Mest populära hundraserna

20 mest populära hundraserna i Sverige 2022

Vi har tidigare rapporterat om det ökade hundintresse som har varit en bieffekt av 2020 års pandemi. Den valpboom som inträffade under det år av isolering som vi upplevde har lett till ett stort antal nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register. Även under 2021 registrerades rekordmånga hundar. Däremot har antalet nyregistrerade hundar sjunkit ganska kraftigt i år (2022).

Så vilka är då de mest populära hundraserna i Sverige i år? De raser som vi belyser nedan är de som stod för flest antal nyregistreringar under 2022.

Hör oss diskutera 2023 års mest populära hundraser i Sverige här:

1. Labrador retriever (3 314 st)

Labrador retriever

Labrador retriever är den ras av de mest populära hundraserna i Sverige som stod för allra flest nyregistreringar under 2022. Labradoren är också en av de vanligaste raserna i världen, inte minst i västvärlden. Därför är det föga förvånande att ”labben” lyckas knipa förstaplatsen på denna lista med 3 314 nyregistrerade hundar under förra året.

2. Golden retriever (2 027 st)

Golden retriever

Golden retriever är en medelstor hundras som är framavlad för att apportera sjöfåglar i samband med jakt. Namnet ”retriever” härrör till rasens förmåga till apportering med ”mjuk mun”.

3. Tysk schäferhund (1 736 st)

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund är en arbetande hundras som har sitt ursprung i Tyskland. Det är en intelligent, nyfiken, lojal och vaktande hundras. Schäferhundar används runtom i världen flitigt inom bland annat polisväsendet och inom det militära.

4. Jämthund (1 519 st)

Jämthund

Jämthund är en spetshund som främst är vanlig i Nordeuropa. Rasen har förstås fått sitt namn från landskapet Jämtland. Den har en lång och anrik historia som delas med liknande nordiska hundraser, såsom finsk lapphund, svensk lapphund, norsk älghund m.fl.

5. Cocker spaniel (1 265 st)

Cocker spaniel

Cocker spaniel är en hundras som har gjort sig känd för en lite udda egenskap. Dess valpkullar varierar nämligen mer sett till antalet valpar än vad fallet är med de flesta andra hundraser. Hundar av denna ras är i regel tyst, lojala, vänliga, lekfulla och lättlärda.

6. Staffordshire bullterrier (1 014 st)

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en medelstor, korthårig brittisk hundras. Denna hundras har sitt ursprung i de bull- och terrierhundar som historiskt sett bland annat har används i hundkamper. Namnet kommer från området Midlands i mellersta England, där bland annat grevskapet Staffordshire är beläget. Med tiden kom hundhetsning att förbjudas och dessa hundar används idag främst som sällskaps- och utställningshundar.

7. Dansk-svensk gårdshund (968 st)

Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund har som namnet antyder sitt ursprung i Danmark och Sydsverige. Med tiden har den dock kommit att bli populär i hela Skandinavien. Detta är en anrik hundras som historiskt sett har agerat gårdshund med uppgift att fånga råttor samt att vakta och jaga.

8. Bichon havanais (929)

Bichon havanais

Bichon havanais är en hundras som härstammar från Medelhavet och som sedermera fördes till Kuba, där den blev landets nationalhund. Detta är en utmärkt sällskaps- och familjehund utan utpräglad jaktinsinkt. Rasen är känd för att vara lättlärd och ivrig att vara sina ägare till lags.

9. Finsk lapphund (859 st)

Finsk lapphund

Finsk lapphund är en lättsam och robust spetshund av medelstor storlek. Det är en av de mest populära hundraserna i Finland och den är även vanligt förekommande i övriga nordiska länder. Men utanför Norden är den dock relativt ovanlig. Traditionellt sett har rasen använts för att valla renar men idag är de finska ”lappisarna” främst sällskapshundar.

10. Flatcoated retriever (1 063 st)

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever är en hundras som apporterar vilt såväl på land som i vatten. Rasen har sitt usprung i mitten av 1800-talets England, där den snabbt blev populär bland landets viltvårdare. Med tiden kom dock dess status att falna något till för del för ”kusinen” golden retriever.

11. Border collie (845 st)

Border collie

Border collie är en arbetande hundras som är specialist på att valla boskap (främst får). Rasen avlades ursprungligen fram i det engelska grevskapet Northumberland, vilket är beläget vid gränsen mot Skottland. Det är en hundras som anses vara väldigt intelligent, energisk, atletisk och akrobatisk. Därför skördar border collies ofta framgångar inom agility och andra hundsporter.

12. Fransk bulldogg (833 st)

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg är en populär sällskapshund av lite mindre storlek. Rasen är från början ett resultat av korsningar mellan franska råttfångare och små bulldoggar som importerades från England. Dagens ”frallor” känns lätt igen på sin kraftiga och kompakta kroppsbyggnad samt sina stora öron.

13. Shetland sheepdog (827 st)

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog kallas ibland även för ”sheltie”. Som namnet antyder kommer hundrasen ursprungligen från de skotska Shetlandsöarna. Från början gick rasen under namnet ”shetlandscollie”, men detta namn väckte anstöt hos uppfödare av collies och ändrades därför sedermera.

14. Chihuahua, långhårig (774 st)

Långhårig chihuahua

Chihuahua är den allra minsta av alla hundraser och har namngivits efter sin namne stat i Mexiko. Det är inte bara den minsta rasen utan även den hundras som lever längst. Chihuahuans förfäder invandrade till Nordamerika från Sibirien under 4 500 år och isolderades sedan i 9 000 år. Ätttlingarns signatur har dock nästan försvunnit helt ur de moderna hundarnas DNA.

15. Jack russell terrier (736 st)

Jack russell terrier

Jack russell terrier anses ofta vara en mindre hund med stor motor. Dessa jyckar har sitt ursprung i England och den rävjakt som är traditionell där. Det är en frisk och erkänt energisk hundras som kräver en hel del motion och aktivering. Denna ras fanns med i topp 20-listan så sent som 2020, hamnade utanför 2021 och letade sig tillbaka under 2022.

16. Tax, strävhårig normalstor (703 st)

Strävhårig tax

Strävhårig tax är en kortbent hund med en avlång kropp. Taxar kan för övrigt antingen vara korthåriga, långhåriga eller just strävhåriga. Rasen är framavlad för att spåra och jaga grävlingar och andra djur som lever i gryt. Taxen är en av de mest populära hundraserna i många delar av världen, och så även i Sverige.

17. Engelsk springer spaniel (701 st)

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel är en medelstor hundras som traditionellt sett har används för att jaga och apportera vilt. Rasen påminner väldigt mycket welsh springer spaniel och är närbesläktad med den cocker spaniel. Så sent som för drygt hundra år sedan kom faktiskt dessa bägge raser från en och samma valpkull. Men numera är de erkända som två separata hundraser.

18. Drever (698 st)

Drever

Drever är en kortbent svenskt hund med ett väl utvecklat doftsinne. Hundrasen hette tidigare dachsbracken och avlades fram under 1850-talet i Schweyz, Sydtyskland och tyrolen. På 1910-talet importerades rasen till Sydsverige. Rasens originalnamn anspelar på den ursprungliga korsningen mellan der Bracke (den högre stövaren) och dachshund (den kortbenta taxen). 1947 kom dock namnet att ändras till drever.

19. Miniature american shepherd

19. Miniature american shepherd

Miniature american shepherd är en aktiv och intelligent hundras. Dessa hundar älskar att umgås med sina mänskliga familjemedlemmar. De funkar dock bäst i hushåll med lite äldre barn då de har vissa egenskaper som är karaktäristiska för vallhundar. Dessutom behöver de få mycket motion och träning för att må bra. Detta är en av flera raser som kan vara merlefärgade.

20. Dvärgpudel (640)

Dvärgpudel

Dvärgpudel är en hundras som ganska enkelt brukar kunna drabbas av separationsångest. I övrigt är detta lojala och väldigt klipska små hundar. De har också ett vänligt utseende och vill gärna vara till lags. Därför förälskar sig många i denna ras, vilket har gett den en plats på denna lista över Sveriges 20 mest populära hundraser.

Hundraser som inte kvalar in på topp 20-listan

I listan ovan har vi belyst de 20 mest populära hundraserna i Sverige sett till antalet nyregistreringar under det gångna året. Ibland sker justeringar i denna lista beroende på att vissa raser ökar eller minskar i popularitet. Istället för att plocka bort de raser som faller bort har vi valt att samla dessa i en egen lista nedan.

21. Rottweiler (639 st)

Rottweiler

Rottweiler är en hundras av medelstor till större storlek. Rasen härstammar från Tyskland och har där använts för att valla boskap samt dra vagnar lastade med slaktat kött till marknader. Det var först under mitten av 1800-talet som denna användning minskade i takt med järnvägens framtåg. Numera används rottweilern istället som sök- och räddningshund, vakthund samt polishund.

23. Whippet (589 st)

Whippet

Whippet är en hundras som är ny på denna lista för i år. Denna medelstora ras är en vinthund som kommer från England. Detta är en ättling till greyhounden som också påminner till utseendet om en lite mindre sådan hund. Dessa jyckar gillar inte kyla eller hårda underlag. De är dock vänliga och gillar att umgås med människor.

26. Pomeranian (571 st)

Pomeranian

Pomeranian är den andra hundrasen på denna lista som är ny för år 2021. Detta är en liten spetshund som faktiskt även kallas för dvärgspets. Rasen har fått sitt namn från området Pommern i nordöstra Tyskland och nordvästra Polen. Dessa små hundar är vänliga men kan ofta vara ganska skälliga. De funkar ofta bra med barn men det är viktigt att barnen är varsamma då hundarna är små och ömtåliga.

27. Cavalier king charles spaniel (554 st)

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en mindre hundras som härstammar från England. Rasen har blivit allt mer poppis på senare år och är alltså nu en av de mest populära hundraserna i Sverige. Denna hundras är vanligtvis vänlig och funkar ofta bra tillsammans med såväl barn som andra djur. Det är dock en sällskapshund som kräver mycket mänsklig interaktion. Rasen fanns med i listan över de 20 mest populära hundraserna i Sverige under 2020.

Avslutande tankar om de mest populära hundraserna

Listan över de mest populära hundraserna i Sverige under det gångna året innehåller inte några större överraskningar. Pomeranian och mops är två exempel på raser som ofta brukar förekomma i listor av detta slag. Men raserna ovan är alltså de som stod för flest nyregistreringar under 2022.

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”20 mest populära hundraserna i Sverige 2022”

    1. Hej Maria och tack för din kommentar! Ja, finsk lapphund är uppenbarligen en av de mer populära raserna i vårt avlånga land. Visst finns den även utomlands, men det gör å andra sidan även alla andra raser på listan. Här tar man bara hänsyn till hur många nyregistreringar per ras som har gjorts under det senaste året. Listan toppas av labrador som är en populär ras i många länder runtom i världen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *