Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat.se och VetZoo.
När du färdas med hund i bilen kan det vara svårt att få hunden att sitta still under färden. Hundar tenderar nämligen att röra på sig under bilfärder och riskerar att till exempel ramla ner på golvet eller flyga fram mellan bilens framsäten. Även om problemet är så pass lindrigt att hunden ”bara” insisterar på att sitta i ditt knä medan du kör, är det långt ifrån trafiksäkert att låta hunden vara lös i bilen. Det är här som en hundbur – alternativt hundsele eller hundgrind – kommer in i bilden.
För även om du kan tycka att det är mysigt att ha hunden i knät, vill du såklart transportera din hund på ett säkert och regelrätt sätt. För som du kan läsa mer om nedan riskerar du böter om du kör omkring med en hund lös i bilen. Och det är ju heller inte värt risken att din hund i onödan åsamkas skador vid en krock eller kraftig inbromsning.
Se min länkade artikel för tips på bra hundburar för flygtransport.
Bästa hundburen
Det finns många olika alternativ att välja mellan när du ska införskaffa en hundbur till bilen. Detta gör det lätt att känna sig överväldigad av valmöjligheter, men du behöver inte misströsta – jag finns här för att hjälpa dig. I denna artikel kommer jag nämligen att gå igenom allt du behöver känna till om bilburar.
Jag strävar alltid efter att vara så informativ och opartisk jag bara kan i mina produktrecensioner. Detta för att leverera de allra bästa produktrekommendationerna till dig och mina andra läsare.
Med det sagt hoppar vi dock rakt in på toppvalen när det kommer till bästa hundburen 2020!
1. MIM Variocage dubbelbur
Dubbelburen Variocage från MIM är en dubbel hundbur som har krocktestats och godkänts av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Via leverantörens webbplats kan du enkelt och smidigt kontrollera vilken hundbur som passar just din bil.
En stor fördel med denna bur är att den funkar utmärkt om du har två hundar. Det är nämligen möjligt att skärma av inuti buren så att de bägge hundarna kan transporteras åtskilda från varandra. Buren levereras med en avdelar som antingen kan monteras mitt i buren eller justeras mer åt ena hållet. Detta gör att den lämpar sig utmärkt även för dig som har en större och en mindre hund.
2. MIM Variocage enkelbur
Denna enkelbur från MIM är umärkt för dig som endast har en hund att transportera i bilen. Eftersom denna bur är mindre till storleken än en dubbelbur, finns möjligheten att placera till exempel matvaror och annat (kanske rentav en barnvagn?) vid sidan om buren.
Buren kan dessutom justeras i djupled, vilket är väldigt smidigt då du kan anpassa dess storlek utifrån lastutrymmet i din bilmodell och storleken på din hund. Dess rundade former gör dessutom att den får ett trevligare utseende, samtidigt som leverantören inte har tummat på burens hållbarhet när det kommer till materialvalet (tunnplåt och aluminum med rostskyddsbehandlade slitagedelar).
3. 4Pets Proline bilbur Pro 4
Denna bilbur från 4Pets Proline är krocktestad av Technischer Überwachungsverein (TÜV), den tyska motsvarigheten till Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Hundburen är framtagen för att öka såväl hundens som förarens och eventuella mänskliga passagerares säkerhet i trafiken. Du kan använda dig av leverantörens webbplats för att kontrollera om buren passar just din bilmodell.
Böter om din hund transporteras på ett trafikfarligt sätt
Enligt Jordbruksverket måste hunden sitta säkert vid inbromsning, och det finns långt många fler faktorer att ta hänsyn till när du är ute och kör med din hund. Det är bland annat viktigt att erbjuda hunden vatten med jämna mellanrum under transporten (minst var sjätte timme).
Faktum är att det till och med kan vara förenligt med böter att inte ha hunden fastspänd i bilen. Det bötesbelopp som gäller per hund som transporteras lös i bilen är för närvarande 1 500 kronor. Detta belopp är likställt det som gäller om du själv inte använder bilbälte. Värt att notera är att bötesbeloppet gäller för varje hund som är lös i bilen. Det innebär att du riskerar att tvingas betala 3 000 kr i böter för två lösa hundar i bilen, 4 500 kr för tre lösa hundar, etc.
Det enklaste sättet att slippa denna typ av böter är förstås att transportera hunden på ett trafiksäkert och ansvarsfullt sätt. Detta gör du lämpligast genom att införskaffa en hundbur till din bil. Det finns dock även andra alternativ för dig som av någon anledning inte vill eller kan sätta in en bilbur i bilen: hundgrind eller bilsele för hund som fästs i ett säkerhetsbälte.
Så stor ska en hundbur till bilen vara
När du är på jakt efter en bilbur till din hund kan det vara värt att känna till att hundens vikt egentligen inte har någon betydelse för valet. Det som istället är viktigt är hundens höjd och längd. Om du ska transportera flera hundar i din bil är även detta en parameter som du behöver ta hänsyn till.
En hundbur ska enligt Jordbruksverket uppfölja följande minimikrav:
- Minsta längd: längden från hundens sittbensknöl till dess nosspets vid stående i normal ställning gånger 1,10.
- Minsta bredd: bröstbredden gånger 2,5. Din hund ska kunna vända sig utan besvär samt kunna ligga ner i bilburen.
- Minsta höjd: höjden över hjässan vid stående i normal ställning. Hunden ska med andra ord obehindrat kunna stå upp i hundburen.
Om fler än en hund ska transporteras i buren ska de olika måtten anpassas utifrån den större hunden. Bredden ska också ökas med den största hundens bröstbredd, och detta gäller för varje ytterligare hund som ska transporteras i hundburen.
Vid transport av flera hundar gäller dessutom ytterligare regler vilka du finner på Jordbruksverkets webbplats.
Viktigt att inte köpa alltför stor hundbur
Även om minimimåtten på buren är de viktigaste måtten som du har att förhålla dig till i valet av hundbur, är det samtidigt viktigt att du inte köper en alltför stor hundbur. För även om hunden ska kunna sätta sig upp, lägga sig ner samt vända sig om i buren, är en överdimensionerad bilbur inte heller särskilt säker för din hund. Detta av flera anledningar.
En mindre hund som sitter i en alltför stor bur kan till exempel känna sig mer bekväm med att utföra sina behov i ena änden av buren om han eller hon kan ta sig tillräckligt långt bort från denna. Men framför allt kan din hund flyga omkring likt en flipperkula i bilen om utrymmet är för stort.
Vilken hundbur är bäst?
Vilken som är den bästa hundburen till bilen är förstås en fråga som osökt leder till ett subjektivt svar. Själv använder jag mig av en bur från Alfta Buren som är specialbeställd och måttanpassad för min bil. Den har tjänat mig väldigt väl under årens lopp, men i ärlighetens namn behöver du egentligen inte beställa en måttanpassad bur utan det går precis lika bra med en vanlig bilbur (se mina rekommendationer längre upp på denna sida).
Att tänka på vid val av material
När du ska välja ut den bästa hundburen för dig och din fyrbenta kompanjon, är det väldigt viktigt att du väljer det material av vilket buren är tillverkad. Alla de material som används har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att du väljer en bur som passar dina förutsättningar. Dessa är några av de saker som du bör tänka på vid valet av material:
- Metallbur – En bilbur av metall är i ärlighetens namn det allra bästa valet betraktat ur en säkerhetsaspekt. Metallburar är väldigt hållbara och är framtagna för att hålla din hund säker i bilen. Ofta kan denna typ av hundbur även erbjuda förvaring av diverse föremål, såsom spårlinor och andra hundtillbehör som kan tänkas användas med buren som utgångspunkt.
En hundbur av metall är förstås ganska tung (såvida den inte är tillverkad av aluminium) och lämpar sig bäst för användning baktill i lastutrymmet på bilen. De ger god luftgenomströmning och kan med fördel användas även till de mest rymningsbenägna jyckarna. - Plastbur – En hundbur av plast kan vara ett alternativ om du vill ha en bilbur med lågvikt. De är dock inte alls lika krocksäkra som metallburar. Dessa burar finns i en rad olika storlekar och kan användas i såväl mindre som större bilar. En stor fördel med denna typ av bur är att den är enkel att rengöra. En nackdel är att de tenderar att börja lukta illa med tiden.
- Tygbur – En mjuk canvasbur kan göra jobbet om du har en mindre hund och endast ska resa en kortare stund. Dessa är väldigt enkla att bära till och från hemmet samt att förvara i detsamma. Problemen med denna typ av bur är att de lätt blir smutsiga, samt att de lämpar sig mindre väl för större hundar.
Att tänka på vid val av tillverkare
Även valet av tillverkare är viktigt att ta i beaktande vid valet av hundbur. För att försäkra dig om att du verkligen köper den bästa hundburen, bör du se till att köpa en bur framtagen av en erkänt duktig tillverkare.
- MIM – Om du är på jakt efter en hållbar och solid hundbur, finns det i dagsläget få tillverkare på marknaden som slår MIM på fingrarna. Deras bilburar är väldigt kraftiga och har dessutom krocktestats, vilket gör att du kan förlita dig på deras funktion. Deras burar har dessutom nödutgångar samt extra säkerhetsfunktioner som förhindrar att din hund öppnar burdörren och smiter ut.
Fördelarna med att använda hundbur
Varför inte bara låta hunden sitta lös i bilen och njuta av färden, kanske du undrar? Förutom att det är förenligt med böter att låta hunden färdas på ett sådant sätt (mer om det ovan), finns det många fördelar med att använda sig av en hundbur när man transporterar hundar.
Hundburen förebygger skador på bilens inredning
Om du har otur kan din hund till exempel med tiden orsaka stor skada på bilens inredning. Säten, dörrar och fönster kan bland annat få smaka på hundens klor när han eller hon försöker hålla sig kvar i sätet medan bilen kör eller stannar. Det kan till och med gå hål i sätets klädsel vilket sällan är önskvärt oavsett om din bil har läderklädsel eller ej.
Din hund kan även dregla och slemma ner bilen, inte minst då många hundar gärna blir lite upphetsade när de befinner sig i bilen. Det gör att bilens dörrar och fönster snart kan behöva rengöras, och hundar är som bekant också ofta lite smutsiga på tassarna och på andra delar av kroppen. Så om du inte vill behöva lämna in din bil för rekonditionering med jämna mellanrum, kan det vara en god idé att investera i en bra hundbur.
Ökad trafiksäkerhet och trevnad
En hundbur ger en mer trafiksäker och trevligare resa för alla inblandade. Din hund kan nämligen störa dig när han eller hon hoppar omkring baktill i bilen. Om hunden dessutom hoppar fram i framsätet kan situationen snabbt bli farlig för såväl hunden som för dig och alla dina medtrafikanter. Även om hunden ofta håller sig lugn framtill i bilen, kan ett oväntat ljud eller en annorlunda miljö få hunden att bete sig på ett oberäkneligt sätt.
Och om du dessutom har en medpassagerare i bilen, kanske denne inte uppskattar att din hund hoppar omkring i knät för att försöka ta reda på vad som händer utanför bilen. Att hunden befinner sig i bilen kan enkelt sänka trevnaden för dina medpassagerare. Även om de kanske är trevliga nog att inte berätta det, kan det vara så att de väljer att åka med någon annan nästa gång.
Men den främsta anledningen att investera i en hundbur är förstås säkerheten. För genom att låta hunden vara lös i bilen riskerar du såväl hundens säkerhet som din egen. Om du skulle ha oturen att bli inblandad i en olycka kommer hunden sannolikt att slungas ut ur bilen. Genom att istället ha din hund säkrad där bak i en hundbur, kan du minimera skadorna på såväl hund som fordon.
En hundbur ger förvaringsmöjligheter
En annan stor fördel med att sätta in en hundbur i bilen är de förvaringsmöjligheter som en sådan generellt sett erbjuder. Ofta kan du till exempel med hjälp av burkrokar, hållare till buren och liknande skapa förvaringsutrymme för hundkoppel, spårlinor och andra hundtillbehör som kan vara bra att ha med sig till den tilltänkta destinationen.
Om du dessutom ägnar dig åt någon hundsport – till exempel hundutställning, viltspår eller liknande – kan du dessutom hänga dina prisrosetter i gallret på hundburen. Detta gör det dels enklare att frakta hem rosetterna utan att behöva vika dem, och du får dessutom en extra möjlighet att visa upp dem. Tänk bara på att rosetterna enkelt kan blåsa bort om vindarna är starka och du har parkerat bilen med luckan öppen vid till exempel en rastplats eller annan parkering.
Hundbur eller hundgrind – vilket är bäst?
Det finns faktiskt fler än ett sätt att hålla din hund på sin plats under bilfärden. Så vilket är det bästa alternativet för att öka säkerheten i bilen: en hundbur eller en hundgrind (ett galler för bakluckan)?
En hundgrind kan till synes vara ett fullvärdigt alternativ till en hundbur, men faktum är att det finns betydande skillnader som du bör känna till. I min mening är en bilbur att föredra framför en grind alla dagar i veckan. Detta då en bur ger ett mer heltäckande skydd än ett galler (en hundgrind). Hundgrindens egentliga syfte är bara att förhindra din hund från att hoppa ut ur bakluckan så fort du öppnar denna.
Det finns skräckhistorier där bilister är inblandade i olyckor där bilen voltar, fönstren på bilen går sönder och hunden då kommer lös på motorvägen. Detta scenario slipper du oroa dig för om du istället använder en hundbur. Och om du snabbt skulle behöva få ut din hund ur buren i ett nödläge, har hundburar ofta en ”nödutgång” som du kan frigöra genom att fälla fram baksätet.
Det enda som egentligen talar för en hundgrind är enligt mig att hundburar ofta tar ganska stor yta. Så om du inte skulle få plats med en hundbur i bilen som rymmer din(a) hund(ar), är det såklart bättre att använda en hundgrind än ingenting för att öka säkerheten i bilen.
Hundbur eller bilbälte (bilsele)
Okej, så nu vet du att en hundbur oftast är att föredra framför en hundgrind i bilen. Men bör du införskaffa en bilbur eller ett bilbälte (en bilsele)? Låt oss titta på skillnaderna mellan dessa bägge säkerhetsprodukter.
En bilsele, d.v.s. ett bilbälte för hunden, kan vara ett alternativ om du inte har plats eller möjlighet att sätta in en hundbur i bilen. Bilselar finns i flera olika storlekar och fästs enkelt och smidigt i ett av bilens säkerhetsbälten. Detta gör att hunden sitter på plats ungefär som en mänsklig passagerare.
Hunden är dock helt oskyddad vid en eventuell krock – selen/bältet syftar endast till att hålla hunden på plats i sätet och förhindra att denne slungas fram mot bilrutan, föraren eller passageraren. En hund på 30 kg känns som 1 200 kg när den flyger fram vid en krock i endast 50 km/h. Om hastigheten är 90 km/h är hundens kraft närmare 4 000 kg! Även en mindre hund på 6 kg får en kraft som motsvarar 800 kg om en krock inträffar i en hastighet om 90 km/h.
Det bälte som fästs i selen bör därmed vara så pass kort att hunden inte kan kastas fram mot sätet eller mellan framsätena, samtidigt som det bör vara tillräckligt slakt för att hunden ska kunna lägga sig ner i baksätet. Detta är en närmast omöjlig ekvation – tro mig, jag vet av egen erfarenhet.
Hundbur och barnvagn – en närmast omöjlig kombination?
Om du behöver få plats med såväl en hundbur och en barnvagn i bagaget på en och samma gång, behöver du en bil med ganska brett lastutrymme. Alternativt kan detta även gå om buren är av lite mindre modell – om din bilbur täcker hela lastutrymmet är denna kombination naturligtvis bara att glömma.
Ytterligare ett alternativ är att om möjligt placera vagnen i baksätet. För särskilt om du har tänkt få plats med en dubbel hundbur och en barnvagn längst bak, kommer du sannolikt att stöta på stora problem såvida du inte har en bilmodell med väldigt stort och brett lastutrymme.
Min rekommendation är att införskaffa en så liten hundbur som möjligt, som fortfarande uppfyller Jordbruksverkets kriterier (du finner dessa längre upp på denna sida), samt en så pass kompakt barnvagn som bara är möjligt. Men innan du gör detta bör du naturligtvis mäta storleken på den ihopfällda barnvagnen samt den tilltänkta bilburen och jämföra dessa mot det faktiska utrymmet i bilen.
Avslutande tankar om hundburar
Beroende på din hund och din bilmodell, bör du välja en hundbur som stämmer väl in med hundens behov och bilens förutsättningarna. Vissa använder sig av en mjuk canvas bur eller en helt vanlig hundbur, men jag rekommenderar ur trafiksäkerhetssynpunkt att du införskaffar en riktig bilbur. I denna artikel har jag tipsat om flera hundburar för olika behov, så min förhoppning är att att du med hjälp av denna information hittar den bästa hundburen för just dina förutsättningar!
Avslutningsvis kan jag även tipsa om den artikel där jag går igenom hur man lär en hund att åka bil. Där får du nämligen tips på hur du kan få hunden att känna sig mer bekväm under bilresor.
Vanliga frågor om hundburar
Denna fråga ger ett subjektivt svar. I denna köpguide har jag dock försökt att ge ett så objektivt svar på denna fråga som möjligt. För mina rekommendationer kring vilken hundbur som är bäst ber jag dig att läsa igenom min guide på denna sida.
Detta är en väldigt relevant fråga – det är naturligtvis väldigt viktigt att din hundbur passar din bil. Jag rekommenderar därför att du utgår från respektive leverantörs storleksguide och noggrant mäter lastutrymmet i din bil.
Som jag har skrivit i min guide ovan, finns det flera olika faktorer som du bör tänka på när du väljer hundbur: Det allra viktigaste är förstås att buren passar din bil – annars kommer den inte att göra någon nytta. Men även burens storlek, material och eventuella tillbehör är faktorer som bör vägas in i ditt val.
Det sedvanliga sättet att fästa en hundbur i en bil är med hjälp av remmar eller bälten. Dessa fästs i särskilda ”öglor” som är belägna i bilens lastutrymme. Om buren inte fästs ordentligt riskerar den att, trots sin relativt tunga vikt, flyttas omkring i bagaget vilket förstås inte är önskvärt.
Anledningarna till att man bör ha en hundbur i bilen är flera. En bilbur ökar såväl din hunds säkerhet i trafiken som din egen och dina passagerares. Se min köpguide ovan för ytterligare fördelar med att införskaffa en bur till bilen.
Hur stor en hundbur ska vara beror främst på hur stor din hund är. Längre upp på denna sida finner du bland annat Jordbruksverkets rekommendationer och krav kring storlek på bilbur.
En leverantör som är väldigt noga med krocktester är MIM. Deras hundburar är krocktestade av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Du kan läsa mer om deras krocktestning och säkerhet här. Längre upp på denna sida finner du även rekommendera produkter från bland andra MIM.
Ja och nej. Du riskerar böter om du transporterar din bil på ett regelvidrigt sätt. Boten ligger på 1 500 kronor per hund. Du behöver dock inte nödvändigtvis använda just en hundbur – det går lika bra med en hundsele eller hundgrind.