Hund i rymden

Hur många hundar har varit i rymden?

Att få äran att bli astronaut och ge sig ut i universum är onekligen ett privilegium som är få förunnat. Astronauter tvingas genomgå en tuff urvalsprocess med hård träning innan de får iklä sig rymddräkten och lämna Jorden i en rymdfärja. Men hur många hundar har egentligen varit i rymden?

Som du säkert känner till så har inte bara mänskliga astronauter fått lämna vår planet – även djur har fått ta på sig rollen om rymdfarare. Så hur många hundar har varit i rymden? Totalt sett skickades närmare 30 hundar ut i rymden under 1950- och 1960-talen. Få av dessa överlevde sina rymdfärder. Det exakta antalet hundar som har varit i rymden är okänt.

Angående hundar i rymden

Som hundälskare är det förstås svårt att föreställa sig hur man kan se en hund i ögonen bara för att strax därefter skicka ut den i rymden. Hundar är väldigt intelligenta och känsliga varelser som inte är ämnade för rymdforskning. Ur ett modernt perspektiv kan det därför kännas fel och sorgligt att hundar har varit i rymden.

Detta tar dock inte udden av de vetenskapliga framsteg som har gjorts tack vare dessa fyrbenta astronauter. Det finns också något väldigt fascinerande med det faktum att hundar har varit i rymden. Så med de orden skrider vi vidare till de häpnadsväckande berättelserna om de hundar som faktiskt var före människan att lämna Jorden.

Berättelser om hundar som har varit i rymden

Såväl USA som Sovjetunionen och även andra länder har under årens lopp använt sig av djur för att samla in information om de effekter som rymdfärder har på levande varelser. Detta gjorde man främst innan man bestämde sig för att skicka ut människor i rymden, och det är idag många år sedan hundar senast var i rymden.

Laika första hund att kretsa kring Jorden

Under 1950-talet skickade Sovjetunionen ut sammanlagt 12 hundar på suborbitala rymdresor. 1957 chockade landet resten av världen genom att den 3 november skjuta upp Sputnik 2 i rymden. Ombord på denna rymdfarkost befann sig nämligen den lilla hunden Laika, det första djuret att kretsa kring Jorden.

Laika avled dessvärre efter cirka fem till sju timmars flygning på grund av stress och överhettning. Först i oktober 2002 fastställdes den verkliga orsaken till hennes död – tidigare uppgavs hon ha fått slut på syre. Den sovjetiske forskaren Oleg Gazenko sa under en presskonferens i Moskva 1998 att han inte tyckte det man lärt sig genom Laikas uppdrag rättfärdigade hennes död:

”Ju mer tid som går, desto mer ledsen blir jag över det. Vi lärde oss inte tillräckligt från uppdraget för att rättfärdiga hundens död.”

Oleg Gazenko, sovjetisk forskare

Laika var dock inte det första djuret i rymden – ända sedan 1947 hade USA och Sovjetunionen låtit djur bli ofrivilliga astronauter.

Laika – en av de första hundarna i rymden

Senare rymdfärder med hundar ombord

I juli 1959 skickades ytterligare två hundar ut i rymden. 1960 återvände sedermera rymdfarkosten Sputnik 5 med de första hundarna som överlevt en rymdresa: Belka och Strelka. Mellan 1964 och 1966 skickade Kina ut olika slags djur i rymden, däribland hundar. Den sovjetiska hunden Otvazhnaya deltog i hela sex rymdfärder mellan 1959 och 1960.

Rekordet för längsta tid som hundar har varit i rymden innehas av de bägge sovjetiska hundarna Veterog och Ugolyok. Den 22 februari 1966 lyfte de från Jorden i rymdfarkosten Cosmos 110. Under sitt ”uppdrag” i rymden spenderade de hela 22 dagar i omlopp innan de landade den 16 mars samma år. Faktum är att deras rekord inte slogs av en människa förrän år 1971.

Avslutande tankar om hundar i rymden

Huruvida de hundar som har varit i rymden bör betraktas som offer eller hjältar, eller kanske bägge delar, är upp till var och en av oss att avgöra. Under 1950- och 1960-talen skjöts nästan 30 hundar upp i rymden. De flesta av dessa överlevde tyvärr inte sina rymdresor, men trots detta har deras äventyr bidragit till att föra rymdforskningen framåt.

Utan att skicka upp hundar i rymden hade till exempel inte USA och Ryssland kunnat utforska rymden i samma utsträckning utan att flertalet människor hade tvingats sätta liven till. Idag har vi dock en annan syn på djurförsök och därför har NASA och andra länders rymdmyndigheter minskat antalet djurförsök i rymden.

Laika och hennes modiga artfränder får helt enkelt verka som en påminnelse om den hängivenhet vi åtnjuter av människans bästa vän, och samtidigt ge oss en rejäl tankeställare när det kommer till vad vi kan tänka oss att utsätta våra fyrbenta följeslagare för.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *