Hund och katt

Därför är hundar bättre än katter (10 anledningar)

Att hundar är bättre än katter känner de flesta hundägare redan till. Det finns goda skäl till att hunden betraktas som människans bästa vän. I denna artikel kommer vi framhäva och belysa några av de egenskaper som gör våra jyckar överlägsna kissarna.

Med det sagt vill vi även påpeka att alla djur är fantastiska och att valet av husdjur bör göras utifrån livsstil och personlig preferens. Vissa människor lämpar sig helt enkelt bättre för att ha katter medan andra trivs bättre med hundar. Men rent vetenskapligt finns det ett antal anledningar till att hundar är bättre än katter.

Så nästa gång du som hundägare hamnar i en diskussion med en kattägare, kan du peka på dessa obestridliga sanningar och gå vinnande ur diskussionen!

1. Hundar ger oss ovillkorlig kärlek

Katter är komplicerade djur medan hundar i grund och botten är ganska enkla varelser. En hund älskar varje ögonblick som den får tillbringa tillsammans med dig. I en studie kunde forskarna med hjälp av magnetröntgen påvisa att belöningscentrat i hundens hjärna aktiveras mycket så fort de känner doften av sin ägare.

Hundar ger ovillkorlig kärlek

2. Hundar är mer lojala än katter

Visst, katter visar i viss utsträckning tillgivenhet. Men en hund skulle utsätta sig för livsfara för att rädda sin husse eller matte.

Det finns mängder av berättelser om hundars lojalitet. Hundar har till exempel återvänt till en brinnande bostad för att rädda sina ägare. De vill också utsätta sig själva för fara för att rädda ett barn. Vissa hundar lämnar inte ens sin ägares sida när ägaren avlider.

Så när det kommer till lojalitet råder det inga tvivel om att hundar är bättre än katter.

Hund lojal

3. Din hund blir alltid glad att se dig

En egenskap som många upplever gör hundar bättre än katter är hur glada de blir varje gång de träffar sina ägare. När du kommer hem efter en lång arbetsdag finns det ju inget bättre än att mötas av en svansviftande och lycklig hund! Vem väljer hellre att komma hem till en sur katt som bara vill få mat och är arg för att du lämnade den?!

Oavsett hur stressig din dag har varit vet du som hundägare vad som väntar när du öppnar ytterdörren.

Hund glad träffa människor

4. Hundens luktsinne kan rädda ditt liv

Det finns en anledning till att hundar lämpar sig bättre än katter inom till exempel polisväsendet. Hundar kan nämligen lukta sig fram till bomber och narkotika, någonting som katter inte klarar av att göra. Men hundens luktsinne är så pass fantastiskt att det kan användas till så mycket mer än bara detta. Detta är någonting som dessa superspårare är utmärkta exempel på!

Faktum är att en hund med hjälp av nosen kan identifiera och hjälpa till att diagnosticera diverse sjukdomar. Detta kan göra att behandlingen hinner sättas in innan sjukdomen sprider sig i kroppen.

Hundens luktsinne

5. Hundar talar till våra känslor på ett annat sätt

Ny forskning visar att hundar är mer effektiva än katter när det kommer till att uttrycka att de befinner sig i nöd. Forskarna bakom studien tror att en förklaring till detta är att hundägare i regel ägnar mer tid åt att ta hand om sina hundar än vad som är fallet med kattägare och katter. Katter är betydligt mer självständiga djur och kräver inte samma grad av dagliga uppmärksamhet och omvårdnad.

Detta tros alltså vara förklaringen till att en hunds gnyende ses som mer angeläget än en katts jamande. Hundar är därför bättre på att förmedla oro och elände än vad katter är. Forskarna undersökte även eventuella psykologiska skillnader mellan hundägare, kattägare och individer utan husdjur. Några betydande sådana kunde de dock inte finna.

Beagle som gnyr

6. Din hund ger dig regelbunden motion

En katt är inte ett särskilt bra promenadsällskap. Men det är såväl viktigt som tillfredsställande att gå regelbundna promenader tillsammans med sin hund. Genom att rasta hunden låter du inte bara din jycke utföra sina behov – ni får båda hälsosam motion på köpet.

Motion är viktigt för såväl oss människor som för våra husdjur. Och forskning visar att äldre personer med hund tenderar att röra sig över längre sträckor än andra personer i sin ålderkategori.

Dessutom är det inte bara den vardagliga motionen som aktiverar dig som hundägare. Även genom att kasta en boll eller frisbee och leka i trädgården rör du på dig mer än genom att bara sitta still.

Vi har skrivit en artikel om hur mycket motion en hund behöver. Om du känner dig osäker på om du motionerar din hund tillräckligt rekommenderar vi dig att läsa den!

Hundpromenad motion

7. Hunden hjälper dig att bli mer social

Genom att promenera med din hund exponerar du dig för din omvärld och lockar även till dig hundvänliga människor. Hunden kan därför på ett effektivt sätt bryta isen och inbjuda till diskussioner och nya sociala kontakter. Detta är särskilt positivt för individer som har lite svårare för att umgås med andra människor – hunden kan hjälpa sådana personer att bli lite mer utåtriktade.

Hundar människor sociala

8. Hundar främjar människors hälsa på ytterligare sätt

Utöver att hundar bidrar till ökad motion och fler sociala interaktioner främjar de även människors hälsa på ytterligare sätt. I studier har man bland annat funnit att de bidrar till följande hälsofördelar:

  • lindrad stress
  • sänkt blodtryck
  • förebyggande av hjärtsjukdomar
  • motverkande av depression.
Hund främjar ägares hälsa

9. Katter är mer allergena än hundar

Pälsdjursallergi är ett bekymmer som fler än en miljon svenskar lider av. Men även om de flesta pälsallergiker är allergiska mot både hundar och katter, är faktiskt katter mer allergena. Det finns dessutom flera hundraser som kan klassas som mer eller mindre allergivänliga hundar.

Katt allergi

10. Hundar får oss att skratta

Hundar är bättre än katter på att få oss människor att skratta. Oavsett om det sker avsiktligt eller ej skrattar vi ofta med (eller åt) våra hundar. Det har även visat sig att hundägare oftare skrattar åt sina husdjur än vad kattägare gör. Faktum är att kattägarna i en studie till och med skrattade mer sällan än de människor som inte hade några husdjur alls!

Hund som skrattar

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *