Hund på jobbet

För- och nackdelar med att ha hund på jobbet

Det har blivit allt vanligare med hundvänliga arbetsplatser där det är tillåtet att ta med hunden till jobbet. Internationellt sett är såväl Google som Ben & Jerry’s och Amazon bara några lysande exempel på sådana arbetsgivare. Även här i Sverige finns det företag som låter sina anställda ha hund på jobbet. Allra vanligast förekommande är detta förstås inom branscher som på något sätt har en tydlig koppling till husdjur.

Fördelarna med att tillåta husdjur på en arbetsplats är flera. Tyvärr finns det även vissa nackdelar med detta, inte minst när det kommer till pälsallergi och juridik. I denna artikel tänkte jag därför att vi skulle grotta ner oss i för- och nackdelarna med att ha hund på jobbet. De påståenden som läggs fram kommer delvis vara av anekdotisk art men jag kommer även att i största möjliga mån underbygga dessa med fakta.

Fördelarna med att ha hund på jobbet

Föreställ dig själv att komma in på din arbetsplats och varje dag välkomnas av en vänlig hund, samt att spendera hela arbetsdagen med din fyrbenta vän vid ditt skrivbord. Att ha en fyrbent kollega som ligger och myser i sin hundbädd låter för många hundägare alldeles underbart, men vilka är egentligen de påtagliga fördelarna med att ha hund på jobbet?

Om du vill ha tips på bra hundbäddar att inreda din arbetsplats med hittar du mina rekommendationer i den länkade artikeln!

Minskad stress och bättre balans mellan arbete och privatliv

Anställda som tillåts ta med sig till hunden till jobbet kan få en bättre balans mellan arbete och privatliv. Genom att tillåtas ha sin hund på arbetsplatsen kan den enskilde medarbetarens stressnivå dessutom sjunka. Detta genom att arbetsplatsen plötsligt börjar kännas lite mer som hemma.

I en studie från 2012 fann man att de medarbetare som tog med sig hunden till jobbet hade lägre nivåer av stresshormoner än de som inte gjorde detta. Den sistnämnda gruppens stressnivåer ökade dessutom stadigt under dagen till skillnad från stressnivåerna hos de hundägare som fick ta med sig sin hundkompis till arbetsplatsen.

Det är också så att hundar kräver tid och uppmärksamhet, vilket inbjuder till regelbundna pauser i arbetet. Detta kan vara välbehövligt och göra det enklare att upprätthålla en hög energinivå genom hela arbetsdagen. Det kan dessutom vara skönt för hundägaren att ha med sig hunden istället för att behöva lämna den hemma eller på ett hunddagis.

Mer information om att ha hund på jobbet får du i följande avsnitt av podden Snacka Hund:

Inbjudan till social interaktion på arbetsplatsen

Det är känt att hundvänliga arbetsplatser ofta har nöjdare medarbetare, en högre arbetsmoral samt i högre utsträckning inbjuder till sociala interaktioner och kommunikation medarbetarna emellan. Detta är enligt mig anledningar så goda som några att tillåta hundar på jobbet.

Se vår artikel där vi listar 9 jobb där hunden får följa med för tips på hundvänliga yrken!

Ökad produktivitet

Som jag redan nämnt kan det vara stärkande för arbetsmoralen att tillåta hundar på arbetsplatsen. Nöjda och glada medarbetare är generellt sett mer effektiva och tenderar att utföra ett bättre arbete än sin motsats. Medarbetarna på en hundvänlig arbetsplats är dessutom ofta mer kreativa eftersom de vanligtvis är lyckligare.

Det är alltså ingen skröna att hunden är människans bästa vän. Hundar gör ofta ett riktigt bra jobb när det kommer till att höja arbetsmoralen och öka produktiviteten hos medarbetare i deras närhet.

Hund på kontor
Det finns såväl för- som nackdelar med att ta med sig hunden till jobbet.

Möjliga nackdelar med att ta med hunden till jobbet

I en undersökning som presenterades 2017 kartlades de vanligaste nackdelarna och farhågorna med fenomenet att ta med sig hunden till jobbet. Av de 776 personer som tillfrågades uppgav 44 % att det var olämpligt att ha hund på jobbet. 33,1 % uppgav farhågor kring hälsa och säkerhet som orsak till detta. Andra vanliga orsaker inkluderade det faktum att man inte gillade hundar (16,7 %) samt en farhåga kring renlighet (6,7 %).

Bland de arbetsplatser där det var tillåtet att ta med sig hunden till jobbet fanns det vanligtvis inga eller få riktlinjer kring det hela. En majoritet (63,8 %) uppgav nämligen att så var fallet. De flesta av de tillfrågade (63,3 %) trodde inte att deras kollegor skulle ha några invändningar mot att ha hund på jobbet. Överlag var många positivt inställda till fenomenet (43,1 %) och pekade på flera av de fördelar som tagits upp ovan, såsom minskad stress och mer social interaktion på arbetsplatsen.

Nu när vi har berört några av de farhågor som finns kring fenomenet känns det som att det är dags att gå igenom de främsta nackdelarna med detta.

Störningar

En uppenbar nackdel med att ta med sig hunden till jobbet är det faktum att störningar, eller mindre välkomna avbrott om du så vill, riskerar att inträffa i tid och otid. Detta kan bland annat leda till att alltför mycket tid ägnas åt hunden och inte tillräckligt stor insats görs av den anställde för att få jobbet gjort.

Kortare promenader och lite kliande bakom örat kan förvisso ge en mer hälsosam balans mellan arbetslivet och privatlivet. Vissa hundar är dock mer uppmärksamhetstörstande än andra och riskerar att uppta alltför mycket tid från såväl hundägaren som dennes kollegor. Om hunden dessutom är skadad eller sjuk kan den även på andra sätt störa lugnet på arbetsplatsen.

Om du ska ha din hund på jobbet är det därför viktigt att den tränas till att vänja sig med detta. Det är sällan lämpligt att hunden till exempel skäller högljutt, hoppar på människor eller förstör inredningen på arbetsplatsen.

Allergi och hundrädsla

Även om vi hundägare älskar våra fyrbenta vänner finns det andra människor som helt enkelt inte gillar hundar. Det finns också de som har en mer eller mindre välbefogad rädsla för jyckar och av denna anledning inte önskar träffa på sådana på sin arbetsplats. Och då har vi inte ens gått in på pälsdjursallergi…

Om en medarbetare är allergisk mot pälsdjur eller inte gillar hundar, kan detta skapa onödiga spänningar på arbetsplatsen. Det är därför viktigt att ta hänsyn till dina kollegor innan du väljer att ta med dig din hund till jobbet.

Med det sagt finns det ett antal raser som anses vara bra hundraser för allergiker. I den länkade artikeln listar vi 21 exempel på sådana raser. Men det finns inga garantier för att din pälsdjursallergiska kollega kommer att tolerera en av dessa bättre än andra.

Oreda

En hund som är rumsren och regelbundet rastas bör inte utföra sina behov i en kontorsmiljö. Det finns dock en risk för att framför allt hanhundar hittar olika föremål att markera revir på. Och även om din hund inte ägnar sig åt detta ofog kan den hitta andra sätt att få arbetsplatsen att börja lukta som en djuraffär eller på annat sätt skapa oreda. Djur är ju trots allt djur.

Oreda är någonting som sällan uppskattas av andra individer på en arbetsplats. Du kanske inte själv störs nämnvärt av att din hund lämnar efter sig pälstussar och liknande, men dina kollegor har förmodligen ett och annat att säga om detta. Dessutom finns alltid risken att en olycka inträffar även om din hund är rumsren, till exempel om hunden är dålig i magen eller sjuk.

Om du väljer att ta med dig hunden till jobbet bör du därför göra allt för att hålla arbetsplatsen ren och sanitär, om inte för att blidka dina kollegor.

Min egen erfarenhet av att ha hund på jobbet

Personligen har jag haft mina hundar på jobbet under de snart fem år jag har arbetat som frilansskribent. Även under de fyra år jag pluggade på distans innan jag startade mitt företag var jag på heltid hemma med hund. När jag tänker på det har jag även arbetat på en arbetsplats där chefen emellanåt hade med sig sin hund på kontoret. Jag har med andra ord lång erfarenhet av att ta med hunden till jobbet och att vistas kring hundar på arbetsplatsen.

För mig har det aldrig varit aktuellt att lämna mina hundar ensamma eller att lämna bort dem på ett hunddagis för att kunna plugga eller jobba. Samtidigt förstår jag att det är en ren omöjlighet för många hundägare att kunna vara hemma med sina hundar samtidigt som de jobbar. Och vissa kanske inte ens har som önskan att få ta med sig hunden till jobbet?!

Bra och mindre bra med att ta med hunden till jobbet

Själv jobbar jag alltså hemifrån och föredrar att dela in mina arbetsdagar i olika block. Det passar därför bra att mellan de olika blocken passa på att rasta hundarna samt aktivera dem med hjälp av bland annat aktiveringsleksaker. På så vis kan jag sedan hålla hundarna nöjda och lugna under de timmar jag aktivt arbetar.

Den främsta fördelen som jag ser med att ha hundar på jobbet är att man ständigt kan hålla ihop flocken. Hundar är till skillnad från vad du kanske tror inte flockdjur, men gillar inte att bli lämnade ensamma. Den stora nackdelen är att det kan vara mindre produktivt att arbeta samtidigt som man tar hand om en hund som är sjuk, skadad eller av annan anledning har svårt att finna ro.

Överlag älskar jag dock att ha med mina hundar på jobbet och kan varmt rekommendera dig som hundägare att testa detta om du ges möjligheten!

Dela med dig av dina tankar kring hundar på jobbet

Vad tycker du själv om det hela – skulle du vilja ha med dig hunden till jobbet eller motsätter du dig detta fenomen? Dela med dig av dina tankar genom att skriva en kommentar till detta inlägg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *