hundras eurasier hundar

Välja hundras med omsorg – så gör du

Så du är redo att välja hundras genom att sålla bland de hundratals hundraser som finns att tillgå? Att skaffa hund är ett stort beslut. Du bör därför först säkerställa att du är redo för en hund innan du påbörjar denna process. Det är också viktigt att du känner till de kostnader som är förenade med hundägarskapet, såsom inköpspris, hundförsäkring och löpande utgifter.

Om du har gjort en budget som visar att du i din ekonomi har utrymme för inköps- och driftskostnaderna för en hund, och du känner att det är rätt tillfälle i livet att skaffa hund, är det bara att gratulera! Nu är det dags att ta reda på vilken hundras du bör välja.

Att välja hundras med omsorg

välja hundras euerasier valp

Det första du bör göra är att göra när du planerar att skaffa hund är att göra egna efterforskningar på nätet. Nedan får du några tips på vilka faktorer du bör ta hänsyn till när du gör ditt urval av hundraser.

Det skadar inte heller att ta kontakt med uppfödare för att ställa frågor och få lite vägledning. Om du till exempel är intresserad av rasen eurasier, rekommenderar jag därför att du tar kontakt med en uppfödare av eurasier.

Ett tips till dig som är intresserad av en viss hundras är också att besöka en hundutställning. Där kan du nämligen träffa såväl uppfödare som ”vanliga” hundägare med olika hundraser. Du får där en unik möjlighet att se många hundar av den ras som du är intresserad av, och du har även möjlighet att ställa frågor och få mer kött på benen.

Fundera över din livsstil och vilka justeringar av denna du är beredd att göra i samband med att du skaffar hund. Väg även in din familjs behov, särskilt om ni har barn eller andra husdjur. Till exempel bör personer med allergier, eller som av andra anledningar föredrar hundar som fäller väldigt lite, titta närmare på hundraser som lämpar sig bättre för pälsallergiker.

Andra faktorer att ta hänsyn till inkluderar hundens storlek, energinivå och ålder. Det är viktigt att komma ihåg att införskaffandet av en hund kräver ett ansvarsfullt hundägarskap från din sida. Nedan delar jag med mig av några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att välja hundras åt dig och din familj.

Att välja hundras utifrån storlek

Du har säkert redan en hyfsat tydlig bild när det kommer till vilken kategori av hundar du är intresserad av när det kommer till storlek. Vill du ha en liten knähund som du kan bära omkring på eller en större hund? Om du har svårt att välja kan en en medelstor hund vara den gyllene medelvägen. Kika gärna på mina artiklar om världens största hundraser respektive världens minsta hundraser för inspiration, eller välj en ras som faller i spannet någonstans mellan dessa.

Värt att känna till är att vissa mindre hundraser är sköra och känsliga. De kan skadas allvarligt om du råkar trampa på dem eller då du hanterar dem på fel sätt. Mindre hundar kan också vara känsligare för kyligare temperaturer, så du bör hjälpa dem att hålla värmen med hjälp av hundtäcken eller liknande. Tänk också på att hundar behöver lydnadsträning! Vissa mindre hundar kan utveckla en tuffare attityd för att kompensera för sin ringa storlek, så se till att vara förberedd på denna eventualitet.

Väldigt stora hundar behöver lite mer utrymme för att kunna röra sig omkring. Stora, lyckliga hundar med långa, viftande (nästan piskande) svansar behöver spelrum för att skador på svans eller heminredning ska undvikas. Om du funderar på att välja en större hundras bör du också tänka på kostnaden; ju större hunden är, desto mer kommer den sannolikt kosta i form av hundfoder, hundtillbehör och veterinärvård.

Även här är uppfostran är viktig. Om du väljer en stor – eller till och med väldigt stor – hund som när den är valp uppfostras som en knähund, kommer den växa upp och bete sig på samma sätt som fullvuxen.

Att välja hundras utifrån aktivitetsnivå

Du känner förmodligen redan till att vissa hundraser tenderar att ha mer energi än andra. En hunds aktivitetsnivå är kopplad till dess ras, men den har även en individuell prägel. Alla hundar behöver regelbunden motion och aktivering (såväl fysisk som mental), alldeles oavsett ras och storlek, så det är viktigt att du kan ge din hund detta. Om du vet med dig att du inte kan rasta din hund annat än genom en eller två kortare promenader om dagen, bör du förmodligen välja en hundras med lägre energinivå. Du som vill ha en hund att ta med på joggingrundan eller tävla agility med, bör istället välja en border collie eller någon annan energifylld hundras.

Se till att justera mängden motion och aktivitet utifrån din hunds individuella förutsättningar. En hund som ständigt skäller, gräver sönder hela trädgården, förvandlar hemmet till en krigszon, eller på annat sätt är utåtagerande, behöver sannolikt aktiveras mer. Många problembeteenden uppstår på grund av att hunden har överskottsenergi som den inte kan göra av med på annat sätt.

Att välja hundras utifrån underhåll

Alla hundar behöver viss omvårdnad i form av bland annat kloklippning, men vissa typer av hundar kräver mer pälsvård än andra. Om du väljer att skaffa en hund med päls som kräver mycket underhåll, är det viktigt att du ägnar en hel del tid åt pälsvård. Vissa hundar fäller också en hel del päls som behöver städas upp.

Värt att känna till är också att hundar med långa, hängande öron är mer benägna att drabbas av öroninflammation och på regelbunden basis behöver få sina öron rengjorda. Vissa slags hundar dreglar också en hel del, vilket gör att ägare av vissa hundraser bär med sig en liten handduk eller liknande att torka bort dregel med.

Valp, vuxen eller äldre hund?

Utöver att välja hundras behöver du också fundera på i vilket skede i livet din blivande familjemedlem ska befinna sig.

Valpar kräver en hel del träning och uppmärksamhet, särskilt under de första sex månaderna. Om du väljer att skaffa en valp behöver du därför avsätta en stor del av din tid åt att träna din valp att bli rumsren samt åt att uppfostra den. Din hund kommer troligtvis också att tugga på diverse föremål i din bostad. Dessa problem kommer gradvis att upphöra genom ihärdig träning, men tålamod är en dygd.

Vuxna hundar kan vara ett utmärkt alternativ till valpar. En vuxen hund kan till exempel vara ett bättre val om du redan från början vill ha en bra bild av hundens personliga energinivå, attityd och temperament. Bara för att hunden är vuxen innebär det dock inte att den inte måste tränas och uppfostras, så du bör fortfarande förvänta dig att åtminstone inledningsvis träna mycket med din hund. Som tur är har många vuxna hundar tränats och socialiserats i viss utsträckning och har ofta lätt för att anpassa sig till sitt nya liv i sitt nya permanenta hem.

Äldre hundar bör inte glömmas eller räknas bort! Att införliva en äldre hund i sitt liv kan vara ett utmärkt sätt att ge den äldre hunden livsglädje i livets slutskede. Tyvärr har lite äldre hundar större svårigheter att hitta ett nytt hem.

Faktum är att en äldre hund kan visa sig vara en utmärkt kompis om du är på jakt efter en hund med lägre energinivå. Det är dock viktigt att ge den äldre hunden mycket omvårdnad, samt att utföra mer regelbundna hälsokontroller hos veterinären. Äldre hundar löper också större risk att utveckla sjukdomstillstånd som kostar tid och pengar att åtgärda. Till skillnad från en valp eller vuxen hund, kommer du inte heller få lika många år med en äldre hund. Om du är redo för ansvaret kan du dock få mycket glädje av er relation.

Renrasig eller blandras?

Innan du kan välja hundras bör du fundera på om du ska skaffa en renrasig hund eller en blandras. et råder inga tvivel om att renrasiga hundar är det mer populära alternativet. Många människor väljer hundras utifrån olika anledningar. Det kan till exempel vara så att du har vuxit upp med hundar av en viss ras eller älskar det sätt på vilket en viss hundras ser ut eller beter sig. Eller så kanske du utifrån de efterforskningar som du har gjort känner att en viss ras är den rätta för just dig.

Om du planerar att skaffa en renrasig hund bör du noggrant läsa på om denna. Fundera på huruvida du är beredd att ta dig an de potentiella utmaningar som hundens temperament, underhåll och potentiella hälsoproblem medför. Säkerställ också att den aktuella hundrasen stämmer väl överens med din familjesituation och livsstil, och glöm inte att ta hänsyn till eventuella befintliga hundar eller andra husdjur i familjen. Ta därefter kontakt med en ansvarsfull uppfödare.

Även blandrashundar kan såklart visa sig vara utmärkta tillskott i ditt liv. Kombinationen av två eller fler hundraser kan ofta göra att hundens personlighet och fysiska egenskaper balanseras. Se bara till att förvänta dig det oväntade när du skaffar en blandrashund. Det går nämligen inte att på förhand veta exakt hur valpen kommer att se ut när den växer upp eller vilka hälsoproblem den kan tänkas drabbas av.

Många experter menar att blandrashundar drabbas av färre hälsoproblem än renrasiga hundar. När du skaffar en blandrashund innebär det dessutom ofta att du räddar hunden från avlivning eller ett liv i hundstall.

Avslutande tankar

Jag förstår att det är mycket information att ta in för dig som funderar på att skaffa hund. Det är dock viktigt att du fattar ett välgrundat beslut utifrån dina personliga förutsättningar. Förhoppningsvis hjälper denna text dig att göra just detta!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *