Många frågar sig vad hundar gillar att göra. Det korta svaret är att detta varierar en hel del från fall till fall. I takt med att du lär känna din fyrbenta vän bättre kan du bättre förstå vilka aktiviteter den föredrar. Med detta sagt finns det vissa aktiviteter som de allra flesta hundar gillar att ägna sig åt. Läs vidare för att få reda på vilka dessa är!
Detta gillar hundar att göra
Forskning visar att det finns flera olika faktorer som kan påverka en hunds aktivitetsnivå. Till exempel är äldre hundar samt de som är kastrerade och/eller har sämre kondition vanligtvis mindre aktiva. Detta är förstås inga förvånande fynd, men det är ändå värt att ha i åtanke när du aktiverar din hund. De aktiviteter som ni ägnar er åt tillsammans bör nämligen vara anpassade till hundens aktuella förutsättningar och intressen.
Så vad gillar hundar att göra egentligen? Nedan belyser vi 10 aktiviteter som står på tapeten när hunden får bestämma!
1. Apportera leksaker
Många hundar älskar att få jaga efter och hämta allt från bollar till frisbees och andra hundleksaker. Detta är en lek och aktivitet som ger hunden såväl fysisk som mental stimulans. Leken tillgodoser hundens naturliga instinkt att jaga och apportera bytesdjur. Dessutom får du möjlighet att interagera med din hund på ett positivt sätt som kan stärka bandet mellan er.
Med detta sagt uppskattar inte alla hundar att apportera leksaker. Därför bör du iaktta din hunds kroppsspråk och försöka utröna huruvida detta är en lek för din hund eller ej.
2. Gå promenader
Hundar gillar att utforska omgivningarna och att motionera genom att promenera tillsammans med sina ägare. Även detta är en utmärkt aktivitet som ger hunden både fysisk motion och mental stimulans. Dessutom tillgodoses hundens naturliga behov av att få lukta och utforska sin omgivning. Tänk bara på att låta din hund få nosa på promenaden då den mår bra av detta.
3. Gosa
Många hundar gillar att gosa med sina ägare. Detta är en aktivitet som ger hunden fysisk uppmärksamhet och en trygghetskänsla. Genom att gosa med din hund kan du stärka ditt band till hunden.
Det är dock inte alla hundar som tycker om att gosa. Kramar och närgångenhet är trots allt två av flera saker som vissa hundar inte gillar. Läs den länkade artikeln för att få reda på vilka de övriga sakerna är!
4. Leka med andra hundar
Många vovvar gillar att leka med andra hundar. Genom att göra detta får de interagera i ett socialt sammanhang och kan ägna sig åt sina naturliga beteenden. Några exempel på sådana beteenden är att jaga, brottas och att leka dragkamp. Lekar som dessa ger också hunden både mental och fysisk stimulans.
Vissa jyckar uppskattar dock inte att leka med andra hundar. Till exempel kan en hund vara blyg eller rädd för andra hundar. Andra kan istället vara dominanta eller aggressiva gentemot sina rasfränder. Därför bör du iaktta din hund och göra en avvägning i det enskilda fallet.
5. Tugga på leksaker
Hundar gillar generellt sett att tugga på leksaker. Genom att göra detta får de mental stimulans och motverkar tristess. Dessutom tillgodoser denna aktivitet hundens naturliga behov av att tugga. Att tugga på leksaker kan också vara gynnsamt för hundens munhälsa. Tuggandet kan nämligen rengöra tänderna samt stärka käkmusklerna. Vissa hundar gillar dock inte att tugga på leksaker.
6. Utforska nya platser
Många hundar gillar att utforska nya platser. Genom att göra detta får de mental stimulans samt kan utforska nya dofter och vyer. Dessutom får hunden möjlighet att ägna sig åt naturliga beteenden såsom att lukta och utforska sin omgivning.
Vissa hundar är dock inte lika sugna på att utforska nya platser. Till exempel kan en del individer bli ängsliga eller obekväma av att vistas i okända miljöer.
7. Lära sig nya trick
Hundar gillar ofta att lära sig nya trick och hundkommandon. Genom att göra detta får de mental stimulans samt möjlighet att knyta an till sina ägare. Dessutom kan de känna sig duktiga när de har lärt sig det nya tricket eller kommandot. Hundar är trots allt intelligenta djur som uppskattar att utmanas och belönas för sina ansträngningar. Med detta sagt är vissa hundraser mer lättränade än andra.
8. Äta godis
Många hundar gillar att äta hundgodis. Du kan till exempel välja att ge din hund ett gott godis som ett trevligt tilltugg. Godiset kan även användas som ett hjälpmedel för att belöna hunden i samband med träning med positiv förstärkning.
Med detta sagt gillar inte alla hundar godis särskilt mycket. Dessutom bör du ha i åtanke att vissa hundar är allergiska för vissa ingredienser i hundgodis. Det är också viktigt att inte ge din hund alltför mycket godis då en överkonsumtion kan leda till övervikt.
9. Ta en tupplur
Hundar gillar ofta att ta många tupplurar under loppet av en dag. Faktum är att de sover ganska många timmar per dygn. Genom att göra detta får de möjlighet att vila upp sig och ladda sina batterier.
10. Umgås med sina ägare
Många hundar gillar att umgås med sina ägare. Hundar är sociala djur som gillar att vara med sina mänskliga familjemedlemmar. Därför vill de gärna ligga i soffan och gosa med dig eller leka med dig i trädgården.
Vanliga frågor om vad hundar gillar att göra
Hunden är ett ganska lättsamt djur. Hundar gillar generellt sett att apportera leksaker, att gå promenader tillsammans med sina ägare och att leka med andra hundar. Det finns många olika sätt att aktivera en hund och tillgodose dess naturliga behov.
Avslutande tankar
Hundar är sociala djur som gillar att umgås med oss människor. Därför vill de gärna vara med oss och delta i många olika aktiviteter. Till exempel gillar hundar generellt sett att leka och utforska. Dessutom gillar de även att ägna sig åt fysiska aktiviteter såsom löpning, promenader, vandring och att simma. De har även en naturlig instinkt att jaga och gillar även att lukta, spåra och apportera.
Med detta sagt skiljer sig naturligtvis en hunds preferenser för aktiviteter åt på individnivå. Några exempel på de faktorer som påverkar dessa preferenser är hundens ras, personlighet och tidigare erfarenheter. I slutändan gillar ofta hundar att göra sådant som bidrar till deras allmänna välbefinnande och glädje.