Största hundrasen omslagsbild

Vilken är den största hundrasen?

Det finns många hundar som är jättar jämfört med normalstora jyckar. Ju större hund, desto mer att älska tycks många hundägare resonera. Men vilken är den största hundrasen?

Mastiffen är den största hundrasen. En vuxen mastiff är 70-91 cm hög och väger upp till 100 kg. Många tror att grand danois är störst av hundraserna, men de blir inte mer än 71-86 cm höga och väger 45-90 kg. Så de får se sig slagna av mastifferna. Även irländsk varghund kommer nära höjdmässigt.

Vi har tidigare skrivit en artikel om världens största hundar och hundraser. Där går vi igenom vilka individer som är eller har varit rekordstora samt vilka raser som tillhör de verkliga jättarna. Nedan väljer vi dock att fokusera helhjärtat på mastiffen, den största hundrasen i världen!

Mastiffen – världens största hundras

Mastiffen är alltså den största hundrasen av de alla. Dessa bjässar kan bli upp till 91 cm höga och väga uppemot 100 kg (ibland mer än så). Föregångaren till dagens mastiffer levde redan under antiken och fascinerade då såväl greker som romare. Dessa kom i kontakt med de keltiska ”krigshundarna” i Britannia (det romerska namnet på den södra delen av dagens Storbritannien).

Namnet mastiff kommer från det anglosaxiska ordet ”masty” vilket betyder kraftfull och solid. Ordet förekom i England så tidigt som år 1251. Men de gamla stridshundarna har med tiden kommit att förvandlas till gårdshundar och sedermera sällskapshundar. Rasen var faktiskt utrotningshotad i Storbritannien i efterdyningarna av andra världskriget. Som tur var lyckades man rädda den tack vare en import av hundar från USA och Kanada.

Mastiff, världens största hundras
Mastiffen är världens största hundras.

Mastiffens egenskaper och användningsområden

Mastiffen är en bra vakthund som gärna skyddar sina familjemedlemmar och avslöjar inkräktare med ett dundrande skall. Mastiffer anses vara skickliga på att läsa av människors kroppsspråk och ansiktsuttryck. Deras stora ögon används som ett sätt att kommunicera och säger ibland mer än tusen ord.

Även om mastiffen tidigare har används för att jaga eller vakta, är dess främsta användningsområde idag som renodlad sällskapshund. Det är nämligen en vänlig jätte som lämpar sig utmärkt som husdjur även i barnfamiljer. Detta tack vare hundrasens lugna och jämna temperament samt lojala karaktär. Men rasen kan med fördel även användas som terapihund, sök- och räddningshund, spårhund eller draghund. Det finns dock även andra hundar som är lite mer barnvänliga.

Likt andra hundar är det dock viktigt att mastiffens grundläggande behov tillgodoses. Detta gäller bland annat att hunden inte lämnas ensam hemma under alltför långa stunder. Den behöver även rastas regelbundet samt få mycket fysisk motion och mental aktivering. Får mastiffen detta kommer såväl hunden som resten av familjen att må gott.

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till om du överväger att skaffa en mastiff är matbehovet. För inte helt oväntat äter en så pass stor hund som denna stora mängder hundfoder. På länken tipsar vi om de varumärken som vi gillar bäst när det kommer till foder.

Avslutande tankar

En stor hund har inte bara en imponerande kroppshydda utan kan även ha en avskräckande faktor. Och mastiffen är världens största hundras – med detta kommer även ett stort ansvar för dig som hundägare. Men i själva verket är de ofta vänliga jättar, åtminstone om de uppfostras och tränas på rätt sätt. Därför kan mastiffer med fördel fungera som familjemedlemmar i hushåll med barn såväl som utan.

Har du själv en mastiff eller en annan stor hundras? Eller är du sugen på att skaffa en men har ännu inte tagit klivet? Berätta gärna om dina erfarenheter i en kommentar nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *