Varför äter hundar sten omslagsbild

Varför äter hundar sten och grus?

Som hundägare har du säkert varit med om att din hund ibland har ätit något oönskat. Jyckar tuggar på det mesta som de kommer över men ibland kan det vara farligt för dem. Så varför äter hundar sten och grus?

Det finns flera möjliga orsaker till att en hund äter sten, grus eller annat som inte är att betrakta som mat. Vissa hundar gör detta på grund av näringsbrister och deras kroppar identifierar då stenarna eller gruset som en bra källa på det som saknas. I andra fall beror detta beteende på tristess.

Det kan också röra sig om att hunden har lagt till sig med denna ovana redan som valp. Läs vidare för mer information om varför din hund äter sten, grus eller jord!

Därför äter din hund jord och grus

Om du är ägare till en hund som tycks gilla att äta sten, grus eller jord kanske du undrar vad detta beror på? För småsten och liknande framstår ju inte som varken gott eller särskilt behagligt att äta. Så varför ägnar sig hunden åt dessa och hur vanligt är det egentligen?

Faktum är att det är många hundar som äter sten, grus, jord och liknande. Detta trots att det faktiskt kan vara skadligt för såväl deras tänder som för matsmältningssystemet. Men varför är det då så vanligt? Orsakerna skiljer sig förstås åt på individnivå.

Så kan du få din hund att sluta äta sten

Det första du kan göra för att ta reda på varför din hund äter jord, grus eller sten är att försöka identifiera orsaken till beteendet. Tycks hunden göra detta i syfte att faktiskt äta jorden eller gruset? I sådana fall kan det röra sig om ett tillstånd som kallas pica.

Såväl människor som hundar kan drabbas av detta och det medför ett tvångsmässigt behov att äta saker som inte kan klassificeras som livsmedel. Grus, sten och jord är några vanliga exempel på sådana. Men även om detta är den vanligaste orsaken till att hundar äter sten och liknande, är det inte den enda möjliga förklaringen.

Vissa hundar tuggar på stenar och sväljer dessa för att de har en näringsbrist. Deras kroppar har då identifierat stenarna som en bra källa till den näring som de har brist på. Andra jyckar äter istället jord, grus och dylikt på grund av att de har en tarmsjukdom eller mask.

Kan bero på tristess, ensamhet eller brist på uppmärksamhet

Men om din hund inte äter sten utan bara tuggar på den är orsaken troligtvis antingen känslomässig eller fysiologisk. Det kan till exempel vara så att hunden är ångestfylld eller frustrerad, eller rentav uttråkad. Många hundar tuggar på sten och liknande för att de känner ett tvångsmässigt behov av att tugga på någonting. Om de då inte har tillgång till ett tuggben eller en tuggleksak tar de helt enkelt vad de kan komma över.

Mot bakgrund av detta kanske du ser dig om kring i hemmet och tänker att hunden trots allt har tillräckligt många saker att tugga på. Men det är viktigt att vara medveten om att hundar tröttnar på sina leksaker på samma sätt som barn gör. De behöver därför ges nya och annorlunda leksaker mellan varven för att behålla intresset.

För att tillgodose detta behov kan du med fördel prenumerera på en prenumerationsbox, såsom Rockybox. På länken kan du läsa vår recension av boxen.

Men leksaker kan till syvende och sist inte ersätta din uppmärksamhet. Så även om hunden ifråga har gott om leksaker men ändå gillar att äta sten, kanske han eller hon gör det för att fånga din uppmärksamhet.

Tuggandet kan även ha sina egna fördelar men hundar tuggar i hög utsträckning för att hantera känslor såsom stress och ensamhet. Så orsaken till beteendet kan helt enkelt vara att din hund saknar dig och att ni behöver spendera lite kvalitetstid tillsammans.

Hund äter sten uttråkad
Vissa hundar äter sten på grund av att de är uttråkade.

Låt undersöka hunden om den äter sten och inte bara tuggar

Om det faktiskt är så att du har en stenätande hund som inte bara tuggar på stenarna, är det än viktigare att få bukt på beteendet. För hundens matsmältningssystem är inte anpassat för att hantera smågrus och dylikt. Stenarna kan därför vara såväl smärtsamma som farliga för din hund när de färdas genom tarmsystemet.

Boka gärna dit hos din veterinär för att undersöka huruvida hunden har en näringsbrist eller något underliggande sjukdomstillstånd. Om så är fallet bör detta behandlas och kan även få hunden att sluta självmedicinera sig genom att äta sten.

Finns det ingen uppenbar orsak till beteendet är orsaken sannolikt pica. Detta tillstånd kommer inte gå över självmant utan kräver särskild träning. Om du behöver hjälp med träningen kan du med fördel anlita en hundtränare som har erfarenhet av detta problem.

Avslutande tankar

En del av ditt jobb som hundägare är att hålla din hund trygg och styra bort den från farliga saker som den inte bör äta. Om din hund äter stenar är det någonting som faktiskt kan vara skadligt för hunden. Därför är det viktigt att du försöker identifiera orsaken till problemet och få bukt på det. För detta är en ovana som kan vara ganska farlig.

Äter din hund sten, grus, jord eller något annat olämpligt? Eller har du fått hunden att sluta med detta och hur gick du i sådana fall tillväga? Berätta om dina erfarenheter genom att skriva en kommentar nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *