Hundraser från Danmark – allt om de danska raserna

Det finns fem hundraser från Danmark som allesammans har använts till diverse arbetsuppgifter under en längre tid. Dessa hundar har bland annat använts som jakthundar, vakthundar och slädhundar.

Likt många andra europeiska raser var flera av dessa nära att stryka med under andra världskriget. Som tur var har flera olika grupper av entusiastiska hundägare jobbat hårt för att återetablera dem. Under de efterföljande åren har flera av raserna dessutom blivit allt mer populära och etablerade i sitt hemland. Dessutom bor flera individer tillhörande de danska raserna idag här i Sverige.

Här belyser vi de olika danska hundraserna. Så om du vill lära dig mer om Danmarks hundraser bör du läsa vidare!

Broholmer

Broholmer som springer i snön

Broholmer är den första av de fem danska hundraserna som vi belyser i denna artikel. Denna ras kallas ibland för den danska mastiffen. Exakt hur rasen har uppstått vet vi faktiskt inte idag. Men den har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Då användes rasen främst som vakthund och även jakthund. Rasen är en korsning mellan mastiff och flera tyska hundraser.

Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund som nosar på marken

Dansk-svensk gårdshund är ytterligare en av de fascinerande hundraserna från Danmark. Denna ras jämförs ofta med jack russell terrier. Detta beror inte bara på att de bägge raserna liknar varandra lite rent utseendemässigt – de har även ett liknande temperament. Som namnet antyder är detta en ras som har avlats fram för att användas som gårdshund. Det är dock även en kapabel vakthund och jakthund som vi även räknar som en svensk hundras.

Dansk spids

Dansk spids som springer i gräset

Dansk spids är en liten dansk spetshund som påminner en hel del om samojedhunden. Under 1600-talet användes denna ras främst som en sällskapshund och vakthund. Detta vet man utifrån att rasen finns avbildad på flera olika målningar från denna tidsålder. Däremot vet vi faktiskt inte särskilt mycket om dess historia. Den är dock extremt ovanlig idag och förekommer främst inom Danmarks gränser.

Gammel dansk hönsehund

Närbild på en gammel dansk hönsehund i skogen

Gammel dansk hönsehund är en medelstor hundras och den har länge använts som jakthund. Även om dessa hundar inte är överdrivet stora är de väldigt muskulösa och starka. Dessutom är de modiga och beslutsamma. Denna danska hundras har en historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1710. Den har sitt ursprung i att en dansk man vid namn Morten Bak valde att avla fram en alldeles egen hundras genom att korsa gårdshundar med romska hundar. Än idag är detta en av de mer populära hundraserna i Danmark.

Grönlandshund

Två grönlandshundar som trycker sig mot varandra

Grönlandshund är en gammal hundras med anrik historia som länge har använts som slädhund. Den har levt och jobbat i Grönlands arktiska och tuffa klimat. Detta har lett till att den med tiden har fått en dubbel päls som skyddar mot kylan. Man tror att detta är en av de äldsta raserna i världen, och vi kan vara säkra på att det är den äldsta hundrasen från Danmark.

Vanliga frågor om hundraser från Danmark

Hur många danska hundraser finns det?

Det finns fem danska hundraser och dessa är: broholmer, dansk-svensk gårdshund, dansk spids, gammel dansk hönsehund samt grönlandshund.

Liknande artiklar