Probiotika för hundar omslagsbild

BĂ€sta probiotika för hundar – FortiFlora eller Canikur?

InlÀgget Àr reklam för DOZ Apotek och innehÄller annonslÀnkar.

PÄ senare Är har det blivit allt vanligare att hundÀgare ger sina jyckar probiotika för hundar. Och det finns förstÄs goda skÀl för detta. Dessa goda bakterier frÀmjar hundens matsmÀltningssystem och förebygger olika hÀlsoproblem.

Men fungerar probiotika lika bra för hundar som för oss mÀnniskor? Absolut!

Probiotika kan göra stor skillnad för hundar som har problem med matsmÀltning, hud, pÀls, allergier m.m. För att göra det enklare för dig att hitta rÀtt bland alla kosttillskott för hundar har vi tagit fram denna guide. HÀr tipsar vi om de bÀsta produkterna inom denna kategori och berÀttar allt du behöver kÀnna till!

OBS! Innan du vÀljer att ge din hund ett kosttillskott bör du först konsultera din veterinÀr.

Purina Pro Plan FortiFlora

Purina Pro Plan FortiFlora probiotika

Se pris i butik!

Purina har tagit fram en probiotika för hundar. Produkten heter Pro Plan Veterinary Diets FortiFlora och Àr vÀldigt populÀr. Denna produkt levereras som en förpackning med portionspÄsar. Du strör helt enkelt en pÄse över din hunds vanliga torrfoder eller vÄtfoder.

Du kan ge FortiFlora till din hund vid diarré eller gasig mage. Din hund kommer sannolikt inte klaga över smaken. Faktum Àr att mÄnga hundÀgare hÀvdar att deras hundar slickar skÄlen ren för att fÄ i sig allt probiotika-pulver.

För omkring 300 kr fÄr du ett 30-pack med FortiFlora-pÄsar. Detta motsvarar vanligtvis en mÄnadsförbrukning. Det finns vissa billigare probiotika för hundar pÄ marknaden. Men man fÄr ofta vad man betalar för. Det kan vara vÀl vÀrt att lÀgga nÄgra kronor extra pÄ en riktigt bra produkt som denna.

NÀr hundens mage Àr tillbaka i gott slag kan du vÀlja att fortsÀttningsvis ge en halv pÄse om dagen. PÄ sÄ vis fÄr du pÄsarna att rÀcka lite lÀngre.

👍 Fördelar:

 • frĂ€mjar hundens tarmhĂ€lsa
 • innehĂ„ller mjölksyrebakterier samt C- och E-vitamin
 • portionsförpackningar som strös över fodret.

👎 Nackdelar:

 • inte lika snabbverkande som Canikur.

Canikur Pro Pasta

Canikur Pro Pasta

Se pris i butik!

Canikur Pro Àr ett alternativ till FortiFlora. Denna vÀlsmakande pasta Àr en populÀr probiotika för hundar. I förpackningen finns en praktisk doseringsspruta som erbjuder enkel dosering av pastan. Detta probiotiska tillskott kan med fördel anvÀndas i förebyggande syfte. Du kan anvÀnda det för att skapa balans i hundens tarm inför exempelvis en tÀvling eller resa.

Canikur Pro förbĂ€ttrar tarmfloran under perioder dĂ„ hunden upplever stress eller har en pĂ„verkad bakterieflora i tarmen. Det kan till exempel röra sig om att din hund genomgĂ„r en antibiotikabehandling eller har ett sjukdomstillstĂ„nd som pĂ„verkar tarmfloran. Även stress kan alltsĂ„ pĂ„verka bakterifloran i hundens tarm.

👍 Fördelar:

 • sprutas direkt in i hundens mun eller pĂ„ maten
 • motverkar obalans i tarmen
 • frĂ€mjar en sund tarmflora.

👎 Nackdelar:

 • kan vara lite kladdigt att hantera.

Canikur tabletter mot diarré

Canikur probiotika som tabletter

Se pris i butik!

Canikurs tuggtabletter mot diarré Àr ingen probiotika. Det Àr dock ett preparat som fyller en liknande funktion. Det kan motverka diarré och ÄterstÀlla tarmfunktionen.

Vi har sjÀlva givit en av vÄra hundar dessa tabletter och Àr vÀldigt nöjda med resultatet. Canikurs tabletter mot diarré Àr snabbverkande och effektiva. Om din hund har akut okomplicerad diarré bör du övervÀga att ge din hund detta preparat. Det Àr mer snabbverkande Àn mÄnga av de probiotika för hundar som finns pÄ marknaden idag.

👍 Fördelar:

 • snabbverkande tuggtabletter som ges oralt
 • hjĂ€lper mot akut okomplicerad diarrĂ©
 • normaliserar hundens avföring.

👎 Nackdelar:

 • vissa hundar spottar gĂ€rna ut tabletter.

Vad Àr probiotika?

Probiotika Ă€r ett samlingsnamn för de goda bakterier som frĂ€mjar matsmĂ€ltningssystemet. Dessa kan din hund fĂ„ i sig via kosten och/eller genom kosttillskott. Syftet med probiotikan Ă€r att bibehĂ„lla en god balans av goda bakterier i kroppen samt att förebygga besvĂ€r i mag-tarmkanalen. Även din hunds immunförsvar kan stĂ€rkas efter sjukdom, infektion eller dylikt.

Probiotika – goda bakterier (grafik)
Probiotika Àr goda bakterier som gynnar din hunds hÀlsa.

Fördelarna med probiotika för hundar

Probiotiska preparat gynnar mÀnniskors hÀlsa och Àven din hund kan gynnas pÄ samma sÀtt. Probiotika för hundar syftar till att frÀmja de goda bakterierna i hundens mag-tarmkanal. Dessa bakterier kan bidra till att förebygga och motverka diverse sjukdomar.

Det finns mÄnga fördelar med att ge sin hund ett probiotiskt preparat. NÄgra av de frÀmsta fördelarna Àr dessa:

 • Probiotika förebygger diarrĂ© och gasig mage.
 • Den motverkar dĂ„lig andedrĂ€kt.
 • Din hund förmĂ„ga att Ă„terhĂ€mta sig frĂ„n sjukdom eller infektion förbĂ€ttras.
 • Immunförsvaret stĂ€rks.
 • Den kan lindra symtomen vid IBS eller njursjukdom.
 • Minskad vĂ€rk och svullnad tack vare probiotikans antiinflammatoriska egenskaper.
 • Ökad stressrespons.

Köpguide till probiotika

Det finns mÄnga produkter som innehÄller probiotika för hundar att vÀlja mellan pÄ marknaden. Dessa innefattar allt frÄn probiotika i tablettform och pulverform till en tandkrÀmsliknande pasta. DÀrför kan det vara en utmaning att hitta rÀtt tillskott till just din hund. Men du behöver inte oroa dig utan vi hjÀlper dig pÄ traven.

I denna köpguide till probiotika för hundar kommer vi att gÄ igenom allt du behöver veta. Genom att ta del av vÄr information kan du fatta rÀtt beslut och köpa den allra bÀsta probiotiska produkten.

Bör jag ge min hund probiotika?

LÄngt ifrÄn alla hundar behöver probiotika. Med det sagt kan mÄnga vovvar gynnas av att ges ett probiotiskt tillskott. Om din hund ofta har magproblem sÄsom diarré eller förstoppning kan din veterinÀr rekommendera dig ett sÄdant. VÀrt att kÀnna till dock Àr att tillskottet inte alltid tar itu med sjÀlva orsaken till besvÀret.

Hundar som ges ett nytt foder, har en allergi, Àr vÀldigt stressade eller gÄr pÄ antibiotika kan gynnas av att ges probiotika pÄ daglig basis. Men om din hund har underliggande sjukdomstillstÄnd sÄsom mag-tarmproblem bör du konsultera din veterinÀr. VeterinÀren kan vilja undersöka hunden och kanske ta ett blodprov.

Vet du med dig att din hund har matsmÀltningsproblem orsakade av ett lÀkemedel eller ett miljöombyte? DÄ kan det vara vÀrt att ge hunden en probiotika i nÄgra dagar för att frÀmja matsmÀltningen.

Kan probiotika för hundar ge biverkningar?

Vanligtvis uppkommer inga biverkningar nÀr du ger din hund probiotika. SÄ lÀnge du ger hunden rÀtt dos Àr probiotiska preparat vanligtvis sÀkra att ge. Men alla hundar Àr olika och vissa kan svara negativt pÄ dessa tillskott.

Om din hund Àter stora mÀngder probiotika kan han eller hon drabbas av vissa biverkningar. De vanligaste beiverkningarna Àr illamÄende, krÀkningar och diarré. De goda bakterierna i probiotikan kan ocksÄ föröka sig vÀldigt snabbt. Denna förökning kan orsaka inflammation eller en svÄr infektion. Du bör dÀrför rÄdgöra med din veterinÀr innan du ger din hund ett nytt tillskott.

Vanliga frÄgor om probiotika för hundar

Vad Àr probiotika?

Probiotika Àr goda bakterier som du kan ge din hund via mat eller tillskott. Bakterierna frÀmjar matsmÀltningen och stÀrker immunförsvaret.

Kan jag ge probiotika för mÀnniska till min hund?

Du bör inte ge din hund probiotika för mÀnniskor. SÀkrast Àr att endast ge probiotika för hundar och detta efter att ha konsulterat en veterinÀr.

Vad Àr FortiFlora?

FortiFlora Àr en produkt med probiotika för hundar. Du strör dessa portionspÄsar över din hunds vanliga mat.

Vad innehÄller Fortiflora?

FortiFlora innehÄller mjölksyrebakterier som naturligt finns i friska djurs tarmar. Det innehÄller dessutom C-vitamin och E-vitamin.

Bör jag ge min hund FortiFlora eller Canikur?

BÄde FortiFlora och Canikur innehÄller probiotika. Canikur innehÄller Àven en montmorillonitlera som skyddar tarmvÀggen och absorberar vÀtska i tarmen. FortiFlora har inte denna effekt och kan behöva lÀngre tid för att ÄterstÀlla mag- och tarmfloran. Vid akut diarré kan Canikur vara att föredra.

Ska jag vÀlja Canikur tabletter eller pasta?

Canikurs tuggtabletter kommer i tablettform som ges oralt. Hunden tuggar sönder tabletten och vid akut okomplicerad diarré ÄterstÀlls tarmfunktionen. Canikurs pasta sprutas direkt in i hundens mun. VÀlj den doseringsform som funkar bÀst för dig och din hund.

Avslutande tankar

En hund som har magproblem drabbas ofta av svÄr diarré. Detta Àr inte bara jobbigt för hunden utan Àven för dig som tvingas stÀda efter dess olyckor. Som tur Àr kan du fÄ bukt pÄ diarrén med hjÀlp av probiotika för hundar eller preparat mot diarré. Probiotiska preparat kan dessutom förbÀttra matsmÀltningen och stÀrka immunförsvaret.

Du kan köpa probiotika som tabletter, pulver eller pasta. Vi rekommenderar alltid att du rÄdgör med din veterinÀr innan du ger din hund ett nytt tillskott. Om du inte har vÀgt din hund pÄ sistone kan det Àven vara vÀrt att göra detta. För doseringen Àr ofta beroende av hundens vikt. De flesta veterinÀrkliniker har en vÄg som du kan anvÀnda för att vÀga hunden.

Har du sjÀlv erfarenheter av probiotiska preparat? Vilken positiv eller negativ feedback har du till de produkter som vi rekommenderar i denna köpguide? Skriv gÀrna en kommentar och dela med dig av dina tankar!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *