Bästa kylvästen för hund i sommarvärmen

Bästa kylvästen för din hund – håll hunden sval i värmen

Inlägget är reklam för Petster och innehåller annonslänkar.

Ibland behöver man ta till alla knep man kan för att hålla hunden sval i värmen. Med en kylväst kan du göra just detta och låta din hund njuta till fullo av sommaren. Det kan dock vara svårt att veta vilken väst man ska välja, och därför har vi tagit fram denna köpguide till kylvästar för hundar.

Bästa kylvästen för hundar

Det finns flera olika produkter att välja mellan inom denna kategori. För oss råder det dock inga som helst tvivel om vilken som är den bästa kylvästen för hundar!

Ruffwear Swamp Cooler™

Ruffwear kylväst
Ruffwears kylväst Swamp Cooler™

Se pris i butik!

Denna kylväst från Ruffwear har tre lager för att effektivt svalka din hund. Den är dessutom enkel att sätta på hunden tack vare sina lättanvända sidospännen. Detta gör att du snabbt och enkelt kan ge dig ut med din hund efter att ha blötlagt västen.

Det faktum att kylvästen har tre olika lager är en av dess främsta fördelar. Det yttre lagret för effektivt bort vatten genom avdunstning. Det mellersta lagret lagrar vatten och det innersta lagret håller din hund torr.

Du kan läsa mer om denna produkt i vår recension av Ruffwear Swamp Cooler™.

? Fördelar:

 • tre lager för effektiv kylning
 • enkel att sätta på
 • håller hunden torr och sval.

? Nackdelar:

 • vår testare upplevde att bröstplattan var något smal för hunden.

Så väljer du rätt kylväst till din hund

Det är viktigt att välja rätt kylväst för att förebygga värmeslag hos hunden. De flesta hundägare använder dessa västar för mer aktiva aktiviteter såsom löprundor och promenader. Faktum är dock att du med fördel kan använda en sådan för att bara hålla din hund sval medan den vistas utomhus i värmen.

De flesta kylvästar gör sitt jobb genom att leda bort värme via avdunstning. Om du själv har vandrat eller joggat i värme och använt en blöt handduk eller liknande för att kyla dig, vet du hur bra denna metod faktiskt fungerar. En kylväst för hundar har dessutom ofta flera olika lager som kan såväl hålla kvar vatten i västen som låta vattnet och värmen avdunsta.

Den bästa kylvästen du kan köpa är en med ett inre lager som håller din hund torr genom att hålla kvar vattnet. För det är inte särskilt roligt att ta av västen efter några timmars användning bara för att märka att hundens päls är dyngsur!

När du väljer mellan olika västar finns det vissa saker du bör tänka på. Nedan går vi igenom dessa för att underlätta ditt köp.

Material

Beroende på exakt vad du har tänkt använda din kylväst till, kan det vara värt att köpa en med ett hållbart yttre lager. Ett sådant är vanligtvis tillverkat av bomull, ett material som är känt för att kunna absorbera mycket vatten. Även olika specialmaterial används dock i kylvästar för hundar.

Det inre lagret är faktiskt precis lika viktigt som det yttre. Här bör materialet istället vara vattentätt och kunna hålla vattnet borta från din hund. Det är också viktigt att materialet är bekvämt mot hundens kropp.

Passform

Likt med de flesta andra hundtillbehör är en kylvästs passform väldigt viktig. En väst som sitter alltför tajt kommer vara obekväm för din hund att bära, och en för stor kylväst kommer inte ha den kylande effekt som eftersträvas.

De flesta kylvästar på marknaden finns tillgängliga i flera olika storlekar. Detta gör att du ofta kan hitta en som passar din hund som handen i handsken. De flesta västar har en passform som mäts utifrån din hunds bröstbredd, så du bör mäta denna för att kunna hitta rätt storlek.

Du bör inte gissa alltför vilt när det kommer till storlek. Storleken på västen är nämligen väldigt viktig. Detta gäller särskilt om du har tänkt använda den för aktiviteter där din hund är mer aktiv, snarare än då hunden bara ligger och vilar i trädgården.

Täckning

Den bästa kylvästen du kan köpa till din hund är en som har tillräcklig täckning på hundens kropp. Målet är att västen ska täcka hela hundens torso och därmed skydda dess inre organ från den höga värmen. Köp gärna en väst som har elastiska spännband och täcker en stor del av hundens kropp (dock inte huvud, ben och svans).

Det kan vara svårt att hitta en tillräckligt täckande kylväst till vissa hundar med bredare bröstkorg. Detta gäller till exempel hundraser såsom engelsk bulldogg. Om du har en sådan ras kan det vara värt att istället använda ett kylhalsband eller en kyldyna.

Extrafunktioner

Vissa kylvästar har även ytterligare funktioner där somliga är viktigare än andra. För de flesta hundägare kan det vara värt att leta efter ett täcke med ett koppelfäste. Detta beror dock lite på vilken slags aktiviteter du har tänkt använda västen till.

Det kan även vara värt att köpa en väst med reflexer som gör din hund synlig när ni är ute och springer eller promenerar i stadsmiljö. Reflexen gör nämligen hunden mer synlig i trafiken.

Vissa kylvästar är dessutom framtagna för att användas med vissa specifika produkter. Du bör därför göra lite egen research innan du slutligen köper en svalkande väst till din hund.

Så använder du din kylväst på ett effektivt sätt

Det sätt på vilket du använder en produkt har stor betydelse för dess effekt. Detta gäller även om du köper den bästa kylvästen på hela nätet.

Med hjälp av dessa tips kan du optimera västens kylande effekt:

 • Om din hund är en valp kan det vara värt att kombinera kylvästen med en kylmatta.
 • Känn gärna på undersidan av västen för att kontrollera hur pass bra den fungerar. Du kan även känna på hundens öron för att få en känsla för dess allmäntillstånd.
 • Kontrollera regelbundet hur fuktig västen är. Vissa kylvästar tenderar att torka snabbare än andra. Om västen är helt torr kommer den snarare att värma din hund än att kyla ner den.
 • Vissa hundar gillar inte att bära västar och täcken. Ibland kan ett kylhalsband eller en kyldyna vara ett bra alternativ.
 • Om det är väldigt varmt ute kan du kyla västen i kylen efter att ha blötlagt den. På så vis kommer den både kyla mer effektivt samt bibehålla sin effekt under en längre tid.
 • Använd inte en kylande väst för att försöka kyla ner en hund som har drabbats av värmeslag. Kontakta istället genast en veterinär.
 • Förlita dig inte helt och hållet på kylvästen utan se även till att din hund har tillgång till vatten.
Hund i solen
Sommarvärmen kan vara tuff för hundar.

Vanliga frågor om kylvästar

Vad är en kylväst för hundar?

En kylväst håller din hund sval i värmen. De tillverkas av olika slags material och fungerar oftast genom avdunstning men ibland mer som en kylklamp. Bägge dessa metoder avlägsnar värme från din hunds kropp och svalkar hunden.

Hur fungerar en kylväst för hundar?

Kylvästar för hundar fungerar enligt samma princip som håller människokroppen sval: avdunstning. Västen har ett lager som absorberar och håller vatten som sakta avdunstar och för med sig hundens värme ut i luften.

Hur länge varar kylvästens effekt?

Effektens varaktighet varierar beroende på produkt. Vissa tillverkare ger en uppskattning om hur länge deras västar svalkar din hund. Det finns dock många variabler som påverkar effekten, såsom temperaturen och luftfuktigheten. Det är därför svårt att ge ett rakt svar på denna fråga.

Hur länge håller en kylväst?

Om du tar väl hand om din hunds kylväst kan du använda den många gånger under flera års tid. Det är dock viktigt att du hänger upp den på tork innan du stoppar unden den. Annars kan mögel bildas på västen.

Kan jag tvätta kylvästen?

Du bör följa tillverkarens råd kring tvätt och rengöring av västen. Generellt sett kan dock kylvästar för hundar rengöras med kallt vatten, antingen för hand eller i tvättmaskin på låg temperatur. Västen bör sedan hängas på tork och inte torktumlas.

Avslutande tankar

Genom att använda en kylväst kan du försäkra dig om att din hund håller sig sval i sommarvärmen. Detta kan öka komforten oavsett om hunden mest ligger och slappar eller är ute och rör på sig i mer aktiv bemärkelse. Förhoppningsvis har du genom att läsa denna artikel fått insikt i vilken som är den bästa kylvästen för just din hund!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *