Jämthund med hundpejl

Bästa hundpejlen för jakt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för MiniFinder och PN Jakt.

Har du svårt att hålla koll på var din hund befinner sig när ni jagar tillsammans? Detta kan bland annat bero på kuperad terräng eller att hunden befinner sig alltför långt bort ifrån dig. Men tack vare den bästa hundpejlen för jakt kan du nu enkelt ta reda på var din jakthund befinner sig. Därför är denna typ av enhet väldigt användbar oavsett om du ägnar dig åt drevjakt, grytjakt eller någon annan form av löshundsjakt.

I denna köpguide belyser vi de allra bästa hundpejlarna på marknaden just nu. Läs vidare för att ta reda på vilka produkter som utmärker sig lite extra!

1. MiniFinder Rex

Hundpejlen MiniFinder Rex

MiniFinder Rex är en hundpejl som baseras på GPS-teknik. Den har en obegränsad räckvidd och låter dig spåra din hund i realtid. Denna GPS-pejl har en robust design och är dessutom vattentålig. Detta gör att den står pall för jakt i tuff terräng och i alla väderförhållanden. Som om inte detta vore nog har enheten en extremt lång batteritid på uppemot 100 timmar vid aktiv användning. I samband med släppet av denna nya produkt har MiniFinder ockås tagit fram en unik jaktapp. Detta gör sammantaget att vi utser denna produkt till den bästa hundpejlen för jakt.


2. Garmin T5 X hundenhet

Garmin T5 X hundenhet

Garmin T5 X hundenhet är ett halsband som är försett med en hundpejl. Denna produkt har upp till 80 timmars batteritid vilket är bra, dock inte fullt lika bra som vårt absoluta toppval bland hundpejlarna. Enheten har inte heller en obegränsad räckvidd, men den hjälper dig att spåra din hund på ett avstånd upp till 14,5 km. Detta görs med hjälp av högkänsliga GPS- och GLONASS-mottagare. Även denna GPS-pejl har en vattenavvisande och robust design, men vi väljer alltså att placera den som god tvåa på denna lista.

Denna produkt används tillsammans med någon av följande handenheter:

3. WeHunt GPS Plus

WeHunt GPS Plus

WeHunt GPS Plus är en duglig hundpejl för jägare som endast vill ha tillgång till de enklaste funktionerna. I detta hänseende gör denna produkt ett bra jobb utan att du behöver spendera många tusentals kronor på en mer avancerad GPS-pejl. Om du har en begränsad budget att förhålla dig till när du ska göra detta inköp kan därmed denna produkt vara ett bra budgetval. Här krävs ingen särskild handenhet utan du använder istället din mobiltelefon för att följa var din hund befinner dig. Den lilla GPS-enheten fäster du enkelt i hundens sele eller halsband.

4. Halsband Tracker Artemis Easy

Halsband Tracker Artemis Easy

Halsband Tracker Artemis Easy är en hundpejl som använder sig av såväl nyare som äldre och mer beprövad teknik. Denna GPS-pejl har fullt stöd för GMS-nätverk men även den mer framtidssäkrade 4G-tekniken. Så när de gamla 2G- och 3G-nätverken byts ut mot de nyare 4G-nätverken kommer du fortfarande kunna använda denna produkt för att spåra din hund. Vår bedömning är att det finns bättre alternativ i den prisklass som denna hundpejl befinner sig. Därför har vi valt att ge den en lite mindre framskjuten plats på denna lista.

5. Tracker G10i

Tracker G10i

Tracker G10i är en hundpejl som är en vidareutveckling av Tracker G1000. Denna GPS-pejl tar med andra ord vid där föregångaren slutade. Här har du möjlighet att växla mellan två nätverk. Detta betyder i praktiken att du har bättre möjligheter att bibehålla kontakten mot telenätet även när förhållandena är lite svårare. Likt många andra hundpejlar på denna lista har denna produkt stöd för såväl GSM som för 4G. För de pengar som denna kostar kan du dock välja att istället klicka hem vårt toppval, MiniFinder Rex. Därmed blir produktens placering på denna lista lite mer blygsam.

Fördelarna med att använda en hundpejl vid jakt

Det finns många fördelar att använda en hundpejl i samband med jakt. En av de mest uppenbara fördelarna är att en sådan enhet hjälper dig att snabbt ta reda på var din hund befinner sig. Därför är hundpejlar särskilt användbara i samband med löshundsjakt av olika slag.

När du jagar med hund är fördelarna med att kunna spåra den att:

  • du alltid är medveten om var din(a) hund(ar) befinner sig
  • du får en bättre förståelse för hur terrängen ser ut
  • din(a) hund(ar) är så trygga som de kan bli
  • du kan träna hunden samtidigt som du jagar
  • du snabbt kan anpassa dig till olika situationer
  • jaktpasset blir mer effektivt
  • du kan hålla koll på hur hunden jagar
  • du bättre kan koordinera jakten med ditt jaktlag.

Så tar du reda på vilken hundpejl som är bäst för dig

Det finns flera olika typer av hundpejlar att välja mellan på marknaden idag. Därför behöver du ta reda på vilken som är den bästa hundpejlen för dig och din hund utifrån ditt behov och dina preferenser. Till exempel finns det vissa produkter som låter dig hålla koll på flertalet hundar samtidigt med hjälp av en och samma handenhet. I andra fall kan du bara spåra en hund med hjälp av spårsändaren, men samtidigt kan en sådan produkt ha andra egenskaper som gör den till ett bättre val i vissa specifika situationer.

Du kan välja att använda en helt vanligt GPS-tracker för hundar om du hellre gör detta. Men samtidigt är inte en sådan särskilt framtagen för att användas just vid jakt. Därför är det generellt sett fördelaktigt att istället använda en bra hundpejl för jakt om detta är ditt syfte med den.

Så hur vet man då vilken som är den bästa hundpejlen på marknaden, undrar du förmodligen. Det finns flera faktorer som du bör ta i beaktande när du väljer vilken hundpejl du ska införskaffa till din jakthund. Dessa är några av de viktigaste faktorerna:

Spårningsteknik

Det första som du behöver ta ställning till är vilken spårningsteknik som hundpejlen bör använda sig av. Det finns nämligen GPS-pejlar som använder sig av GPS-teknik för att berätta för dig var din hund befinner sig. Samtidigt finns det även andra varianter av spårsändare som istället är utrustade med en antenn vilken skickar radiosignaler till en handenhet. Bägge dessa alternativ kan hjälpa dig att ta reda på var hunden befinner sig, men de använder sig alltså av helt olika spårningstekniker.

Vi föredrar generellt sett de hundpejlar som använder sig av GPS-teknik för att spåra hunden. De kan nämligen visa hundens position i realtid på en karta och samtidigt även förse dig med historisk positionsdata. Därmed kan du bland annat ta reda på var hunden tidigare har befunnit sig.

Räckvidd

En fördel med GPS-pejlar är att de använder sig av GPS-teknik för att avgöra hundens aktuella position. Detta är ett globalt positioneringssystem som förlitar sig på satelliter och därmed har en i princip obegränsad räckvidd. Men om du istället förlitar dig på en traditionell hundpejl, det vill säga en hundpejl som skickar radiosignaler till en handenhet, är räckvidden en viktig faktor. Ju längre räckvidd enheten har desto längre bort kan från dig kan hunden röra sig utan att tappa radiokontakten.

Idag finns det spårsändare som har en räckvidd på uppemot 10-20 km. I vissa fall har de en betydligt längre räckvidd än så på papper, men räckvidden påverkas mycket av hur terrängen ser ut. Så när du jagar i tät skog eller kuperad terräng minskar räckvidden drastiskt. Generellt sett kan du därmed få en betydligt bättre räckvidd när du använder dig av en hundpejl med GPS-spårning.

Vattentålighet

Om du har möjlighet att välja en vattentålig hundpejl är detta en fördel. Det gäller inte minst om du jagar vattenfågel eller ägnar dig åt annan jakt i närheten av vattendrag. En vattentålig enhet kommer fungera väl även om den skulle bli blöt när hunden hämtar en and eller annan fågel från vattnet.

Batteritid

Batteritiden är en annan viktig faktor att ta hänsyn till när du försöker avgöra vilken som är den bästa hundpejlen som finns att köpa. Du vill vara säker på att din GPS-pejl klarar sig igenom hela jaktpasset utan att behöva laddas. Som tur är klarar de flesta moderna enheter av att användas i upp till 24 timmar på en laddning. MiniFinder Rex sticker ut rejält när det kommer till batteritiden – den står pall för hela 100 timmars aktiv användning!

Handenhet eller mobilapp

Sist men inte minst bör du även kika på den handenhet eller mobilapp som används tillsammans med hundpejlen. När det kommer till handhållna enheter har vissa en display där du kan se hur hunden rör sig medan andra saknar en sådan. Vissa handenheter och mobilappar låter dig dessutom kommunicera med din jakthund eller lyssna till dess skall.

Vanliga frågor om hundpejlar för jakt

Vad är en hundpejl?

En hundpejl är en liten enhet som fästs i hundens halsband. Den använder sig vanligtvis av en kombination av GPS-data och annan information för att hålla dig uppdaterad i realtid om var hunden befinner sig. Dessa enheter används därför ofta vid jakt.

Hur fungerar en hundpejl?

När du använder en hundpejl kan du ofta följa hundens rörelser på en karta i till exempel mobilen. Då visas hundens position på kartan utifrån hundpejlens aktuella och historiska GPS-koordinater. Ibland används istället en handhållen mottagare.

Vilken hundpejl är bäst?

Vår uppfattning är att MiniFinder Rex är den bästa hundpejlen på marknaden just nu. Den utmärker sig från konkurrenterna tack vare sin nätta storlek som gör att såväl mindre som större hundar kan använda den. Dessutom har den en lång batteritid.

Vilken hundpejl ska man välja?

Du bör välja den hundpejl som bäst motsvarar ditt behov och dina preferenser. Om du gillar Minifinder Rex är det den produkten du bör införskaffa. Föredrar du istället Garmin Alpha 100 + T 5X hundenhet föreslår vi att du istället skaffar en sådan.

Avslutande tankar om bästa hundpejlen för jakt

För att sammanfatta det hela är MiniFinder Rex den bästa hundpejlen om du frågar oss. Med detta sagt är det viktigt att du väljer rätt hundpejl utifrån dina behov och preferenser. Därför bör du läsa på lite grann om de olika alternativen och sedan välja den GPS-pejl som du gillar bäst. Förutsatt att du väljer rätt enhet blir det lätt som en plätt att hålla koll på din jakthund!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *