Hund foder känslig mage

Bästa fodret för hund med känslig mage

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Vissa hundar kan precis som oss människor ha känslig mage. Det är sällan ett livshotande tillstånd, utan de stackars jyckarna har helt enkelt svårt att smälta sin mat väl. Detta gör att de uppvisar diverse symtom som har sitt ursprung i mag- och tarmkanalen.

Om detta stämmer in på din hund är det viktigt att du låter en veterinär undersöka hunden. Detta för att säkerställa att det rör sig om en känslig mage och inte en mer allvarlig åkomma. För även vissa allvarligare hälsoproblem kan ge upphov till liknande symtom, vilket gör att dessa bör uteslutas av ett proffs på djursjukvård.

Hundar med känsligare mage kan dock hjälpas genom att de ges ett hundfoder som är särskilt framtaget för ändamålet. I denna artikel kommer jag dels att belysa hälsoproblemet i sig, men du kommer även att få tips på det bästa fodret för hundar med känslig mage.

Tips: Spana även in min artikel om bra allergifoder för hund, om det är så att du misstänker att din hund lider av foderallergi.

Bästa fodret för hundar med känslig mage: Topp 3

1. Bozita Robur Sensitive Grainfree Renkött

Bozita Robur Sensitive hundfoder
Bozita Robur Sensitive – när eurasiern Dwight själv får välja!

Se pris i butik!

Själv ger jag mina hundar Bozita Robur Sensitive Grainfree Renkött. Det är ett spannmålsfritt hundfoder som jag har använt under flera års tid, även om tillverkaren gjorde om produktlinjen lite för något år sedan. Foderpåsarna fick bland annat ett nytt utseende, men innehållet tycks vara i stort sett detsamma.

2. Royal Canin Veterinary Diets Dog Gastro Intestinal

Royal Canin Gastro Intestinal
Royal Canin Veterinary Diets Dog Gastro Intestinal

Se pris i butik!

När det kommer till hundmat för känslig mage har Royal Canin ett alternativ. Deras foder Veterinary Diets Dog Gastro Intestinal är särskilt framtaget för hundar som upplever störningar i mag- och tarmkanalen.

Om din hund har diarré, försämrad matsmältning eller liknande problem, kan detta hundfoder förhoppningsvis avhjälpa problemen.

Mer information om Royal Canin och deras hundfoder finner du i vår länkade artikel.

3. Eukanuba Veterinary Diet Intestinal

Eukanuba Intestinal
Eukanuba Veterinary Diet Intestinal

Se pris i butik!

Även Eukanuba har foder för känslig mage. Deras Veterinary Diet Intestinal är ett hundfoder som, likt Royal Canins ovan nämnda foder, är till för hundar med mag- och tarmrubbningar.

Möjliga orsaker till känslig mage hos hundar

Innan du påbörjar sökandet efter ett bättre hundfoder, kan det vara en god idé att först ta reda på vad som egentligen ger din hund känslig mage. Vissa hundar är precis som oss människor känsliga för vissa livsmedel. Hos andra individer kan känslig mage istället vara ett tecken på ett mer allvarligt problem. Du bör därför boka en tid hos din veterinär för att låta undersöka hunden. Visst, det kan kosta lite mer initialt men även annan hundmat kan vara kostsam i inköp. I slutändan kan det därför löna sig att först konsultera en veterinär.

När sedan allvarliga sjukdomstillstånd såsom magcancer förhoppningsvis har uteslutits, är det dags att börja undersöka andra möjliga orsaker till att din hund lider av känslig mage. Det finns ett stort antal livsmedel som potentiellt sett kan vara källan till problemet. En annan möjlighet är att det hundfoder som du ger din hund inte innehåller tillräckligt mycket fiber, vitaminer eller mineraler, eller rent av innehåller för mycket av något, till exempel fett.

Och faktum är att det kanske inte ens är hundfodret som är problemet. OM din hund har för vana att gå igenom soporna och äta matrester och annat gott, kan det faktiskt vara detta som ger upphov till dess känsliga mage.

Så vet du om din hund lider av känslig mage

Tre vanliga symtom på känslig mage hos hundar är:

 • Kräkningar.
 • Lös avföring.
 • Flatulens (utsläpp av illaluktande gaser).

Det kan vara så att din hund har ett eller flera, kanske alla tre dessa symtom. Men om något av symtomen är väldigt påtagligt bör du genast kontakta din veterinär. Kräkningar och diarré är tecken på många allvarliga sjukdomar och även flatulens kan vara en indikation på ett tillstånd som kräver veterinärvård.

Hundfoder matskål vattenskål
God idé med veterinärundersökning före foderbyte.

Hundfoder som är skonsamt för magen

Att hitta ett hundfoder som är skonsamt för magen kan vara allt annat än en smal sak. Innehållsförteckningen på hundfoder innehåller sällan någon information om kvaliteten på de olika ingredienserna. Istället tvingas du som hundägare gissa dig till kvaliteten utifrån de olika produkternas priser, den knapphändiga information som ändå finns tillgänglig samt rekommendationer från vänner eller din veterinär.

Det finns också en hel del information på nätet att tillgå om vilket hundfoder som är skonsamt för magen. Problemet är bara att de flesta av dessa råd dessvärre inte är baserade på grundlig forskning. Det kan därför vara svårt att värdera den information som erbjuds i olika forum, på bloggar samt i artiklar på nätet.

Även de olika fodertillverkarnas sajter kan vara missvisande – det är ju trots allt så att de försöker sälja dig en produkt. Därför bör du konsultera din veterinär om din hunds känsliga mage. Om du inte redan har gjort detta, bör du göra det i samband med nästa veterinärbesök. För innan du börjar ge din hund ett nytt foder bör risken för allvarliga hälsoproblem uteslutas (mer om detta ovan i denna artikel).

Bozita Robur Sensitive Reindeer foder
Bozita Robur Sensitive – ett bra hundfoder för hund med känslig mage.

Så vänjer du din hund vid ett nytt foder

Generellt sett är det optimalt att börja försiktigt när du ska vänja din hund vid ett nytt foder. Den första måltiden bör innehålla cirka 80-90 procent av det gamla fodret och blott 10-20 procent av det nya fodret. Du kan sedan justera dessa bägge proportioner under de kommande 10 dagarna. För ytterligare råd kring hur du övergår till ett nytt hundfoder, bör du vända dig till din veterinär.

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Bästa fodret för hund med känslig mage”

 1. Katinka Söderlund

  Min lilla tik (ca 10-11 år, uppskattad ålder) äter mycket jord. Hon gräver hål i gräsmattan och äter jord. Trodde först det var gräsrötter hon tyckte det var goda men upptäckt att hon äter ur jord ur blomkrukorna inne. Hon får rejält med mat men tycks bli smalare och numera äter hon inte upp allt. Idag när hon gjorde sina behov kom det först ut en korv och efter det en ”slamsa” av gräs och både blod och lösa blodklumpar. Är annars pigg och glad, ingen skillnad i humör men tappar mer päls än vanligt. Var hos veterinär för en vecka sedan och tog tandsten. Inga anmärkningar där och hjärtat slog som det ska.

  Jag ska köpa ny hundmat åt henne idag för känslig mage tills jag får tid hos veterinär. Har noterat de sorter som tipsas om här ovan. Men har ni några tips på varför hon äter så mycket jord eller andra tips till oss.

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Katinka! Att din hund äter jord behöver inte i sig vara ett problem. Men då hon tycks äta sämre och har blod i avföringen skulle jag starkt rekommendera dig att konsultera en veterinär. Det KAN nämligen finnas ett underliggande sjukdomstillstånd även om det inte behöver göra det. Men oavsett vilket är blodig avföring ett symtom att ta på allvar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *