20 mest populära hundraserna i Sverige 2021

  • Av: Sebastian Liljegren
  • Datum: 24 september, 2022
  • Lästid: 7 min.

Beräknad läsningstid: 12 minuter

Vi har tidigare rapporterat om det ökade hundintresse som har varit en bieffekt av 2020 års pandemi. Den valpboom som inträffade under det år av isolering som vi upplevde har lett till ett stort antal nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register. Även under 2021 registrerades rekordmånga hundar. Vissa av de mest populära hundraserna i Sverige 2020 föll faktiskt ur listan inför detta års upplaga.

Så vilka är då de mest populära hundraserna i Sverige i år? De raser som vi belyser nedan är de som stod för flest antal nyregistreringar under 2021:

1. Labrador retriever (4 116 st)

Labrador retriever

Labrador retriever är den ras av de mest populära hundraserna i Sverige som stod för allra flest nyregistreringar under 2021. Labradoren är också en av de vanligaste raserna i världen, inte minst i västvärlden. Därför är det föga förvånande att ”labben” lyckas knipa förstaplatsen på denna lista med 4116 nyregistrerade hundar under förra året.

2 (+1). Golden retriever (2 408 st)

Golden retriever

Golden retriever är en medelstor hundras som är framavlad för att apportera sjöfåglar i samband med jakt. Namnet ”retriever” härrör till rasens förmåga till apportering med ”mjuk mun”.

3 (-1). Tysk schäferhund (2 327 st)

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund är en arbetande hundras som har sitt ursprung i Tyskland. Det är en intelligent, nyfiken, lojal och vaktande hundras. Schäferhundar används runtom i världen flitigt inom bland annat polisväsendet och inom det militära.

4. Jämthund (1 952 st)

Jämthund

Jämthund är en spetshund som främst är vanlig i Nordeuropa. Rasen har förstås fått sitt namn från landskapet Jämtland. Den har en lång och anrik historia som delas med liknande hundraser, såsom finsk lapphund, svensk lapphund, norsk älghund m.fl.

5. Cocker spaniel (1 327 st)

Cocker spaniel

Cocker spaniel är en hundras som har gjort sig känd för en lite udda egenskap. Dess valpkullar varierar nämligen mer sett till antalet valpar än vad fallet är med de flesta andra hundraser. Hundar av denna ras är i regel tyst, lojala, vänliga, lekfulla och lättlärda.

6. Shetland sheepdog (1 187 st)

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog kallas ibland även för ”sheltie”. Som namnet antyder kommer hundrasen ursprungligen från de skotska Shetlandsöarna. Från början gick rasen under namnet ”shetlandscollie”, men detta namn väckte anstött hos uppfödare av collies och ändrades därför sedermera.

7 (+2). Dansk-svensk gårdshund (1 095 st)

Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund har som namnet antyder sitt ursprung i Danmark och Sydsverige. Med tiden har den dock kommit att bli populär i hela Skandinavien. Detta är en anrik hundras som historiskt sett har agerat gårdshund med uppgift att fånga råttor samt att vakta och jaga.

8. Staffordshire bullterrier (1 092 st)

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en medelstor, korthårig brittisk hundras. Denna hundras har sitt ursprung i de bull- och terrierhundar som historiskt sett bland annat har används i hundkamper. Namnet kommer från området Midlands i mellersta England, där bland annat grevskapet Staffordshire är beläget. Med tiden kom hundhetsning att förbjudas och dessa hundar används idag främst som sällskaps- och utställningshundar.

9 (+3). Bichon havanais (1 080 st)

Bichon havanais

Bichon havanais är en hundras som härstammar från Medelhavet och som sedermera fördes till Kuba, där den blev landets nationalhund. Detta är en utmärkt sällskaps- och familjehund utan utpräglad jaktinsinkt. Rasen är känd för att vara lättlärd och ivrig att vara sina ägare till lags.

10. Flatcoated retriever (1 063 st)

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever är en hundras som apporterar vilt såväl på land som i vatten. Rasen har sitt usprung i mitten av 1800-talets England, där den snabbt blev populär bland landets viltvårdare. Med tiden kom dock dess status att falna något till för del för ”kusinen” golden retriever.

11. Fransk bulldogg (1 063 st)

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg är en populär sällskapshund av lite mindre storlek. Rasen är från början ett resultat av korsningar mellan franska råttfångare och små bulldoggar som importerades från England. Dagens ”frallor” känns lätt igen på sin kraftiga och kompakta kroppsbyggnad samt sina stora öron.

12 (-5). Border collie (949 st)

Border collie

Border collie är en arbetande hundras som är specialist på att valla boskap (främst får). Rasen avlades ursprungligen fram i det engelska grevskapet Northumberland, vilket är beläget vid gränsen mot Skottland. Det är en hundras som anses vara väldigt intelligent, energisk, atletisk och akrobatisk. Därför skördar border collies ofta framgångar inom agility och andra hundsporter.

13 (+1). Chihuahua, långhårig (939 st)

Långhårig chihuahua

Chihuahua är den allra minsta av alla hundraser och har namngivits efter sin namne stat i Mexiko. Det är inte bara den minsta rasen utan även den hundras som lever längst. Chihuahuans förfäder invandrade till Nordamerika från Sibirien under 4 500 år och isolderades sedan i 9 000 år. Ätttlingarns signatur har dock nästan försvunnit helt ur de moderna hundarnas DNA.

14 (+3). Tax, strävhårig normalstor (927 st)

Strävhårig tax

Strävhårig tax är en kortbent hund med en avlång kropp. Taxar kan för övrigt antingen vara korthåriga, långhåriga eller just strävhåriga. Rasen är framavlad för att spåra och jaga grävlingar och andra djur som lever i gryt. Taxen är en av de mest populära hundraserna i många delar av världen, och så även i Sverige.

15 (+1). Rottweiler (890 st)

Rottweiler

Rottweiler är en hundras av medelstor till större storlek. Rasen härstammar från Tyskland och har där använts för att valla boskap samt dra vagnar lastade med slaktat kött till marknader. Det var först under mitten av 1800-talet som denna användning minskade i takt med järnvägens framtåg. Numera används rottweilern istället som sök- och räddningshund, vakthund samt polishund.

16 (-3). Drever (878 st)

Drever

Drever är en kortbent svenskt hund med ett väl utvecklat doftsinne. Hundrasen hette tidigare dachsbracken och avlades fram under 1850-talet i Schweyz, Sydtyskland och tyrolen. På 1910-talet importerades rasen till Sydsverige. Rasens originalnamn anspelar på den ursprungliga korsningen mellan der Bracke (den högre stövaren) och dachshund (den kortbenta taxen). 1947 kom dock namnet att ändras till drever.

17 (-2). Finsk lapphund (842 st)

Finsk lapphund

Finsk lapphund är en lättsam och robust spetshund av medelstor storlek. Det är en av de mest populära hundraserna i Finland och den är även vanligt förekommande i övriga nordiska länder. Men utanför Norden är den dock relativt ovanlig. Traditionellt sett har rasen använts för att valla renar men idag är de finska ”lappisarna” främst sällskapshundar.

18 (NY!). Whippet (827 st)

Whippet

Whippet är en hundras som är ny på denna lista för i år. Denna medelstora ras är en vinthund som kommer från England. Detta är en ättling till greyhounden som också påminner till utseendet om en lite mindre sådan hund. Dessa jyckar gillar inte kyla eller hårda underlag. De är dock vänliga och gillar att umgås med människor.

19. Engelsk springer spaniel (798 st)

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel är en medelstor hundras som traditionellt sett har används för att jaga och apportera vilt. Rasen påminner väldigt mycket welsh springer spaniel och är närbesläktad med den cocker spaniel. Så sent som för drygt hundra år sedan kom faktiskt dessa bägge raser från en och samma valpkull. Men numera är de erkända som två separata hundraser.

20 (NY!). Pomeranian (746 st)

Pomeranian

Pomeranian är den andra hundrasen på denna lista som är ny för år 2021. Detta är en liten spetshund som faktiskt även kallas för dvärgspets. Rasen har fått sitt namn från området Pommern i nordöstra Tyskland och nordvästra Polen. Dessa små hundar är vänliga men kan ofta vara ganska skälliga. De funkar ofta bra med barn men det är viktigt att barnen är varsamma då hundarna är små och ömtåliga.

Hundraser som inte kvalar in på topp 20-listan

I listan ovan har vi belyst de 20 mest populära hundraserna i Sverige sett till antalet nyregistreringar under det gångna året. Ibland sker justeringar i denna lista beroende på att vissa raser ökar eller minskar i popularitet. Istället för att plocka bort de raser som faller bort har vi valt att samla dessa i en egen lista nedan.

21 (-3). Jack russell terrier (737 st)

Jack russell terrier

Jack russell terrier anses ofta vara en mindre hund med stor motor. Dessa jyckar har sitt ursprung i England och den rävjakt som är traditionell där. Det är en frisk och erkänt energisk hundras som kräver en hel del motion och aktivering. Denna ras fanns med i topp 20-listan så sent som 2020.

28 (-8). Cavalier king charles spaniel (609 st)

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en mindre hundras som härstammar från England. Rasen har blivit allt mer poppis på senare år och är alltså nu en av de mest populära hundraserna i Sverige. Denna hundras är vanligtvis vänlig och funkar ofta bra tillsammans med såväl barn som andra djur. Det är dock en sällskapshund som kräver mycket mänsklig interaktion. Rasen fanns med i listan över de 20 mest populära hundraserna i Sverige under 2020.

Avslutande tankar om de mest populära hundraserna

Listan över de mest populära hundraserna i Sverige under det gångna året innehåller inte några större överraskningar. Pomeranian och mops är två exempel på raser som ofta brukar förekomma i listor av detta slag. Men raserna ovan är alltså de som stod för flest nyregistreringar under valpboomen 2020.

Liknande artiklar

Senaste inläggen av Sebastian Liljegren (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tecknade hundar som skäller mycket

Previous Post

8 hundraser som skäller mycket

Next Post

13 bästa vakthundarna – bra vaktande hundraser

Tre vakthundar