Leonberger – en intelligent och vänlig jätte som gärna jobbar

Leonbergern är en en stor, vänlig och hårt arbetande hund. Denna hundras härstammar från den tyska staden Leonberg och har även fått sitt namn därifrån. Dessa hundar är intelligenta och väldigt lojala. De funkar väl både som arbetande hundar som lugna och tillgivna sällskapshundar. Vuxna hanar får en lejonliknande man vilket bidrar till rasens karaktäristiska utseende.

Fakta om leonberger

Mankhöjd hanar:72-80 cm
Mankhöjd tikar:65-75 cm
Vikt hanar:48-75 kg
Vikt tikar:41-59 kg
Rasklubb:Svenska Leonbergerklubben
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Leonberger är en hundras från Tyskland. En herre vid namn Heinrich Essig påstod sig ha korsat en landseer med en sankt bernhardshund upprepade gånger. Avkomman ska han senare ha korsat med en pyrenéerhund. Man tror att även andra hundraser under årens lopp har korsats med denna tidiga version av leonbergern. Tyvärr finns det dock idag inga skriftliga bevis för hur aveln egentligen har gått till.

Hundrasen avlades fram för att utseendemässigt likna ett lejon. Detta har faktiskt att göra med att staden Leonbergs kommunvapen föreställer just detta stora kattdjur. Rasen blev snabbt väldigt populär bland monarkerna i Tyskland, Frankrike, Italien och Österrike-Ungern.

De första rasklubbarna etablerades år 1891. Hundarna var vid denna tid gårdshundar och användes för att dra vagnar. I samband med de bägge världskrigen användes dessa hundar för att dra vagnar med ammunition. Under första världskriget blev rasen nästan utrotad. Den räddades dock av en grupp entusiaster, och tur var väl det!

Så tar du hand om din leonberger

En leonberger kan dregla ganska mycket. Därför kan det vara bra att ha en trasa eller handduk tillgänglig för att torka med. Rasen fäller i ganska måttlig utsträckning men lite mer under våren och hösten. Dessa hundar kräver regelbunden pälsvård – du bör borsta igenom pälsen en till två gånger i veckan. De behöver vanligtvis inte klippas eller trimmas.

Dessa jyckar tål kyla väl men kan lätt bli varma när vädret är varmare. Detta har att göra med att de har en dubbel päls. Därför kan det vara bra att erbjuda din leonberger en sval plats att vistas på under sommaren. Värmen är som bekant en av sommarens faror som hundägare bör se upp med. Du kan gärna iklä din hund en kylväst eller erbjuda en sval kyldyna när det är som varmast ute.

Viktigt med träning och socialisering

En leonberger har en stark instinkt som får dem att vilja jobba och skydda. De behöver daglig motion för att må bra på alla sätt och vis. Dessutom kan det vara bra att erbjuda din hund någon form av jobb. Det kan till exempel vara att vakta hemmet eller att träna och tävla i lydnad. Dessa hundar är generellt sett väldigt lugna och tillgivna. De är också intelligenta och svarar därför väl på träning. Som alltid är det viktigt att du uppfostrar, tränar och socialiserar din hund.

Denna hundras är känd för att vara vänlig och tillgiven. Därför är detta en utmärkt sällskapshund. Den är vanligtvis bra på att läsa av oss människor och våra känslor. Den knyter starkt an till sin familj och funkar ofta väldigt bra med barn. Det faktum att den gillar att skydda och hjälpa människor gör denna hund till en utmärkt familjehund och/eller servicehund.

Närbild på en leonberger

Leonberger som första hund

Undrar du hur det är att ha en leonberger som första hund? Då kan vi meddela att denna hundras lämpar sig väl för förstagångshundägare. Detta trots att rasen är intelligent och ibland kan vara ganska envis. För dessa hundar är nämligen tillgivna och vill vara sina ägare till lags. De vill hjälpa till och är ganska lättränade. Därför är detta en ganska bra första hund.

Med detta sagt vill vi ändå höja ett varningens finger. Du bör nämligen inte kasta dig huvudstupa in i hundägandet helt utan några som helst förkunskaper. Om du väljer att skaffa en leonberger bör du bli bekväm med att ägna dig åt pälsvård, träning och socialisering. Dessutom är det viktigt att du kan tillgodose rasens motionsbehov och låta hunden vara tillsammans med sin familj. Om dessa kriterier uppfylls kan du dock räkna med att denna hund kommer vara en lojal och tillgiven vän för livet!

Tänk också på att det finns andra raser som kan vara värda att överväga. Vi har skrivit en artikel om de bästa hundraserna för nybörjare. Läs gärna den också innan du fattar ditt beslut!

Leonberger som vakthund

Vill du använda din leonberger som vakthund? Denna hundras är inte någon utpräglad sådan. Det finns bättre alternativ om detta är det huvudsakliga syftet med ditt hundägande. Spana i sådana fall in vår lista över de bästa vakthundarna så får du uppslag!

En leonberger skyddar instinktivt sin familj och sitt hem. Men med det sagt är det alltså ingen utpräglad vakthund. Den kan dock skälla högt och på så sätt upplysa dig om att någon närmar sig hemmet. Dessutom är denna hundras väldigt stor och kan därför ge ett ganska skrämmande intryck. Men det finns andra hundraser som är mer utpräglat vaktiga av sig, såsom rottweiler, schäfer och dobermann.

Närbild på en leonberger

Jämförelser med andra hundraser

Vill du veta mer om leonbergen och hur den står sig mot andra hundraser? Kika då igenom informationen nedan så får du lite mer kött på benen!

Leonberger eller berner sennenhund?

Väljer du mellan att skaffa en leonberger eller berner sennenhund? Leonbergern härstammar från Tyskland medan berner sennenhunden kommer från Schweiz. En leonberger är dessutom både högre och tyngre. De bägge raserna har dock en liknande förväntad livslängd och kräver ungefär lika mycket motion.

Den stora skillnaden mellan de två raserna är att leonbergern älskar vatten. Detta är en egenskap som de har ärvt från newfoundlandshunden. Den har simhud mellan tårna och är en riktigt skicklig simmare!

Leonberger eller newfoundlandshund?

Står ditt val mellan leonberger eller newfoundlandshund? Den sistnämnda hundrasen kommer från Kanada och kan bli snäppet kortare än den förstnämnda. Viktmässigt ligger de dock relativt lika. Båda raserna behöver dessutom regelbunden pälsvård och förväntas leva ungefär lika länge.

Bägge dessa hundraser gillar vatten och leonbergern har ärvt denna egenskap från newfoundlandshunden. Båda dessa hundar är tillgivna familjehundar som behöver en hel del motion. Men de är också väldigt tillgivna och påminner i mångt och mycket om varandra.

Leonberger eller rottweiler?

Försöker du välja mellan leonberger eller rottweiler? Leonbergen blir båda längre och tyngre än rottweilern. Deras förväntade livslängd är ungefär densamma. Det finns dock vissa betydande skillnader mellan dessa bägge raser.

Rottweilern är lättränad och intelligent men anses vara lite skarpare. Båda raserna är bra familjehundar som funkar väl tillsammans med barn. Rottisen kan dock ha en lite mer utpräglad aggressivitet gentemot främlingar. Därför lämpar den sig bättre som vakthund än vad leonbergern gör.

Leonberger eller sankt bernhardshund?

Väljer du mellan leonberger eller sankt bernhardshund? Den sistnämnda rasen är kortare men tyngre än leonbergern. Den förvänta livslängden är ungefär densamma. Leonbergern är lite mer intensiv och har ett lite högre motionsbehov. Den är också lite mer lättränad och villig att vara till lags än vad sankt bernhardshunden är.

Leonberger eller hovawart?

Står ditt val mellan leonberger eller hovawart? Bägge dessa hundraser härstammar från Tyskland. Leonbergern är den större och tyngre rasen av de två. Hovawarten har dock en lite längre förväntad livslängd. De har också ett snarlikt motionsbehov. De behöver både regelbundna promenader och även motioneras lite extra utöver dessa.

Om du är på jakt efter den perfekta sällskapshunden kan du välja vilken som helst av dessa två raser. De är vänliga och passar därför bra för barnfamiljer. De är tillgivna sin familj och blir genast en älskvärd del av familjen. Båda dessa raser är dock av naturen lite reserverade mot främlingar.

Leonberger som står i skogen

Vanliga frågor om leonberger

Hur är en leonberger?

En leonberger är tyst och lugn utan att vara slö. Den vill gärna vara med sin familj och är en aktiv hund som kräver mer än bara promenader. Detta är en stor men vänlig jätte som gillar att jobba. Den är dessutom intelligent och lättränad men kan ibland vara lite envis.

Är leonberger allergivänlig?

Nej, leonbergern är inte allergivänlig. Det finns andra hundraser som anses vara lite mer lämpliga för pälsdjursallergiker. Denna hund har en dubbel päls som den fäller främst under vår och höst. Dessutom krävs regelbunden pälsvård. Därför finns det bättre val för allergiker.

Är leonberger en bra familjehund?

Ja, leonbergern är en utmärkt familjehund. Den är framavlad för att användas som gårdshund och sällskapshund. Den är vänlig, tillgiven och kommer ofta bra överens med barn. Den har dessutom en lugnt sätt och är därför en bra hund för familjer.

Hur mycket motion behöver en leonberger?

En stor hund som denna behöver ganska mycket motion. Den behöver regelbundna promenader och även få utlopp för sin energi på andra sätt. Du kan gärna vandra eller springa med din hund. Dessutom vill leonbergern gärna jobba och kan till exempel dra en vagn.

Hur ser en leonberger ut?

Leonbergern är en stor, kraftfull och muskulös hundras. Den är sandfärgad, lejongul, rödbrun och röd i färgen. Många tycker att dessa hundar har ett väldigt lejonliknande utseende. Hanar får i vuxen ålder en man som gör att de ser än mer ut som lejon.

Vad ska en leonberger väga?

En leonberger kan väga allt från 41 till 75 kg. Tikar väger cirka 41-59 kg medan hanar har ett rekommenderat viktspann på 48-75 kg.

Vilken grupp tillhör leonberger?

Leonberger tillhör rasgrupp 2 (schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar). Några andra exempel på hundar som tillhör denna grupp är tibetansk mastiff, schnauzer, landseer, mastiff och berner sennenhund.

Vad äter en leonberger?

Du kan med fördel ge din leonberger ett torrfoder av högkvalitet. Med det sagt går det precis lika bra att ge din hund blötmat eller färskfoder. Det viktiga är att du ger hunden rätt mängd foder och att fodret är anpassat för hundens ålder och aktivitetsnivå.

Vad kostar en leonbergervalp?

En leonbergervalp kostar vanligtvis cirka 16 000 till 27 000 kr. Priset varierar en aning beroende på ditt val av uppfödare. Dessutom kostar valpar som är avkommor till välmeriterade avelsdjur generellt sett lite mer.

Liknande artiklar