En broholmer är en rejäl hund som kan vara upp till 75 cm i mankhöjd och väga upp emot 70 kg! Den kallas ibland för dansk mastiff. Detta är ursprungligen en vakthund men den används idag främst som sällskapshund. Rasen passar utmärkt som familjehund och älskar att vara med sin familj!
Fakta om broholmer
Mankhöjd hanar: | ca 75 cm |
Mankhöjd tikar: | ca 70 cm |
Vikt hanar: | 50-70 kg |
Vikt tikar: | 40-60 kg |
Rasklubb: | Broholmerföreningen |
Rasgrupp: | Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar) |
Historia
Rasen är en gammal dansk hundras som har sitt ursprung redan på medeltiden. Ursprunget till rasen går ända tillbaka till mastiffer som syntes med de danska kungarna Fredrik II och Kristian IV. Dessa hade fått hundarna i present från engelska och skotska kungahus. Hundarna finns avbildade på målningar och en broholmer är uppstoppad och finns på Zoologisk Museum i Köpenhamn.
På 1500–talet användes den främst till jakt på kronhjort i Danmark. Sedan användes den som vakthund på större gårdar och slott. Den har även använts som drag- och boskapshund. Det sägs att broholmer har använts som vakthund på Tivoli i Köpenhamn och som amma till lejonungar på zoo.
Rasens namn kommer från greve Frederik Sehested på godset Broholm på ön Fyn. Han var den som under 1800-talet såg till att rasen ökade i antal. Han skrev en rasstandard redan 1885 och två år senare fick rasen sitt officiella namn.
Rasen dog sedan nästan ut under andra världskriget som så många andra hundraser. Detta på grund av nöd, sjukdomar och inavel. Hundarnas storlek gjorde att de krävde mycket mat vilket inte fanns så mycket av efter kriget. Rasen räknades till och med som utdöd efter 1950-talet.
I mitten av 1970-talet började dock återuppbyggnaden av rasen. Detta gjordes med hjälp av intresserade personer som skapade “Sällskapet för brohomerrasens rekonstruktion” och den danska kennelklubben. De letade över hela Danmark efter hundar med gammal broholmerblod i sina linjer och bedrev därefter en tydlig avelslinje. Korsningar gjordes då med mastiff, grand danois och rhodesian ridgeback för att få fram den rätta typen enligt Sehesteds ursprungliga tanke. Detta gjorde också att det fanns restriktioner kring aveln och ägandeskap och under en lång period fanns det till och med ett exportförbud på dessa hundar.
Rasen godkändes sedan 1982 och erkändes av FCI 1998.
Broholmer som sällskaps- och familjehund
Som vi redan nämnt ovan har broholmer använts som bland annat jakthund på hjort men också vakthund i Danmark. Idag används den främst som sällskapshund men har kvar sina vaktegenskaper. Den vaktar och skyddar sin ägare och familj. Det är en självsäker och tålig hund. Den är gärna utomhus i en trädgård.
En broholmer är vänlig, godmodig och lugn men också vaksam. Den kan vara reserverad mot främmande personer och kan då skälla. Den älskar sin familj och vill gärna vara nära. En broholmer vill därför inte lämnas ensam under längre stunder. Den går oftast bra ihop med barn och andra djur. Även om en broholmer är stor fungerar den väl inomhus. Den flänger inte runt i bostaden utan ligger gärna ner.
Som alla hundar behöver en broholmer både fysisk motion och mental stimulans. Den anses inte vara en av de mest lättlärda raserna. Med tålamod och kärlek kommer man dock långt. Detta gör att rasen finns representerad inom flera olika hundsporter. Man ska tänka på att en broholmer inte bör gå för mycket i trappor eller motioneras för hårt innan den växt klart. Detta på grund av dess tyngd.
Hälsa och pälsvård
Rasen anses vara en väldigt frisk hundras. Viss ledproblematik såsom höftleds- och armbågsdysplasi förekommer som rasklubbarna i Sverige och Danmark aktivt arbetar med för att förbättra. Klubbarna har därför ett strikt avelsprogram. Man har också upptäckt viss förekomst av aortstenos (godartade fettknutor) på framför allt äldre hundar samt kraftig bilsjuka hos främst yngre hundar. En broholmer mognar sent och uppnår sin fulla storlek vid ungefär fyra års ålder. De mognar även sent mentalt sett. Livslängden hos en broholmer ligger i genomsnitt på 8-10 år.
Pälsen på en broholmer är kort. Den är lättskött och kräver en vanlig genomborstning regelbundet. Rasen fäller en del.
Broholmer jämfört med andra hundraser
Är du eventuellt intresserad av att skaffa denna danska mastiff? Vill du veta hur broholmer förhåller sig till andra hundraser? Nedan kan du läsa dig till hur den är jämfört med liknande hundraser!
Broholmer eller rhodesian ridgeback?
Båda raserna anses vara stora men en broholmer är större än en rhodesian ridgeback. Det kan till exempel skilja sig över 25 kg mellan dessa raser! De är dock någorlunda lika i utseende. De delar inte ursprungsland men de har båda använts som jakt- och vakthundar men används främst som sällskapshundar.
Dessa två raser passar båda som familjehundar och älskar sin familj. En rhodesian ridgeback kan dock välja ut en favorit bland familjemedlemmarna. De anses också vara lite mer krävande än en broholmer och kan därmed vara svårare att hantera för en förstagångshundägare.
Broholmer eller cane corso?
De bägge raserna är ungefär lika höga men en broholmer kan väga upp emot 10 kg mer än en cane corso. Båda raserna delar en hel del egenskaper såsom mod, vänlighet, beskyddande och lojala. Båda har använts som vakthundar. En cane corso anses inte var en idealisk hund för en förstagångshundägare medan inte samma sak sägs om broholmern.
Broholmer eller labrador retriever?
En broholmer är betydligt större än en labrador retriever, både avseende höjden men framförallt viktmässigt. De delar varken ursprungsland eller användningsområde. En labrador retriever är betydligt vanligare än en broholmer. Båda raserna är vänlig och tycker om sin familj men en broholmer är mer reserverad mot främmande människor.
Vanliga frågor om broholmer
Rasen är lugn, vänlig och vaksam. Den kan vara reserverad mot personer den inte känner men älskar sin familj.
2020 fanns det 145 registrerade broholmer i Sverige.
En broholmer kostar cirka 18 000-24 000 kronor.