BÀsta kylvÀsten för hund i sommarvÀrmen

BĂ€sta kylvĂ€sten för din hund – hĂ„ll hunden sval i vĂ€rmen

InlÀgget Àr reklam för Petster och innehÄller annonslÀnkar.

Ibland behöver man ta till alla knep man kan för att hÄlla hunden sval i vÀrmen. Med en kylvÀst kan du göra just detta och lÄta din hund njuta till fullo av sommaren. Det kan dock vara svÄrt att veta vilken vÀst man ska vÀlja, och dÀrför har vi tagit fram denna köpguide till kylvÀstar för hundar.

BÀsta kylvÀsten för hundar

Det finns flera olika produkter att vÀlja mellan inom denna kategori. För oss rÄder det dock inga som helst tvivel om vilken som Àr den bÀsta kylvÀsten för hundar!

Ruffwear Swamp Coolerℱ

Ruffwear kylvÀst
Ruffwears kylvĂ€st Swamp Coolerℱ

Se pris i butik!

Denna kylvÀst frÄn Ruffwear har tre lager för att effektivt svalka din hund. Den Àr dessutom enkel att sÀtta pÄ hunden tack vare sina lÀttanvÀnda sidospÀnnen. Detta gör att du snabbt och enkelt kan ge dig ut med din hund efter att ha blötlagt vÀsten.

Det faktum att kylvÀsten har tre olika lager Àr en av dess frÀmsta fördelar. Det yttre lagret för effektivt bort vatten genom avdunstning. Det mellersta lagret lagrar vatten och det innersta lagret hÄller din hund torr.

Du kan lĂ€sa mer om denna produkt i vĂ„r recension av Ruffwear Swamp Coolerℱ.

👍 Fördelar:

 • tre lager för effektiv kylning
 • enkel att sĂ€tta pĂ„
 • hĂ„ller hunden torr och sval.

👎 Nackdelar:

 • vĂ„r testare upplevde att bröstplattan var nĂ„got smal för hunden.

SÄ vÀljer du rÀtt kylvÀst till din hund

Det Àr viktigt att vÀlja rÀtt kylvÀst för att förebygga vÀrmeslag hos hunden. De flesta hundÀgare anvÀnder dessa vÀstar för mer aktiva aktiviteter sÄsom löprundor och promenader. Faktum Àr dock att du med fördel kan anvÀnda en sÄdan för att bara hÄlla din hund sval medan den vistas utomhus i vÀrmen.

De flesta kylvÀstar gör sitt jobb genom att leda bort vÀrme via avdunstning. Om du sjÀlv har vandrat eller joggat i vÀrme och anvÀnt en blöt handduk eller liknande för att kyla dig, vet du hur bra denna metod faktiskt fungerar. En kylvÀst för hundar har dessutom ofta flera olika lager som kan sÄvÀl hÄlla kvar vatten i vÀsten som lÄta vattnet och vÀrmen avdunsta.

Den bÀsta kylvÀsten du kan köpa Àr en med ett inre lager som hÄller din hund torr genom att hÄlla kvar vattnet. För det Àr inte sÀrskilt roligt att ta av vÀsten efter nÄgra timmars anvÀndning bara för att mÀrka att hundens pÀls Àr dyngsur!

NÀr du vÀljer mellan olika vÀstar finns det vissa saker du bör tÀnka pÄ. Nedan gÄr vi igenom dessa för att underlÀtta ditt köp.

Material

Beroende pĂ„ exakt vad du har tĂ€nkt anvĂ€nda din kylvĂ€st till, kan det vara vĂ€rt att köpa en med ett hĂ„llbart yttre lager. Ett sĂ„dant Ă€r vanligtvis tillverkat av bomull, ett material som Ă€r kĂ€nt för att kunna absorbera mycket vatten. Även olika specialmaterial anvĂ€nds dock i kylvĂ€star för hundar.

Det inre lagret Àr faktiskt precis lika viktigt som det yttre. HÀr bör materialet istÀllet vara vattentÀtt och kunna hÄlla vattnet borta frÄn din hund. Det Àr ocksÄ viktigt att materialet Àr bekvÀmt mot hundens kropp.

Passform

Likt med de flesta andra hundtillbehör Àr en kylvÀsts passform vÀldigt viktig. En vÀst som sitter alltför tajt kommer vara obekvÀm för din hund att bÀra, och en för stor kylvÀst kommer inte ha den kylande effekt som efterstrÀvas.

De flesta kylvÀstar pÄ marknaden finns tillgÀngliga i flera olika storlekar. Detta gör att du ofta kan hitta en som passar din hund som handen i handsken. De flesta vÀstar har en passform som mÀts utifrÄn din hunds bröstbredd, sÄ du bör mÀta denna för att kunna hitta rÀtt storlek.

Du bör inte gissa alltför vilt nÀr det kommer till storlek. Storleken pÄ vÀsten Àr nÀmligen vÀldigt viktig. Detta gÀller sÀrskilt om du har tÀnkt anvÀnda den för aktiviteter dÀr din hund Àr mer aktiv, snarare Àn dÄ hunden bara ligger och vilar i trÀdgÄrden.

TĂ€ckning

Den bÀsta kylvÀsten du kan köpa till din hund Àr en som har tillrÀcklig tÀckning pÄ hundens kropp. MÄlet Àr att vÀsten ska tÀcka hela hundens torso och dÀrmed skydda dess inre organ frÄn den höga vÀrmen. Köp gÀrna en vÀst som har elastiska spÀnnband och tÀcker en stor del av hundens kropp (dock inte huvud, ben och svans).

Det kan vara svÄrt att hitta en tillrÀckligt tÀckande kylvÀst till vissa hundar med bredare bröstkorg. Detta gÀller till exempel hundraser sÄsom engelsk bulldogg. Om du har en sÄdan ras kan det vara vÀrt att istÀllet anvÀnda ett kylhalsband eller en kyldyna.

Extrafunktioner

Vissa kylvÀstar har Àven ytterligare funktioner dÀr somliga Àr viktigare Àn andra. För de flesta hundÀgare kan det vara vÀrt att leta efter ett tÀcke med ett koppelfÀste. Detta beror dock lite pÄ vilken slags aktiviteter du har tÀnkt anvÀnda vÀsten till.

Det kan Àven vara vÀrt att köpa en vÀst med reflexer som gör din hund synlig nÀr ni Àr ute och springer eller promenerar i stadsmiljö. Reflexen gör nÀmligen hunden mer synlig i trafiken.

Vissa kylvÀstar Àr dessutom framtagna för att anvÀndas med vissa specifika produkter. Du bör dÀrför göra lite egen research innan du slutligen köper en svalkande vÀst till din hund.

SÄ anvÀnder du din kylvÀst pÄ ett effektivt sÀtt

Det sÀtt pÄ vilket du anvÀnder en produkt har stor betydelse för dess effekt. Detta gÀller Àven om du köper den bÀsta kylvÀsten pÄ hela nÀtet.

Med hjÀlp av dessa tips kan du optimera vÀstens kylande effekt:

 • Om din hund Ă€r en valp kan det vara vĂ€rt att kombinera kylvĂ€sten med en kylmatta.
 • KĂ€nn gĂ€rna pĂ„ undersidan av vĂ€sten för att kontrollera hur pass bra den fungerar. Du kan Ă€ven kĂ€nna pĂ„ hundens öron för att fĂ„ en kĂ€nsla för dess allmĂ€ntillstĂ„nd.
 • Kontrollera regelbundet hur fuktig vĂ€sten Ă€r. Vissa kylvĂ€star tenderar att torka snabbare Ă€n andra. Om vĂ€sten Ă€r helt torr kommer den snarare att vĂ€rma din hund Ă€n att kyla ner den.
 • Vissa hundar gillar inte att bĂ€ra vĂ€star och tĂ€cken. Ibland kan ett kylhalsband eller en kyldyna vara ett bra alternativ.
 • Om det Ă€r vĂ€ldigt varmt ute kan du kyla vĂ€sten i kylen efter att ha blötlagt den. PĂ„ sĂ„ vis kommer den bĂ„de kyla mer effektivt samt bibehĂ„lla sin effekt under en lĂ€ngre tid.
 • AnvĂ€nd inte en kylande vĂ€st för att försöka kyla ner en hund som har drabbats av vĂ€rmeslag. Kontakta istĂ€llet genast en veterinĂ€r.
 • Förlita dig inte helt och hĂ„llet pĂ„ kylvĂ€sten utan se Ă€ven till att din hund har tillgĂ„ng till vatten.
Hund i solen
SommarvÀrmen kan vara tuff för hundar.

Vanliga frÄgor om kylvÀstar

Vad Àr en kylvÀst för hundar?

En kylvÀst hÄller din hund sval i vÀrmen. De tillverkas av olika slags material och fungerar oftast genom avdunstning men ibland mer som en kylklamp. BÀgge dessa metoder avlÀgsnar vÀrme frÄn din hunds kropp och svalkar hunden.

Hur fungerar en kylvÀst för hundar?

KylvÀstar för hundar fungerar enligt samma princip som hÄller mÀnniskokroppen sval: avdunstning. VÀsten har ett lager som absorberar och hÄller vatten som sakta avdunstar och för med sig hundens vÀrme ut i luften.

Hur lÀnge varar kylvÀstens effekt?

Effektens varaktighet varierar beroende pÄ produkt. Vissa tillverkare ger en uppskattning om hur lÀnge deras vÀstar svalkar din hund. Det finns dock mÄnga variabler som pÄverkar effekten, sÄsom temperaturen och luftfuktigheten. Det Àr dÀrför svÄrt att ge ett rakt svar pÄ denna frÄga.

Hur lÀnge hÄller en kylvÀst?

Om du tar vÀl hand om din hunds kylvÀst kan du anvÀnda den mÄnga gÄnger under flera Ärs tid. Det Àr dock viktigt att du hÀnger upp den pÄ tork innan du stoppar unden den. Annars kan mögel bildas pÄ vÀsten.

Kan jag tvÀtta kylvÀsten?

Du bör följa tillverkarens rÄd kring tvÀtt och rengöring av vÀsten. Generellt sett kan dock kylvÀstar för hundar rengöras med kallt vatten, antingen för hand eller i tvÀttmaskin pÄ lÄg temperatur. VÀsten bör sedan hÀngas pÄ tork och inte torktumlas.

Avslutande tankar

Genom att anvÀnda en kylvÀst kan du försÀkra dig om att din hund hÄller sig sval i sommarvÀrmen. Detta kan öka komforten oavsett om hunden mest ligger och slappar eller Àr ute och rör pÄ sig i mer aktiv bemÀrkelse. Förhoppningsvis har du genom att lÀsa denna artikel fÄtt insikt i vilken som Àr den bÀsta kylvÀsten för just din hund!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *