Bästa dammsugare mot hundhår golden retriever

Dammsugare mot hundhår: ”Snabeldrakar” för hundägare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company.

Som hundägare behöver du den bästa dammsugaren mot hundhår. För endast riktigt bra ”snabeldrakar” är effektiva nog för att avlägsna djurhår från golvet och soffan. Och genom att hålla rent förebygger du utlösandet av otrevliga allergier såsom pälsdjursallergi i hemmet.

De främsta dammsugarna för djurägare håller såklart en hög kvalitetsmässigt nivå. Men många av dem levereras även med användbara verktyg som hjälper dig att avlägsna päls och damm. Samtidigt finns det många faktorer att ta hänsyn till när du köper nya hushållsapparater. För att göra ditt val enklare har vi knåpat ihop denna guide till dammsugare mot hundhår.

Fortsätt att läsa för att ta del av vår lista över den bästa dammsugaren för hundägare. Under denna finner du även vad vi anser vara den bästa robotdammsugaren för hundhår.

Bästa dammsugaren mot hundhår

I vår jakt på bra dammsugare för hundägare har vi sökt med ljus och lykta efter ”snabeldrakar”. Våra kriterier har varit att de snabbt, effektivt och enkelt ska kunna avlägsna hundhår. I vår genomgång har vi fastnat för nedanstående produkter.

Lite längre ner i denna köpguide tipsar vi även om robotdammsugare.

Miele Complete C3 Cat&Dog

Miele Complete C3 Cat&Dog dammsugare

Miele Complete C3 Cat&Dog är en testvinnande dammsugare för katt- och hundägare. Som namnet antyder har denna produkt tagits fram särskilt för att suga upp katt- och hundhår.

Den har en motor med en effekt på 890 W som ger ett bra sug. Dammsugarpåsarna rymmer hela 4,5 liter damm och päls. Det är en utmärkt ”snabeldrake” för dig som bor i en större bostad då dess räckvid och aktionsradie är väldigt god.

? Fördelar:

 • Rymliga dammsugarpåsar.
 • Effektiv mot hundhår.
 • Hög sugeffekt.

? Nackdelar:

 • Något tråkig design.

Bosch BGS5335 Zoo

Bosch BGS5335 Zoo dammsugare för hundägare

Bosch BGS5335 Zoo är en dammsugare för hundägare som har tagits fram specifikt för ändamålet. Den avlägsnar snabbt och effektivt hundhår från såväl golv som möbler. Det hela görs på ett grundligt men ändå varsamt och hygieniskt sätt. Dammsugarens filtersystem gör att utläppsluften är ren och fräsch.

? Fördelar:

 • Påslös dammsugare mot hundhår.
 • Snygg och lite udda design.
 • Effektiv mot hundhår.

? Nackdelar:

 • Ganska tung (10,53 kg).

Bästa robotdammsugaren mot hundhår

Enligt vår mening finns det i dagsläget endast en robotdammsugare för hundägare värd namnet. Det är en robot som kombinerar ett vettigt pris med en hög funktionsnivå. Namnet på produkten är Xiaomi Roborock S6 MaxV.

Xiaomi Roborock S6 MaxV

Xiaomi Roborock S6 MaxV robotdammsugare

Se pris i butik!

Xiaomi Roborock S6 MaxV är en robotdammsugare som utöver att dammsuga även kan våtmoppa golvet. Den har en sugkraft på 2500 Pa och en batteritid på hela 3 timmar. Detta är en robotdriven dammsugare för hundägare med en bostadsyta på 250 kvadratmeter eller mer. Men du kan naturligtvis även använda den även i det mindre hemmet.

? Fördelar:

 • Ställ in var den ska dammsuga/moppa och inte.
 • Styrs via app eller röstassistent.
 • Navigerar runt hinder.

? Nackdelar:

 • Har svårt för höga trösklar.

Köpguide till dammsugare för hundägare

När det kommer till dammsugare mot hundhår kan dessa skilja sig något åt från ”vanliga snabeldrakar”. De produkter som är särskilt framtagna för hundägare kan till exempel ha ett motordrivet munstycke med en borste som samlar upp päls från mattor och möbler. De kan även vara försedda med olika filter som tar hand om hundhår och andra luftburna partiklar.

Vad gäller design och typ av dammsugare kan du välja mellan olika varianter. Numera finns det även robotdammsugare för hundägare på marknaden. Så det första valet du behöver göra är huruvida du ska dammsuga själv eller överlåta detta till en robot. Men det finns även andra variabler som bör spela in i valet av ”snabeldrake”:

Dammsugare för hundägare (robot)
Nedan går vi igenom vad du bör tänka på när du köper en dammsugare mot hundhår.

Sladdlös eller med sladd?

Du bör fundera över var du har tänkt använda din dammsugare. Till exempel tar sig vissa produkter enklare in i hörn och under möbler. Å andra sidan kan en sladdlös dammsugare underlätta för dig att dammsuga mer svåråtkomliga delar av bostaden och även i bilen.

Med eller utan dammsugarpåse?

Vissa hundägare föredrar dammsugare med dammsugarpåse. Det är dock värt att ha i åtanke att du då behöver köpa nya påsar på regelbunden basis. Detta kan göra dammsugaren till en dyrare investering på lite längre sikt. Samtidigt kan en påslös variant orsaka lite mer oreda vid tömning.

Vilken sorts golv ska dammsugas?

En viktig aspekt att ta hänsyn till är vilken sorts golv du har i din bostad. För om din(a) hund(ar) gärna röjer runt i hela hemmet kan det finns vissa golvtyper som är svårare att dammsuga. Detta är bland annat fallet med mattor, laminatgolv och trägolv. Om du har tänkt använda din dammsugare mot hundhår som har fastnat i mattan bör dammsugaren vara utrustad med en bra borste som avlägsnar pälsen från underlaget.

Hur mycket sugkraft behövs?

En av de allra viktigaste egenskaperna hos en bra dammsugare för hundägare är sugkraften. Om butiken eller tillverkaren anger hur många luftwatt en viss produkt har kan du enklare jämföra dess sugkraft med andra produkters.

Kapacitet eller mobilitet?

Du bör naturligtvis investera i en dammsugare med en tillräcklig kapacitet för dina ändamål. I annat fall kommer du behöva tömma den eller byta påse alltför ofta. Men samtidigt ger en mindre och lättare ”snabeldrake” en ökad mobilitet. Å andra sidan tvingas du då göra avkall på kapaciteten.

Vilken ljudnivå är du bekväm med?

Dammsugarens ljudnivå kan vara en viktig egenskap om du eller din(a) hund(ar) är ljudkänsliga. Idag finns det faktiskt relativt tysta dammsugare som ändå utför sitt jobb på ett effektivt sätt. Och på vissa ”snabeldrakar” kan du reglera sugkraften och därmed också ljudnivån. Detta är bland annat fallet med den robotdammsugare för hundägare som vi personligen använder.

Vanlig dammsugare eller robotdammsugare mot hundhår?

En robotdammsugare för hundägare är utmärkt när du vill avlägsna hundhår från golvet utan att själv behöva dammsuga. Men det kan ändå vara värt att investera i en vanlig dammsugare för att hålla rent i övriga delar av hemmet. Om din(a) hund(ar) gillar att ligga i soffan kan du behöva en gammal hederlig ”snabeldrake” för att hålla denna möbel pälsfri.

Men om hunden gärna skäller på dammsugaren och försvårar städningsarbetet kan en robotdammsugare vara en bra lösning. För du kan då låta roboten dammsuga medan du och hunden är ute och promenerar eller liknande. Och det är inte för inte som dessa små robotar blev årets julklapp 2015!

Robotdammsugare mot hundhår
En robotdammsugare kan dammsuga medan du rastar hunden.

Så väljer du den bästa robotdammsugaren mot hundhår

Det kan vara svårt att hitta den bästa robotdammsugaren för hundägare. För långt ifrån alla robotar på marknaden klarar av att dammsuga hundhår på ett effektivt sätt. Så om du har en hund i hemmet behöver du en dammsugare som kan suga upp såväl päls som smuts från golv och mattor. Nedan går vi igenom allt du behöver tänka på för att välja den bästa robotdammsugaren för detta ändamål.

Batteritid

Om du funderar på att köpa en robotdammsugare mot husdjur har du sannolikt mycket lös päls i hemmet. Hundpäls tenderar att sätta sig lite varstans, bland annat på mattor och i skarvar. Genom att välja en dammsugare med en längre batteritid kan du säkerställa att hela hemmet kan dammsugas i ett svep.

Ett bra val när det kommer till batteritid är Xiaomi Roborock S6. Denna robotdammsugare klarar av att städa i hela 180 minuter åt gången. Den lämpar sig därför väl för dig som behöver dammsuga en större bostad. När roboten är klar med städningen åker den automatiskt tillbaka till sin docka. Där laddas den upp och städar sedan vidare om så krävs. Den skapar sig en bild av din bostads layout och kan därför göra ett bättre jobb än många andra dammsugare.

Detta är även fallet med dess föregångare, Roborock S5. Vi har själva en robotdammsugare av denna modell som vi är väldigt nöjda med. Så om du vill köpa en robotdriven dammsugare mot hundhår men inte vill köpa den senaste modellen, kan Roborock S5 vara ett bra alternativ.

Kapacitet

Utöver en lång batteritid vill du förstås även ha en god kapacitet. En robotdammsugare har vanligtvis en kapacitet om cirka 0,5 liter. Detta är så mycket päls och damm som får plats innan du behöver tömma behållaren. Så om du lyckas hitta en produkt med en högre kapacitet än så är det förstås ett plus.

Funktioner

En stor fördel med att ha en robotdammsugare för hundägare är att den underlättar städningen. Men det finns även vissa funktioner som gör städningen än mer bekväm.

Till exempel kan iRobot Roomba i7+ släppa av upp till 30 laddningar med damm och päls vid sin bas. Detta helt utan att du behöver ingripa. Denna bekvämlighet har dock ett relativt högt pris.

Flera robotdammsugare på marknaden kan styras med hjälp av en app eller en röstasstent. Det är dessutom inte ovanligt att de skapar en karta över ditt hem som du själv kan se. På kartan kan du sedan följa städningen och se vad din robot har för sig. En annan vanlig funktion är att roboten laddar sig själv vid behov och därefter fortsätter dammsuga.

Låt oss återigen tar Roborock S6 (eller S5 för den delen) som exempel. Denna robotdammsugare låter dig även sätta virtuella gränser i din bostad där du inte vill att den dammsuger. När batterinivån sjunker tillräckligt lågt åker den till docka nför att ladda sig. När den är laddad åker den på nytt ut i bostaden för att städa. Och även denna robotdrivna dammsuga kan du styra med hjälp av din Google-assistent eller någon annan röstassistent.

Pris

Är du helt enkelt bara på jakt efter en bra ersättare till din gamla ”snabeldrake”? Då kan du vilja investera i en bra robotdammsugare mot hundhår som inte kostar skjortan. Men du bör vara medveten om att ett lägre pris i regel innebär att du tvingas göra avkall på vissa funktioner. Samtidigt är det ju långt ifrån alla som kan eller vill lägga ett femsiffrigt belopp på en robotdriven dammsugare som gör ett halvdant jobb…

Robotdammsugare på golv
Huruvida en robotdammsugare är värd sitt pris är tiotusenkronorsfrågan.

Avslutande tankar

Så är robotdammsugare effektiva mot hundhår och värda sitt pris överhuvudtaget? Ja, efter att under några års tid ha ägt en robotdriven dammsugare och använd denna för att dammsuga upp päls tycker vi det. Men för bästa effekt bör du nog låta roboten utföra sitt arbete på daglig basis. Så välj gärna en som du kan ställa in automatisk städning för enligt ett schema. Det är också en fördel om du kan styra den via en app.

Överlag anser vi att robotdammsugare är en bra investering för alla som ogillar att själva behöva dammsuga. Men det kan även vara värt att köpa en vanlig dammsugare mot hundhår för att kunna göra rent än snabbare och mer effektivt. Dessa bägge typer kompletterar nämligen varandra väldigt bra. Ställ in roboten enligt ett schema och komplettera vid behov med den gamla ”snabeldraken”!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Dammsugare mot hundhår: ”Snabeldrakar” för hundägare”

 1. Jag tycker Electrolux har den bästa skaftdammsugare på marknaden. Deras sladdlösa PURE Q9 funkar hur bra som helst! Samlar djurhår mycket bättre än min gamla bosch.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *