada din hund. Det kan dock vara en bra idé att hålla koll så inte gelen läcker ut ur dynan och att hunden försöker slicka/äta upp denna.

Avslutande tankar

Vi har testat ett antal olika kylmattor under årens lopp. För närvarande använder vi främst en kyldyna för hundar från Trixie. Vi har dock även börjat använda en dyna från Pritax.

Oavsett vilket varumärke du väljer gör du rätt i att införskaffa en bra och svalkande kyldyna till din hund. Berätta gärna i kommentarsfältet nedan vilkan kylmatta du använder till din hund och hur väl du tycker att den fungerar!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *