Bästa hundfönen används på en vit hund

Bästa hundfönen: Test av hundfönar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo och vidaXL. Läs vidare för att lära dig mer om hundfönar!

Det är viktigt att du tar väl hand om din hund. Genom att bada och borsta din hund kan du bland annat se till så att hunden är fin i pälsen. Dessutom kan du hjälpa till att frigöra lös päls i samband med fällning. Men för att du snabbt och enkelt ska kunna torka din hund behöver du införskaffa en bra hundfön. Med hjälp av en sådan slipper du nämligen ägna flera timmar åt att torka hunden efter badet.

För att du ska kunna hitta den rätta fönen för din hund är det dock viktigt att du inte bara köper första bästa produkt. Framför allt behöver du göra vissa efterforskningar och tänka till lite grann om du aldrig tidigare har köpt en sådan här fön. Den bästa hundfönen du kan köpa kommer nämligen vara en helt annan produkt än den du själv använder för att föna ditt hår. Men oroa dig inte – läs vidare så berättar vi i denna köpguide vad du bör tänka på när du gör ditt val!

För att summera det hela så finns det vissa faktorer som du bör ha i åtanke när du fattar ditt köpbeslut. Till exempel bör du välja en fön till din hund som är tillräckligt kraftfull, har de rätta värmeinställningarna och inte är alltför högljudd. Utifrån dessa och andra faktorer har vi kommit fram till att vidaXL hundfön med värmeelement 2400W är den bästa hundfönen just nu. Faktum är att vi har rekommenderat just denna produkt ända sedan vi först skrev denna artikel i juli 2019. Vi fortsätter också att rekommendera den även i vår senaste uppdatering av artikeln, i januari 2023.

Med detta sagt kommer vi naturligtvis gräva lite djupare i detta ämne. Läs vidare för att få mer information om de hundfönar som vi rekommenderar samt vad du bör tänka på när du gör ditt köp!

Den bästa hundfönen enligt oss

Det finns flera olika hundfönar att välja bland i butik och på nätet. Därför har vi tagit fram denna köpguide för att hjälpa dig att fatta ett välinformerat köpbeslut. Låt oss därmed hoppa raskt vidare till att presentera den bästa hundfönen!

Premiumvalet: vidaXL hundfön med värmeelement 2400W

vidaXL hundfön

Har du en hund som hatar att torkas? Då bör du införskaffa en särskild fön för hundar att föna din hund med!

Vi vet alla hur svårt det är att torka våra hundar efter att de har badats. Det kan ta timmar och din hund är förmodligen fortfarande fuktig när du går och lägger dig. Men med vidaXL hundfön kan du snabbt och grundligt torka din jycke på nolltid!

Den professionella hundfönen har justerbara blåshastigheter från 25 m/s till 50 m/s. Dessutom har den ett justerbart temperaturintervall på 30 ºC till 70 ºC . Detta gör att fönen fungerar perfekt för alla raser och pälstyper!

Den bärbara designen gör den lätt att transportera. Det ingår också tre olika munstycken så att du kan få precis rätt vinkel när du fönar. Din hund kommer att älska detta nya sätt att torkas eftersom processen går mycket snabbare. Dessutom blir resultatet så mycket bättre än när du lufttorkar pälsen!

Vårt intryck av denna hundfön

Denna hundfön med värmeelement och 2400W effekt är bäst i test enligt oss. Fönen är tystgående och genererar en skonsam värme. Den lämpar sig lika bra för användning där hemma som i professionella miljöer. Tack vare att hundfönen från vidaXL framkallar mycket luft och har en bra varmlufthastighet, kommer den att torka din hunds päls på kort tid utan att skada pälsen.

Du kan själv reglera värmen och hastigheten för att optimera förutsättningarna för din hund. Det går även att ställa om fönen från varmluft till kalluft. Fönens luftslang är hela 2,5 meter lång och förstärkt för att vara särskilt hållbar. När du köper denna hundfön får du 3 munstycken som du kan växla mellan beroende på hur du föredrar att föna din hund.

Den har fått högsta möjliga betyg av alla de 35 personer som i skrivande stund har recenserat den på leverantörens hemsida. Av ren slump upptäckte vi två bekanta namn bland de som har lämnat omdömen om denna hundfön, så vi kände oss naturligtvis nödgade att kontakta dem för att få deras utlåtanden efter drygt tre års användning av fönen.

De personer som själva har använt denna hundfön säger att det är starkt tryck i den, så det gäller att stå en bit ifrån hunden och vifta med munstycket för att slå bort vattnet. De rekommenderar absolut inte att man står inne i hundens päls och fönar – trycket blir då för högt. Generellt sett är det också bra att tänka på att inte ”bränna” hunden med fönens värme utan att arbeta snabbt och/eller en bit ifrån pälsen och huden.

Budgetvalet: Moser Protect Hårfön

Moser Protect hundfön

En utmanare i kategorin bäst hundfön är denna handhålla variant. Moser Protect är i grund och botten en helt vanlig hårfön. Detta är med andra ord inte en produkt som är särskilt framtagen för att föna hundpälsar. Trots det gör den ett bra jobb i detta avseende!

Till skillnad från den gamla hårfön som du kanske har liggandes där hemma har denna fön en kraftfull motor på 1500 W. Den har dessutom en låg vikt samt en lång sladd som gör att den är praktisk och smidig att använda.

En fördel med just denna produkt är att det inte är en speciell fön för hundar. Det betyder att du även kan använda den själv när du vill kunna föna ditt hår på ett effektivt sätt. Dessutom är den lite tystare och mindre otymplig jämfört med en typisk hundfön.

Fördelarna och nackdelarna med att använda en hundfön

Den främsta fördelen med att använda en särskild hundfön för att torka en hund är att fönen är till för just hundar. Den är därför mer effektiv när det kommer till att blåsa ur pälsen och få bort den lösa päls som lätt frigörs efter ett bad eller en dusch. Särskilt användbara är denna typ av fön om du har en hund med lång och dubbel päls, som till exempel en siberian husky eller en eurasier. För långhåriga hundraser som dessa är en sådan fön i princip ett måste!

Men även om du har någon annan typ av hund kan det vara värt att införskaffa en riktigt bra hundfön. Även korthåriga hundraser såsom beagle eller bullterrier är nämligen enklare att torka efter badet med hjälp av en sådan. Den kraftfulla fönen kan också hjälpa till att blåsa bort mer lös päls och därmed göra borstningen lite enklare och mer tidseffektiv.

En annan fördel med att använda en sådan här fön är att den torkar hundens päls på djupet innan den borstas. Detta är viktigt eftersom du riskerar att skada pälsen om den är våt när du borstar den. Till exempel riskerar eventuella tovor och liknande att förvärras om du inte torkar pälsen ordentligt först.

Dessutom är det fördelaktigt att använda en bra hundfön istället för en helt vanlig hårfön som är avsedd att användas av människor. Detta då hundfönen inte lika lätt blåser alldeles för varm luft mot din hunds hud. Med detta sagt bör du justera fönens värme på ett sådant sätt att du inte riskerar att ”bränna” hunden på grund av varmluften. Men dessa speciella fönar är kort och gott säkrare att använda på hundar än vad andra hårfönar är.

Hundfön som används på en liten hund

Möjliga nackdelar med att använda en hårfön

Ovan har vi gått igenom fördelarna med att använda en hårfön när du fönar din hund. Men det finns även vissa möjliga nackdelar med att använda en sådan.

Den mest uppenbara nackdelen är att dessa produkter ofta kostar en hel del att köpa in. Som du ser när du klickar dig vidare till vårt premiumval kostar den fönen i skrivande stund drygt 1 400 kronor. Därmed är det inte säkert att du är beredd att lägga de pengarna på en fön till din hund. Med detta sagt har vi även ett budgetval som för tillfället kostar under 500 kronor att köpa.

En annan potentiell nackdel är att en bra hundfön är så pass kraftfull att hundens päls kommer blåsa överallt. Om du till exempel väljer att föna din hund i trädgården är risken därför stor att pälsen blåser ut från tomtgränsen och in till dina grannar. Vi har också fönat en hund hemma i badrummet och efteråt tvingats städa upp päls från såväl väggar som tak. Detta är såklart värt att ha i åtanke innan du införskaffar en sådan här fön.

Att tänka på när du väljer mellan olika fönar för hundar

Det finns vissa saker som du bör tänka på när du väljer mellan olika fönar för hundar:

 • Tillverkare. Det spelar egentligen mindre roll vilka funktioner en viss fön har och hur mycket den kostar. Än viktigare är att du köper en bra hundfön från ett varumärke som du litar på och vet att de tillverkar bra produkter. Kanske är du redan bekant med några sådana varumärken? I sådana fall bör du hålla utkik efter dessa i den butik där du köper din fön.
 • Typ av hundfön. Det finns flera olika sorters hundfönar att välja mellan i butikerna idag. Den variant som vi föredrar är den som ibland kallas för ”hundfön blaster”. Detta är en golvfön som du kan ha ståendes på golvet medan du fönar. Om du vill få en lite bättre arbetsställning kan du dock välja att placera hundfönen på ett stativ. Det är med andra ord viktigt att du köper den typ av fön till din hund som du själv föredrar att använda.
 • Luftflöde och effekt. En av de allra viktigaste faktorerna som du behöver ta i beaktande när du väljer mellan olika fönar för hundar är hur kraftfulla dessa är. De två varianter som vi har valt ut som premiumval och budgetval har en motor med en effekt på 2 400 W respektive 1 500 W. Detta är fullt tillräckligt för de allra flesta hundägare. Men generellt sett innebär en högre effekt i watt (W) räknat att fönen ifråga är mer kraftfull. Därför är detta mått en viktig sak att hålla utkik efter.
 • Ljudnivå. Hur pass högljudd en hundfön är har egentligen ingenting att göra med hur bra den är. Däremot kan en skillnad i ljudnivå göra stor skillnad för dig och din hund. En mer högljudd fön gör ofta hundar lite mer oroliga – dessa djur är trots allt väldigt ljudkänsliga. Du vill att din hund ska känna sig trygg med fönen så att hunden sitter eller står still medan du fönar den. Dessutom är det ju även trevligare för det mänskliga örat med en lite mindre högljudd fön.
 • Värmeinställningar. En annan faktor som du bör hålla utkik efter när du jämför olika hundfönar är värmeinställningarna. Många fönar för hundar har nämligen justerbara sådana som gör att du antingen kan blåsa ur din hund med värme eller utan. Att föna med en lite lägre värme kan vara bra om du vill undvika att ”bränna” din hund med den varma luften. Samtidigt blir föningen mer effektiv ju varmare luft du kan blåsa på din hund.
 • Pris. Det går inte att komma ifrån att även priset är en viktig faktor att väga in i köpbeslutet. Med detta sagt behöver det inte nödvändigtvis vara den billigaste hundfönen som är den bästa – tvärtom! Det handlar snarare om att få så mycket valuta som möjligt för pengarna när du köper en fön till din hund. Därför vill du försöka få en så bra fön som möjligt för dina pengar.

Läs vidare för att få mer tips om hur du kan föna din hund med hjälp av en hundfön!

Kvinna som fönar en hund med hjälp av en hundfön

Hur fönar man en hund med en hundfön?

Beroende på vilken hundfön du har valt att köpa kan du gå tillväga på lite olika sätt. Generellt sett är dock denna process ganska okomplicerad. Allt du behöver göra är att plocka fram fönen och följa tillverkarens instruktioner enligt den manual som medföljer i förpackningen. Det brukar inte ta mer än bara några minuter att ställa fram fönen och montera ihop alla de delar som du behöver använda. Sedan sätter du helt enkelt i strömsladden i ett eluttag och börjar föna din hund.

För att du ska få bästa möjliga resultat när du fönar din hund bör du dock följa dessa steg:

Tid som behövs: 30 minuter

Föna din hund med en hundfön

 1. Bada din hund.

  Det första du behöver göra är att bada eller duscha din hund. Använd ett bra hundschampo så får du bort all lös päls utan att torka ut hunden hud och päls. Genom att börja med badet eller duschen förbereder du din hund för själva föningen.Hund som badas

 2. Föna hunden ordentligt.

  När du har badat din hund är det dags att föna hunden ordentligt tills såväl päls som hud är torr. Detta kan du med fördel göra utomhus om du inte vill riskera att den lösa pälsen blåser omkring inomhus. Börja gärna med en lite lägre effekt och värme för att sedan öka värmen och effekten vid behov.Hund som fönas

 3. Borsta igenom pälsen.

  När hunden är badad och fönad torr har du gjort det mesta av grovgörat. Nu är det dags att borsta igenom pälsen med en bra hundborste. Använd gärna ett trimbord såvida din hund inte är för stor för ett sådant. Se till att borsta igenom pälsen ordentligt så att du får bukt på eventuella tovor och liknande samt förebygger att sådana uppstår.Hund som borstas

Exakt hur lång tid det tar att föna igenom en hund med en hundfön varierar från fall till fall. Några exempel på faktorer som spelar in är storleken på hunden och längden på hundens päls. Även fönens effekt och de inställningar du använder spelar roll för tidsåtgången. Men generellt sett bör du bli klar på omkring 30 minuter eller så. Genom att följa stegen ovan kommer du få en hund som inte bara är ren och luktar gott utan som dessutom är torr och fri från lös päls!

e som helst som vill ha en ren, torr och fräsch hund.

Så använder du en hundfön

Så här går du till väga för att på bästa sätt använda din hundfön:

 1. Slå på hundfönen med önskad kraft och värme.

  På samma sätt som de flesta hundfönar har en liten spak med vilken du slår på och av fönen, brukar det även finnas en spak eller ett reglage för dess värmeelement.

 2. Börja föna.

  Börja gärna med en lägre värme (eller utan värme) och peka hundfönens munstycke nedåt.

  OBS! Se till att inte föna i hundens ögon eller öron.

 3. Belöna hunden.

  Om din hund är ovan vid att bli fönad kan det till en början vara en obehaglig upplevelse för hunden. Se därför till att belöna honom/henne med muntlig beröm och kanske en godisbit eller två.

 4. Öka värmen.

  När hunden känner sig bekväm med att fönas är det dags att öka värmen. Använd dock aldrig så pass mycket värme att den riskerar att skada din hund. Om luften känns för varm mot din hand, kommer den definitivt att vara för varm för hunden.

 5. Jobba inifrån och ut.

  Använd din hundfön för att torka hundens päls inifrån och ut, d.v.s. från huden och utåt. Känn gärna igenom pälsen med handen emellanåt för att se var du kan tänkas behöva föna lite extra.

Avslutande tankar om den bästa hundfönen

Det är förvisso inte absolut nödvändigt att införskaffa en särskild fön för hundar. Däremot kommer en sådan göra ditt liv som hundägare betydligt enklare! Detta gäller inte minst om du har en långhårig hund som fäller ganska mycket. En bra hundfön kan då göra stor skillnad för hur mycket tid du behöver ägna åt pälsvård och åt att torka din hund.

Oavsett huruvida du väljer att införskaffa en särskild hundfön eller ej hoppas vi att du gillar denna köpguide. Vår förhoppning är att du har nytta av informationen i denna artikel och att den har gett dig de svar som du söker. Om du sedan klickar dig vidare och köper en fön som du är nöjd med blir vi såklart väldigt glada!

Vanliga frågor om hundfönar

Vilken hundfön är bäst?

Vi tycker att vidaXL hundfön med värmeelement 2400W är den bästa fönen för hundar som du kan köpa. Du bör dock välja den produkt som du känner dig mest bekväm med att använda när du ska föna din hund. Tänk bland annat på ljudnivån och effekten.

Kan man använda en vanlig hårfön till hund?

Ja, du kan förvisso använda en vanlig hårfön till din hund. Men det kan vara riskfyllt och kanske även farligt att göra detta. Hårfönar för människor blir nämligen mycket varmare än hundfönar och riskerar därför att bränna hundens känsliga hud.

Hur fönar man en hund?

Det mest effektiva sättet att föna en hund är med hjälp av en särskild hundfön. Börja med att använda den lägsta värmeinställningen och blås ur hundens päls med fönen. Undvik att blåsa mot öronen eller ansiktet på hunden om hunden är ovan vid fönar.

Varför föna en hund?

Du kan bland annat vilja föna din hund för att snabbt kunna torka dess päls efter ett bad eller en promenad i regn. Men många använder också hundfönar för att blåsa ur hundens päls och på så sätt få bort den lösa päls som uppstår när hunden fäller.

Måste man föna en pudel?

Nej, du behöver inte nödvändigtvis föna din pudel. Men det är ofta bättre att göra detta än att låta pälsen torka av sig själv. När du fönar hunden förebygger du bland annat tovor. Dessutom blir pälsen och huden torr fortare än om du torkar för hand.

Liknande artiklar

4 reaktioner på ”Bästa hundfönen: Test av hundfönar”

 1. Hej! Jag har länge funderat på att köpa hundfön. Men skulle vilja veta vilken fön passar bäst för hund rasen Husky och Samojed. Dem har rätt så tjock päls och önskar något som då tål deras päls.

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Jen! Den fön som vi rekommenderar i denna artikel har en effekt på 2400W, vilket bör vara mer än tillräckligt för att slå bort vattnet även från en husky eller samojed. Vi har använt olika fönar (både hemmavid och lånade på hundtrim) till våra eurasier (en ras som likt samojed och husky har en tät underull), och vår upplevelse har aldrig varit att de inte har haft ett tillräckligt kraftfullt blås. Snarare har även mindre kraftfulla hundfönar än denna effektivt slagit bort vatten och blåst bort lös päls vid fällning. Lycka till!

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Mona och tack för din kommentar! Det framgår tyvärr inte på produktsidan exakt hur pass högljudd fönen är. Vi har varit i kontakt med leverantören angående ljudnivån men tyvärr inte fått något bra svar. Men precis som det står på produktsidan har en den låg bullernivå. Så det är en relativt tystgående hundfön jämfört med många andra modeller.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *