10 bästa hundnamnen omslag

10 bästa hundnamnen för hane och tik

Ett vanligt dilemma bland valpköpare är vad man ska kalla det senaste tillskottet i familjen, eller flocken om du så vill. För att hjälpa blivande (såväl som befintliga) hundägare på traven, har jag här sammanställt en lista med de 10 bästa hundnamnen för både hane och tik.

Som en ren bonus kommer du även ges ytterligare förslag lite längre ner på sidan, under ’Fler spännande hundnamn’.

10 bästa hundnamnen på hane

Om vi börjar med att titta internationellt, är det ganska vanligt att man vänder sig till det stora landet i väst för inspiration på hundnamn. Några exempel på sådana är: Rocky, Jack, Luna och Bella. Listan kan dock göras lång.

Just Bella återfinns faktiskt även på listan över de 15 vanligaste hundnamnen i Sverige 2019. Bakom denna lista står försäkringsbolaget Svedea, och enligt dem är Molly det vanligaste svenska hundnamnet, följt av Bella, Charlie, Ludde och Doris. Här hittar du den fullständiga listan.

När det kommer till vanliga namn på hanhundar, har Agria tagit fram en lista över de 25 vanligaste. Listan toppas av Charlie, Sigge, Ludde, Bosse, Hugo, Bamse och Leo. Den fortsätter sedan med namn som Ozzy, Zorro, Elvis, Malte, Gizmo, Loke, Diesel och Tyson.

Svedea har även tagit fram en lista över mer ovanliga hundnamn. Det är från denna lista (vilken du finner på samma sida som listan ovan) som jag kommer att välja ut mina favoriter från:

 1. Grizzly
 2. Atlas
 3. Håkan
 4. Ernst
 5. Lennart
 6. Jalle
 7. Vilde
 8. Ossi
 9. Drutten
 10. Skipper

Detta har jag döpt mina hanhundar till

Om någon undrar vad jag har döpt mina egna hanhundar till, så är deras namn till vardags Dwight och Kane. Det är för övrigt dessa bägge herrar som syns på bilden längst upp i detta inlägg – Dwight till höger och Kane till vänster.

Dwight fick sitt namn efter en karaktär i den amerikanska tv-serien The Office. Karaktären i fråga är väldigt färgstark och speciell, heter Dwight K. Schrute och spelas av den fenomenale Rainn Wilson. Hans namn har alltså ingenting med Dwight Eisenhower att göra, vilket fler än en person har trott.

Historien bakom Kanes namn är lite mindre spännande – hans kennelnamn innehåller namnet Astrakan (som äppelsorten). Vi valde därför mellan att kalla honom Astro, Kahn och Kane, och till slut fick det bli det sistnämnda.

10 bästa hundnamnen på tik

Några av de vanligaste namnen på tikar är: Molly, Bella, Doris, Wilma, Sally, Alice, Ronja, Elsa, Stella och Nova. Andra vanliga hundnamn inkluderar: Mimmi, Smilla, Luna, Svea, Ebba och Siri.

För att göra det hela lite mer intressant kommer jag istället att välja mina 10 bästa hundnamn på tikar från Svedeas lista över ovanliga hundnamn.

Så här ser min högst personliga topplista ut:

 1. Alpha
 2. Katla
 3. Pepzi
 4. Pandora
 5. Thyra
 6. Nea
 7. Ulla
 8. Malou
 9. Vanja
 10. Fifi

Människonamn på hundar är inne

På senare år har det blivit trendigt bland hundägare att döpa sina hundar till traditionella människonamn. Detta kan mycket väl ha att göra med att hunden idag har en roll som är närmare sin ägare och dess familj än vad som kanske ofta varit fallet tidigare.

Att vi tenderar att förmänskliga våra hundar är ett fenomen som har såväl positiva som negativa aspekter. Det behöver vi inte gå in på mer här, men det är en trolig förklaring till att människonamn och hundnamn idag inte skiljer sig åt i samma utsträckning som förr.

Namn som Fido och Pricken har idag kommit att ersättas med hundnamn som Lennart, Håkan, Mimmi och Ebba. Fler exempel på sådana här namn finner du i vår kompletta lista över hundnamn till hane!

Tips vid valet av bästa hundnamnet

Jag tänkte även passa på att dela med mig av lite användbara tips när det kommer till namnval. Det hundnamn som du väljer kommer du sannolikt att få använda titt som tätt på daglig basis, så det är viktigt att du väljer namn med omsorg. Du bör vara i princip lika noga med valet av namn som med valet av hundras.

Dessa är mina bästa tips för val av hundnamn:

 • Välj ett namn som din hund lätt kan urskilja från dina övriga ord. Det har visat sig att djur svarar bäst på namn och kommandon som består av en eller två stavelser.
 • Välj ett hundnamn som är lätt att ropa och som du gärna ropar offentligt. Att ropa Fido eller Ebba funkar ofta bättre än att ropa ett mer olämpligt namn.
 • Använd ett namn som inte är alltför likt vanliga hundkommandon som ”nej”, ”sitt”, ”stanna” o.s.v.
 • Om du väljer ett långt namn kan du med fördel använda ett kortare smeknamn till vardags.
 • Det kan vara värt att vänta några dagar för att se vilken personlighet din hund har innan du slutgiltigt väljer ett namn.

Fler spännande hundnamn

Bästa hundnamnen
För ytterligare inspiration till hundnamn ställde jag en fråga på Facebook.

Jag tillfrågade följarna av en Facebook-sida vilket hundnamn de såg framför sig om de blundade, och fick då dessa svar:

 • Amir
 • Dagge
 • Dino
 • Doris
 • Ebba
 • Flix
 • Gunvald
 • Liv
 • Luvan
 • Sixten
 • Sune
 • Thunder
 • Ylle

Vissa av dessa namn kanske lämpar sig bäst för hanar respektive tikar, medan andra namn är precis lika gångbara för bägge kön. Här finns några riktiga guldkorn att plocka, så om inget av namnen i min topplista för respektive kön faller dig i smaken kanske du hittar namnet på din nya kompis här?!

Vad tycker du om hundnamnen ovan – har du någon favorit, eller föredrar du kanske ett helt annat namn? Dela gärna med dig av inspiration i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *