Sparsele hund

BÀsta spÄrselen för viltspÄr och eftersök

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Non-stop dogwear och VetZoo.

Om du brukar ta med dig din hund ut i naturen Àr det bra att investera i en spÄrsele. Vi har sjÀlva flera sÄdana selar som vi tycker om att anvÀnda. De Àr nÀmligen bekvÀma och behÀndiga bÄde för vÄra hundar och för oss Àgare.

Med en sÄdan hundsele kan vÄra hundar följa med pÄ promenader, jakt, och spÄrning och synas vÀl ute i skogen. En spÄrsele till hund har i princip samma funktion som en vanlig sele och ser i princip likadan ut.

Det som skiljer en spÄrsele till hund Ät frÄn vanliga selar Àr dock bland annat dess fÀrg. SpÄrselar har nÀmligen en fÀrg som gör att de sticker ut och Àr synliga pÄ lÄngt hÄll. Med en sÄdan sele kan du dÀrför kÀnna dig trygg och sÀker med din hund ute i naturen.

BÀsta spÄrselen

SÄ vilken Àr dÄ den bÀsta spÄrselen för dig som Àgnar dig Ät viltspÄr eller eftersök? Nedan presenterar vi de selar som vi rekommenderar för anvÀndning i dessa sammanhang.

Premiumklassen: VGW Pioneer

VGW Pioneer
Den bÀsta spÄrselen till hund enligt oss: VGW Pioneer.

Se pris i butik!

VGW Pioneer Ă€r en systersele till ”VGW-selen” som har tagits fram specifikt för hundar som spĂ„rar. Den Ă€r designad för att hunden ska kunna arbeta utan att störas av att linan trasslar in sig.

Likt originalet VGW Extension Àr Pioneer en anatomisk hundsele som ger din hund rörelsefrihet i naturen. DÄ selen inte trycker mot strupen kan hunden dessutom andas fritt, vilket naturligtvis Àr ett stort plus nÀr den ska springa omkring och spÄra.

Förutom vid viltspÄr och eftersök kan denna spÄrsele Àven anvÀndas i samband med simning, cykling eller helt vanliga promenader. HÀr sitter koppelfÀstet pÄ hundens rygg istÀllet för framtill pÄ bogen.

I nedanstÄende videoklipp kan du se VGW Pioneer anvÀndas i sitt rÀtta element.

Bubblare: Non-stop dogwear Line Harness

Non-stop dogwear Line Harness
Även Line Harness frĂ„n Non-stop dogwear Ă€r en utmĂ€rkt spĂ„rsele.

Se pris i butik!

Line Harness Àr Non-stop dogwears mÄngsidiga spÄrsele. Denna produkt kan Àven anvÀndas som hundsele vid löpning, cykling och andra aktiviteter pÄ sÄvÀl hobbynivÄ som i vissa hundsporter.

Selen har en ergonomisk design med god passform och erbjuder din hund hög komfort. Den ger dessutom hunden rörelsefrihet och sitter tack vare sin robusta passform ordentligt och bra pÄ hunden.

I videoklippet nedan kan du se en representant för Non-stop dogwear berÀtta om deras spÄrsele Line Harness.

Mellanklassen: Neewa spÄrsele

Neewa spÄrsele
Neewas spÄrsele Àr ett lite billigare men fullt gÄngbart alternativ.

Se pris i butik!

Neewas spÄrsele Àr enkelt att snabbt sÀtta pÄ och ta av. Den Àr Àven försedd med ett handtag pÄ ryggen som gör att du enkelt kan fÄ fatt pÄ din hund vid behov.

Detta Àr ett bra alternativ för dig som vill spendera lite mindre pÄ din spÄrsele men ÀndÄ fÄ en produkt som hÄller hög kvalitet. Selen erbjuder goda möjligheter till justering och passar mÄnga hundraser som spÄrar, vandrar eller joggar.

Det hÀr skiljer en spÄrsele till hund mot andra selar

En spÄrsele till hund kan du anvÀnda vid promenader, vandringar, jogging, viltspÄr eller andra aktiviteter dÀr din hund förvÀntas vara aktiv och röra mycket pÄ sig. Den Àr helt enkel multifunktionell och passar till de flesta anvÀndningsomrÄden.

Förr i tiden var det mestadels hundhalsband som anvÀndes nÀr hundar följde med ut. Dessa börjar dock bli allt mindre populÀra och istÀllet Àr det en hundsele som blir vanligare att anvÀnda.

Ett vanligt koppel kan nÀmligen sÀtt ett stort tryck pÄ din hunds nacke och ger negativa konsekvenser för hunden. En sele Àr istÀllet mycket mer bekvÀm för hunden att bÀra. Dessutom underlÀttar den kontakten med din hund. Om du vill vara extra snÀll mot din hund och hundens kropp Àr det helt enkelt en sele som Àr att rekommendera.

En vanlig hundsele Ă€r ergonomisk och har en bra passform. Den Ă€r allt som oftast justerbar pĂ„ en rad olika stĂ€llen vilket gör att du kan anpassa den efter din hunds kropp. En sele Ă€r bekvĂ€m och gör att din hund enkelt kan röra pĂ„ sig. Vi tycker att en hundsele kan vara extra bra om din hund tycker om att dra. DĂ„ bör du dock istĂ€llet titta pĂ„ en dragsele – hĂ€r fokuserar vi nĂ€mligen pĂ„ spĂ„rselar.

En spÄrsele hindrar inte din hund

Alla ovanstÄende fakta stÀmmer Àven in pÄ en spÄrsele till hund. Det som skiljer en spÄrsele Ät mot en vanlig hundsele Àr att en spÄrsele Àr speciellt framtagen för att anvÀndas nÀr du trÀnar spÄrning. Den ultimat konstruerade spÄrselen ska inte ge nÄgot tryck mot bröstet pÄ din hund. Detta sÄ att den i lugn och ro kan spÄra utan att kroppen hÀmmas av selen nÀr hunden rör sig framÄt. En spÄrsele ska ge fria andningsvÀgar Ät hunden i alla lÀgen.

Vi tycker om att anvÀnda just spÄrselar nÀr vi trÀnar spÄr och mÀrker att hunden fungerar bÀttre. Med tanke pÄ att en spÄrsele till hund kan anvÀndas pÄ sÄ pass mÄnga olika sÀtt utöver för spÄr anser vi att det Àr en bra investering för vÄra hundar.

En spÄrsele kan du Àven anvÀnda om du tycker om att ta med dig din hund ut pÄ sportaktiviteter. DÄ passar den mycket bÀttre Àn en vanlig hundsele. Det beror helt enkelt pÄ att en spÄrsele Àr utformad för optimal rörelse. En spÄrsele Àr till exempel utmÀrkt om du vill att din hund ska dra vid löpning, cykling eller vid lÀngdskidÄkning.

Flera fÀstpunkter och starka fÀrger

Om du tycker om att trÀna spÄr med din hund kommer en spÄrsele kommer som sagt att underlÀtta för din hund. Den har ofta flera olika ringar som du kan sÀtta fast kopplet i. Vanliga fÀstpunkter för kopplet eller linan Àr pÄ ryggen och pÄ bröstet. NÀr vi sÀtter kopplet pÄ bröstet kan vÄra hundar ströva runt fritt utan att oroa sig för att trassla in benen i linan.

En spÄrsele till hund har oftast klara och starka fÀrger, allt för att du enkelt ska kunna se var din hund befinner sig. FÀrgen Àr en sÄ kallad high visibility-fÀrg och spÄrselen Àr oftast gul eller orange.

SpÄrsele vid jakt eller trÀning

Om du vill ta med dig din hund ut pÄ jakt, dÄ Àr en spÄrsele till hund det bÀsta valet. PÄ jakt Àr nÀmligen spÄr viktigt för hunden och med rÀtt sele kan hunden arbeta pÄ rÀtt sÀtt. Med fel sele kan dÀremot hunden trassla in sig sjÀlv och till och med rÄka skada sig i sin iver.

En spÄrsele lÄter din hund röra sig fritt och söka rÀtt pÄ viltspÄr eller söka efter skadat vilt. Hunden kan dÄ gÄ över stock och sten utan att hindras av linan. Hunden kan vara fullt fokuserad pÄ sitt spÄr utan att tÀnka pÄ annat. Om selen har flera fÀstpunkter kan du sjÀlv vÀlja var du kÀnner att linan kommer sitta bÀst nÀr din hund spÄrar.

Om du börja trÀna spÄr med din hund sÄ Àr en spÄrsele och spÄrlina viktig utrustning. De flesta hundar Àlskar att spÄra och mÄnga lÀr sig vÀldigt snabbt, Àven om det sÄklart Àr skillnad mellan olika individer. Kom ihÄg att börja med att lÀgga korta och enkla spÄr och inte göra det för svÄrt för din hund.

Genom att anvÀnda rÀtt utrustning redan frÄn början blir det enklare och roligare för din hund att spÄra. En spÄrsele till hund kan du anvÀnda i alla olika sorters terrÀng och den kommer alltid att vara till en fördel för din hund.

TÀnk pÄ det hÀr nÀr du köper en spÄrsele

NÀr du köper en spÄrsele till hund finns det mÄnga viktiga saker att ha i Ätanke. Framförallt Àr det vÀsentligt att du köper en spÄrsele i rÀtt storlek. SpÄrselen ska sitta still pÄ hunden och inte röra sig i sidled pÄ hundens kropp nÀr den anvÀnds. En bra spÄrsele ska ha förutom bra passform Àven ha en bra vaddering. PÄ sÄ sÀtt blir den bekvÀm för din hund att anvÀnda.

MÄnga ÄterförsÀljare av spÄrselar har en storlekstabell som Àr bra att följa om du ska bestÀlla hem en spÄrsele frÄn nÀtet. DÄ blir det enklare att snabbt hitta rÀtt storlek. Om din hund Àr en valp som vÀxer Àr det viktigt att ofta kontrollera att selen fortfarande sitter bra eller om den bör justeras eller bytas till en större storlek. Storleken pÄ en spÄrsele till hund brukar utgÄ frÄn hundens bröstmÄtt, nackmÄtt och hundens vikt.

Vi rekommenderar dig att köpa en spÄrsele som Àr lÀtt att ta av och pÄ. En sele som Àr lÀtt och smidig att anvÀnda för dig som Àgare kommer bli mer vÀlanvÀnd. En spÄrsele fÄr gÀrna ha ett handtag pÄ ryggen. DÄ kan du snabbt fÄ tag i din hund och hÄlla den intill dig om det behövs.

En spÄrsele till hund ska som sagt ha en klar och stark fÀrg sÄ att du snabbt kan lokalisera din hund. Dessutom blir det synligt för andra ute i naturen att det Àr just en hund som Àr ute och rör sig och inte ett annat djur. Selen fÄr ocksÄ mer Àn gÀrna ha reflexiva detaljer. Med reflexer kommer din hund att synas Àven nÀr det Àr mörkt ute, nÄgot som gör att den fÄr extra skydd. Reflexiva detaljer Àr speciellt extra viktigt nÀr du Àr ute och gÄr med din hund under vinterns mörka mÄnader.

SpÄrsele för ökad bekvÀmlighet

En spÄrsele till hund har som du mÀrker riktigt mÄnga anvÀndningsomrÄden. Vi anvÀnder vÄr vid lÀngre promenader, ute pÄ vandring i skogen och nÀr vi trÀnar spÄr. Om du jagar och vill ha med dig din hund ut sÄ Àr en spÄrsele perfekt. Om du dÀremot bara ska gÄ pÄ korta promenader inne i city behövs ingen spÄrsele, Àven om den fungerar utmÀrkt Àven dÄ.

Se till att införskaffa en spÄrsele till hund som Àr fÀrgglad och syns vÀl. Den ska vara enkel att ta pÄ och gÀrna ha mÄnga fÀstpunkter för koppel eller spÄrlina. Din hund kommer tacka dig för en bekvÀm spÄrsele vid spÄrtrÀningen!

Vanliga frÄgor om spÄrselar

Vad Àr en spÄrsele?

En spĂ„rsele till hund pĂ„minner i mĂ„ngt och mycket om en vanlig hundsele. Det finns dock vissa anvĂ€ndningsomrĂ„den dĂ€r vi hellre anvĂ€nder en sĂ„dan Ă€n en vanlig hundsele. Vi brukar till exempel anvĂ€nda en spĂ„rsele om vi ska spendera lĂ„ng tid utomhus i naturen och Ă€gna oss Ă„t viltspĂ„r. Även vid lĂ„nga promenader och vandringar Ă€r dessa extra bra att anvĂ€nda.

Varför anvÀnda en spÄrsele?

Med en spÄrsele till hund kan hunden arbeta fritt, utan att behöva tÀnka pÄ var linan befinner sig. Den kommer nÀmligen varken vara att i vÀgen eller störa din hund. Din hund kan helt enkelt röra sig fritt, vilket underlÀttar för den och ger en roligare vandring.

Vilka Àr skillnaderna mellan spÄrhalsband eller spÄrsele?

Den frÀmsta skillnaden mellan ett spÄrhalsband och en spÄrsele Àr att det förstnÀmnda Àr ett hundhalsband och det sistnÀmnda en hundsele. DÀrav bör du vÀlja produkt utifrÄn tycke och smak, men vÄr bestÀmda uppfattning Àr att selar allt som oftast Àr att föredra före halsband. DÀrför rekommenderar vi dig att vÀlja en spÄrsele istÀllet för ett spÄrhalsband.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *