Allergifoder hund

Bästa allergifodret för hund [Bäst i test]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Har din hund ihärdig klåda och skakar konstant på huvudet? Det kan i sådana fall röra sig om foderallergi. Foderallergi, känslig mage eller intolerans kan göra livet besvärligt för såväl dig själv som för din jycke. Allergier kan aktivera ett immunförsvar som resulterar i klåda i huden, nysningar och även försämrad matsmältning.

Tips: läs även min guide till det bästa fodret för hund med känslig mage!

Olika slags allergifoder för hundar

Om du har kunnat utesluta säsongsbetonade allergier, är det högst troligt att det är din hunds foder som ger upphov till symtomen. Några exempel på vanliga foderallergier är: spannmål, kyckling, mjölkprodukter, nötkött och ägg. Precis som oss människor kan dock hundar utveckla allergier mot en rad olika saker.

Symtomen kan ofta lindras med hjälp av vanliga allergibehandlingar, men de kommer sannolikt inte att upphöra helt. För att åstadkomma denna effekt behöver du helt enkelt utesluta de saker som din hund är allergisk ifrån ur dess kost. Detta gör du lämpligast med hjälp av ett allergifoder.

Det finns olika slags allergifoder, bland annat spannmålsfria hundfoder samt foder med en begränsad ingredienslista. Spannmålsfria foderprodukter tillverkas utan vete, majs, soja och liknande ingredienser som ofta kopplas samman med foderallergier.

Den andra typen av allergifoder, den med en begränsad ingredienslista, är inte nödvändigtvis spannmålsfri även om den ofta kan vara just detta. Den innehåller ofta en enskild huvudsaklig proteinkälla, såsom anka eller lax (istället för kyckling eller nötkött som är två vanliga allergener). Den innehåller också en enskild kolhydratkälla.

Denna typ av allergifoder kan hjälpa dig att med hjälp av uteslutningsmetoden komma fram till vilken specifik ingrediens som din hund är känslig mot. Den kan dock även användas som ordinarie kost om du vill undvika vanligt förekommande allergener hos hundar.

Bästa allergifodret för hund: Topp 3

1. Eukanuba Veterinary Diet Dermatosis Fp Response

Allergifoder Eukanuba Veterinary Diet
Allergifoder från Eukanuba

Eukanubas Veterinary Diet Dermatosis Fp Response kan mycket väl vara det allra bästa allergifodret för hund. Detta foder innehåller blott en proteinkälla (fisk) samt en enda kolhydratkälla (potatis). Detta gör risken för att en allergisk reaktion uppstår hos din hund minimal, till skillnad från om fodret hade innehållit flera protein- och kolhydratkällor. Till råga på allt innehåller detta foder även de bägge fettsyrorna omega-3 och omega-6, vilka främjar hundens päls- och hudhälsa samt förebygger klåda.

Detta är ett utmärkt torrfoder för vuxna hundar med allergi, klåda eller hudirritation.

Se pris i butik!

2. Royal Canin Veterinary Diets Dog Hypoallergenic

Allergifoder Royal Canin
Allergifoder från Royal Canin

Royal Canins allergifoder Veterinary Diets Dog Hypoallergenic används vid fodermedelsallergi och intolerans. Det kan även användas som eliminationsdiet samt för att motverka inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) och bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO).

Detta foder innehåller de bägge omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, vilka främjar en god hudhälsa. Fodret innehåller även olika kostfiber som understödjer tarmslemhinnans funktion och skapar förutsättningar för en god tarmflora. Fodret är fritt från såväl laktos som gluten.

Enligt vår uppfattning är Royal Canin ett bra hundfoder för hundar med matallergier. Mer information om fodertillverkaren och dennes produkter finner du i vår länkade artikel.

Se pris i butik!

3. Specific Allergy Management Plus CΩD-HY

Specific Allergy Manegement
Allergifoder från Specific

Specific har tagit fram ett allergifoder för hund vid namn Allergy Management Plus CΩD-HY. Detta foder ges med fördel till hund som lider av hud- eller pälsbesvär, kolit, inflammatorisk tarmsjukdom, eller mag- och tarmproblem som orsakats av foderintolerans eller -allergi.

Värt att notera är att det kan ta tid för fodret att verka för fullt. Det kan nämligen ta upp till 12 veckor att ersätta tillräckligt mycket av de fettsyror som redan förekommer i cellmembranen. Generellt sett kan dock en förbättring av hundens tillstånd märkas redan efter cirka 6-8 veckors användning, och då genom att pälsen har blivit glansigare och friskare.

Viktigt är också att hunden inte ges någon föda utöver detta foder – intag av ytterligare födoämnen riskerar nämligen att symtomen på foderintolerans/-allergi består eller återkommer.

Se pris i butik!

Allergifoder till valp

Om din valp är mottaglig för foderallergier finns det inte mycket du kan göra för att förebygga sådana. Det du kan göra är att bibehålla en god tarmhälsa hos hunden genom att ge din hund ett foder med viss variation. Antibiotika är en potentiell bov i dramat som kan störa tarmfloran och med tiden göra hundar än mer allergiska. Därför bör du undvika att ge din hund antibiotika och istället ge den probiotika fram till sex eller tolv månaders ålder.

Symtomen på foderallergier hos valpar är desamma som hos vuxna. Dessa är några av de vanliga symtom som kan uppvisas:

 • Klåda
 • Kroniska öronbesvär
 • Kräkningar
 • Flatulens
 • Diarré
 • Hostningar
 • Väsningar
 • Nysningar

Se mina rekommenderade allergifoder till valp längre upp på denna sida.

Billigt allergifoder till hund

Vad är egentligen ett billigt allergifoder för hundar? Detta är en fråga som du bör ställa dig om du är ute efter ett sådant till din hund. För sanningen är den att kilopriset på denna typ av hundfoder vanligtvis ligger mellan cirka 100 och 130 kronor. Priset är därmed förhållandevis högt i jämförelse med vanliga hundfoder för hundar som inte är foderallergiker.

Eukanuba Veterinary Diet Dermatosis Fp Response, ett av de allergifoder till hund som jag tipsar om ovan, ligger dock på den lägre sidan av detta spann. Om du är intresserad av att införskaffa ett hyfsat billigt foder till din foderallergiska hund kan därför detta foder vara ett alternativ.

Vanlig hundmat vs allergifoder

Vanlig hundmat och allergifoder skiljer sig åt sett till innehållet. Ett allergifoder kan hjälpa din hund att få bukt med sin foderallergi eller identifiera födoämnen som hunden är allergisk mot. Denna typ av hundfoder innehåller vanligtvis endast en protein- och en kolhydratskälla (mer om detta kan du läsa längre upp i denna artikel). Detta minimerar risken för att din hund uppvisar symtom på foderallergi till följd av konsumtionen av fodret.

Allergivänliga hundfoder för allergiska hundar

Det finns olika slags allergivänliga hundfoder som lämpar sig för olika situationer:

 • Ett allergifoder med begränsat antal ingredienser har vanligtvis bara en proteinkälla, till exempel lamm eller kyckling, och en enda kolhydratkälla.
 • Spannmålsfria hundfoder (foder utan spannmål) lämpar sig väl för hundar som är känsliga för spannmål såsom vete, majs och råg.
 • Veterinärfoder kan ofta ha en högre prislapp, men kan vara nödvändigt att införskaffa om din hund drabbas av allvarliga allergiska reaktioner. Denna typ av hundfoder kan du endast köpa via en veterinär.

Hydrolyserat hundfoder

Hydrolyserat hundfoder är en typ av hundmat där vatten har använts för att på kemisk väg bryta ner proteiner till så pass små beståndsdelar att hundens immunförsvar inte reagerar på dem. Denna typ av hundfoder förskriver veterinärer ofta hundar som antingen är foderallergiker eller lider av inflammatorisk tarmsjukdom (IBS).

Protein är som bekant en viktig beståndsdel i hundens föda, men hos vissa hundar kan proteinerna alltså trigga ett onormalt immunförsvar. Av denna anledning har man tagit fram hydrolyserat hundfoder.

Proteinkänslighet hos hund

Har du en proteinkänslig hund? Proteinkänslighet hos hundar är vanligt förekommande bland alla hundraser samt hos individer av bägge könen och i alla åldrar. Denna tolerans innebär att hunden inte kan bryta ner proteiner på ett korrekt sätt, vilket gör att han eller hon blir sjuk. Detta beror på att hundens immunförsvar ser proteinerna som ett hot och därför attackerar dessa.

Protein är en viktig makronutrient som hundar behöver tillgodogöra sig. Detta ämne är viktigt för hundens immunförsvar, energinivå och pälskvalitet. Om din hund har svårigheter att svälta problem kan den uppvisa följande symtom:

 • Orolig mage
 • Klåda
 • Irriterad hud
 • Hudutslag
 • Kala fläckar
 • Lättretlighet
 • Svullen hals
 • Svullen tunga

Så hjälper du din proteinkänsliga hund

För att få bukt med proteinkänslighet hos hund bör du uppsöka din veterinär. Veterinären undersöker då din hund och kan förklara hur du kan få rätsida på problemet.

Ett vanligt sätt att behandla en proteinkänslig hund är att utesluta proteiner från hundens kost. Detta kan göras genom att veterinären förskriver hunden ett specifikt foder som denne ska äta under resten av sitt liv. Du bör även undvika att ge din hund godis, ben och andra godsaker, samt även människomat. Detta då även mindre mängder föda kan göra hunden sjuk.

Foderallergi hos hund: symptom

Vid foderallergi hos hund kan bland andra följande symtom uppvisas:

 • Klåda, vilken kan förekomma antingen över hela kroppen eller vara begränsad till tassar, öron och/eller ansikte
 • Håravfall
 • Hudsår
 • Återkommande hud- eller öroninfektioner

Hundfoder mot klåda

Det finns olika behandlingar mot klåda som kan användas för att ge tillfällig lindring när din hund inte kan sluta klia på sig själv. Dessa appliceras vanligtvis på huden, men man bör inte glömma bort att det även finns lösningar på detta problem som verkar invärtes. Jag talar förstås om hundfoder mot klåda samt kosttillskott som verkar i huden samtidigt som de ger näring åt kroppen.

Det finns flera olika foder mot klåda för hundar som upplever att det kliar i huden. Två exempel på sådana är spannmålsfria hundfoder samt glutenfria sådana. Du kan med fördel börja här, samt begränsa köttkonsumtionen och luta mer mot nötkött från djur som själva har ätit gräs snarare än de som har givits spannmål.

Värt att notera är att det kan ta tid för klådan att upphöra. Om det finns en underliggande foderallergi som ger upphov till denna, kan det i vissa fall ta upp till 12 veckor. Vanligare är dock att det tar cirka 8 veckor innan klådan upphör.

Resultat kan dock skönjas redan inom några veckor om klådan är resultatet av dålig hy eller pälskvalitet som beror på ett hundfoder som inte lämpat sig väl för hunden. Detsamma gäller om fodret har givit upphov till en brist på fettsyror eller andra viktiga näringsämnen.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *