Probiotika för hundar omslagsbild

Bästa probiotika för hundar – FortiFlora eller Canikur?

Inlägget är reklam för DOZ Apotek och innehåller annonslänkar.

På senare år har det blivit allt vanligare att hundägare ger sina jyckar probiotika för hundar. Och det finns förstås goda skäl för detta. Dessa goda bakterier främjar hundens matsmältningssystem och förebygger olika hälsoproblem.

Men fungerar probiotika lika bra för hundar som för oss människor? Absolut!

Probiotika kan göra stor skillnad för hundar som har problem med matsmältning, hud, päls, allergier m.m. För att göra det enklare för dig att hitta rätt bland alla kosttillskott för hundar har vi tagit fram denna guide. Här tipsar vi om de bästa produkterna inom denna kategori och berättar allt du behöver känna till!

OBS! Innan du väljer att ge din hund ett kosttillskott bör du först konsultera din veterinär.

Purina Pro Plan FortiFlora

Purina Pro Plan FortiFlora probiotika

Se pris i butik!

Purina har tagit fram en probiotika för hundar. Produkten heter Pro Plan Veterinary Diets FortiFlora och är väldigt populär. Denna produkt levereras som en förpackning med portionspåsar. Du strör helt enkelt en påse över din hunds vanliga torrfoder eller våtfoder.

Du kan ge FortiFlora till din hund vid diarré eller gasig mage. Din hund kommer sannolikt inte klaga över smaken. Faktum är att många hundägare hävdar att deras hundar slickar skålen ren för att få i sig allt probiotika-pulver.

För omkring 300 kr får du ett 30-pack med FortiFlora-påsar. Detta motsvarar vanligtvis en månadsförbrukning. Det finns vissa billigare probiotika för hundar på marknaden. Men man får ofta vad man betalar för. Det kan vara väl värt att lägga några kronor extra på en riktigt bra produkt som denna.

När hundens mage är tillbaka i gott slag kan du välja att fortsättningsvis ge en halv påse om dagen. På så vis får du påsarna att räcka lite längre.

? Fördelar:

 • främjar hundens tarmhälsa
 • innehåller mjölksyrebakterier samt C- och E-vitamin
 • portionsförpackningar som strös över fodret.

? Nackdelar:

 • inte lika snabbverkande som Canikur.

Canikur Pro Pasta

Canikur Pro Pasta

Se pris i butik!

Canikur Pro är ett alternativ till FortiFlora. Denna välsmakande pasta är en populär probiotika för hundar. I förpackningen finns en praktisk doseringsspruta som erbjuder enkel dosering av pastan. Detta probiotiska tillskott kan med fördel användas i förebyggande syfte. Du kan använda det för att skapa balans i hundens tarm inför exempelvis en tävling eller resa.

Canikur Pro förbättrar tarmfloran under perioder då hunden upplever stress eller har en påverkad bakterieflora i tarmen. Det kan till exempel röra sig om att din hund genomgår en antibiotikabehandling eller har ett sjukdomstillstånd som påverkar tarmfloran. Även stress kan alltså påverka bakterifloran i hundens tarm.

? Fördelar:

 • sprutas direkt in i hundens mun eller på maten
 • motverkar obalans i tarmen
 • främjar en sund tarmflora.

? Nackdelar:

 • kan vara lite kladdigt att hantera.

Canikur tabletter mot diarré

Canikur probiotika som tabletter

Se pris i butik!

Canikurs tuggtabletter mot diarré är ingen probiotika. Det är dock ett preparat som fyller en liknande funktion. Det kan motverka diarré och återställa tarmfunktionen.

Vi har själva givit en av våra hundar dessa tabletter och är väldigt nöjda med resultatet. Canikurs tabletter mot diarré är snabbverkande och effektiva. Om din hund har akut okomplicerad diarré bör du överväga att ge din hund detta preparat. Det är mer snabbverkande än många av de probiotika för hundar som finns på marknaden idag.

? Fördelar:

 • snabbverkande tuggtabletter som ges oralt
 • hjälper mot akut okomplicerad diarré
 • normaliserar hundens avföring.

? Nackdelar:

 • vissa hundar spottar gärna ut tabletter.

Vad är probiotika?

Probiotika är ett samlingsnamn för de goda bakterier som främjar matsmältningssystemet. Dessa kan din hund få i sig via kosten och/eller genom kosttillskott. Syftet med probiotikan är att bibehålla en god balans av goda bakterier i kroppen samt att förebygga besvär i mag-tarmkanalen. Även din hunds immunförsvar kan stärkas efter sjukdom, infektion eller dylikt.

Probiotika – goda bakterier (grafik)
Probiotika är goda bakterier som gynnar din hunds hälsa.

Fördelarna med probiotika för hundar

Probiotiska preparat gynnar människors hälsa och även din hund kan gynnas på samma sätt. Probiotika för hundar syftar till att främja de goda bakterierna i hundens mag-tarmkanal. Dessa bakterier kan bidra till att förebygga och motverka diverse sjukdomar.

Det finns många fördelar med att ge sin hund ett probiotiskt preparat. Några av de främsta fördelarna är dessa:

 • Probiotika förebygger diarré och gasig mage.
 • Den motverkar dålig andedräkt.
 • Din hund förmåga att återhämta sig från sjukdom eller infektion förbättras.
 • Immunförsvaret stärks.
 • Den kan lindra symtomen vid IBS eller njursjukdom.
 • Minskad värk och svullnad tack vare probiotikans antiinflammatoriska egenskaper.
 • Ökad stressrespons.

Köpguide till probiotika

Det finns många produkter som innehåller probiotika för hundar att välja mellan på marknaden. Dessa innefattar allt från probiotika i tablettform och pulverform till en tandkrämsliknande pasta. Därför kan det vara en utmaning att hitta rätt tillskott till just din hund. Men du behöver inte oroa dig utan vi hjälper dig på traven.

I denna köpguide till probiotika för hundar kommer vi att gå igenom allt du behöver veta. Genom att ta del av vår information kan du fatta rätt beslut och köpa den allra bästa probiotiska produkten.

Bör jag ge min hund probiotika?

Långt ifrån alla hundar behöver probiotika. Med det sagt kan många vovvar gynnas av att ges ett probiotiskt tillskott. Om din hund ofta har magproblem såsom diarré eller förstoppning kan din veterinär rekommendera dig ett sådant. Värt att känna till dock är att tillskottet inte alltid tar itu med själva orsaken till besväret.

Hundar som ges ett nytt foder, har en allergi, är väldigt stressade eller går på antibiotika kan gynnas av att ges probiotika på daglig basis. Men om din hund har underliggande sjukdomstillstånd såsom mag-tarmproblem bör du konsultera din veterinär. Veterinären kan vilja undersöka hunden och kanske ta ett blodprov.

Vet du med dig att din hund har matsmältningsproblem orsakade av ett läkemedel eller ett miljöombyte? Då kan det vara värt att ge hunden en probiotika i några dagar för att främja matsmältningen.

Kan probiotika för hundar ge biverkningar?

Vanligtvis uppkommer inga biverkningar när du ger din hund probiotika. Så länge du ger hunden rätt dos är probiotiska preparat vanligtvis säkra att ge. Men alla hundar är olika och vissa kan svara negativt på dessa tillskott.

Om din hund äter stora mängder probiotika kan han eller hon drabbas av vissa biverkningar. De vanligaste beiverkningarna är illamående, kräkningar och diarré. De goda bakterierna i probiotikan kan också föröka sig väldigt snabbt. Denna förökning kan orsaka inflammation eller en svår infektion. Du bör därför rådgöra med din veterinär innan du ger din hund ett nytt tillskott.

Vanliga frågor om probiotika för hundar

Vad är probiotika?

Probiotika är goda bakterier som du kan ge din hund via mat eller tillskott. Bakterierna främjar matsmältningen och stärker immunförsvaret.

Kan jag ge probiotika för människa till min hund?

Du bör inte ge din hund probiotika för människor. Säkrast är att endast ge probiotika för hundar och detta efter att ha konsulterat en veterinär.

Vad är FortiFlora?

FortiFlora är en produkt med probiotika för hundar. Du strör dessa portionspåsar över din hunds vanliga mat.

Vad innehåller Fortiflora?

FortiFlora innehåller mjölksyrebakterier som naturligt finns i friska djurs tarmar. Det innehåller dessutom C-vitamin och E-vitamin.

Bör jag ge min hund FortiFlora eller Canikur?

Både FortiFlora och Canikur innehåller probiotika. Canikur innehåller även en montmorillonitlera som skyddar tarmväggen och absorberar vätska i tarmen. FortiFlora har inte denna effekt och kan behöva längre tid för att återställa mag- och tarmfloran. Vid akut diarré kan Canikur vara att föredra.

Ska jag välja Canikur tabletter eller pasta?

Canikurs tuggtabletter kommer i tablettform som ges oralt. Hunden tuggar sönder tabletten och vid akut okomplicerad diarré återställs tarmfunktionen. Canikurs pasta sprutas direkt in i hundens mun. Välj den doseringsform som funkar bäst för dig och din hund.

Avslutande tankar

En hund som har magproblem drabbas ofta av svår diarré. Detta är inte bara jobbigt för hunden utan även för dig som tvingas städa efter dess olyckor. Som tur är kan du få bukt på diarrén med hjälp av probiotika för hundar eller preparat mot diarré. Probiotiska preparat kan dessutom förbättra matsmältningen och stärka immunförsvaret.

Du kan köpa probiotika som tabletter, pulver eller pasta. Vi rekommenderar alltid att du rådgör med din veterinär innan du ger din hund ett nytt tillskott. Om du inte har vägt din hund på sistone kan det även vara värt att göra detta. För doseringen är ofta beroende av hundens vikt. De flesta veterinärkliniker har en våg som du kan använda för att väga hunden.

Har du själv erfarenheter av probiotiska preparat? Vilken positiv eller negativ feedback har du till de produkter som vi rekommenderar i denna köpguide? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *