Sparsele hund

Bästa spårselen för viltspår och eftersök

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Om du brukar ta med dig din hund ut i naturen är det bra att investera i en spårsele. Vi har själva flera sådana selar som vi tycker om att använda. De är nämligen bekväma och behändiga både för våra hundar och för oss ägare.

Med en sådan hundsele kan våra hundar följa med på promenader, jakt, och spårning och synas väl ute i skogen. En spårsele till hund har i princip samma funktion som en vanlig sele och ser i princip likadan ut.

Det som skiljer en spårsele till hund åt från vanliga selar är dock bland annat dess färg. Spårselar har nämligen en färg som gör att de sticker ut och är synliga på långt håll. Med en sådan sele kan du därför känna dig trygg och säker med din hund ute i naturen.

Bästa spårselen

Så vilken är då den bästa spårselen för dig som ägnar dig åt viltspår eller eftersök? Nedan presenterar vi de selar som vi rekommenderar för användning i dessa sammanhang.

Premiumklassen: VGW Pioneer

VGW Pioneer
Den bästa spårselen till hund enligt oss: VGW Pioneer.

Se pris i butik!

VGW Pioneer är en systersele till ”VGW-selen” som har tagits fram specifikt för hundar som spårar. Den är designad för att hunden ska kunna arbeta utan att störas av att linan trasslar in sig.

Likt originalet VGW Extension är Pioneer en anatomisk hundsele som ger din hund rörelsefrihet i naturen. Då selen inte trycker mot strupen kan hunden dessutom andas fritt, vilket naturligtvis är ett stort plus när den ska springa omkring och spåra.

Förutom vid viltspår och eftersök kan denna spårsele även användas i samband med simning, cykling eller helt vanliga promenader. Här sitter koppelfästet på hundens rygg istället för framtill på bogen.

I nedanstående videoklipp kan du se VGW Pioneer användas i sitt rätta element.

Mellanklassen: Neewa spårsele

Neewa spårsele
Neewas spårsele är ett lite billigare men fullt gångbart alternativ.

Se pris i butik!

Neewas spårsele är enkelt att snabbt sätta på och ta av. Den är även försedd med ett handtag på ryggen som gör att du enkelt kan få fatt på din hund vid behov.

Detta är ett bra alternativ för dig som vill spendera lite mindre på din spårsele men ändå få en produkt som håller hög kvalitet. Selen erbjuder goda möjligheter till justering och passar många hundraser som spårar, vandrar eller joggar.

Det här skiljer en spårsele till hund mot andra selar

En spårsele till hund kan du använda vid promenader, vandringar, jogging, viltspår eller andra aktiviteter där din hund förväntas vara aktiv och röra mycket på sig. Den är helt enkel multifunktionell och passar till de flesta användningsområden.

Förr i tiden var det mestadels hundhalsband som användes när hundar följde med ut. Dessa börjar dock bli allt mindre populära och istället är det en hundsele som blir vanligare att använda.

Ett vanligt koppel kan nämligen sätt ett stort tryck på din hunds nacke och ger negativa konsekvenser för hunden. En sele är istället mycket mer bekväm för hunden att bära. Dessutom underlättar den kontakten med din hund. Om du vill vara extra snäll mot din hund och hundens kropp är det helt enkelt en sele som är att rekommendera.

En vanlig hundsele är ergonomisk och har en bra passform. Den är allt som oftast justerbar på en rad olika ställen vilket gör att du kan anpassa den efter din hunds kropp. En sele är bekväm och gör att din hund enkelt kan röra på sig. Vi tycker att en hundsele kan vara extra bra om din hund tycker om att dra. Då bör du dock istället titta på en dragsele – här fokuserar vi nämligen på spårselar.

En spårsele hindrar inte din hund

Alla ovanstående fakta stämmer även in på en spårsele till hund. Det som skiljer en spårsele åt mot en vanlig hundsele är att en spårsele är speciellt framtagen för att användas när du tränar spårning. Den ultimat konstruerade spårselen ska inte ge något tryck mot bröstet på din hund. Detta så att den i lugn och ro kan spåra utan att kroppen hämmas av selen när hunden rör sig framåt. En spårsele ska ge fria andningsvägar åt hunden i alla lägen.

Vi tycker om att använda just spårselar när vi tränar spår och märker att hunden fungerar bättre. Med tanke på att en spårsele till hund kan användas på så pass många olika sätt utöver för spår anser vi att det är en bra investering för våra hundar.

En spårsele kan du även använda om du tycker om att ta med dig din hund ut på sportaktiviteter. Då passar den mycket bättre än en vanlig hundsele. Det beror helt enkelt på att en spårsele är utformad för optimal rörelse. En spårsele är till exempel utmärkt om du vill att din hund ska dra vid löpning, cykling eller vid längdskidåkning.

Flera fästpunkter och starka färger

Om du tycker om att träna spår med din hund kommer en spårsele kommer som sagt att underlätta för din hund. Den har ofta flera olika ringar som du kan sätta fast kopplet i. Vanliga fästpunkter för kopplet eller linan är på ryggen och på bröstet. När vi sätter kopplet på bröstet kan våra hundar ströva runt fritt utan att oroa sig för att trassla in benen i linan.

En spårsele till hund har oftast klara och starka färger, allt för att du enkelt ska kunna se var din hund befinner sig. Färgen är en så kallad high visibility-färg och spårselen är oftast gul eller orange.

Spårsele vid jakt eller träning

Om du vill ta med dig din hund ut på jakt, då är en spårsele till hund det bästa valet. På jakt är nämligen spår viktigt för hunden och med rätt sele kan hunden arbeta på rätt sätt. Med fel sele kan däremot hunden trassla in sig själv och till och med råka skada sig i sin iver.

En spårsele låter din hund röra sig fritt och söka rätt på viltspår eller söka efter skadat vilt. Hunden kan då gå över stock och sten utan att hindras av linan. Hunden kan vara fullt fokuserad på sitt spår utan att tänka på annat. Om selen har flera fästpunkter kan du själv välja var du känner att linan kommer sitta bäst när din hund spårar.

Om du börja träna spår med din hund så är en spårsele och spårlina viktig utrustning. De flesta hundar älskar att spåra och många lär sig väldigt snabbt, även om det såklart är skillnad mellan olika individer. Kom ihåg att börja med att lägga korta och enkla spår och inte göra det för svårt för din hund.

Genom att använda rätt utrustning redan från början blir det enklare och roligare för din hund att spåra. En spårsele till hund kan du använda i alla olika sorters terräng och den kommer alltid att vara till en fördel för din hund.

Tänk på det här när du köper en spårsele

När du köper en spårsele till hund finns det många viktiga saker att ha i åtanke. Framförallt är det väsentligt att du köper en spårsele i rätt storlek. Spårselen ska sitta still på hunden och inte röra sig i sidled på hundens kropp när den används. En bra spårsele ska ha förutom bra passform även ha en bra vaddering. På så sätt blir den bekväm för din hund att använda.

Många återförsäljare av spårselar har en storlekstabell som är bra att följa om du ska beställa hem en spårsele från nätet. Då blir det enklare att snabbt hitta rätt storlek. Om din hund är en valp som växer är det viktigt att ofta kontrollera att selen fortfarande sitter bra eller om den bör justeras eller bytas till en större storlek. Storleken på en spårsele till hund brukar utgå från hundens bröstmått, nackmått och hundens vikt.

Vi rekommenderar dig att köpa en spårsele som är lätt att ta av och på. En sele som är lätt och smidig att använda för dig som ägare kommer bli mer välanvänd. En spårsele får gärna ha ett handtag på ryggen. Då kan du snabbt få tag i din hund och hålla den intill dig om det behövs.

En spårsele till hund ska som sagt ha en klar och stark färg så att du snabbt kan lokalisera din hund. Dessutom blir det synligt för andra ute i naturen att det är just en hund som är ute och rör sig och inte ett annat djur. Selen får också mer än gärna ha reflexiva detaljer. Med reflexer kommer din hund att synas även när det är mörkt ute, något som gör att den får extra skydd. Reflexiva detaljer är speciellt extra viktigt när du är ute och går med din hund under vinterns mörka månader.

Spårsele för ökad bekvämlighet

En spårsele till hund har som du märker riktigt många användningsområden. Vi använder vår vid längre promenader, ute på vandring i skogen och när vi tränar spår. Om du jagar och vill ha med dig din hund ut så är en spårsele perfekt. Om du däremot bara ska gå på korta promenader inne i city behövs ingen spårsele, även om den fungerar utmärkt även då.

Se till att införskaffa en spårsele till hund som är färgglad och syns väl. Den ska vara enkel att ta på och gärna ha många fästpunkter för koppel eller spårlina. Din hund kommer tacka dig för en bekväm spårsele vid spårträningen!

Vanliga frågor om spårselar

Vad är en spårsele?

En spårsele till hund påminner i mångt och mycket om en vanlig hundsele. Det finns dock vissa användningsområden där vi hellre använder en sådan än en vanlig hundsele. Vi brukar till exempel använda en spårsele om vi ska spendera lång tid utomhus i naturen och ägna oss åt viltspår. Även vid långa promenader och vandringar är dessa extra bra att använda.

Varför använda en spårsele?

Med en spårsele till hund kan hunden arbeta fritt, utan att behöva tänka på var linan befinner sig. Den kommer nämligen varken vara att i vägen eller störa din hund. Din hund kan helt enkelt röra sig fritt, vilket underlättar för den och ger en roligare vandring.

Vilka är skillnaderna mellan spårhalsband eller spårsele?

Den främsta skillnaden mellan ett spårhalsband och en spårsele är att det förstnämnda är ett hundhalsband och det sistnämnda en hundsele. Därav bör du välja produkt utifrån tycke och smak, men vår bestämda uppfattning är att selar allt som oftast är att föredra före halsband. Därför rekommenderar vi dig att välja en spårsele istället för ett spårhalsband.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *