Hur mĂ„nga hundar har varit i rymden? 🚀


Hundar i rymden

Att fÄ Àran att bli astronaut och ge sig ut i universum Àr onekligen ett privilegium som Àr fÄ förunnat. Astronauter tvingas genomgÄ en tuff urvalsprocess med hÄrd trÀning innan de fÄr iklÀ sig rymddrÀkten och lÀmna Jorden i en rymdfÀrja. Men hur mÄnga hundar har egentligen varit i rymden?

Som du sĂ€kert kĂ€nner till sĂ„ har inte bara mĂ€nskliga astronauter fĂ„tt lĂ€mna vĂ„r planet – Ă€ven djur har fĂ„tt ta pĂ„ sig rollen om rymdfarare. SĂ„ hur mĂ„nga hundar har varit i rymden? Totalt sett skickades nĂ€rmare 30 hundar ut i rymden under 1950- och 1960-talen. FĂ„ av dessa överlevde sina rymdfĂ€rder. Det exakta antalet hundar som har varit i rymden Ă€r okĂ€nt.

AngÄende hundar i rymden

Som hundÀlskare Àr det förstÄs svÄrt att förestÀlla sig hur man kan se en hund i ögonen bara för att strax dÀrefter skicka ut den i rymden. Hundar Àr vÀldigt intelligenta och kÀnsliga varelser som inte Àr Àmnade för rymdforskning. Ur ett modernt perspektiv kan det dÀrför kÀnnas fel och sorgligt att hundar har varit i rymden.

Detta tar dock inte udden av de vetenskapliga framsteg som har gjorts tack vare dessa fyrbenta astronauter. Det finns ocksÄ nÄgot vÀldigt fascinerande med det faktum att hundar har varit i rymden. SÄ med de orden skrider vi vidare till de hÀpnadsvÀckande berÀttelserna om de hundar som faktiskt var före mÀnniskan att lÀmna Jorden.

BerÀttelser om hundar som har varit i rymden

SÄvÀl USA som Sovjetunionen och Àven andra lÀnder har under Ärens lopp anvÀnt sig av djur för att samla in information om de effekter som rymdfÀrder har pÄ levande varelser. Detta gjorde man frÀmst innan man bestÀmde sig för att skicka ut mÀnniskor i rymden, och det Àr idag mÄnga Är sedan hundar senast var i rymden.

Laika första hund att kretsa kring Jorden

Under 1950-talet skickade Sovjetunionen ut sammanlagt 12 hundar pÄ suborbitala rymdresor. 1957 chockade landet resten av vÀrlden genom att den 3 november skjuta upp Sputnik 2 i rymden. Ombord pÄ denna rymdfarkost befann sig nÀmligen den lilla hunden Laika, det första djuret att kretsa kring Jorden.

Laika avled dessvĂ€rre efter cirka fem till sju timmars flygning pĂ„ grund av stress och överhettning. Först i oktober 2002 faststĂ€lldes den verkliga orsaken till hennes död – tidigare uppgavs hon ha fĂ„tt slut pĂ„ syre. Den sovjetiske forskaren Oleg Gazenko sa under en presskonferens i Moskva 1998 att han inte tyckte det man lĂ€rt sig genom Laikas uppdrag rĂ€ttfĂ€rdigade hennes död:

”Ju mer tid som gĂ„r, desto mer ledsen blir jag över det. Vi lĂ€rde oss inte tillrĂ€ckligt frĂ„n uppdraget för att rĂ€ttfĂ€rdiga hundens död.”

Oleg Gazenko, sovjetisk forskare

Laika var dock inte det första djuret i rymden – Ă€nda sedan 1947 hade USA och Sovjetunionen lĂ„tit djur bli ofrivilliga astronauter.

Senare rymdfÀrder med hundar ombord

I juli 1959 skickades ytterligare tvÄ hundar ut i rymden. 1960 ÄtervÀnde sedermera rymdfarkosten Sputnik 5 med de första hundarna som överlevt en rymdresa: Belka och Strelka. Mellan 1964 och 1966 skickade Kina ut olika slags djur i rymden, dÀribland hundar. Den sovjetiska hunden Otvazhnaya deltog i hela sex rymdfÀrder mellan 1959 och 1960.

Rekordet för lĂ€ngsta tid som hundar har varit i rymden innehas av de bĂ€gge sovjetiska hundarna Veterog och Ugolyok. Den 22 februari 1966 lyfte de frĂ„n Jorden i rymdfarkosten Cosmos 110. Under sitt ”uppdrag” i rymden spenderade de hela 22 dagar i omlopp innan de landade den 16 mars samma Ă„r. Faktum Ă€r att deras rekord inte slogs av en mĂ€nniska förrĂ€n Ă„r 1971.

Avslutande tankar om hundar i rymden

Huruvida de hundar som har varit i rymden bör betraktas som offer eller hjÀltar, eller kanske bÀgge delar, Àr upp till var och en av oss att avgöra. Under 1950- och 1960-talen skjöts nÀstan 30 hundar upp i rymden. De flesta av dessa överlevde tyvÀrr inte sina rymdresor, men trots detta har deras Àventyr bidragit till att föra rymdforskningen framÄt.

Utan att skicka upp hundar i rymden hade till exempel inte USA och Ryssland kunnat utforska rymden i samma utstrÀckning utan att flertalet mÀnniskor hade tvingats sÀtta liven till. Idag har vi dock en annan syn pÄ djurförsök och dÀrför har NASA och andra lÀnders rymdmyndigheter minskat antalet djurförsök i rymden.

Laika och hennes modiga artfrÀnder fÄr helt enkelt verka som en pÄminnelse om den hÀngivenhet vi Ätnjuter av mÀnniskans bÀsta vÀn, och samtidigt ge oss en rejÀl tankestÀllare nÀr det kommer till vad vi kan tÀnka oss att utsÀtta vÄra fyrbenta följeslagare för.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna