Hundpool med liten hund

Bästa hundpoolen – svalkande badpool till hunden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman och vidaXL.

Precis som oss människor älskar våra hundar att svalka sig i en skön badpool på varma sommardagar. En badbalja eller en pool hjälper din hund att hålla temperaturen nere. De flesta hundar fullkomligt älskar att simma och tycker att en hundpool är bland det bästa som finns. I den kan de plaska omkring och leka, och får chansen att kyla ner kroppen i värmen.

Det är dock inte alla som har möjlighet att införskaffa en hundpool – du kanske inte ens har någon trädgård att ställa den i? I sådana fall kan du istället överväga att svalka din hund med hjälp av en kyldyna eller kylväst. I denna artikel kommer vi dock uteslutande fokusera på badpooler för hundar.

Men som du säkert förstår är inte alla badbaljor och pooler för hundar av samma skrot och korn. Vi har därför finkammat marknaden i jakten på den allra bästa hundpoolen och badbaljan. De kriterier som vi har använt för att bedöma och rangordna de olika produkterna är bland annat:

 • storlek
 • hållbarhet
 • material
 • användbarhet.

Bästa hundpoolen

Nedan presenterar vi vårt urval av alternativ inom kateegorin ”den bästa hundpoolen”. Vi har valt att inte utse en enskild produkt till den allra bästa – istället har vi bestämt oss för att tillhandahålla tre lika gångbara alternativ.

vidaXL hopfällbar hundpool

Bästa hundpoolen från vidaXL
vidaXL hopfällbar hundpool.

Se pris i butik!

Detta är en stor hundpool från vidaXL som låter de allra flesta hundar svalka sig och plaska runt. Det är en slitstark pool som fungerar lika bra för inomhusbruk som för utomhusbruk.

Fördelar:

 • hållbar PVC-plast
 • hopfällbar
 • halksäker
 • har dräneringsventil.

Nackdelar:

 • tar uppemot en vecka att få hem.

Dogman hundpool

Dogmans rymliga hundpool.

Se pris i butik!

Denna hundpool från Dogman är försedd med en knottrig botten som minskar halkrisken. Dess väl tilltagna storlek gör att även större hundar kan svalka sig och roa sig i poolen.

Fördelar:

 • finns i flera storlekar
 • halksäker botten
 • har dräneringsventil.

Nackdelar:

 • den största modellen är mindre än vidaXL:s största modell.

Fördelarna med att köpa pool till hunden

Vissa hundar vill absolut inte vistas i vatten medan andra tycker det bäst som finns är att plaska i vattnet. Faktum är att det även finns flera fördelar med att köpa en pool till hunden och låta denne simma och leka i den:

De flesta hundar gillar vatten

Det finns förstås flera goda skäl till att köpa en hundpool till din kära familjevän. En av de allra främsta anledningarna är dock det faktum att hunden ifråga sannolikt kommer bli helt till sig av lycka och upphetsning. Såvida en aktivitet inte är farlig och din hund älskar att ägna sig åt den, bör du troligtvis låta honom eller henne göra det!

Det är mentalt stimulerande att leka i vattnet

Hundar lever i grund och botten ganska inrutade liv. Deras bekväma tillvaro kan lätt leda till att de blir understimulerade och uttråkade. Resultatet av detta är att de utvecklar diverse problembeteenden. Men genom att låda din hund plaska omkring i en hundpool kan du dels hålla jycken på humör och samtidigt stimulera den såväl fysiskt som mentalt.

Vattnet erbjuder svalka på varma sommardagar

Under de varmaste sommardagarna är värmen outhärdlig för våra hundar. Då uppskattar de möjligheten att kunna svalka sig med ett dopp i en hundpool. Så om du vill ge din hund denna möjlighet bör du absolut överväga att införskaffa en badpool eller badbalja till hunden.

Simning är en utmärkt motionsform

Det kan förvisso vara svårt att hitta en tillräckligt stor och djup pool för att din större hund ska kunna summa i den. Men det finns dock flera stora hundpoolar på marknaden som mindre och medelstora hundar kan plaska runt i. Då simning är en skonsam och högintensiv aktivitet är detta en utmärkt motionsform för din hund!

Du kan passa på att bada hunden i poolen

Om du inte känner för att bada din jycke i ditt badkar eller i duschen kan du sköta detta i poolen. Detta gör att du slipper ägna timmar åt att städa badrummet från hundhår och smågrus efter badet. Om du använder ett hundschampo bör du dock tänka på miljön och var du gör av vattnet efteråt.

Mjuk hundpool med stor hund
Varför inte passa på att bada hunden i poolen?!

Därför är hundpooler bättre än barnpooler

Till att börja med kan vi konstatera att alla hundar inte gillar att simma. Vissa jyckar är riktiga badkrukor som håller sig så långt ifrån vatten de bara kan komma. Men det finns också de som fullkomligt älskar att plasta runt i vattnet. Om din hund stämmer in på denna beskrivning bör du helt klart överväga att köpa en hundpool till din fyrbenta kompis. Vi har också skrivit en separat guide till hur du lär din hund att simma.

Anledningen till att du bör köpa en särskild pool till hunden är att de pooler som är tillverkade för hundar ofta är lite mer stadiga och hållbara än uppblåsbara barnpooler. En hundpool har därför bättre förutsättningar för att stå emot en upphetsads hund ovarsamma vattenlekar.

Med hjälp av en badbalja eller badpool kan du hjälpa din hund att svalka sig under de varma sommarmånaderna. Detta är särskilt viktigt om din hund spenderar mycket tid utomhus i värmen. Även om din hund kanske egentligen inte är särskilt förtjust i vatten, kan han eller hon säkerligen lära sig att tycka om hundpoolens svalkande effekt.

Faktum är att du inte behöver se det som att du köper en pool till hunden som enbart används under sommaren. Många hundägare glömmer nämligen bort att det går lika bra att använda poolen inomhus (nej, inte inne i själva bostaden). Du kan lika gärna ställa hundens badpool i garaget om du inte vill behöva ta ut hunden i trädgården för att plaska. Och poolen kan även fyllas med bollar istället för vatten och användas inne i hemmet – ett bollhav är någonting som många jyckar uppskattar att röja omkring i!

Att tänka på när du köper pool till hunden

När du är på jakt efter en pool till din hund bör du välja produkt med omsorg. Valet av hundpool bör bland annat göras med följande egenskaper i åtanke:

Storlek

Storleken har verkligen stor betydelse när det kommer till pooler för hundar. För precis som det finns badpooler i olika storlekar är detsamma sant även för hundar. Om du har en stor hund gör du därför bäst i att köpa en stor hundpool. Har du istället en betydligt mindre hund bör du införskaffa en ganska liten pool.

Badbalja med hund i
En badbalja eller liten hundpool är att föredra om man har en begränsad yta.

Hållbarhet

Hundar kan vara ganska hårdhänta när det kommer till vattenlekar. Detta gör att de ofta går ganska hårt åt badpoolen, särskilt om de blir lite extra upphetsade i närheten av vatten. Därför är det sällan en bra idé att köpa en vanlig uppblåsbar barnpool till hunden. Hundpooler är mer hållbara än dessa och varar därför längre.

Samtidigt har vissa pooler en högre hållbarhet än andra. Detta är därför en viktig aspekt att ta hänsyn till, och du bör även ha i åtanke hur pass brysk din hund vanligtvis är med leksaker etc. Har jycken ifråga en historik av att vara väldigt hårdhänt bör du sannolikt införskaffa en särskilt hållbar pool till hunden.

Förvaringsmöjlighet

Även förvaringen av poolen är viktig att tänka på redan vid inköpet. För du kommer ju sannolikt inte ha hundpoolen stående i trädgården året runt. Därför är det en fördel om det är lätt att stoppa undan och förvara badpoolen när den inte används. Genom att göra detta förhindrar du även att den faller offer för vädrets makter.

Om du lämnar din badpool eller badbalja ute över vintern är risken stor att den börjar läcka. Men som tur är går många pooler för hundar att vika ihop. Vissa har till och med medföljande förvaringsväskor som du kan förvara den i.

Tömning

Vissa badpooler är enklare att tömma än andra. Enkel tömning är en viktig egenskap för en hundpool om du vill kunna tömma poolen snabbt och smidigt. Men om du har tänkt ställa den i garaget eller på ett liknande område vill du sannolikt inte ha ett avlopp – det riskerar nämligen att orsaka en översvämning i ditt garage. Dessutom lockas ofta hundar att tugga på tömningsventilen, vilket gör att det kanske inte är önskvärt att ha sådana.

Som du märker finns det flera saker at tänka på, och du bör redan på förhand ha klart för dig hur du ska tömma din pool.

Olika sorters badpooler för hundar

Det finns flera olika sorters hundpooler att välja mellan i butikerna. Dessa produkter finns nämligen tillgängliga i flera olika former och med varierande egenskaper. Men när du jämför dessa finns det i grund och botten tre olika slags badpooler för hundar på marknaden.

Alla de olika poolerna har sina för- och nackdelar samt lämpar sig bäst för olika ändamål. Du brö därför välja den typ av hundpool som passar dig och din hund bäst. Nedan går vi igenom de tre huvudsakliga sorterna och berättar vad som karaktäriserar dessa.

Uppblåsbara badpooler

De uppblåsbara badpoolerna för hundar är de lättaste och mest flyttbara. Dessa gör sig därför bäst hemma hos familjer som gillar att resa och ta med sig hundens pool vartän de åker.

Även de största av dessa modeller går att vika ihop till en väldigt kompakt massa. De väger dessutom i princip ingenting när man har släppt ut luften. Eftersom desa pooler har mjuka väggar är också risken för att din hund skadar sig när den kliver i eller ur poolen närmast obefintlig.

Med det sagt finns det även vissa nackdelar med uppblåsbara badpooler för hundar. För även om dessa vanligtvis är tillverkade i en relativt kraftig plast kan många hundar med lätthet punktera materialet. Även mindre hundar kan ofta göra hål i hundpoolens väggar efter ett tag. Därför kan du behöva lappa ihop poolen – en uppgift som kan bli ganska tröttsam om den behöver upprepas alltför ofta.

Och på tal om tröttsamt är det ordet som bäst beskriver processen då du tvingas fylla poolen med luft. Detta måste du göra med antingen dina lungor eller med hjälp av en luftpump. Har du möjligheten att välja en badpool som är kompatibel med någon slags pump är detta förstås att föredra.

Uppblåsbar pool med hundar
En uppblåsbar pool för hundar har sina för- och nackdelar.

Hopfällbara pooler

Hopfällbara pooler är en annan variant som är lätt att förvara. Skillnaden mot de uppblåsbara hundpoolerna är dessutom att du slipper blåsa upp dessa före användning.

De hopfällbara pooler som hundar kan använda har vanligtvis en ganska tunn plast. Väggarna brukar dock vara tillverkade i ett lite styvare material. Du viker ihop poolen inåt och kan lätt packa ihop den. När den fylls med vatten trycks dock väggarna utåt och får badpoolen att hålla sin rätta form.

Hopfällbara pooler för hundar behöver inte blåsas upp. Detta gör att de är lättare att göra i ordning än de uppblåsbara varianterna. Eftersom väggarna är ganska styva snarare än luftfyllda, är de dessutom ganska hållbara och klarar i högre grad av att stå emot hundens klor.

Hårda hundpooler

Hårda hundpooler påminner i mångt och mycket om de barnpooler som mindre barn kan använda. Dessa tillverkas generellt sett av en väldigt kraftig och hållbar plast. Deras hårdhet gör att de har högst hållbarhet av de tre produktkategorierna. Sannolikheten är stor att den står emot alla din hunds försök till sabotage.

En hård hundpool och dess extra höga hållbarhet lämpar sig utmärkt för hårdhänta hundar. Om din hund förstör leksaker och liknande på löpande band bör du nog överväga att införskaffa en sådan. Hunden kan förvisso klösa lite på sidorna av poolen, men detta kommer inte på något sätt att orsaka vattenläckage.

Precis som med de övriga formerna av pooler finns det nackdelar med den hårda hundpoolen. Den tar framför upp samma större yta i trädgården. Då den inte kan vikas ihop är den dock svårare att förvara och transportera. Vissa modeller är dessutom ganska tunga och kan därför vara svåra för somliga hundägare att hantera.

Hård hundpool
En hård hundpool med en nöjd men (alltför?) stor hund i.

Vanliga frågor om hundpooler

Kan min hund bada i en pool med klor?

Generellt sett går det bra att låta hunden bada i en pool med klor. Kloret kan dock enklare påverka hundar än oss människor på grund av hundens mer känsliga nos. Men den mängd klor som en hund exponeras för genom att simma i en badpool är i regel inte tillräckligt stor för att orsaka skada.

Med det sagt bör du aldrig låta din hund dricka poolvatten med klor. Efter att ha badat sådant vatten bör du dessutom spola av hunden för att skölja bort kemikalierna från hundens päls. Se även till att noga torka hunden efteråt.

Vågar jag låta hunden bada i en hundpool?

De flesta badpooler för hundar är ganska grunda och lätta att ta sig i och ur. Därför är drunkningsrisken relativt låg. Men med det sagt är det ändå viktigt att du håller din hund under uppsikt medan den badar. Särskilt trubbnosiga hundraser tenderar att få plötsliga ”kallsupar” som kan orsaka problem om detta sker frekvent.

Vilken är den bästa hundpoolen man kan köpa?

Den allra besta sortens pool för hundar är en som de inte klarar av att förstöra. I detta hänseende har uppblåsbara pooler alltför låg hållbarhet. Du bör istället välja en hundpool som är tillverkad av ett mer hållbart material, såsom PVC-plast.

Behöver jag en ramp till poolen så hunden enklare kommer i och ur den?

Det beror på storleken på din hundpool och även höjden på densamma. Om poolen är så pass stor och djup att hunden behöver hjälp att ta sig i och ur den, kan det vara värt att överväga saken. Om den istället är ganska låg och grund kommer din hund lätt kunna hoppa över kanterna på poolen.

Är en hundpool till för att simma i eller bara att svalka hunden i?

Detta beror på hur pass djup och stor din pool är. Om hunden inte riktigt kan nå botten av poolen utan att sänka ner hela sin kropp under vattenytan, kan den lämpa sig väl för simning.

Men om vattnet bara når upp till bröstet och hunden kan stå med fötterna på botten, lämpar den sig bättre för svalka på varma sommardagar. Om detta är syftet med ditt inköp av hundpool gör du bäst i att köpa en grund pool då det kan vara bekvämare för hunden att svalka sig i en sådan.

2 reaktioner på ”Bästa hundpoolen – svalkande badpool till hunden”

 1. Gunilla Melkersson

  Tack för artikeln om hundpooler!
  Jag har hunddagis och hundpensionat och letar efter hårda, stora hundpooler, som rymmer typ 500-1000 liter. Jag hittar olika vattenkar till hästar och kor, men jag har inte hittat någon hundpool i hårdplast (eller glasfiber) som ändå går att hantera för 1-2 personer, dvs tömma, bära, ställa in i någon bod under vintern. Alla är ju så små! Konstigt att ingen efterfrågar större… Men det blir ju problem förstås att både ta hem poolen samt förvara den över vintern…
  Men det är vad jag behöver till mina hundar!
  Har ni några tips?

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Gunilla och tack för din kommentar!

   De flesta hundpooler är tyvärr ganska små och lämpar sig bara för en eller ett fåtal hundar. Jag känner inte till någon hundpool som är så pass stor som du efterfrågar. Men nu när du nämner det finns det säkert en marknad för sådana. Du får gärna hojta till om du hittar en sådan så jag kan tipsa andra intresserade av den!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *