Det kan vara såväl pinsamt som stressande att leva med en reaktiv hund. Om din jycke har ett reaktivt beteende är risken stor att den gör utfall, drar i kopplet eller skäller på andra hundar som ni möter.
Misströsta inte – nedan delar vi med oss av några handfasta tips vid hundmöten för dig med reaktiv hund.
Vad är en reaktiv hund?
Ett reaktivt beteende hos en hund innebär helt enkelt att hunden reagerar på någonting. Det kan röra sig om andra hundar, människor, föremål etc. En reaktiv hund reagerar på sin omgivning genom att skälla, morra och göra utfall. Detta kan få omgivningen att uppleva hunden som aggressiv.
Men så är dock inte alltid fallet. Ibland gör det sig bara om att hunden ifråga är stressad och agerar på detta vis på grund av rädsla eller stress. En hund kan även uppvisa ett reaktivt beteende utan någon uppenbar bakomliggande orsak.
Det är vanligt att en reaktiv hund är utåtagerande när den går i koppel. Detta är ett problem som många hundägare har. Vissa jyckar blir frustrerade när de inte får träffa andra hundar eller då de vill jaga ett föremål. Som redan har nämnts kan beteendet även bero på rädsla eller stress. Det kan dock även härledas till otillräcklig motion.
Tänkvärt kring reaktivt beteende hos hundar
Det är lätt att avfärda ett reaktivt beteende hos en hund som något onaturligt och felaktigt, men så behöver inte fallet vara. Till exempel brukar hundar som träffas löskopplade vanligtvis hälsa på varandra lite från sidan (som i en båge) och genom att sniffa varandra i baken. De möter inte varandra rakt på och skapar ögonkontakt såvida de inte har tänkt slåss. Hälsningsfasen varar dessutom sällan mer än bara några sekunder.
Hundar som är kopplade när de möts kommer i de allra flesta fall att mötas öga mot öga. De har dessutom sällan chansen att vända sina kroppar på det sätt som är brukligt då de hälsar. Detta resulterar i ett onaturligt och påtvingat kroppsspråk som kan ge upphov till bråk.
De flesta hundar är dock inte intresserade av att slåss utan använder sig istället av olika metoder för att öka avståndet till den andra hunden. Dessa inkluderar att skälla, morra eller göra utfall – helt enkelt vad som än krävs för att skapa en buffertzon.
Detta innebär att en hunds reaktivt beteende kan bli än värre om vi som hundägare låter våra hundar träffas. Bägge hundarna känner sig sannolikt begränsade av sina koppel och kan inte ta sig bort från varandra.
Ofta tenderar vi dessutom att hålla hunden ganska kort i kopplet. En kort koppelhållning förmedlar dock bara en signal om stress till hunden som snappar upp denna känsla från dig och själv blir stressad. Detta leder bara till ökat skällande och ibland till slagsmål.
Jag har en reaktiv hund vid hundmöten – vad gör jag?
Om du har en hund som uppträder reaktivt vid hundmöten kan du följa nedanstående tips.
För att få bästa möjliga förutsättningarna att träna din reaktiva hund i samband med hundmöten, skulle jag rekommendera att du införskaffade en bra hundsele. Om du inte redan har en sådan finner du våra produktrekommendationer i den länkade artikeln.
Så kan du hantera en reaktiv hund vid hundmöten
Innan du beger dig ut genom dörren med din hund bör du börja arbeta med hunden. Påkalla hundens uppmärksamhet genom att säga dess namn och belöna den när den tittar upp mot dig.
Börja träningan i en lugn och stillsam miljö med få störningsmoment, kanske till och med inomhus. Utöka därefter sakta antalet störningar tills du kan få din hunds uppmärksamhet oavsett vad som hände runtomkring er. På så vis lär du din hund att alltid titta på dig.
Lär hunden att ”skvallra” då den ser en annan hund
Men hur kan du då lugna din reaktiva hund vid hundmöten? När ni är ute och promenerar och du ser en annan hund närma sig, väntar du tills din hund upptäcker den andra hunden. När så sker belönar du genast din hund istället för att vänta på att den reagerar på jycken.
Då lär du din hund att koppla närvaron av andra hundar med något trevligt, nämligen hundgodis eller någon annan belöning. När hunden tittar upp mot dig och är sugen på mer godis går du lite närmare den andra hunden och upprepar proceduren.
Öka avståndet vid behov
Om din hund skäller eller gör utfall mot den andra hunden, är det ett tecken för att du har gått fram för snabbt i träningen. Det kan också vara så att ni bägge blev överraskade av en hund som plötsligt dök upp i er närhet.
Gå då tillbaka ett steg i processen genom att utöka avståndet och sedan upprepa proceduren på nytt. Var noga med att inte straffa din hund för att den skäller – om du gör detta riskerar du att rasera det du just lyckats bygga upp med träningen.
I videoklippet nedan visar Nimis Hundskola hur du kan arbeta med en reaktiv hund med hjälp av så kallad BAT-träning.
Håll ett lagom avstånd och hälsa inte på hundar
Håll din hund på ett lagom avstånd från andra hundar och låt den inte hälsa på dessa (åtminstone inte just nu). För vad du då gör är att du låter andra jyckar ta sig in i din hunds bekvämlighetszon. Alla negativa upplevelser som din hund har kommer att resultera i bakslag och tillbakagångar i träningen. Därför bör dessa undvika i största möjliga mån.
Om du bor i ett område med många hundar kan det vara värt att träna på en annan plats.
Gå runt hundar istället för rakt förbi
Om det skulle vara så att ni möter en hund rakt på, kan det vara värt att gå i en båge runt den. Medan ni gör detta bör du försöka hålla din hund uppmärksam på dig enligt den metod som nämnts ovan. Om den andra hunden skäller eller gör utfall, utgör detta ett störningsmoment och du fortsätter bara jobba med att få och behålla din hunds uppmärksamhet.
Belöna hunden så ofta du kan. Du kommer då att förstärka kopplingen mellan andra hundar och det goda godiset.
Om din hund råkar bita någon
Om olyckan skulle vara framme och din hund skadar en annan hund eller människa, bör du använda munkorg på framtida promenader. På så vis kommer du hålla såväl skydda din egen hund som hålla andra hundar trygga. Detta medan du fortsätter er träning.
Ta även gärna hjälp av en professionell hundcoach.
Hej Sebastian
Prövat allt det du skrivit om hundmöten,men ingenting har hjälpt så bra. Lätt att läsa om tips,svårt att utöva på egen hand tycker jag.
Kan du tipsa om en bra hundcoach,känner inte till någon
Hej Carina! Du har rätt i att det är en sak att ta till sig teorin och en annan att öva i praktiken. Nu vet jag inte var i landet du bor men det finns många bra hundinstruktörer runtom i Sverige. Annas Hundskola i Gävle och Hundkontakten i Sala är två som jag har egen erfarenhet av och rekommendera, men det finns såklart fler bra hundcoacher!