Vargar

Vilken hundras är närmast släkt med vargen?

Hundar är inte bara människans bästa vän utan även nära besläktade med vargar. Men vilken hundras är närmast släkt med vargen?

Shiba, chow chow, akita och alaskan malamute är de fyra hundraser som är närmast släkt med vargen. Alla hundar har dock ett nära släktskap med vargen och delar dess DNA till 99,8 procent. Men enligt den forskning som idag finns tillgänglig är nämnda fyra hundraser de mest närbesläktade.

Men det finns även andra hundraser som slåss om medaljerna när det kommer till att vara närmast besläktade vargen. Låt oss därför titta närmare på hur forskarna har kommit fram till dessa resultat och var deras analys brister!

Alla hundar har ett nära släktskap till vargen

Dagens tamhundar delar 99,8 % av sitt DNA med vargen. Skillnaden är alltså bara 0,2 % vilket är en väldigt liten skillnad. Det hunddjur som är närmast släkt med vargen efter hunden är prärievargen. Men mellan varg och prärievarg skiljer 4 % vilket gör att hundar är 20 gånger mer närbesläktade med vargar.

När det kommer till vilken hundras som är närmast släkt med vargen är det inte helt lätt att ge ett rakt svar. Detta även om genetiken visar på ett tydligt samband mellan vargen och våra moderna tamhundar. För det är trots allt så att tusentals år av korsningar mellan de bägge raserna försvårar det hela. Därför är det svårt att säga att en viss hundras har ett närmare släktband än någon annan.

Dessa hundraser är närmast släkt med vargen

Trots att det är svårt att avgöra vilka hundraser som är mest varglika har forskarna försökt sig på att göra just detta. I USA har Cornell University, University of California och National Institutes of Health slagit sina påsar samman i ett projekt kallat CanMap. Inom ramen för projektet samlade forskare ihop DNA från närmare 1 000 hundar av 85 raser. Efter att ha analyserat proverna fann de att dessa fyra hundraser är närmast besläktade vargen:

Shiba hundras mest lik vargen
Shiba är en av de hundraser som är mest lik vargen enligt en amerikansk DNA-analys.

Värt att notera är att blott 85 hundrasers DNA analyserades i studien. Det finns cirka 350 hundraser i världen idag. Därför kan eventuella framtida studier komma att ge ett annorlunda resultat.

Dessa är några exempel på hundraser som ligger bra till att vara närmast släkt med vargen:

Flera av ovan nämnda hundraser finns med i vår lista över hundar som ser ut som vargar.

Avslutande tankar

Det finns många hundraser som aspirerar på titeln ”närmast släkt med vargen”. Personligen tror jag att de fyra hundraser som de amerikanska forskarna nämner i sin rapport ligger väldigt bra till. Men det är också möjligt att vissa av de raser som vi i denna artikel nämner som utmanare skulle kunna slå sig in på topplistan.

Vilka hundraser tror du själv är närmast släkt med vargen? Är det shiba, chow chow, akita och alaskan malamute, eller några andra hundraser? Dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *