Bästa hundfönen 2020: Test av hundfönar


Bästa hundfönen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för vidaXL.

Alla hundar gillar att spendera tid utomhus. Men oavsett om det rör sig om en promenad i den lokala parken eller att hunden rullar sig i lerpölar i skogen, är det oundvikligt att din hund kommer att bli smutsig mellan varven. Att bada en hund är en utmaning i sig men att få den torr är nästan ännu svårare. Genom att beväpna dig med den bästa hundfönen på marknaden kan du dock underlätta arbetet med att torka din hund.

Så varför bör man då föna en hund, kanske du undrar? Går det inte lika bra att torka den med hjälp av en handduk eller flera? Och visst, de flesta hundägare använder troligtvis handdukar för att torka sina hundar. Vissa jyckar tenderar även att springa omkring och själva försöka skaka bort vattnet, vilket kommer att göra hela din bostad blöt.

Det finns dock enklare sätt att få hunden torr, nämligen att använda sig av en fön. Och då menar jag inte att du ska föna hunden med en vanlig hårfön – du kan förstås testa, men det kommer att ta minst lika lång tid att torka hunden med en vanlig fön som genom att torka den för hand med handdukar. Det du enligt min mening istället bör göra är att investera i en bra hundfön.

En riktigt bra hundfön, ibland även kallad blaster är ett fantastiskt redskap att ha tillgängligt hemma. Detta gäller alldeles oavsett om du bara vill kunna torka din hund på ett snabbt och smidigt sätt efter en promenad i regnet, eller om du även föredrar att bada hunden hemmavid. Hundfönen kommer inte bara få din hund torr utan även få dess päls att se fantastisk ut inför till exempel en hundutställning!

Bästa hundfönen 2020

Det finns flera olika hundfönar att tillgå på den internationella marknaden. För faktum är att det inte är så enkelt att införskaffa en hundfön som man kanske kan tro – många hundägare försöker klicka hem dessa fönar från mer eller mindre suspekta utländska sajter i brist på bra nationella alternativ.

Du behöver dock inte oroa dig – nedan kommer jag bland annat tipsa om en utmärkt fön som du kan köpa från en svensk nätbutik. Låt oss med de orden hoppa raskt vidare till att presentera den bästa hundfönen!

1. vidaXL hundfön med värmeelement 2400W

vidaXL hundfön

Denna hundfön med värmeelement och 2400W effekt är bäst i test enligt mig. Fönen är tystgående och genererar en skonsam värme. Den lämpar sig lika bra för användning där hemma som i professionella miljöer. Tack vare att hundfönen från vidaXL framkallar mycket luft och har en bra varmlufthastighet, kommer den att torka din hunds päls på kort tid utan att skada pälsen.

Du kan själv reglera värmen och hastigheten för att optimera förutsättningarna för din hund. Det går även att ställa om fönen från varmluft till kalluft. Fönens luftslang är hela 2,5 meter lång och förstärkt för att vara särskilt hållbar. När du köper denna hundfön får du 3 munstycken som du kan växla mellan beroende på hur du föredrar att föna din hund.

Den har fått högsta möjliga betyg av alla de 35 personer som i skrivande stund har recenserat den på leverantörens hemsida. Av ren slump såg jag två bekanta namn bland de som har lämnat omdömen om denna hundfön, så jag kände mig naturligtvis nödgad att kontakta dem för att få deras utlåtanden efter drygt tre års användning av fönen.

De personer som själva har använt denna hundfön säger att det är starkt tryck i den, så det gäller att stå en bit ifrån hunden och vifta med munstycket för att slå bort vattnet. De rekommenderar absolut inte att man står inne i hundens päls och fönar – trycket blir då för högt. Generellt sett är det också bra att tänka på att inte ”bränna” hunden med fönens värme utan att arbeta snabbt och/eller en bit ifrån pälsen och huden.

Se pris i butik!

Vad är en hundfön (blaster/blower)?

En hundfön är en fön framtagen för att torka hundar och deras pälsar. Dessa fönar är betydligt mer kraftfulla än vanliga hårfönar för bruk på människor. De använder såväl värme som kraft för att praktiskt taget slå vattnet bort från pälsen.

När jag ställde frågan hur hundägare torkar sin hund efter bad eller duschning, svarade till min förvåning närmare hälften av de 162 svarande personerna att de använder sig av en hundfön. Hela 44 procent (71 personer) valde detta alternativ, medan 56 procent (91 personer) uppgav att de använder sig av en vanlig fön eller handduk.

Hundfön omröstning
Hundfön vanligt förekommande i utställningskretsar

Varför är då detta förvånande? Saken är den att hundfönar traditionellt sett har varit relativt kostsamma inköp. Med en prislapp på ett par-tre tusen kronor har många hundägare avstått från att införskaffa en egen hundfön. Detta har dock ändrats på senare år, inte minst med tanke på att en bra hundfön idag inte kostar långt mycket mer än en tusenlapp.

Olika slags hundfönar

Faktum är att det finns olika slags hundfönar på marknaden idag. Vissa har särskilt hög effekt och lämpar sig bäst för större och mer pälsade hundar. En bra hundfön i mellansegmentet funkar riktigt bra för medelstora hundar, medan de fönar som mest liknar vanliga hårfönar egentligen bara är användbara på de allra minsta hundarna.

För professionell användning rekommenderar jag att du införskaffar en hundfön med stativ, medan du i annat fall klarar dig bra med en fön av golvmodell. När det kommer till hundfönar med stativ kan du placera fönen på ena sidan av din hund, som lämpligen står på ett trimbord.

Så fungerar hundfönar

En hundfön påminner i mångt och mycket om en vanlig hårfön. Den sprider varm luft ur ett munstycke med en viss styrka. Genom att föna din hund kan du avlägsna vatten och smuts från hunden, vilket gör hundfönen till ett väldigt användbart verktyg efter badet.

På ett hundtrim används fönen även efter att en hund har trimmats. Fönen ser då till så att överblivet hår kan avlägsnas från pälsen. Hundfönar är faktiskt inte särskilt kostsamma och kan lika gärna användas för hemmabruk som på en hundsalong.

Den kraft med vilken luften flödar ut ur hundfönen kan upplevas som obehaglig för din hund när du fönar dess ansikte. Överlag är dock denna typ av fön ett utmärkt inköp för vilken hundägare som helst som vill ha en ren, torr och fräsch hund.

Så använder du en hundfön

Så här går du till väga för att på bästa sätt använda din hundfön:

 1. Slå på hundfönen med önskad kraft och värme.

  På samma sätt som de flesta hundfönar har en liten spak med vilken du slår på och av fönen, brukar det även finnas en spak eller ett reglage för dess värmeelement.

 2. Börja föna.

  Börja gärna med en lägre värme (eller utan värme) och peka hundfönens munstycke nedåt.

  OBS! Se till att inte föna i hundens ögon eller öron.

 3. Belöna hunden.

  Om din hund är ovan vid att bli fönad kan det till en början vara en obehaglig upplevelse för hunden. Se därför till att belöna honom/henne med muntlig beröm och kanske en godisbit eller två.

 4. Öka värmen.

  När hunden känner sig bekväm med att fönas är det dags att öka värmen. Använd dock aldrig så pass mycket värme att den riskerar att skada din hund. Om luften känns för varm mot din hand, kommer den definitivt att vara för varm för hunden.

 5. Jobba inifrån och ut.

  Använd din hundfön för att torka hundens päls inifrån och ut, d.v.s. från huden och utåt. Känn gärna igenom pälsen med handen emellanåt för att se var du kan tänkas behöva föna lite extra.

Hundfön på stativ – Fön för hund med stativ

En hundfön på stativ (hållare) gör sig utmärkt tillsammans med ett trimbord. Tack vare hjulen på stativet kan denna fön köras runt bordet och vara placerad över hunden medan du fönar den. Om du har hunden fäst i trimbordet och hundfönen på ett stativ, har du bägge händerna lediga till att arbeta dig igenom hundens päls.

Hundfön av golvmodell

En hundfön av golvmodell har inte det stativ som en fön med hållare har. I detta fall står fönen istället på golvet. Dessa fönar har en längre slang för att du ska kunna arbeta dig runt hunden utan att behöva flytta fönen. Denna typ av hundfön lämpar sig bäst för dig som inte använder ett trimbord för att göra din hund i ordning efter att den har badats.

En bra hundfön en god investering

En bra fön särskilt framtagen för hundar är enligt mig en riktigt bra investering. Ett misstag som många hundägare gör är nämligen att försöka torka hunden med sin vanliga hårfön. Dessa är aldrig lika effektiva när det kommer till att torka din hund som en riktig hundfön. Även om du till synes lyckas få pälsen torr med en vanlig fön, kommer sannolikt hundens eventuella underull att vara fortsatt blöt.

Till råga på allt blir den luft som utstrålar från en hårfön alldeles för varm för att din hund ska kunna hantera den. Du kan dessutom potentiellt sett åsamka din hund brännskador genom att använda en vanlig fön ämnad för människor.

Själv använder jag en fön som jag för många år sedan klickade hem från någon obskyr sajt. Den fungerar fortfarande bra även om den har sina skavanker – bland annat så har det reglage som reglerar lufttrycket fallit bort.

Min hundfön
Så här ser min hundfön och gamla följeslagare ut.

Om du är på jakt efter en kraftig men tystgående hundfön, finns det förmodligen inget bättre alternativ på marknaden just nu än denna fön från vidaXL. Den har en tyst ljudnivå samtidigt som den är effektiv när det kommer till att torka din blöta hund.

Avslutande tankar om den bästa hundfönen

Att välja den absolut bästa hundfönen för din hund behöver inte vara så svårt, så länge du vet vilka funktioner du bör hålla utkik efter. Till att börja med bör du se till så att du införskaffar rätt sorts fön. En kraftig hundfön kan förvisso vara effektiv, men den kan även vara väldigt högljudd och inte särskilt trevlig att använda i hemmet. Det du istället bör leta efter är en effektiv men tystgående fön, som den jag har länkat till ovan.

Huruvida du behöver en hundfön med hållare (stativ) eller ej beror helt på dina preferenser. Det kan vara att föredra om du driver en hundsalong, men i annat fall klarar du dig lika bra med en golvmodell – om du inte redan har ett trimbord som du vill använda när du fönar.

Vanliga frågor om hundfönar

Vilken hundfön är bäst?

Vilken hundfön som är bäst beror på dina preferenser. Vissa föredrar en fön med stativ medan andra hellre använder en fön av golvmodell. Du behöver även göra en avvägning mellan en kraftig fön och en tystgående sådan.

Vilken hundfön rekommenderas till pudel och andra pälsade hundraser?

om jag har nämnt ovan, kan en tystgående hundfön som ändå är kraftig i effekten vara att föredra alldeles oavsett hundras. Det du snarare bör överväga är huruvida du vill föna din pudel på ett trimbord med en fön med stativ, eller om du klarar dig lika bra med en hundfön av golvmodell.

Liknande artiklar:

Sebastian Liljegren

Sebastian är vd för Contentsmedjan AB och bloggar flitigt här på Hund24. Han är en stor djurälskare och har för närvarande två hundar av rasen eurasier. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund. Åtminstone för stunden har han dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen