BÀsta hundburen till bil: Bilburar för alla

 • Av: Sebastian Liljegren
 • Datum: 11 april, 2022
 • LĂ€stid: 16 min.

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Skruvat.se och VetZoo.

NĂ€r du fĂ€rdas med hund i bilen kan det vara svĂ„rt att fĂ„ hunden att sitta still under fĂ€rden. Hundar tenderar nĂ€mligen att röra pĂ„ sig under bilfĂ€rder och riskerar att till exempel ramla ner pĂ„ golvet eller flyga fram mellan bilens framsĂ€ten. Även om problemet Ă€r sĂ„ pass lindrigt att hunden ”bara” insisterar pĂ„ att sitta i ditt knĂ€ medan du kör, Ă€r det lĂ„ngt ifrĂ„n trafiksĂ€kert att lĂ„ta hunden vara lös i bilen. Det Ă€r hĂ€r som en hundbur – alternativt hundsele eller hundgrind – kommer in i bilden.

För Àven om du kan tycka att det Àr mysigt att ha hunden i knÀt, vill du sÄklart transportera din hund pÄ ett sÀkert och regelrÀtt sÀtt. För som du kan lÀsa mer om nedan riskerar du böter om du kör omkring med en hund lös i bilen. Och det Àr ju heller inte vÀrt risken att din hund i onödan Äsamkas skador vid en krock eller kraftig inbromsning.

Se min lÀnkade artikel för tips pÄ bra hundburar för flygtransport.

BĂ€sta hundburen

Det finns mĂ„nga olika alternativ att vĂ€lja mellan nĂ€r du ska införskaffa en hundbur till bilen. Detta gör det lĂ€tt att kĂ€nna sig övervĂ€ldigad av valmöjligheter, men du behöver inte misströsta – jag finns hĂ€r för att hjĂ€lpa dig. I denna artikel kommer jag nĂ€mligen att gĂ„ igenom allt du behöver kĂ€nna till om bilburar.

Jag strÀvar alltid efter att vara sÄ informativ och opartisk jag bara kan i mina produktrecensioner. Detta för att leverera de allra bÀsta produktrekommendationerna till dig och mina andra lÀsare.

Med det sagt hoppar vi dock rakt in pÄ toppvalen nÀr det kommer till bÀsta hundburen 2020!

1. MIM Variocage dubbelbur

MIM Variocage dubbelbur
Dubbelbur frÄn MIM

Dubbelburen Variocage frÄn MIM Àr en dubbel hundbur som har krocktestats och godkÀnts av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Via leverantörens webbplats kan du enkelt och smidigt kontrollera vilken hundbur som passar just din bil.

En stor fördel med denna bur Àr att den funkar utmÀrkt om du har tvÄ hundar. Det Àr nÀmligen möjligt att skÀrma av inuti buren sÄ att de bÀgge hundarna kan transporteras Ätskilda frÄn varandra. Buren levereras med en avdelar som antingen kan monteras mitt i buren eller justeras mer Ät ena hÄllet. Detta gör att den lÀmpar sig utmÀrkt Àven för dig som har en större och en mindre hund.

Se pris i butik!

2. MIM Variocage enkelbur

MIM Variocage enkelbur
Enkelbur frÄn MIM

Denna enkelbur frÄn MIM Àr umÀrkt för dig som endast har en hund att transportera i bilen. Eftersom denna bur Àr mindre till storleken Àn en dubbelbur, finns möjligheten att placera till exempel matvaror och annat (kanske rentav en barnvagn?) vid sidan om buren.

Buren kan dessutom justeras i djupled, vilket Àr vÀldigt smidigt dÄ du kan anpassa dess storlek utifrÄn lastutrymmet i din bilmodell och storleken pÄ din hund. Dess rundade former gör dessutom att den fÄr ett trevligare utseende, samtidigt som leverantören inte har tummat pÄ burens hÄllbarhet nÀr det kommer till materialvalet (tunnplÄt och aluminum med rostskyddsbehandlade slitagedelar).

Se pris i butik!

3. 4Pets Proline bilbur Pro 4

4Pets Proline bilbur Pro 4
Enkelbur frÄn 4Pets Proline

Denna bilbur frĂ„n 4Pets Proline Ă€r krocktestad av Technischer Überwachungsverein (TÜV), den tyska motsvarigheten till Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Hundburen Ă€r framtagen för att öka sĂ„vĂ€l hundens som förarens och eventuella mĂ€nskliga passagerares sĂ€kerhet i trafiken. Du kan anvĂ€nda dig av leverantörens webbplats för att kontrollera om buren passar just din bilmodell.

Se pris i butik!

Böter om din hund transporteras pÄ ett trafikfarligt sÀtt

Enligt Jordbruksverket mÄste hunden sitta sÀkert vid inbromsning, och det finns lÄngt mÄnga fler faktorer att ta hÀnsyn till nÀr du Àr ute och kör med din hund. Det Àr bland annat viktigt att erbjuda hunden vatten med jÀmna mellanrum under transporten (minst var sjÀtte timme).

Faktum Àr att det till och med kan vara förenligt med böter att inte ha hunden fastspÀnd i bilen. Det bötesbelopp som gÀller per hund som transporteras lös i bilen Àr för nÀrvarande 1 500 kronor. Detta belopp Àr likstÀllt det som gÀller om du sjÀlv inte anvÀnder bilbÀlte. VÀrt att notera Àr att bötesbeloppet gÀller för varje hund som Àr lös i bilen. Det innebÀr att du riskerar att tvingas betala 3 000 kr i böter för tvÄ lösa hundar i bilen, 4 500 kr för tre lösa hundar, etc.

Det enklaste sÀttet att slippa denna typ av böter Àr förstÄs att transportera hunden pÄ ett trafiksÀkert och ansvarsfullt sÀtt. Detta gör du lÀmpligast genom att införskaffa en hundbur till din bil. Det finns dock Àven andra alternativ för dig som av nÄgon anledning inte vill eller kan sÀtta in en bilbur i bilen: hundgrind eller bilsele för hund som fÀsts i ett sÀkerhetsbÀlte.

SĂ„ stor ska en hundbur till bilen vara

NÀr du Àr pÄ jakt efter en bilbur till din hund kan det vara vÀrt att kÀnna till att hundens vikt egentligen inte har nÄgon betydelse för valet. Det som istÀllet Àr viktigt Àr hundens höjd och lÀngd. Om du ska transportera flera hundar i din bil Àr Àven detta en parameter som du behöver ta hÀnsyn till.

En hundbur ska enligt Jordbruksverket uppfölja följande minimikrav:

 • Minsta lĂ€ngd: lĂ€ngden frĂ„n hundens sittbensknöl till dess nosspets vid stĂ„ende i normal stĂ€llning gĂ„nger 1,10.
 • Minsta bredd: bröstbredden gĂ„nger 2,5. Din hund ska kunna vĂ€nda sig utan besvĂ€r samt kunna ligga ner i bilburen.
 • Minsta höjd: höjden över hjĂ€ssan vid stĂ„ende i normal stĂ€llning. Hunden ska med andra ord obehindrat kunna stĂ„ upp i hundburen.

Om fler Àn en hund ska transporteras i buren ska de olika mÄtten anpassas utifrÄn den större hunden. Bredden ska ocksÄ ökas med den största hundens bröstbredd, och detta gÀller för varje ytterligare hund som ska transporteras i hundburen.

Vid transport av flera hundar gÀller dessutom ytterligare regler vilka du finner pÄ Jordbruksverkets webbplats.

Viktigt att inte köpa alltför stor hundbur

Även om minimimĂ„tten pĂ„ buren Ă€r de viktigaste mĂ„tten som du har att förhĂ„lla dig till i valet av hundbur, Ă€r det samtidigt viktigt att du inte köper en alltför stor hundbur. För Ă€ven om hunden ska kunna sĂ€tta sig upp, lĂ€gga sig ner samt vĂ€nda sig om i buren, Ă€r en överdimensionerad bilbur inte heller sĂ€rskilt sĂ€ker för din hund. Detta av flera anledningar.

En mindre hund som sitter i en alltför stor bur kan till exempel kÀnna sig mer bekvÀm med att utföra sina behov i ena Ànden av buren om han eller hon kan ta sig tillrÀckligt lÄngt bort frÄn denna. Men framför allt kan din hund flyga omkring likt en flipperkula i bilen om utrymmet Àr för stort.

Vilken hundbur Àr bÀst?

Vilken som Àr den bÀsta hundburen till bilen Àr förstÄs en frÄga som osökt leder till ett subjektivt svar. SjÀlv anvÀnder jag mig av en bur frÄn Alfta Buren som Àr specialbestÀlld och mÄttanpassad för min bil. Den har tjÀnat mig vÀldigt vÀl under Ärens lopp, men i Àrlighetens namn behöver du egentligen inte bestÀlla en mÄttanpassad bur utan det gÄr precis lika bra med en vanlig bilbur (se mina rekommendationer lÀngre upp pÄ denna sida).

Att tÀnka pÄ vid val av material

NÀr du ska vÀlja ut den bÀsta hundburen för dig och din fyrbenta kompanjon, Àr det vÀldigt viktigt att du vÀljer det material av vilket buren Àr tillverkad. Alla de material som anvÀnds har sina fördelar och nackdelar, sÄ det Àr viktigt att du vÀljer en bur som passar dina förutsÀttningar. Dessa Àr nÄgra av de saker som du bör tÀnka pÄ vid valet av material:

 • Metallbur – En bilbur av metall Ă€r i Ă€rlighetens namn det allra bĂ€sta valet betraktat ur en sĂ€kerhetsaspekt. Metallburar Ă€r vĂ€ldigt hĂ„llbara och Ă€r framtagna för att hĂ„lla din hund sĂ€ker i bilen. Ofta kan denna typ av hundbur Ă€ven erbjuda förvaring av diverse föremĂ„l, sĂ„som spĂ„rlinor och andra hundtillbehör som kan tĂ€nkas anvĂ€ndas med buren som utgĂ„ngspunkt.

  En hundbur av metall Àr förstÄs ganska tung (sÄvida den inte Àr tillverkad av aluminium) och lÀmpar sig bÀst för anvÀndning baktill i lastutrymmet pÄ bilen. De ger god luftgenomströmning och kan med fördel anvÀndas Àven till de mest rymningsbenÀgna jyckarna.

 • Plastbur – En hundbur av plast kan vara ett alternativ om du vill ha en bilbur med lĂ„gvikt. De Ă€r dock inte alls lika krocksĂ€kra som metallburar. Dessa burar finns i en rad olika storlekar och kan anvĂ€ndas i sĂ„vĂ€l mindre som större bilar. En stor fördel med denna typ av bur Ă€r att den Ă€r enkel att rengöra. En nackdel Ă€r att de tenderar att börja lukta illa med tiden.

 • Tygbur – En mjuk canvasbur kan göra jobbet om du har en mindre hund och endast ska resa en kortare stund. Dessa Ă€r vĂ€ldigt enkla att bĂ€ra till och frĂ„n hemmet samt att förvara i detsamma. Problemen med denna typ av bur Ă€r att de lĂ€tt blir smutsiga, samt att de lĂ€mpar sig mindre vĂ€l för större hundar.

Att tÀnka pÄ vid val av tillverkare

Även valet av tillverkare Ă€r viktigt att ta i beaktande vid valet av hundbur. För att försĂ€kra dig om att du verkligen köper den bĂ€sta hundburen, bör du se till att köpa en bur framtagen av en erkĂ€nt duktig tillverkare.

 • MIM – Om du Ă€r pĂ„ jakt efter en hĂ„llbar och solid hundbur, finns det i dagslĂ€get fĂ„ tillverkare pĂ„ marknaden som slĂ„r MIM pĂ„ fingrarna. Deras bilburar Ă€r vĂ€ldigt kraftiga och har dessutom krocktestats, vilket gör att du kan förlita dig pĂ„ deras funktion. Deras burar har dessutom nödutgĂ„ngar samt extra sĂ€kerhetsfunktioner som förhindrar att din hund öppnar burdörren och smiter ut.

Fördelarna med att anvÀnda hundbur

Varför inte bara lÄta hunden sitta lös i bilen och njuta av fÀrden, kanske du undrar? Förutom att det Àr förenligt med böter att lÄta hunden fÀrdas pÄ ett sÄdant sÀtt (mer om det ovan), finns det mÄnga fördelar med att anvÀnda sig av en hundbur nÀr man transporterar hundar.

Hundburen förebygger skador pÄ bilens inredning

Om du har otur kan din hund till exempel med tiden orsaka stor skada pÄ bilens inredning. SÀten, dörrar och fönster kan bland annat fÄ smaka pÄ hundens klor nÀr han eller hon försöker hÄlla sig kvar i sÀtet medan bilen kör eller stannar. Det kan till och med gÄ hÄl i sÀtets klÀdsel vilket sÀllan Àr önskvÀrt oavsett om din bil har lÀderklÀdsel eller ej.

Din hund kan Àven dregla och slemma ner bilen, inte minst dÄ mÄnga hundar gÀrna blir lite upphetsade nÀr de befinner sig i bilen. Det gör att bilens dörrar och fönster snart kan behöva rengöras, och hundar Àr som bekant ocksÄ ofta lite smutsiga pÄ tassarna och pÄ andra delar av kroppen. SÄ om du inte vill behöva lÀmna in din bil för rekonditionering med jÀmna mellanrum, kan det vara en god idé att investera i en bra hundbur.

Ökad trafiksĂ€kerhet och trevnad

En hundbur ger en mer trafiksĂ€ker och trevligare resa för alla inblandade. Din hund kan nĂ€mligen störa dig nĂ€r han eller hon hoppar omkring baktill i bilen. Om hunden dessutom hoppar fram i framsĂ€tet kan situationen snabbt bli farlig för sĂ„vĂ€l hunden som för dig och alla dina medtrafikanter. Även om hunden ofta hĂ„ller sig lugn framtill i bilen, kan ett ovĂ€ntat ljud eller en annorlunda miljö fĂ„ hunden att bete sig pĂ„ ett oberĂ€kneligt sĂ€tt.

Och om du dessutom har en medpassagerare i bilen, kanske denne inte uppskattar att din hund hoppar omkring i knĂ€t för att försöka ta reda pĂ„ vad som hĂ€nder utanför bilen. Att hunden befinner sig i bilen kan enkelt sĂ€nka trevnaden för dina medpassagerare. Även om de kanske Ă€r trevliga nog att inte berĂ€tta det, kan det vara sĂ„ att de vĂ€ljer att Ă„ka med nĂ„gon annan nĂ€sta gĂ„ng.

Men den frÀmsta anledningen att investera i en hundbur Àr förstÄs sÀkerheten. För genom att lÄta hunden vara lös i bilen riskerar du sÄvÀl hundens sÀkerhet som din egen. Om du skulle ha oturen att bli inblandad i en olycka kommer hunden sannolikt att slungas ut ur bilen. Genom att istÀllet ha din hund sÀkrad dÀr bak i en hundbur, kan du minimera skadorna pÄ sÄvÀl hund som fordon.

En hundbur ger förvaringsmöjligheter

En annan stor fördel med att sÀtta in en hundbur i bilen Àr de förvaringsmöjligheter som en sÄdan generellt sett erbjuder. Ofta kan du till exempel med hjÀlp av burkrokar, hÄllare till buren och liknande skapa förvaringsutrymme för hundkoppel, spÄrlinor och andra hundtillbehör som kan vara bra att ha med sig till den tilltÀnkta destinationen.

Om du dessutom Ă€gnar dig Ă„t nĂ„gon hundsport – till exempel hundutstĂ€llning, viltspĂ„r eller liknande – kan du dessutom hĂ€nga dina prisrosetter i gallret pĂ„ hundburen. Detta gör det dels enklare att frakta hem rosetterna utan att behöva vika dem, och du fĂ„r dessutom en extra möjlighet att visa upp dem. TĂ€nk bara pĂ„ att rosetterna enkelt kan blĂ„sa bort om vindarna Ă€r starka och du har parkerat bilen med luckan öppen vid till exempel en rastplats eller annan parkering.

Hundbur eller hundgrind – vilket Ă€r bĂ€st?

Det finns faktiskt fler Àn ett sÀtt att hÄlla din hund pÄ sin plats under bilfÀrden. SÄ vilket Àr det bÀsta alternativet för att öka sÀkerheten i bilen: en hundbur eller en hundgrind (ett galler för bakluckan)?

En hundgrind kan till synes vara ett fullvÀrdigt alternativ till en hundbur, men faktum Àr att det finns betydande skillnader som du bör kÀnna till. I min mening Àr en bilbur att föredra framför en grind alla dagar i veckan. Detta dÄ en bur ger ett mer heltÀckande skydd Àn ett galler (en hundgrind). Hundgrindens egentliga syfte Àr bara att förhindra din hund frÄn att hoppa ut ur bakluckan sÄ fort du öppnar denna.

Det finns skrĂ€ckhistorier dĂ€r bilister Ă€r inblandade i olyckor dĂ€r bilen voltar, fönstren pĂ„ bilen gĂ„r sönder och hunden dĂ„ kommer lös pĂ„ motorvĂ€gen. Detta scenario slipper du oroa dig för om du istĂ€llet anvĂ€nder en hundbur. Och om du snabbt skulle behöva fĂ„ ut din hund ur buren i ett nödlĂ€ge, har hundburar ofta en ”nödutgĂ„ng” som du kan frigöra genom att fĂ€lla fram baksĂ€tet.

Det enda som egentligen talar för en hundgrind Àr enligt mig att hundburar ofta tar ganska stor yta. SÄ om du inte skulle fÄ plats med en hundbur i bilen som rymmer din(a) hund(ar), Àr det sÄklart bÀttre att anvÀnda en hundgrind Àn ingenting för att öka sÀkerheten i bilen.

Hundbur eller bilbÀlte (bilsele)

Okej, sÄ nu vet du att en hundbur oftast Àr att föredra framför en hundgrind i bilen. Men bör du införskaffa en bilbur eller ett bilbÀlte (en bilsele)? LÄt oss titta pÄ skillnaderna mellan dessa bÀgge sÀkerhetsprodukter.

En bilsele, d.v.s. ett bilbÀlte för hunden, kan vara ett alternativ om du inte har plats eller möjlighet att sÀtta in en hundbur i bilen. Bilselar finns i flera olika storlekar och fÀsts enkelt och smidigt i ett av bilens sÀkerhetsbÀlten. Detta gör att hunden sitter pÄ plats ungefÀr som en mÀnsklig passagerare.

Hunden Ă€r dock helt oskyddad vid en eventuell krock – selen/bĂ€ltet syftar endast till att hĂ„lla hunden pĂ„ plats i sĂ€tet och förhindra att denne slungas fram mot bilrutan, föraren eller passageraren. En hund pĂ„ 30 kg kĂ€nns som 1 200 kg nĂ€r den flyger fram vid en krock i endast 50 km/h. Om hastigheten Ă€r 90 km/h Ă€r hundens kraft nĂ€rmare 4 000 kg! Även en mindre hund pĂ„ 6 kg fĂ„r en kraft som motsvarar 800 kg om en krock intrĂ€ffar i en hastighet om 90 km/h.

Det bĂ€lte som fĂ€sts i selen bör dĂ€rmed vara sĂ„ pass kort att hunden inte kan kastas fram mot sĂ€tet eller mellan framsĂ€tena, samtidigt som det bör vara tillrĂ€ckligt slakt för att hunden ska kunna lĂ€gga sig ner i baksĂ€tet. Detta Ă€r en nĂ€rmast omöjlig ekvation – tro mig, jag vet av egen erfarenhet.

Hundbur och barnvagn – en nĂ€rmast omöjlig kombination?

Om du behöver fĂ„ plats med sĂ„vĂ€l en hundbur och en barnvagn i bagaget pĂ„ en och samma gĂ„ng, behöver du en bil med ganska brett lastutrymme. Alternativt kan detta Ă€ven gĂ„ om buren Ă€r av lite mindre modell – om din bilbur tĂ€cker hela lastutrymmet Ă€r denna kombination naturligtvis bara att glömma.

Ytterligare ett alternativ Àr att om möjligt placera vagnen i baksÀtet. För sÀrskilt om du har tÀnkt fÄ plats med en dubbel hundbur och en barnvagn lÀngst bak, kommer du sannolikt att stöta pÄ stora problem sÄvida du inte har en bilmodell med vÀldigt stort och brett lastutrymme.

Min rekommendation Àr att införskaffa en sÄ liten hundbur som möjligt, som fortfarande uppfyller Jordbruksverkets kriterier (du finner dessa lÀngre upp pÄ denna sida), samt en sÄ pass kompakt barnvagn som bara Àr möjligt. Men innan du gör detta bör du naturligtvis mÀta storleken pÄ den ihopfÀllda barnvagnen samt den tilltÀnkta bilburen och jÀmföra dessa mot det faktiska utrymmet i bilen.

Avslutande tankar om hundburar

Beroende pÄ din hund och din bilmodell, bör du vÀlja en hundbur som stÀmmer vÀl in med hundens behov och bilens förutsÀttningarna. Vissa anvÀnder sig av en mjuk canvas bur eller en helt vanlig hundbur, men jag rekommenderar ur trafiksÀkerhetssynpunkt att du införskaffar en riktig bilbur. I denna artikel har jag tipsat om flera hundburar för olika behov, sÄ min förhoppning Àr att att du med hjÀlp av denna information hittar den bÀsta hundburen för just dina förutsÀttningar!

Avslutningsvis kan jag Àven tipsa om den artikel dÀr jag gÄr igenom hur man lÀr en hund att Äka bil. DÀr fÄr du nÀmligen tips pÄ hur du kan fÄ hunden att kÀnna sig mer bekvÀm under bilresor.

Vanliga frÄgor om hundburar

Vilken hundbur Àr bÀst?

Denna frÄga ger ett subjektivt svar. I denna köpguide har jag dock försökt att ge ett sÄ objektivt svar pÄ denna frÄga som möjligt. För mina rekommendationer kring vilken hundbur som Àr bÀst ber jag dig att lÀsa igenom min guide pÄ denna sida.

Vilken hundbur passar min bil?

Detta Ă€r en vĂ€ldigt relevant frĂ„ga – det Ă€r naturligtvis vĂ€ldigt viktigt att din hundbur passar din bil. Jag rekommenderar dĂ€rför att du utgĂ„r frĂ„n respektive leverantörs storleksguide och noggrant mĂ€ter lastutrymmet i din bil.

Hur vÀljer man hundbur?

Som jag har skrivit i min guide ovan, finns det flera olika faktorer som du bör tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du vĂ€ljer hundbur: Det allra viktigaste Ă€r förstĂ„s att buren passar din bil – annars kommer den inte att göra nĂ„gon nytta. Men Ă€ven burens storlek, material och eventuella tillbehör Ă€r faktorer som bör vĂ€gas in i ditt val.

Hur kan jag fÀsta en hundbur i min bil?

Det sedvanliga sĂ€ttet att fĂ€sta en hundbur i en bil Ă€r med hjĂ€lp av remmar eller bĂ€lten. Dessa fĂ€sts i sĂ€rskilda â€Ă¶glor” som Ă€r belĂ€gna i bilens lastutrymme. Om buren inte fĂ€sts ordentligt riskerar den att, trots sin relativt tunga vikt, flyttas omkring i bagaget vilket förstĂ„s inte Ă€r önskvĂ€rt.

Varför ska man ha en hundbur i bilen?

Anledningarna till att man bör ha en hundbur i bilen Àr flera. En bilbur ökar sÄvÀl din hunds sÀkerhet i trafiken som din egen och dina passagerares. Se min köpguide ovan för ytterligare fördelar med att införskaffa en bur till bilen.

Hur stor hund bur ska man ha?

Hur stor en hundbur ska vara beror frÀmst pÄ hur stor din hund Àr. LÀngre upp pÄ denna sida finner du bland annat Jordbruksverkets rekommendationer och krav kring storlek pÄ bilbur.

Vilka hundburar Àr krocktestade?

En leverantör som Àr vÀldigt noga med krocktester Àr MIM. Deras hundburar Àr krocktestade av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Du kan lÀsa mer om deras krocktestning och sÀkerhet hÀr. LÀngre upp pÄ denna sida finner du Àven rekommendera produkter frÄn bland andra MIM.

FÄr man böter utan hundbur?

Ja och nej. Du riskerar böter om du transporterar din bil pĂ„ ett regelvidrigt sĂ€tt. Boten ligger pĂ„ 1 500 kronor per hund. Du behöver dock inte nödvĂ€ndigtvis anvĂ€nda just en hundbur – det gĂ„r lika bra med en hundsele eller hundgrind.

Liknande artiklar:

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hundar i rymden

Previous Post

Hur mÄnga hundar har varit i rymden?

Next Post

BÀsta hundgrinden för inomhusbruk

BĂ€sta hundgrinden