Bästa trimbordet för hund

Bästa trimbordet för hund

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för vidaXL.

Ett trimbord för din hund kan underlätta för dig som hundägare när det är dags att sköta om din fyrbenta vän. Genom att ställa hunden på bordet får du en mer bekväm arbetsställning och kan enklare trimma, borsta och fixa i ordning din hund inför till exempel en hundutställning eller för att göra den fin till vardags.

Många föreställer sig kanske att trimbord främst är till för mindre hundar. Faktum är dock att många av dessa klarar en vikt på uppemot 50-60 kilo vilket gör att de även klarar vikten från en större hund. Med det sagt kan det av flera anledningar var knepigt att placera till exempel en leonberger på bordet. Men för många av de hundratals hundraser som förekommer i svenska hushåll kan detta vara en utmärkt lösning.

I detta blogginlägg kommer jag att titta på de allra bästa trimborden för hundar och fastslå vilket som är bäst i test. Läs igenom hela artikeln eller klicka dig fram till önskad del av denna via innehållsförteckningen nedan – valet är ditt!

Trimbord för hund: Bäst i test 2020

Oavsett om du är en professionell hundtrimmare, föredrar att på egen hand hålla dina hundar i skick inför hundutställningar eller bara gillar att göra din hund vardagsfin, är ett trimbord för många hundägare ett måste. Bordet gör det så mycket enklare och säkrare för dig att hantera din hund och gör samtidigt upplevelsen mindre stressande för hunden.

Det finns dock många olika trimbord att välja mellan i butiker på nätet så vilken ska man egentligen välja? Jag har gått igenom djungeln av ställbara, höj- och sänkbara, portabla och hydrauliska bord för trimning av hund och valt ut de enligt mitt tycke allra bästa produkterna:

1. vidaXL hydrauliskt trimbord

Hydrauliskt trimbord för hund
vidaXL hydrauliskt trimbord

Oavsett om du har tänkt trimma din hund hemmavid, på hundutställning eller på resa är detta ett utmärkt val. Bordet har en halkfri bordsyta och en hållbar ram av järn. Bordet levereras dessutom med en justerbar galge som du klämmer fast på bordet samt ett koppel.

Kopplet hjälper till att hålla hunden på plats under trimningen eller pälsvården. Galgen är tålig och enkel att avlägsna från bordet då den inte används. Detta gör det enklare att transportera och förvara bordet.

Tack vare bordets hydrauliska hiss och prisvärdhet utnämner jag detta trimbord till bäst i test!

Se pris i butik!

2. vidaXL ställbart trimbord med 2 koppel

Trimbord för två hundar
vidaXL trimbord för två hundar

Om du har två hundar som du vill kunna trimma och borsta samtidigt är detta bordet för dig. Detta är ett mångsidigt trimbord för hund med halkfri bordsskiva och en hållbar järnram.

Bordet levereras med en avtagbar och justerbar galge samt två koppel som håller dina hundar på plats på bordet. Detta trimbord med galge är ett utmärkt val för dig som vill kunna hantera två hundar samtidigt hemma, på hundutställning eller på resa.

Se pris i butik!

3. vidaXL ställbart trimbord med 1 koppel

Trimbord hund
vidaXL trimbord för en hund

Detta är en variant av ovanstående trimbord som har ett enskilt koppel istället för två. Det är därmed ett bra val för dig som bara har en hund eller föredrar att hantera en hund åt gången på bordet.

Det justerbara trimbordet från vidaXL är ett professionellt bord som kan användas såväl hemma som på resa eller på hundutställning och ger dig en bekväm arbetsyta. Bordet levereras tillsammans med en justerbar galge som du enkelt klämmer fast på bordet samt ett koppel som håller din hund på plats medan du jobbar med den.

Se pris i butik!

Portabelt trimbord för hund

Portabelt trimbord
vidaXL portabelt trimbord

Om du är på jakt efter ett portabelt trimbord är detta produkten för dig. Detta portabla bord från vidaXL har en järnram samt en justerbar galge och ett koppel. Bordsskivan har förstås en halkfri gummimatta som är säker och bekväm för din hund att stå på.

Detta är ett hopfällbart trimbord som är enkelt att förvara och transportera. Bordet har dessutom hjul vilket gör att du utan problem kan justera dess position. Till råga på allt har det en förbättrad låshake som förhindrar att bordet fälls ihop vid fel tillfälle.

Se pris i butik!

Så vet du vilket trimbord för hund du behöver

Nu när vi har gått igenom ett antal olika trimbord tillsammans ovan, har det blivit dags att titta närmare på ditt specifika behov. Hur ska du kunna veta vilket trimbord för hund du behöver? För att besvara denna frågan kommer jag nedan att gå igenom de viktigaste frågorna som du bör ställa dig själv för att kartlägga ditt behov.

Det är nämligen viktigt att det trimbord som du köper motsvarar såväl ditt behov som din hunds. Några av de viktigaste egenskaperna att hålla utkik efter i jakten på den rätta produkten av detta slag är följande:

Trimbordets hållbarhet

Det trimbord för hund som du väljer att införskaffa bör kunna klara av att användas flitigt. Detta gäller särskilt om du har fler än en hund, ofta deltar i hundutställningar eller driver en professionell hundsalong. Bordet bör därför vara tillverkat av ett hållbart material såsom stål. En fördel med rostfritt stål är att det är såväl hållbart som motståndskraftigt mot rost, vilket gör att det kan användas även i fuktiga eller våta miljöer såsom i ditt badrum eller på ett hundsim.

Många av de trimbord som finns tillgängliga i butiker är dock tillverkade av aluminium eller plast. Dessa bägge material har egenskaper som skiljer sig mycket åt från stålets. Detta är därför en väldigt viktig faktor att ta hänsyn till.

Höjd

Vissa hundägare föredrar ett högt trimbord medan andra hellre vill ha ett lågt bord. Eftersom det ofta tar ganska lång tid att trimma, borsta och vårda en hund är det viktigt att du har en bekvämlig arbetsställning och inte tvingas ta långa pauser. Om du inte kan hitta ett bord med önskad höjd bör du överväga ett ställbart bord, kanske till och med ett höj- och sänkbart trimbord med hydraulisk hiss.

Lätt att rengöra

Det blir inte sällan fullt med hundhår och klippta klor på ett trimbord. Dessutom delar gärna vissa hundar med sig av lite dregel. Det bord som du väljer att införskaffa bör därför vara lätt att rengöra och gärna ha en vattentät bordsskiva som kan rengöras med vatten. Detta gör att ditt bord kommer att hålla under en längre tid.

Fritt från statisk elektricitet

Det är lätt hänt att statisk elektricitet bildas i samband med att man utför pälsvård på en hund. Detta kan dels ge dig oönskade stötar men också få hundens hår att resa sig upp. Ett trimbord med gummimatta och gummifötter kan bidra till att minska den statiska elektriciteten även om de kanske inte helt tar bort den.

Säkerhetsfunktioner

Ett trimbord för hund bör ha säkerhetsfunktioner som till exempel gör att hunden inte kan röra sig plötsligt medan den trimmas eller hoppa ner från bordet. Detta är särskilt viktigt när man använder en klippmaskin i känsliga områden såsom hundens ansikte.

Välj därför gärna ett trimbord som antingen har en justerbar galge eller en fast sådan. En justerbar galge gör att du kan justera galgen för att anpassa den utifrån din tilltänkta arbetsställning. Detta är bland annat fördelaktigt om du har flera hundar att trimma och vårda.

En annan viktig säkerhetsfunktion är en gummimatta som förhindrar att hunden halkar på bordet och säkerställer att denne håller sig på plats.

Förvaringsutrymme

När du väl har placerat din hund på ett trimbord vill du inte behöva lämna den för att hämta verktyg och tillbehör såsom din hundfön och klippmaskin, hundborstar och liknande. Ett bord som har förvaringsmöjligheter gör att du kan ha allt på plats och förbereda inför pälsvården. Förvaringsutrymmet kan till exempel bestå av nätkorgar under bordet eller krokar på sidan av bordet att hänga olika tillbehör i.

Hundens upplevelse

Det är viktigt att din hund känner sig bekväm med att vårdas. Ett bra trimbord för hund är därför framtaget för att ge hunden en trevlig upplevelse.

Här kommer bland annat bordets storlek in i bilden. Om bordsytan är för liten för din hund kommer han eller hon inte att känna sig bekväm med att stå på bordet. Du bör därför kontrollera bordets mått på förhand och jämföra dessa mot en yta där din hund kan stå, sitta och lägga sig på ett bekvämt sätt.

Hund på trimbord
Hund på trimbord i samband med hundutställning.

Så kan du göra din hund bekväm med trimbordet

Det kan finnas flera olika anledningar till att din hund inte gillar att stå på trimbordet. En av de vanligaste orsakerna är nervositet, men även rädsla för denna nya upplevelse är en vanlig sådan. Genom att förbereda och ha allt redo när hunden placeras på bordet kan du göra mycket för att lugna hunden. Glöm inte heller bort att uppmuntra hunden när den sköter sig bra på bordet.

Följ gärna dessa tips för att förbättra upplevelsen för din hund:

 1. Låt hunden bekanta sig med bordet innan du börjar använda det första gången. Låt honom eller henne gå omkring på bordet och lukta in det. Var generös med beröm och låt hunden bli bekväm med bordet och dess kanter.
 2. Prata med din hund när du gör den redo för att vårdas. Ha gärna lite godis tillgängligt för att med hjälp av detta uppmuntra bra beteende och snåla som sagt inte med beröm. Var också tydlig med dina instruktioner under pälsvården.
 3. Du bör inte skynda dig igenom processen och riskera att skada hunden eller göra ett misstag. Å andra sidan bör du inledningsvis försöka hålla nere arbetstiden för att minimera den tid som din hund behöver spendera på bordet.
 4. Håll hela tiden en hund på din hand för att få den att känna sig mer bekväm och säker. Kombinera detta med muntliga hundkommandon och flytta varsamt hunden i rätt position. Försök att få hunden att förstå vad som förväntas av den, särskilt om den inte är van vid att vistas på ett trimbord.
 5. Börja gärna med att vänja hunden vid trimbordet i en ung ålder. Detta gäller även om du inte har tänkt börja trimma hunden så pass tidigt. Det är fördelaktigt att låta hunden bli van vid bordet så tidigt som möjligt för att förhindra att en skräck för dettabyggs upp med tiden.
 6. Belöna gärna och ofta för att försöka få även den mest besvärliga hunden att låta sig vårdas på bordet.

Avslutande tankar om trimbord för hundar

Genom att läsa igenom denna köpguide har du förhoppningsvis fått flera intressanta tips på trimbord till din hund. Det finns många produkter på marknaden tillgängliga inom denna kategori, men för att spara dig såväl tid som pengar har jag valt ut ett fåtal av dessa att titta närmare på.

Även om jag inte själv använder ett trimbord i samband med att jag torkar eller borstar mina eurasier, kan jag se fördelen med dessa för framför allt ägare till lite mindre hundar. Har man en större hund kan det dels vara krångligt att få upp hunden på bordet men också en utmaning att få plats med denne på bordsytan. Det förstnämnda problemet kan dock lösas med hjälp av ett hydrauliskt trimbord.

Äger du själv ett trimbord eller funderar du på att införskaffa ett sådant? Eller har du valt att avstå från att trimma och/eller borsta din hund på ett bord? Kommentera gärna nedan för att dela med dig av dina egna tankar på ämnet!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Bästa trimbordet för hund”

 1. Hej
  jag har letat som en galning på nätet efter begagnade trimbord(tradera blocket mm mm) men kan inte hitta något
  Har du tips vad man ska leta
  Mvhl Emma

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Emma! Jag vet faktiskt inte riktigt var de kan tänkas finnas – möjligtvis i någon köp- och säljgrupp på Facebook kanske? Men det verkar som att de som har trimbord håller hårt i dessa just nu, trots att de flesta hundutställningar är inställda för stunden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *