BÀsta fodret för hund med kÀnslig mage

Hund foder kÀnslig mage

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för VetZoo.

Vissa hundar kan precis som oss mÀnniskor ha kÀnslig mage. Det Àr sÀllan ett livshotande tillstÄnd, utan de stackars jyckarna har helt enkelt svÄrt att smÀlta sin mat vÀl. Detta gör att de uppvisar diverse symtom som har sitt ursprung i mag- och tarmkanalen.

Om detta stÀmmer in pÄ din hund Àr det viktigt att du lÄter en veterinÀr undersöka hunden. Detta för att sÀkerstÀlla att det rör sig om en kÀnslig mage och inte en mer allvarlig Äkomma. För Àven vissa allvarligare hÀlsoproblem kan ge upphov till liknande symtom, vilket gör att dessa bör uteslutas av ett proffs pÄ djursjukvÄrd.

Hundar med kÀnsligare mage kan dock hjÀlpas genom att de ges ett hundfoder som Àr sÀrskilt framtaget för ÀndamÄlet. I denna artikel kommer jag dels att belysa hÀlsoproblemet i sig, men du kommer Àven att fÄ tips pÄ det bÀsta fodret för hundar med kÀnslig mage.

Tips: Spana Àven in min artikel om bra allergifoder för hund, om det Àr sÄ att du misstÀnker att din hund lider av foderallergi.

BÀsta fodret för hundar med kÀnslig mage: Topp 3

1. Bozita Robur Sensitive Grainfree Renkött

Bozita Robur Sensitive hundfoder
Bozita Robur Sensitive – nĂ€r eurasiern Dwight sjĂ€lv fĂ„r vĂ€lja!

Se pris i butik!

SjÀlv ger jag mina hundar Bozita Robur Sensitive Grainfree Renkött. Det Àr ett spannmÄlsfritt hundfoder som jag har anvÀnt under flera Ärs tid, Àven om tillverkaren gjorde om produktlinjen lite för nÄgot Är sedan. FoderpÄsarna fick bland annat ett nytt utseende, men innehÄllet tycks vara i stort sett detsamma.

2. Royal Canin Veterinary Diets Dog Gastro Intestinal

Royal Canin Gastro Intestinal
Royal Canin Veterinary Diets Dog Gastro Intestinal

Se pris i butik!

NÀr det kommer till hundmat för kÀnslig mage har Royal Canin ett alternativ. Deras foder Veterinary Diets Dog Gastro Intestinal Àr sÀrskilt framtaget för hundar som upplever störningar i mag- och tarmkanalen.

Om din hund har diarré, försÀmrad matsmÀltning eller liknande problem, kan detta hundfoder förhoppningsvis avhjÀlpa problemen.

Mer information om Royal Canin och deras hundfoder finner du i vÄr lÀnkade artikel.

3. Eukanuba Veterinary Diet Intestinal

Eukanuba Intestinal
Eukanuba Veterinary Diet Intestinal

Se pris i butik!

Även Eukanuba har foder för kĂ€nslig mage. Deras Veterinary Diet Intestinal Ă€r ett hundfoder som, likt Royal Canins ovan nĂ€mnda foder, Ă€r till för hundar med mag- och tarmrubbningar.

Möjliga orsaker till kÀnslig mage hos hundar

Innan du pÄbörjar sökandet efter ett bÀttre hundfoder, kan det vara en god idé att först ta reda pÄ vad som egentligen ger din hund kÀnslig mage. Vissa hundar Àr precis som oss mÀnniskor kÀnsliga för vissa livsmedel. Hos andra individer kan kÀnslig mage istÀllet vara ett tecken pÄ ett mer allvarligt problem. Du bör dÀrför boka en tid hos din veterinÀr för att lÄta undersöka hunden. Visst, det kan kosta lite mer initialt men Àven annan hundmat kan vara kostsam i inköp. I slutÀndan kan det dÀrför löna sig att först konsultera en veterinÀr.

NÀr sedan allvarliga sjukdomstillstÄnd sÄsom magcancer förhoppningsvis har uteslutits, Àr det dags att börja undersöka andra möjliga orsaker till att din hund lider av kÀnslig mage. Det finns ett stort antal livsmedel som potentiellt sett kan vara kÀllan till problemet. En annan möjlighet Àr att det hundfoder som du ger din hund inte innehÄller tillrÀckligt mycket fiber, vitaminer eller mineraler, eller rent av innehÄller för mycket av nÄgot, till exempel fett.

Och faktum Àr att det kanske inte ens Àr hundfodret som Àr problemet. OM din hund har för vana att gÄ igenom soporna och Àta matrester och annat gott, kan det faktiskt vara detta som ger upphov till dess kÀnsliga mage.

SÄ vet du om din hund lider av kÀnslig mage

Tre vanliga symtom pÄ kÀnslig mage hos hundar Àr:

  • KrĂ€kningar.
  • Lös avföring.
  • Flatulens (utslĂ€pp av illaluktande gaser).

Det kan vara sÄ att din hund har ett eller flera, kanske alla tre dessa symtom. Men om nÄgot av symtomen Àr vÀldigt pÄtagligt bör du genast kontakta din veterinÀr. KrÀkningar och diarré Àr tecken pÄ mÄnga allvarliga sjukdomar och Àven flatulens kan vara en indikation pÄ ett tillstÄnd som krÀver veterinÀrvÄrd.

Hundfoder matskÄl vattenskÄl
God idé med veterinÀrundersökning före foderbyte.

Hundfoder som Àr skonsamt för magen

Att hitta ett hundfoder som Àr skonsamt för magen kan vara allt annat Àn en smal sak. InnehÄllsförteckningen pÄ hundfoder innehÄller sÀllan nÄgon information om kvaliteten pÄ de olika ingredienserna. IstÀllet tvingas du som hundÀgare gissa dig till kvaliteten utifrÄn de olika produkternas priser, den knapphÀndiga information som ÀndÄ finns tillgÀnglig samt rekommendationer frÄn vÀnner eller din veterinÀr.

Det finns ocksÄ en hel del information pÄ nÀtet att tillgÄ om vilket hundfoder som Àr skonsamt för magen. Problemet Àr bara att de flesta av dessa rÄd dessvÀrre inte Àr baserade pÄ grundlig forskning. Det kan dÀrför vara svÄrt att vÀrdera den information som erbjuds i olika forum, pÄ bloggar samt i artiklar pÄ nÀtet.

Även de olika fodertillverkarnas sajter kan vara missvisande – det Ă€r ju trots allt sĂ„ att de försöker sĂ€lja dig en produkt. DĂ€rför bör du konsultera din veterinĂ€r om din hunds kĂ€nsliga mage. Om du inte redan har gjort detta, bör du göra det i samband med nĂ€sta veterinĂ€rbesök. För innan du börjar ge din hund ett nytt foder bör risken för allvarliga hĂ€lsoproblem uteslutas (mer om detta ovan i denna artikel).

Bozita Robur Sensitive Reindeer foder
Bozita Robur Sensitive – ett bra hundfoder för hund med kĂ€nslig mage.

SÄ vÀnjer du din hund vid ett nytt foder

Generellt sett Àr det optimalt att börja försiktigt nÀr du ska vÀnja din hund vid ett nytt foder. Den första mÄltiden bör innehÄlla cirka 80-90 procent av det gamla fodret och blott 10-20 procent av det nya fodret. Du kan sedan justera dessa bÀgge proportioner under de kommande 10 dagarna. För ytterligare rÄd kring hur du övergÄr till ett nytt hundfoder, bör du vÀnda dig till din veterinÀr.

Liknande artiklar:

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB och bloggar flitigt hĂ€r pĂ„ Hund24. Han Ă€r en stor djurĂ€lskare och har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund. Åtminstone för stunden har han dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

2 tankar om “BĂ€sta fodret för hund med kĂ€nslig mage

  1. Min lilla tik (ca 10-11 Ă„r, uppskattad Ă„lder) Ă€ter mycket jord. Hon grĂ€ver hĂ„l i grĂ€smattan och Ă€ter jord. Trodde först det var grĂ€srötter hon tyckte det var goda men upptĂ€ckt att hon Ă€ter ur jord ur blomkrukorna inne. Hon fĂ„r rejĂ€lt med mat men tycks bli smalare och numera Ă€ter hon inte upp allt. Idag nĂ€r hon gjorde sina behov kom det först ut en korv och efter det en ”slamsa” av grĂ€s och bĂ„de blod och lösa blodklumpar. Är annars pigg och glad, ingen skillnad i humör men tappar mer pĂ€ls Ă€n vanligt. Var hos veterinĂ€r för en vecka sedan och tog tandsten. Inga anmĂ€rkningar dĂ€r och hjĂ€rtat slog som det ska.

    Jag ska köpa ny hundmat Ät henne idag för kÀnslig mage tills jag fÄr tid hos veterinÀr. Har noterat de sorter som tipsas om hÀr ovan. Men har ni nÄgra tips pÄ varför hon Àter sÄ mycket jord eller andra tips till oss.

    1. Hej Katinka! Att din hund Àter jord behöver inte i sig vara ett problem. Men dÄ hon tycks Àta sÀmre och har blod i avföringen skulle jag starkt rekommendera dig att konsultera en veterinÀr. Det KAN nÀmligen finnas ett underliggande sjukdomstillstÄnd Àven om det inte behöver göra det. Men oavsett vilket Àr blodig avföring ett symtom att ta pÄ allvar.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta med *

Senaste artiklarna