Hund kostar

Vad kostar en hund om året?

Många presumtiva hundägare, det vill säga personer som går och funderar på att skaffa hund, frågar sig vad det egentligen kostar om året att ha hund. Detta är förstås en fullt legitim fråga att ställa sig innan man väljer att köpa hund. Det är även en lysande fråga för mig som aktiv hundägare att försöka besvara.

Jag har därför utgått från egna erfarenheter men även gjort egna efterforskningar på området genom att fråga flera hundägare om de löpande kostnaderna för att ha hund. Jag har bett dem att uppskatta den månatliga kostnaden samt specificera vad som inkluderas i denna. Avslutningsvis har jag även bett de tillfrågade att fundera över huruvida kostnaden per hund varierar om man väljer att skaffa fler än en.

Just den avslutande punkten har jag inte fått särskilt stort gensvar på. I övrigt har jag dock fått övervägande fylliga och tilltänkta svar på mina frågor.

Så vad kostar en hund om året? Kostnaden för att ha hund kan variera, men generellt sett uppgår den till mellan 10 000 kronor till 15 000 kronor om året. Detta inkluderar hundfoder, försäkring, rutinmässiga veterinärbesök för vaccination. Kostnader för aktiviteter, medlemskap i hundklubbar, extra smaskigt hundgodis, leksaker och liknande tillkommer.

Ytterligare kostnader kan tillkomma

Värt att notera är också att kostnaden kan skjuta i höjden om hunden skulle behöva ytterligare veterinärvård, läkemedel och medicinska behandlingar av olika slag. Vissa läkemedel kostar uppemot en tusenlapp i månaden medan andra är betydligt billigare än så.

Ett exempel på ett veterinärbesök som kan stå dig väldigt dyrt är om din hund har råkat drabbas av magomvridning. Kostnaden för att rädda livet på hunden kan då uppgå till många tiotusentals kronor. Av denna anledning bör du troligtvis teckna en hundförsäkring för din jycke.

Fortsätt att läsa denna artikel för mer information eller lyssna på följande poddavsnitt:

Vad kostar en liten eller stor hund i månaden?

De löpande kostnaderna för att ta hand om en hund skiljer sig inte nämnvärt åt beroende på om hunden är av större eller mindre ”modell”. De variabler som i störst utsträckning påverkar denna kostnad är istället oförutsedda utgifter för veterinärvård, läkemedel och dylikt samt hur pass mycket pengar du väljer att lägga på diverse hundtillbehör.

För tips på vilka slags produkter du kan behöva köpa till din hund, kan du med fördel spana in min lista över populära hundtillbehör.

En annan betydande faktor är, som jag nämnt ovan, hur pass aktiv du väljer att vara tillsammans med din hund. Medlemskap i föreningar kommer förstås med en prislapp, likaså de olika aktiviteter som ni väljer att delta i. I samband med hundutställningar och andra hundaktiviteter tillkommer dessutom vanligtvis ytterligare externa utgifter såsom drivmedel, hotellboende m.m.

Hur mycket pengar du väljer att lägga på din hund är i mångt och mycket upp till dig själv. Men vad kostar då en liten eller stor hund i månaden, i genomsnitt? En hund kostar i genomsnitt cirka 1 000 kronor i månaden i löpande utgifter. Foder, försäkring och andra grundläggande ting kostar hundägaren ungefär denna summa per månad. Kostnaden kan dock variera utifrån ovan nämnda faktorer.

Vad kostar en hund att köpa?

Man brukar säga att en hundvalp kostar cirka 13 000 kronor att köpa. Vissa hundraser är lite billigare, andra kan vara lite dyrare. Detta kan du bland annat få en bättre bild av genom att ta del av vår lista där vi korar den dyraste hundrasen i Sverige. Priserna kan dessutom skilja sig något mellan olika uppfödare inom en och samma ras. Priset inkluderar dock varken valpförsäkring eller hundtillbehör…

Hundar av blandras har generellt sett ett betydligt lägre pris än renrasiga hundar. Det finns dock vissa fördelar med att köpa renrasig hund som du bör ta i beaktande.

Vad kostar en hund första året?

Hundägandet är (förhoppningsvis) aldrig så dyrt som under det första året. Kostnaden för att skaffa hund kan inledningsvis vara ganska betydande. Som ny hundägare behöver du dels stå för inköpskostnaden för din hund. Du behöver även teckna en hundförsäkring samt köpa hundfoder och andra förnödenheter till din nya familjemedlem.

Som om inte detta vore nog, kan du dessutom – såvida du inte tidigare har haft hund eller känner en hundägare som kan skänka dig vissa prylar – behöva införskaffa en rad olika hundtillbehör. Hundsele eller halsband, hundkoppel, vatten- och matskålar… listan kan göras lång!

Så nog kostar en hund ofta en hel del pengar under det första året. Värt att tänka på är dock att kostnaden även kan bli stor i andra stadier i hundens liv, beroende på hur frisk och kry denne lyckas hålla sig genom livet.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *