Närmar sig dagen då du får hem din nya valp med stormsteg? Eller har du kanske redan hämtat valpen men ännu inte förberett därhemma? I denna artikel berättar vi hur du går till väga för att valpsäkra hemmet och trädgården. För detta är någonting som alla ansvarsfulla valpköpare bör göra för att öka säkerheten i bostaden.
Att valpsäkra ett lägenhet eller ett hus påminner om att barnsäkra en bostad. Valpar påminner i mångt och mycket om små barn – de är naiva och nyfikna på världen runt omkring dem. Men de har ganska dålig koll på vad som är säkert att utforska och inte. Därför kan du behöva vidta vissa säkerhetsåtgärder tills dess att valpen vet bättre.
Genom att betrakta valpen som ett litet barn kan du enklare förstå dess beteende och ha tålamod med detta. För precis som små barn ställer valpar ofta till med saker i takt med att de utforskar sin omvärld. Och tills du har uppfostrat din valp att förstå vad som är rätt och fel får du räkna med vissa bakslag.
Valpar är nämligen otroligt nyfikna och älskar att undersöka allt. De gillar också att springa omkring samt hoppa och tugga på allt som kommer i deras väg. Många gånger är de väldigt söta när det utforskar men det kan ibland även vara farligt för dem.
Därför kan det vara en bra idé att valpsäkra hemmet och trädgården innan valpen kommer hem. På så vis kan du göra dess nya omgivning säkrare. Och till syvende och sist är det ditt ansvar att ta hand om valpen såväl som dina tillhörigheter.
Därför bör du valpsäkra hemmet och trädgården
Sunt förnuft räcker ofta långt när man är i färd med att valpsäkra hemmet och trädgården. Men det kan ändå vara lätt att glömma en eller ett par saker. Detta är även fallet för mer erfarna valpägare. Dessa är de tre viktigaste aspekterna att ha i åtanke när du håller på och säkrar din bostad inför valpens kommande upptåg:
- Betrakta hemmet ur valpens perspektiv. Försök att försätta dig i valpens position och valpsäkra ditt hem och din trädgård utifrån detta perspektiv. Fundera över vilka potentiellt farliga situationer som eventuellt skulle kunna uppstå.
- Skapa en trygg miljö. Skapa en miljö som din valp kan leva och frodas i. Försök att minimera antalet möjliga situationer där du kan behöva tillrättavisa valpen. På så vis kommer du bädda för en trevligare upplevelse för alla inblandade parter. Valpar gillar positivitet och beröm, och genom att valpsäkra hemmet främjar du en säker och positiv levnadsmiljö.
- Skydda dina ägodelar. Valpsäkringen är ett led i att skydda din bostad och dina tillhörigheter. Allt kan förvandlas till en leksak i en valps ögon, även saker och ting som du håller kärt. Därför behöver du skydda vissa ägodelar från valpens tänder och klor.
Värt att notera är att du genom att valpsäkra hemmet och trädgården inte bara skyddar din valp. Potentiellt sett kan du även spara tusentals, kanske till och med tiotusentals kronor på kuppen. Detta då valpar ofta kan orsaka ganska stor skada på förhållandevis kort tid. Så lägg gärna lite tid på att se över säkerheten – det kan verkligen löna sig i slutändan!
Guide till att valpsäkra hem och trädgård
Det finns förstås vissa saker som du bör tänka på när du ska valpsäkra hemmet och trädgården. Den första är att du i grund och botten bör tillåta din valp att tugga på och leka med allt som den kan tänkas få tag i. Men det finns vissa tumregler som bör följas:
- Begränsa valpens åtkomst till föremål som är dyra eller vore farliga om valpen lekte med dem. Om en valp får tag i något tror han eller hon att det är helt okej att leka med och förstöra föremålet. Därför bör allt som är farligt eller dyrbart förvaras utom räckhåll.
- Håll koll på din valp när den rör sig fritt i eller omkring bostaden. Begränsa gärna valpens utrymme till ett litet och tryggt rum eller någon annan begränsad yta. På så vis kan du enkelt hålla ett öga på vad valpen företar sig. Olyckan kan snabbt vara framme om du lämnar din valp utan tillsyn även under kortare stunder.
- Använd vid behov en spray med bitter smak för att avskräcka valpen från att tugga på känsliga eller farliga föremål som måste stå framme. Sprayen kan till exempel användas om du vill att bordsben och liknande ska lämnas orörda.
- Låt flera tuggleksaker ligga framme på de ytor där valpen mestadels befinner sig. Leksakerna håller din valp sysselsatt och låter den få utlopp för sitt behov att tugga. Detta ökar samtidigt chansen att dina möbler och andra tillhörigheter kan få vara ifred.
- Använd en hundgrind eller barngrind för att hålla din valp borta från områden i hemmet där den inte bör vistas. Med hjälp av grindar kan du även se till så att valpen håller sig på en begränsad yta. I takt med att den växer upp och uppfostras kan du sedan öppna upp ditt hem allt mer.
- Tänk på vilka växter du har i hemmet då vissa blommor och andra växter är giftiga för hundar. I den länkade artikeln finner du en lista över blommor och plantor som är farliga och bör undvikas. Avlägsna gärna de växter som inte är säkra för valpen – det är inte värt risken att den förgiftas.
- Förvara farliga föremål utom valpens räckhåll. Några exempel på föremål som kan vara giftiga för valpar är:
- rengöringsmedel
- kylarvätska
- råttgift
- malkulor
- insektsmedel
- blekningsmedel
- desinficeringsmedel
- tvålar
- schampon
- tvättmedel
- huvudvärkstabletter och andra läkemedel.
Om valpen trots allt råkar komma i kontakt med ett farligt föremål är det viktigt att ha i åtanke att det är ditt fel. För som vi redan har nämnt går allt att leka med i valpens värld. Därför behöver du som valpägare skydda din valp tills dess att den vet lite bättre. Så bli inte arg på valpen utan istället på dig själv för att du då inte har valpsäkrat hemmet bättre.
Tänk som en valp när du går igenom ditt hem och din trädgård
Ett bra tips som du kan använda dig av när du valpsäkrar ditt hem och din trädgård är att tänka som en valp. Gå igenom hela bostaden och trädgården samtidigt som du ser på saker och ting ur en valps perspektiv. Håll utkik efter precis allt som valpen skulle kunna komma över och skada eller kanske svälja.
Börja vid dörröppningen till varje rum och undersök rummet längs alla dess väggar. Gå igenom alla möbler och föremål i rummet som valpen kan tänkas komma i kontakt med. Ställ dig själv följande frågor:
- Finns det sladdar som hänger löst eller ringlar längs golv eller väggar?
- Kan hunden ta sig in i lådor eller liknande?
- Hittar du någonting som din valp skulle kunna tugga på?
- Har rummet eller trädgården föremål som kan ramla ner på valpen?
- Ligger det föremål och skräpar på golvet eller marken, eller kanske på ett bord?
Undersök ytorna noggrant och se vad du ser från valpens höjd och synvinkel. Du kan med fördel krypa omkring på alla fyra i hemmet och trädgården för att få ett bättre perspektiv.
Så valpsäkrar du hemmet invändigt
Enklast är nästan att börja valpsäkra invändigt i lägenheten eller villan. När du befinner dig inne i bostaden bör du börja leta efter saker som din valp inte bör tugga på eller svälja. Se också till att skydda saker som är placerade på en höjd, så att valpen inte kan dra ner dem.
Dessa är några generella tips för valpsäkring av hemmet invändigt:
- Avlägsna alla mindre föremål som valpen skulle kunna svälja. Några exempel på sådana är: mynt, gem, barnleksaker, smycken, mindre prydnadssaker, plånböcker och mobiltelefoner. Precis alla föremål i denna storlek bör placeras utom räckhåll för valpen.
- Kontrollera så inga föremål kan ramla ner på valpen. Detta inkluderar både vaser och liknande som kan falla ner om din valp skulle råka glida in i ett bord eller dylikt. Men även föremål som valpen självmant kan dra ner bör förvaras på ett säkrare sätt.
- Bind gärna upp lågt hängande snören från gardiner, rullgardiner och liknande. Valpar älskar att dra i snören som hänger och dinglar. Men de riskerar att dra ner saker och snörena kan även utgöra en kvävningsfara.
- Förvara smutsvtvätt och kläder utom räckhåll för valpen. Använda kläder bär doften av valpens familjemedlemmar. Därför är de väldigt lockande, men gamla strumpor och dylikt kan valpen sätta i halsen.
- Ta bort allt från golvet som du inte vill att valpen tuggar på eller leker med. Valpar kan nämligen inte skilja på sina tuggleksaker och designerskor etc.
- Begränsa valpens tillgång till soptunnor och papperskorgar. Valpar äter gärna sopor och detta är en vana som du inte vill att valpen lägger sig till med. För det kan vara såväl otrevligt för dig som farligt för din hundvalp att äta matrester och andra sopor.
- Dra sladdar genom kabelgömmor eller liknande samt där valpen inte kommer åt. Och spraya dem gärna med en spray med bitter smak för att göra dem mindre aptitliga. Se dessutom till att dra ut alla sladdar ur eluttagen när apparaterna inte används.
- Förvara läkemedel, kosttillskott och rengöringsmedel utom räckhåll för valpen. Valpar har en tendens att kunna ta sig in i flaskor och plastförpackningar. Innehållet i dessa kan vara dödligt farligt för din valp. Så ta det säkra före det osäkra när det kommer till förvaringen.
- Låt gärna valpen vistas på ytor som är enkla att rengöra. Har du ytor i hemmet där din valp inte klarar av att tugga på golvet och som är enkla att rengöra? Bra, låt gärna valpen vistas där i så stor utsträckning som möjligt! Din valp kan förmodligen lätt ta sönder mattor och även golv av trä eller linoleum om du inte håller ett vakande öga på den.
- Avlägsna farliga växter om du har sådana i bostaden. Vi har tagit fram en lista över giftiga växter som är vanliga i svenska hushåll. Checka gärna av växterna i bostaden mot dessa och ta bort de som är farliga. Eller förvara dem åtminstone på säkert avstånd från din hundvalp.
- Lämna aldrig mat framme inom räckhåll för valpen. Många livsmedel som vi människor äter är giftiga för hundar. Andra livsmedel är ohälsosamma på grund av att de innehåller mycket fett och socker. Dessutom kan valpen potentiellt sett sätta förpackningen i halsen. Särskilt följande livsmedel bör du förvara på behörigt avstånd:
- rått kött
- rå kyckling
- mindre ben
- malt kaffe
- té
- lök
- vindruvor
- russin
- choklad.
Så valpsäkrar du trädgården och utomhusmiljön
På samma sätt som du bör valpsäkra hemmet invändigt bör du även göra detsamma utvändigt. När du valpsäkrar trädgården och utomhusmiljön bör du hålla utkik efter sådant som din valp kan tugga på, svälja eller ta sönder.
Se till så att valpen inte riskerar att skada sig själv när den utforskar trädgården. Han eller hon bör inte heller kunna rymma från ägorna.
Dessa är några tips på enkla åtgärder som du kan vidta för att öka säkerheten i utomhusmiljön:
- Säkerställ att hela trädgården är säker för din valp. Om så inte är fallet bör du aldrig släppa ut valpen såvida du inte kan övervaka den till 100 %. Alternativt kan du välja att skapa ett avgränsat och inhägnat område i din trädgård där valpen kan vistas på ett säkert sätt.
- Se till så att staketet är tillräckligt högt för att förhindra att din valp hoppar över det. Hur högt staket du behöver beror förstås på din hunds storlek och spänstighet. Men för en normalstor hund är det inte fel att ha en höjd på åtminstone 180 cm.
- Valpsäkra också själva staketet. Gå längs hela stängslet eller staketet och håll utkik efter hål eller liknande som din valp kan klämma sig igenom. Valpar kan ta sig igenom väldigt små håligheter så ta hänsyn till detta och stärk vid behov upp ditt staket eller stängsel. Du kan till exempel använda hönsnät eller liknande i kombination med ett vanligt staket. Och se även till att täcka glipor under staketet med hjälp av gatstenar eller dylikt.
- Använd säkra lås på grindar. Det händer tyvärr ofta att människor kommer och går utan att stänga grindar efter sig. Därför kan det vara en god idé att använda grindar med självstängningsmekanism. Och använd även säkra lås som endast dina familjemedlemmar klarar av att öppna.
- Förvara råttgift, insektsmedel och liknande utom räckhåll för din valp. Om du för närvarande använder myrmedel eller dylikt bör du även begränsa valpen från att vistas på de ytor där medlet används.
- Kontrollera vilka växter som växer i trädgården och avlägsna dessa. På samma sätt som blommor och plantor inomhus kan vara farliga, förekommer även giftiga växter i svenska trädgårdar. I den länkade listan kan du se vilka de vanligaste sådana är.
- Begränsa möjligheterna för valpen att ta sig in i krypgrunden under huset. Detta är nämligen en yta som ofta fungerar som en gång mellan framsidan och baksidan. Så om din valp skulle kunna ta sig in i krypgrunden kan den potentiellt sett röra sig fritt på fastigheten.
- Tänk på att grillar, eldstäder och liknande utgör en risk på grund av eld och värme. Din valp bör därför inte vistas i närheten av sådana.
- Ställ undan trädgårdsredskap som är vassa eller på annat sätt kan vara farliga för valpen att leka med.
- Sätt upp ett stängsel runt poolen om du har en sådan. Detta tills dess att du vet att valpen är duktig på att simma. Unga valpar får lätt problem om de hamnar på djupt vatten.
- Kontrollera gliporna under staketet på altanen eller balkongen. Om gliporna är någorlunda stora kommer din valp lätt kunna ta sig emellan. Använd gärna hönsnät för att öka säkerheten genom att täppa för gliporna.
- Håll utkik efter sladdar och vattenslangar som din valp kan hitta och tugga på. Dessa bör du antingen förvara utom räckhåll eller gräva ner i marken.
- Se till så att sopor och kompost förvaras på ett säkert sätt. Såväl komposten som soporna kan nämligen vara farliga för din hund.
Vanliga frågor om att valpsäkra hem och trädgård
Hemmet och trädgården bör vara valpsäkrade tills dess att du kan lita fullt ut på din valp. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och ha de trygghetsskapande åtgärderna på plats tillräckligt länge. Även vuxna hundar kan behöva begränsas i viss utsträckning för att inte skapa oreda därhemma.
Avslutande tankar
Syftet med att valpsäkra hemmet och trädgården är att skydda din hundvalp och dina ägodelar. För en sak är säker: om din valp skulle kunna ställa till med trubbel kommer den sannolikt att göra detta! Valpar är nämligen kända för att busiga, och du behöver därför vidta åtgärder för att hålla valpen trygg såväl inomhus som utomhus.
Se därför till att valpsäkra hela lägenheten eller villan. Säkerställ även att hela familjen bidrar till att hålla efter och plocka undan efter sig. På så vis ger ni valpen den tryggaste och bästa starte ni livet som den kan få.
Det kan kännas som mycket jobb till en början. Men när ni har gått igenom hela hemmet och valpsäkrat det ordentligt blir det enklare framöver. Dessutom kommer ni kunna lätta på restriktionerna i takt med att valpen växer upp!
Hur brukar du själv gå tillväga för att valpsäkra ditt hem och din trädgård? Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet!