Nu vet vi varför hundar sprätter med bakbenen efter att ha bajsat

Varför sprätter hundar med bakbenen?

Som hundägare har du säkert märkt att din hund har vissa märkliga beteenden när den utför sina behov. Till exempel kan hunden söka ögonkontakt med dig medan den bajsar. Men varför sprätter hundar med bakbenen efter att ha bajsat?

Hundar sprätter gräs och jord över sitt bajs av renlighetsskäl. De sprätter upp jord, sand eller gräs över sin avföring för att dölja den. Dessutom gör de detta för att doftmarkera området och berätta att de har varit där.

Det är inte bara hundar som sprätter med bakbenen efter att ha bajsat. Även andra hunddjur såsom vargar och rävar gör detsamma. Kattägare kan också upptäcka hur deras katter försöker dölja sin avföring genom att sprätta kattsand över den. Detta är med andra ord ett vanligt beteende inom djurvärlden som bland annat utförs för att hålla rovdjur borta.

Hund som sprätter med bakbenen efter att ha bajsat

Att hundar sprätter med bakbenen är sedan gammalt

När du upptäcker att din hund sprätter gräs, jord eller sand bakom sig är det lätt att tro att detta bara handlar om renlighet. Så är dock inte fallet utan det är även en säkerhetsmekanism och en viktig del i kommunikationen med andra hundar. Hundar har nämligen doftkörtlar i tassarna som utsöndrar feromoner vilka används för att doftmarkera och kommunicera. Feromonerna varar längre än doften av urin eller bajs och är därför mer effektiva i detta hänseende.

Beteendet att doftmarkera har en lång historia och sträcker sig tusentals år bakåt i tiden. Vildhundar har genom historien använt sig av sin doft för att hålla både rovdjur och andra hundar borta från deras revir. Såväl större som mindre hundar och både tikar och hanar ägnar sig åt detta beteende. Forskare har dock funnit att beteendet är vanligare när andra hundar är närvarande.

Varför sprätter hundar med bakbenen efter att ha bajsat?

Anledningarna till att hundar sprätter med bakbenen efter att ha bajsat är flera. Det handlar dels om att de vill vara renliga och täcka över avföringen med till exempel gräs eller jord. Ett annat skäl är att de vill markera reviret med sin doft.

Avslutande tankar

Hunden är ett fascinerande djur och framstår som mer komplext ju mer vi människor lär oss om det. Nu vet du dock varför hundar sprätter med bakbenen – det finns alltså flera skäl till att de gör detta. Det handlar inte bara om renlighet utan lika mycket om kommunikation med andra hundar.

Sprätter din hund med bakbenen när den har bajsat? Finns det i sådana fall andra hundar närvarande som kan trigga detta beteende? Skriv gärna en kommentar och berättar hur det ligger till!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *