Hundar rädda för dammsugare

Varför är hundar rädda för dammsugare?

Snabeldraken är det högljudda och märkliga monstret som med jämna mellanrum kommer ut ur garderoben. Många jyckar förknippar den med något skrämmande och kanske rentav farligt. Men varför är hundar rädda för dammsugare?

Hundar är vanligtvis rädda för dammsugare av den enkla anledningen att de är högljudda och luktar märkligt. Doftsinnet är hundens främsta sinne och de använder nosen för att identifiera föremål och varelser. Dessutom kan dammsugaren se lite märklig och främmande ut för din hund.

Dammsugarskräck är en rädsla som ofta kan utvecklas gradvis. Nedan dyker vi på djupet i orsaker till denna rädsla samt vilka tecken du bör hålla utkik efter.

Många hundar är rädda för dammsugare

Många hundar är rädda för dammsugaren. Det är tyvärr väldigt vanligt att hunden i hushållet springer och gömmer sig för den när det är dags att dammsuga. Hunden ifråga kanske till och med skakar eller åtminstone skäller på, och attackerar, denna märkliga men användbara hushållsapparat.

Trots detta är dammsugaren en nödvändighet. Detta gäller inte minst för oss hundägare som i vissa fall köper särskilda modeller som är extra bra på att ta hand om hundhår. I vårt hushåll använder vi en kombination av vanlig dammsugare och robotdammsugare för att hålla rent. Våra hundar bryr sig inte så mycket om dammsugarna nuförtiden, men de var desto mer intresserade av dem förr.

Som tur är finns det vissa åtgärder som du kan vidta för att få en bättre förståelse för din hunds dammsugarskräck. Du kan även hjälpa din hund att överkomma skräcken för dammsugaren. Nedan går vi igenom allt som du behöver känna till!

Innan vi går vidare vill vi även passa på att tipsa om snabeldrakar. Vi har nämligen skrivit en köpguide till dammsugare mot hundhår. I den berättar vi vad du bör tänka på när du gör ditt köp och tipsar även om specifika produkter som är framtagna för djurägare.

Därför är hundar rädda för dammsugare

Som vi redan har hintat om i inledningen av denna artikel är orsaken till hundars dammsugarskräck ofta väldigt enkel: dammsugare är högljudda och har en lite konstig lukt. De ser dessutom ganska främmande ut för hundar. Så om din hund är rädd för dammsugaren är detta sannolikt orsaken.

När det kommer till dammsugarens ljud är det viktigt att ha i åtanke att hundars hörsel är avsevärt mycket bättre och känsligare än vår. Det gör också att hundar har betydligt svårare för högljudda hushållsapparater än vad vi människor har. Lägg till det faktum att hunden förknippar ljudet med att den märkliga snabeldraken är ute ur garderoben så har du skapat ett riktigt dammsugarmonster!

Generellt sett kanske man inte dammsuger mer än en eller två gånger i veckan. Därför får inte din hund tillräckligt mycket tid på sig att bekanta sig med dammsugaren och bli bekväm med den. Därför blir hunden rädd varje gång snabeldraken kommer ut och börjar låta högljutt, vilket gör att skräcken mot denna byggs upp över tid.

Till slut blir den känslomässiga reaktionen ett inlärt beteende. Bara blotta synen av dammsugaren kan göra hunden upphetsad och få den att börja skälla. Detta kan leda till att den utvecklar dammsugarskräck.

Tecken på att din hund är rädd för dammsugaren

De flesta hundägare är fullt medvetna om när deras hundar verkligen är rädda. Men det finns även vissa mindre tydliga tecken på att hunden är obekväm som vi lätt kan missa.

Därför är det viktigt att vi lär oss hundens kroppsspråk. För genom att göra detta kan vi enklare underlätta för hunden att bli vän med sammsugaren.

Tecken på dammsugarskräck

Dessa är några av de vanligaste reaktionerna vid dammsugarskräck:

 • Hunden skäller på dammsugaren. Hundar som är nervösa eller oroliga skäller ofta på allt som skrämmer dem.
 • Din hund springer bort från snabeldraken. En hund som är rädd kommer sannolikt att försöka skapa ett avstånd mellan sig själv och det skrämmande objektet. Hundar som är rädda hamnar i ett läge som kallas för flykt- och kamprespons. Detta är en överlevnadsmekanism som får hunden att antingen attackera dammsugaren eller springa iväg från den. Vissa hundar kan bli obeslutsamma och göra bägge delar.
 • Hunden gömmer sig i ett annat rum. Om din hund försöker att fly bort från dammsugaren på grund av rädsla kommer den försöka att ta sig så långt bort som möjligt. Han eller hon kanske känner sig tryggast under sängen eller i ett annat rum där dammsugaren åtminstone är utom synhåll.
 • Upphetsning. Upphetsning är ett tecken på dammsugarskräck som ofta går hand i hand med utfall och skällande. Så behöver dock inte nödvändigtvis fallet vara. Din hund kan istället börja jucka, flämta, vanka av och an, gny eller vilja leka när dammsugaren kommer fram. Alla dessa tecken är symtom på upphetsning, vilket grundar sig i att hunden är nervös inför situationen.
 • Hunden utför sina behov inomhus. Din hund kan kissa eller bajsa inomhus till följd av dammsugarskräck. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är en mekanism som är kopplad till nervsystemet – hunden gör det inte av illvilja.
 • Din hund blir så pass rädd att den fryser till. Vissa hundar blir så rädda för dammsugaren att de inte kan röra sig alls. Vi syftar alltså inte på en hund som ligger på golvet och är avslappnad – vad som åsyftas är att hunden står upp utan att röra sig. Blicken kan vara undvikande och hunden kan till och med skaka. Han eller hon kan även röra sig väldigt sakta med en sänkt kroppshållning.
Hund dammsugare
Var uppmärksam på om din hund visar en oro inför dammsugaren eller ej.

Mer subtila tecken på dammsugarskräck hos hundar

Det är också viktigt att du är medveten om de mindre tydliga tecknen på stress. Det finns flera sådana som vi hundägare ofta missar när hunden känner sig stressad eller orolig.

Några exempel på mer subtila tecken på stress är:

 • bakåtstrukna öron
 • stel kroppshållning
 • svansen instoppad mellan benen
 • undvikande blick
 • blottade ögonvitor
 • darrningar
 • jäspande
 • hunden slickar sig om läpparna
 • en lyft framtass.

Det är förstås viktigt att de ovan nämnda tecknen sätts i sitt sammanhang. Därför bör hela din hunds kropp analyseras och inte enbart en kroppsdel.

Varför har min hund plötsligt blivit rädd för dammsugaren?

Det finns flera möjliga orsaker till att din hund plötsligt har blivit rädd för dammsugaren. Hundar skapar associationer till saker och ting på samma sätt som vi människor och även andra djur gör. De processar och samlar dessutom in ny information hela tiden.

En dålig upplevelse kan därför få din hund att reagera negativt på snabeldraken. Det kan till exempel röra sig om att hunden har kommit för nära dammsugaren eller kanske blivit rädd av att den plötsligt har startats.

Ovanpå detta finns det också vissa tider i en hunds liv då han eller hon är mer känslig. Ett exempel på detta är valpar – de har ofta lätt för att skrämmas av saker när de är cirka 8 till 10 veckor gamla. Dessutom infaller den ökända ”spökåldern” någon gång mellan 5 och 12 månaders ålder.

I dessa åldrar är valpar känsligare än vanligt och kan reagera negativt på sådant som de fram tills nyligen har varit bekväma med. Det innebär att du kan behöva lägga tid på att sakta men säkert introducera valpen till vissa saker på nytt. Dammsugaren är en av dessa.

Och när hunden blir lite äldre kan hörseln vara nedsatt. Då kan höga ljud vara skrämmande på grund av att de då överraskar din hund. Detta kan göra att den äldre hunden plötsligt skapar negativa associationer med höga ljud som han eller hon tidigare inte har haft något problem med.

Så kan du hjälpa din hund att komma över dammsugarskräcken

Bara för att din hund är rädd för dammsugaren idag behöver det inte betyda att den alltid behöver vara det. Det finns nämligen vissa knep som du kan använda dig av för att hjälpa hunden att komma över dammsugarskräcken.

Placera hunden i ett annat rum när du dammsuger

Ett av de mest effektiva sätten att övervinna hundens dammsugarskräck är att helt enkelt placera jycken i ett annat rum när du ska dammsuga. Du kan även låta en familjemedlem gå en promenad med hunden medan du dammsuger.

Dammsugning är trots allt inte en alltför vanligt förekommande händelse. Därför behöver man i de flesta fall inte göra en särskilt stor sak av det. Om du bor ensam kan du dock behöva vara lite kreativ. Kanske behöver du hyra in en hundrastare eller ta hjälp av en släkting?

Vänj hunden vid dammsugaren

Ett annat alternativ är att helt sonika vänja hunden vid dammsugaren. Tanken är då att skynda långsamt för att minimera risken för bakslag.

Allra bäst chanser för att lyckas med denna strategi får du om du tar träningen i etapper:

 1. Plocka bara fram dammsugaren och ställ sedan undan den igen.
 2. Placera dammsugaren i samma rum som hunden befinner sig i.
 3. Ta fram dammsugaren och dra omkring den i rummet.
 4. Plocka fram dammsugaren och sätt på den när hunden är i ett annat rum.
 5. Sätt på dammsugaren medan hunden är i samma rum.

Upprepa varje enskilt steg tills dess att din hund känner sig trygg med det steget. Det är viktigt att ta det i hundens takt och att inte försöka skynda på processen. Stegvis ökar du alltså svårighetsgraden och vänjer på så vis din vovve vid dammsugaren.

Vad gör jag om hunden attackerar dammsugaren?

Det kan potentiellt sett vara farligt för hunden att attackera dammsugaren. För det är inte bara snabeldraken som kan ta skada av sådana utfall. Din hund kan potentiellt sett skada sig själv, eller även dig i ren rädsla. Och dessutom är risken för psykologisk skada påtaglig om beteendet tillåts eskalera.

Om din hund tenderar att attackera dammsugaren bör du därför försöka få bukt på problemet. Försök att hitta en lösning som antingen motverkar beteendet eller minskar hundens exponering mot dammsugaren.

Har din hund redan skapat en tydlig negativ association till dammsugaren? Då kan det eventuellt vara värt att införskaffa en ny snabeldrake. På så vis kan du ge hunden en möjlighet att börja om på ny kula med den nya snabeldraken.

Du kan även ta hjälp av en hundtränare för att få tips och råd. Allra viktigast är dock att du undviker att bestraffa din hund – det kommer nämligen bara att göra problemet än värre.

Avslutande tankar

De personer som verkligen gilla att dammsuga är förmodligen få, och även din hund kan ha en negativ inställning till snabeldraken. Men även om många hundar är rädda för dammsugare finns det egentligen ingen anledning att de ska behöva vara det. Om din hund uppvisar tecken på dammsugarskräck bör du därför försöka träna bort rädslan.

Är din hund rädd för dammsugaren eller tar den dammsugningen med ro? Berätta i en kommentar hur din vovve reagerar på snabeldraken!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *