Labrador med hundnamn skrivet i sanden

Hur väljer man hundnamn? Så namnger du hunden!

De allra flesta hundägare har förmodligen en spännande berättelse om hur de namngav sin hund. Men hur väljer man hundnamn och vad ska man tänka på när man sållar bland alla möjliga namn? Och vad ska hunden heta?

Det kan förvisso vara väldigt roligt att välja ut ett namn till en hund. Men det är också viktigt att göra ett ansvarsfullt och klokt val. I denna artikel går vi igenom vad du bör tänka på!

Så väljer du hundnamn till din nya kompis

 • Det är roligt att välja ett hundnamn men det krävs också viss eftertanke. Du bör ha i åtanke att du kommer använda din hunds namn under många år framöver. Det finns också vissa fällor som du bör undvika att fastna i. Till exempel är vissa namn enklare för din hund att höra och känna igen än andra.
 • Hunden kommer att lära sig sitt namn men kanske inte förstår att det är dess identitet. Det är uppenbart att en hund lär sig att koppla samman sitt namn med att den ska lyssna på dig. Men det är inte nödvändigtvis säkert att hunden uppfattar att det är just dess namn du ropar – han eller hon kan lika gärna se det som ett ”kom hit”-kommando.
 • Det finns vissa råd kring hur man väljer hundnamn som du bör följa. Ett exempel på ett sådant råd är att välja ett namn som börjar med en konsonant och slutar med en vokal. Det är också en fördel om namnet inte är alltför likt ett hundkommando som du ofta använder.
Kvinna som klappar en hund
Det är viktigt att välja rätt hundnamn till sin nya fyrbenta kompis.

Så valde vi hundnamn till våra hundar

Du kanske undrar hur vi valde hundnamn till våra hundar? Det gick till så här:

 • Dwight – Dwight fick sitt namn från karaktären Dwight K. Schrute i tv-serien The Office. Så här i efterhand var namnet en fullträff, med tanke på att han på ett bra sätt förkroppsligar denna karaktärs lite speciella personlighet.
 • Kane – Kane har ett kennelnamn som slutar på Astrakan. Därför kändes det naturligt att ge honom ett kortare namn som anspelade på kennelnamnet.

Huruvida du utgår från kennelnamnet eller ej när du namnger din hund är förstås helt upp till dig. Vissa ägare väljer hundnamn som är inspirerade av detta medan många istället använder helt andra namn på sina hundar. Men det kan vara en sak att tänka på när du bestämmer vad hunden ska heta.

Fler tips på bra hundnamn för hanar hittar du här!

Därför är det viktigt att välja ett hundnamn

Å ena sidan skulle du kunna kalla din hund i princip vad som helst. Med det sagt är förstås vissa namn bättre än andra. Låt oss därför förklara varför det är viktigt att välja ett hundnamn med omsorg.

Föreställ dig själv att du ger din hund ett lite annorlunda namn, till exempel ”Hej”. Det kanske är lite roligt ett kort tag men i längden kommer det att bli förvirrande och jobbigt. För hunden förstår ju inte om du ropar på den eller bara säger hej. Därför bör du undvika namn som är alltför lika vanliga kommandon.

Så oavsett om vi gillar det eller ej är det viktigt att välja ett bra hundnamn. Det finns också andra aspekter att ta hänsyn till, såsom vilka känslor namnet kan framkalla hos andra människor.

Vissa ord är trots allt laddade med en känsla. Till exempel är ”Lycka” ett bra hundnamn som du kan ge din tik. Lycka ger en positiv känsla av att hunden ifråga är lycklig. Men ett namn som ”Adolf” kan ge negativa associationer även om det kanske inte är din mening.

Om du väljer fel hundnamn kan det påverka allt från hundträning till veterinärbesök. Samtidigt kan ett bra namn göra hunden väldigt minnesvärd, såsom rymdhunden Laika eller filmstjärnan Lassie.

Förstår hundar vad ett namn är?

Vi vet i dagsläget inte huruvida hundar verkligen förstår sin identitet och vad ett namn är. Det är möjligt att de gör detta, men samtidigt klarar hundar inte det spegeltest som forskare använder för att få en inblick i djurs psykologi. Därför är det oklart om en hund har en självkännedom.

Det är bara ett fåtal djurarter som klarar spegeltestet. I stort sett är det de arter som man skulle kunna förvänta sig, såsom delfiner, orangutanger och chimpanser. Även vissa elefanter och gorillor klarar testet medan andra artfränder inte gör det.

För att sammanfatta detta resonemang är det alltså inte säkert att hundar har en särskilt god kännedom om sig själva. Vissa forskare hävdar dock att spegeltestet är orättvist gentemot djur som främst upptäcker sin omvärld via doftsinnet, såsom hundar.

Men oavsett vilket är det solklart att hundar kan koppla samman vissa ord med föremål eller händelser. Så genom att använda hundens namn eller kommandon såsom ”sitt” eller ”ligg” kan du få hunden att göra som du vill.

Hunden kanske inte förstår att den heter ”Fido”. Han kanske istället tror att det är ett kommando som innebär att du vill honom något. Därför är ett hundnamn ändå användbart och något som du bör lära din hund relativt tidigt i livet. Det är med andra ord ändå viktigt att fundera över vad hunden ska heta.

Hund som funderar
Hundar känner igen sina namn men kanske inte som vi hundägare tror.

Hur man väljer hundnamn och hur du bör tänka

Så vad ska hunden heta? Det behöver inte vara särskilt besvärligt att välja ett hundnamn. Det ska vara roligt att namnge sin hund, och genom att följa dessa råd blir det enklare att hitta ett bra namn:

 • Älska namnet: Det är viktigt att du väljer ett hundnamn som du gillar. Du kommer nämligen att använda det upprepade gånger under årens lopp.
 • Välj ett hundnamn som börjar på en konsonant: Vissa bra hundnamn börjar på en vokal. Vanligast är dock att den första bokstaven i namnet är en konsonant.
 • Välj ett namn som slutar med en vokal: Här säger jag lite emot mig själv – Dwight slutar på en konsonant och Kane har en outtalad vokal på slutet. Men en bra tumregel är att välja ett hundnamn som slutar med en vokal.
 • Rätt antal stavelser: Även här tvingas jag gå emot mitt eget sätt att namnge hundar. Rekommenderat är nämligen att välja ett namn med två stavelser, såsom Fido. Ett alltför långt eller krångligt namn bör gärna undvikas.
 • Tänk långsiktigt: Du bör välja ett namn som kommer fungera lika bra idag som om tio år. Därför bör du undvika valpiga namn som anspelar på hundens ungdomlighet. Dessutom kan hundens teckning komma att förändras med åren.
 • Namnge flera hundar: Har du flera hundar i hushållet? Då bör du välja unika namn för varje hund. Men det kan även vara roligt om namnen har en stil som passar bra ihop, till exempel Dwight och Kane.
 • Var originell: Ett hundnamn är personligt och därför bör du välja ett originellt namn snarare än Fido.
 • Tänk utanför lådan: Ibland finns de bästa idéerna utanför den fyrkantiga lådan. Varför inte välja ett namn som betyder ”vän”, såsom Amigo? Eller kanske ett namn som anspelar på din hunds ursprung, såsom ett kinesiskt hundnamn om du har en pekingese?
 • Tänk på intressen: Du kan hitta inspiration till namn lite varstans. Många hundägare väljer hundnamn som är kopplade till deras intressen. Jag har till exempel valt namnet Dwight från en tv-serie. Men du kan även låta dig inspireras av popkultur, vetenskap, datorspel eller kanske Disneyfilmer.
 • Ha hundens jobb i åtanke: Är din hund en jakthund eller kanske vakthund? Då kan du med fördel namnge hunden utifrån dess jobb. Till exempel kan Magnum eller Wolf vara ett bra namn på en vaktande hund.
 • Testa namnet ordentligt: Det är en bra idé att testa namnet och låta det sjunka in innan du slutgiltigt bestämmer dig. Testa och se vad som funkar och inte. Du kommer att veta när du har hittat rätt!
 • Träna in namnet: När du väl har valt ett hundnamn till din fyrbenta kompis är det dags att jobba in det. Använd namnet när du pratar med hunden och i kombination med olika kommandon.

Undvik dessa misstag när du väljer hundnamn

Det finns även vissa misstag som du bör undvika när du namnger din hund. Dessa inkluderar följande fallgropar:

 • Namn som rimmar: Rimmande namn kan vara jobbiga att regelbundet uttala och höra. Detsamma gäller hundnamn som liknar hundkommandon, såsom Jay och ”nej”.
 • Politiskt inkorrekta namn: Det bör vara självklart men det är ändå viktigt att betona detta. Din hunds namn bör inte väcka anstöt hos någon eller på något sätt vara vulgärt eller nedvärderande.
 • Namn med negativa associationer: Vissa namn kan ha negativa associationer. Till exempel kan det inledningsvis vara roligt att döpa sin hund till Killer. Längre fram kan det dock ge din hund ett dåligt rykte.

Vanliga frågor om att välja hundnamn

Hur väljer man hundnamn?

Du bör välja ett namn som du gillar och känner dig bekväm med. Enklast är att välja ett kort hundnamn som du lätt kan ropa och som hundan kan lära sig att känna igen. Om din hund har ett tydligt kännetecken eller en egenskap eller karaktär som utmärker den kan du gärna döpa hunden utifrån detta.

Avslutande tankar

Nu hoppas jag att du fått mer på fötterna kring hur man väljer hundnamn och vad du bör tänka på. Nu är det upp till dig vad hunden ska heta!

Vad heter din hund? Har du valt ett bra namn eller ångrar du namngivningen? Skriv en kommentar och berätta!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *