BÀsta hundfönen

BÀsta hundfönen: Test av hundfönar

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för vidaXL.

Alla hundar gillar att spendera tid utomhus. Men oavsett om det rör sig om en promenad i den lokala parken eller att hunden rullar sig i lerpölar i skogen, Àr det oundvikligt att din hund kommer att bli smutsig mellan varven. Att bada en hund Àr en utmaning i sig men att fÄ den torr Àr nÀstan Ànnu svÄrare. Genom att bevÀpna dig med den bÀsta hundfönen pÄ marknaden kan du dock underlÀtta arbetet med att torka din hund.

SÄ varför bör man dÄ föna en hund, kanske du undrar? GÄr det inte lika bra att torka den med hjÀlp av en handduk eller flera? Och visst, de flesta hundÀgare anvÀnder troligtvis handdukar för att torka sina hundar. Vissa jyckar tenderar Àven att springa omkring och sjÀlva försöka skaka bort vattnet, vilket kommer att göra hela din bostad blöt.

Det finns dock enklare sĂ€tt att fĂ„ hunden torr, nĂ€mligen att anvĂ€nda sig av en fön. Och dĂ„ menar jag inte att du ska föna hunden med en vanlig hĂ„rfön – du kan förstĂ„s testa, men det kommer att ta minst lika lĂ„ng tid att torka hunden med en vanlig fön som genom att torka den för hand med handdukar. Det du enligt min mening istĂ€llet bör göra Ă€r att investera i en bra hundfön.

En riktigt bra hundfön, ibland Àven kallad blaster Àr ett fantastiskt redskap att ha tillgÀngligt hemma. Detta gÀller alldeles oavsett om du bara vill kunna torka din hund pÄ ett snabbt och smidigt sÀtt efter en promenad i regnet, eller om du Àven föredrar att bada hunden hemmavid. Hundfönen kommer inte bara fÄ din hund torr utan Àven fÄ dess pÀls att se fantastisk ut inför till exempel en hundutstÀllning!

BÀsta hundfönen 2020

Det finns flera olika hundfönar att tillgĂ„ pĂ„ den internationella marknaden. För faktum Ă€r att det inte Ă€r sĂ„ enkelt att införskaffa en hundfön som man kanske kan tro – mĂ„nga hundĂ€gare försöker klicka hem dessa fönar frĂ„n mer eller mindre suspekta utlĂ€ndska sajter i brist pĂ„ bra nationella alternativ.

Du behöver dock inte oroa dig – nedan kommer jag bland annat tipsa om en utmĂ€rkt fön som du kan köpa frĂ„n en svensk nĂ€tbutik. LĂ„t oss med de orden hoppa raskt vidare till att presentera den bĂ€sta hundfönen!

1. vidaXL hundfön med vÀrmeelement 2400W

vidaXL hundfön

Har du en hund som hatar att torkas?

Vi vet alla hur svÄrt det Àr att torka vÄra hundar efter att de har badats. Det kan ta timmar och din hund Àr förmodligen fortfarande fuktig nÀr du gÄr och lÀgger dig. Men med vidaXL hundfön kan du snabbt och grundligt torka din jycke pÄ nolltid!

Den professionella hundfönen har justerbara blĂ„shastigheter frĂ„n 25 m/s till 50 m/s. Dessutom har den ett justerbart temperaturintervall pĂ„ 30 ÂșC till 70 ÂșC . Detta gör att fönen fungerar perfekt för alla raser och pĂ€lstyper!

Den bÀrbara designen gör den lÀtt att transportera. Det ingÄr ocksÄ tre olika munstycken sÄ att du kan fÄ precis rÀtt vinkel nÀr du fönar. Din hund kommer att Àlska detta nya sÀtt att torkas eftersom processen gÄr mycket snabbare. Dessutom blir resultatet sÄ mycket bÀttre Àn nÀr du lufttorkar pÀlsen!

Mitt intryck av hundfönen

Denna hundfön med vÀrmeelement och 2400W effekt Àr bÀst i test enligt mig. Fönen Àr tystgÄende och genererar en skonsam vÀrme. Den lÀmpar sig lika bra för anvÀndning dÀr hemma som i professionella miljöer. Tack vare att hundfönen frÄn vidaXL framkallar mycket luft och har en bra varmlufthastighet, kommer den att torka din hunds pÀls pÄ kort tid utan att skada pÀlsen.

Du kan sjÀlv reglera vÀrmen och hastigheten för att optimera förutsÀttningarna för din hund. Det gÄr Àven att stÀlla om fönen frÄn varmluft till kalluft. Fönens luftslang Àr hela 2,5 meter lÄng och förstÀrkt för att vara sÀrskilt hÄllbar. NÀr du köper denna hundfön fÄr du 3 munstycken som du kan vÀxla mellan beroende pÄ hur du föredrar att föna din hund.

Den har fÄtt högsta möjliga betyg av alla de 35 personer som i skrivande stund har recenserat den pÄ leverantörens hemsida. Av ren slump sÄg jag tvÄ bekanta namn bland de som har lÀmnat omdömen om denna hundfön, sÄ jag kÀnde mig naturligtvis nödgad att kontakta dem för att fÄ deras utlÄtanden efter drygt tre Ärs anvÀndning av fönen.

De personer som sjĂ€lva har anvĂ€nt denna hundfön sĂ€ger att det Ă€r starkt tryck i den, sĂ„ det gĂ€ller att stĂ„ en bit ifrĂ„n hunden och vifta med munstycket för att slĂ„ bort vattnet. De rekommenderar absolut inte att man stĂ„r inne i hundens pĂ€ls och fönar – trycket blir dĂ„ för högt. Generellt sett Ă€r det ocksĂ„ bra att tĂ€nka pĂ„ att inte ”brĂ€nna” hunden med fönens vĂ€rme utan att arbeta snabbt och/eller en bit ifrĂ„n pĂ€lsen och huden.

Se pris i butik!

Vad Àr en hundfön (blaster/blower)?

En hundfön Àr en fön framtagen för att torka hundar och deras pÀlsar. Dessa fönar Àr betydligt mer kraftfulla Àn vanliga hÄrfönar för bruk pÄ mÀnniskor. De anvÀnder sÄvÀl vÀrme som kraft för att praktiskt taget slÄ vattnet bort frÄn pÀlsen.

NÀr jag stÀllde frÄgan hur hundÀgare torkar sin hund efter bad eller duschning, svarade till min förvÄning nÀrmare hÀlften av de 162 svarande personerna att de anvÀnder sig av en hundfön. Hela 44 procent (71 personer) valde detta alternativ, medan 56 procent (91 personer) uppgav att de anvÀnder sig av en vanlig fön eller handduk.

Hundfön omröstning
Hundfön vanligt förekommande i utstÀllningskretsar

Varför Àr dÄ detta förvÄnande? Saken Àr den att hundfönar traditionellt sett har varit relativt kostsamma inköp. Med en prislapp pÄ ett par-tre tusen kronor har mÄnga hundÀgare avstÄtt frÄn att införskaffa en egen hundfön. Detta har dock Àndrats pÄ senare Är, inte minst med tanke pÄ att en bra hundfön idag inte kostar lÄngt mer Àn en tusenlapp.

Olika slags hundfönar

Faktum Àr att det finns olika slags hundfönar pÄ marknaden idag. Vissa har sÀrskilt hög effekt och lÀmpar sig bÀst för större och mer pÀlsade hundar. En bra hundfön i mellansegmentet funkar riktigt bra för medelstora hundar, medan de fönar som mest liknar vanliga hÄrfönar egentligen bara Àr anvÀndbara pÄ de allra minsta hundarna.

För professionell anvÀndning rekommenderar jag att du införskaffar en hundfön med stativ, medan du i annat fall klarar dig bra med en fön av golvmodell. NÀr det kommer till hundfönar med stativ kan du placera fönen pÄ ena sidan av din hund, som lÀmpligen stÄr pÄ ett trimbord.

SÄ fungerar hundfönar

En hundfön pÄminner i mÄngt och mycket om en vanlig hÄrfön. Den sprider varm luft ur ett munstycke med en viss styrka. Genom att föna din hund kan du avlÀgsna vatten och smuts frÄn hunden, vilket gör hundfönen till ett vÀldigt anvÀndbart verktyg efter badet.

PÄ ett hundtrim anvÀnds fönen Àven efter att en hund har trimmats. Fönen ser dÄ till sÄ att överblivet hÄr kan avlÀgsnas frÄn pÀlsen. Hundfönar Àr faktiskt inte sÀrskilt kostsamma och kan lika gÀrna anvÀndas för hemmabruk som pÄ en hundsalong.

Den kraft med vilken luften flödar ut ur hundfönen kan upplevas som obehaglig för din hund nĂ€r du fönar dess ansikte. Överlag Ă€r dock denna typ av fön ett utmĂ€rkt inköp för vilken hundĂ€gare som helst som vill ha en ren, torr och frĂ€sch hund.

SÄ anvÀnder du en hundfön

SÄ hÀr gÄr du till vÀga för att pÄ bÀsta sÀtt anvÀnda din hundfön:

 1. SlÄ pÄ hundfönen med önskad kraft och vÀrme.

  PÄ samma sÀtt som de flesta hundfönar har en liten spak med vilken du slÄr pÄ och av fönen, brukar det Àven finnas en spak eller ett reglage för dess vÀrmeelement.

 2. Börja föna.

  Börja gÀrna med en lÀgre vÀrme (eller utan vÀrme) och peka hundfönens munstycke nedÄt.

  OBS! Se till att inte föna i hundens ögon eller öron.

 3. Belöna hunden.

  Om din hund Àr ovan vid att bli fönad kan det till en början vara en obehaglig upplevelse för hunden. Se dÀrför till att belöna honom/henne med muntlig beröm och kanske en godisbit eller tvÄ.

 4. Öka vĂ€rmen.

  NÀr hunden kÀnner sig bekvÀm med att fönas Àr det dags att öka vÀrmen. AnvÀnd dock aldrig sÄ pass mycket vÀrme att den riskerar att skada din hund. Om luften kÀnns för varm mot din hand, kommer den definitivt att vara för varm för hunden.

 5. Jobba inifrÄn och ut.

  AnvÀnd din hundfön för att torka hundens pÀls inifrÄn och ut, d.v.s. frÄn huden och utÄt. KÀnn gÀrna igenom pÀlsen med handen emellanÄt för att se var du kan tÀnkas behöva föna lite extra.

Hundfön pĂ„ stativ – Fön för hund med stativ

En hundfön pÄ stativ (hÄllare) gör sig utmÀrkt tillsammans med ett trimbord. Tack vare hjulen pÄ stativet kan denna fön köras runt bordet och vara placerad över hunden medan du fönar den. Om du har hunden fÀst i trimbordet och hundfönen pÄ ett stativ, har du bÀgge hÀnderna lediga till att arbeta dig igenom hundens pÀls.

Hundfön av golvmodell

En hundfön av golvmodell har inte det stativ som en fön med hÄllare har. I detta fall stÄr fönen istÀllet pÄ golvet. Dessa fönar har en lÀngre slang för att du ska kunna arbeta dig runt hunden utan att behöva flytta fönen. Denna typ av hundfön lÀmpar sig bÀst för dig som inte anvÀnder ett trimbord för att göra din hund i ordning efter att den har badats.

En bra hundfön en god investering

En bra fön sĂ€rskilt framtagen för hundar Ă€r enligt mig en riktigt bra investering. Ett misstag som mĂ„nga hundĂ€gare gör Ă€r nĂ€mligen att försöka torka hunden med sin vanliga hĂ„rfön. Dessa Ă€r aldrig lika effektiva nĂ€r det kommer till att torka din hund som en riktig hundfön. Även om du till synes lyckas fĂ„ pĂ€lsen torr med en vanlig fön, kommer sannolikt hundens eventuella underull att vara fortsatt blöt.

Till rÄga pÄ allt blir den luft som utstrÄlar frÄn en hÄrfön alldeles för varm för att din hund ska kunna hantera den. Du kan dessutom potentiellt sett Äsamka din hund brÀnnskador genom att anvÀnda en vanlig fön Àmnad för mÀnniskor.

SjĂ€lv anvĂ€nder jag en fön som jag för mĂ„nga Ă„r sedan klickade hem frĂ„n nĂ„gon obskyr sajt. Den fungerar fortfarande bra Ă€ven om den har sina skavanker – bland annat sĂ„ har det reglage som reglerar lufttrycket fallit bort.

Min hundfön
SÄ hÀr ser min hundfön och gamla följeslagare ut.

Om du Àr pÄ jakt efter en kraftig men tystgÄende hundfön, finns det förmodligen inget bÀttre alternativ pÄ marknaden just nu Àn denna fön frÄn vidaXL. Den har en tyst ljudnivÄ samtidigt som den Àr effektiv nÀr det kommer till att torka din blöta hund.

Avslutande tankar om den bÀsta hundfönen

Att vÀlja den absolut bÀsta hundfönen för din hund behöver inte vara sÄ svÄrt, sÄ lÀnge du vet vilka funktioner du bör hÄlla utkik efter. Till att börja med bör du se till sÄ att du införskaffar rÀtt sorts fön. En kraftig hundfön kan förvisso vara effektiv, men den kan Àven vara vÀldigt högljudd och inte sÀrskilt trevlig att anvÀnda i hemmet. Det du istÀllet bör leta efter Àr en effektiv men tystgÄende fön, som den jag har lÀnkat till ovan.

Huruvida du behöver en hundfön med hĂ„llare (stativ) eller ej beror helt pĂ„ dina preferenser. Det kan vara att föredra om du driver en hundsalong, men i annat fall klarar du dig lika bra med en golvmodell – om du inte redan har ett trimbord som du vill anvĂ€nda nĂ€r du fönar.

Vanliga frÄgor om hundfönar

Vilken hundfön Àr bÀst?

Vilken hundfön som Àr bÀst beror pÄ dina preferenser. Vissa föredrar en fön med stativ medan andra hellre anvÀnder en fön av golvmodell. Du behöver Àven göra en avvÀgning mellan en kraftig fön och en tystgÄende sÄdan.

Vilken hundfön rekommenderas till pudel och andra pÀlsade hundraser?

om jag har nÀmnt ovan, kan en tystgÄende hundfön som ÀndÄ Àr kraftig i effekten vara att föredra alldeles oavsett hundras. Det du snarare bör övervÀga Àr huruvida du vill föna din pudel pÄ ett trimbord med en fön med stativ, eller om du klarar dig lika bra med en hundfön av golvmodell.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

4 reaktioner pĂ„ ”BĂ€sta hundfönen: Test av hundfönar”

 1. Hej! Jag har lÀnge funderat pÄ att köpa hundfön. Men skulle vilja veta vilken fön passar bÀst för hund rasen Husky och Samojed. Dem har rÀtt sÄ tjock pÀls och önskar nÄgot som dÄ tÄl deras pÀls.

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Jen! Den fön som vi rekommenderar i denna artikel har en effekt pÄ 2400W, vilket bör vara mer Àn tillrÀckligt för att slÄ bort vattnet Àven frÄn en husky eller samojed. Vi har anvÀnt olika fönar (bÄde hemmavid och lÄnade pÄ hundtrim) till vÄra eurasier (en ras som likt samojed och husky har en tÀt underull), och vÄr upplevelse har aldrig varit att de inte har haft ett tillrÀckligt kraftfullt blÄs. Snarare har Àven mindre kraftfulla hundfönar Àn denna effektivt slagit bort vatten och blÄst bort lös pÀls vid fÀllning. Lycka till!

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Mona och tack för din kommentar! Det framgÄr tyvÀrr inte pÄ produktsidan exakt hur pass högljudd fönen Àr. Vi har varit i kontakt med leverantören angÄende ljudnivÄn men tyvÀrr inte fÄtt nÄgot bra svar. Men precis som det stÄr pÄ produktsidan har en den lÄg bullernivÄ. SÄ det Àr en relativt tystgÄende hundfön jÀmfört med mÄnga andra modeller.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *