Mest populÀra hundraserna

20 mest populĂ€ra hundraserna i Sverige 2022 🐕

Vi har tidigare rapporterat om det ökade hundintresse som har varit en bieffekt av 2020 Ă„rs pandemi. Den valpboom som intrĂ€ffade under det Ă„r av isolering som vi upplevde har lett till ett stort antal nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register. Även under 2021 registrerades rekordmĂ„nga hundar. DĂ€remot har antalet nyregistrerade hundar sjunkit ganska kraftigt i Ă„r (2022).

SÄ vilka Àr dÄ de mest populÀra hundraserna i Sverige i Är? De raser som vi belyser nedan Àr de som stod för flest antal nyregistreringar under 2022:

1. Labrador retriever (3 314 st)

Labrador retriever

Labrador retriever Ă€r den ras av de mest populĂ€ra hundraserna i Sverige som stod för allra flest nyregistreringar under 2022. Labradoren Ă€r ocksĂ„ en av de vanligaste raserna i vĂ€rlden, inte minst i vĂ€stvĂ€rlden. DĂ€rför Ă€r det föga förvĂ„nande att ”labben” lyckas knipa förstaplatsen pĂ„ denna lista med 3 314 nyregistrerade hundar under förra Ă„ret.

2. Golden retriever (2 027 st)

Golden retriever

Golden retriever Ă€r en medelstor hundras som Ă€r framavlad för att apportera sjöfĂ„glar i samband med jakt. Namnet ”retriever” hĂ€rrör till rasens förmĂ„ga till apportering med ”mjuk mun”.

3. Tysk schÀferhund (1 736 st)

Tysk schÀferhund

Tysk schÀferhund Àr en arbetande hundras som har sitt ursprung i Tyskland. Det Àr en intelligent, nyfiken, lojal och vaktande hundras. SchÀferhundar anvÀnds runtom i vÀrlden flitigt inom bland annat polisvÀsendet och inom det militÀra.

4. JĂ€mthund (1 519 st)

JĂ€mthund

JÀmthund Àr en spetshund som frÀmst Àr vanlig i Nordeuropa. Rasen har förstÄs fÄtt sitt namn frÄn landskapet JÀmtland. Den har en lÄng och anrik historia som delas med liknande nordiska hundraser, sÄsom finsk lapphund, svensk lapphund, norsk Àlghund m.fl.

5. Cocker spaniel (1 265 st)

Cocker spaniel

Cocker spaniel Àr en hundras som har gjort sig kÀnd för en lite udda egenskap. Dess valpkullar varierar nÀmligen mer sett till antalet valpar Àn vad fallet Àr med de flesta andra hundraser. Hundar av denna ras Àr i regel tyst, lojala, vÀnliga, lekfulla och lÀttlÀrda.

6. Staffordshire bullterrier (1 014 st)

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier Àr en medelstor, korthÄrig brittisk hundras. Denna hundras har sitt ursprung i de bull- och terrierhundar som historiskt sett bland annat har anvÀnds i hundkamper. Namnet kommer frÄn omrÄdet Midlands i mellersta England, dÀr bland annat grevskapet Staffordshire Àr belÀget. Med tiden kom hundhetsning att förbjudas och dessa hundar anvÀnds idag frÀmst som sÀllskaps- och utstÀllningshundar.

7. Dansk-svensk gÄrdshund (968 st)

Dansk-svensk gÄrdshund

Dansk-svensk gÄrdshund har som namnet antyder sitt ursprung i Danmark och Sydsverige. Med tiden har den dock kommit att bli populÀr i hela Skandinavien. Detta Àr en anrik hundras som historiskt sett har agerat gÄrdshund med uppgift att fÄnga rÄttor samt att vakta och jaga.

8. Bichon havanais (929)

Bichon havanais

Bichon havanais Àr en hundras som hÀrstammar frÄn Medelhavet och som sedermera fördes till Kuba, dÀr den blev landets nationalhund. Detta Àr en utmÀrkt sÀllskaps- och familjehund utan utprÀglad jaktinsinkt. Rasen Àr kÀnd för att vara lÀttlÀrd och ivrig att vara sina Àgare till lags.

9. Finsk lapphund (859 st)

Finsk lapphund

Finsk lapphund Ă€r en lĂ€ttsam och robust spetshund av medelstor storlek. Det Ă€r en av de mest populĂ€ra hundraserna i Finland och den Ă€r Ă€ven vanligt förekommande i övriga nordiska lĂ€nder. Men utanför Norden Ă€r den dock relativt ovanlig. Traditionellt sett har rasen anvĂ€nts för att valla renar men idag Ă€r de finska ”lappisarna” frĂ€mst sĂ€llskapshundar.

10. Flatcoated retriever (1 063 st)

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever Ă€r en hundras som apporterar vilt sĂ„vĂ€l pĂ„ land som i vatten. Rasen har sitt usprung i mitten av 1800-talets England, dĂ€r den snabbt blev populĂ€r bland landets viltvĂ„rdare. Med tiden kom dock dess status att falna nĂ„got till för del för ”kusinen” golden retriever.

11. Border collie (845 st)

Border collie

Border collie Àr en arbetande hundras som Àr specialist pÄ att valla boskap (frÀmst fÄr). Rasen avlades ursprungligen fram i det engelska grevskapet Northumberland, vilket Àr belÀget vid grÀnsen mot Skottland. Det Àr en hundras som anses vara vÀldigt intelligent, energisk, atletisk och akrobatisk. DÀrför skördar border collies ofta framgÄngar inom agility och andra hundsporter.

12. Fransk bulldogg (833 st)

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg Ă€r en populĂ€r sĂ€llskapshund av lite mindre storlek. Rasen Ă€r frĂ„n början ett resultat av korsningar mellan franska rĂ„ttfĂ„ngare och smĂ„ bulldoggar som importerades frĂ„n England. Dagens ”frallor” kĂ€nns lĂ€tt igen pĂ„ sin kraftiga och kompakta kroppsbyggnad samt sina stora öron.

13. Shetland sheepdog (827 st)

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog kallas ibland Ă€ven för ”sheltie”. Som namnet antyder kommer hundrasen ursprungligen frĂ„n de skotska Shetlandsöarna. FrĂ„n början gick rasen under namnet ”shetlandscollie”, men detta namn vĂ€ckte anstöt hos uppfödare av collies och Ă€ndrades dĂ€rför sedermera.

14. Chihuahua, lÄnghÄrig (774 st)

LÄnghÄrig chihuahua

Chihuahua Ă€r den allra minsta av alla hundraser och har namngivits efter sin namne stat i Mexiko. Det Ă€r inte bara den minsta rasen utan Ă€ven den hundras som lever lĂ€ngst. Chihuahuans förfĂ€der invandrade till Nordamerika frĂ„n Sibirien under 4 500 Ă„r och isolderades sedan i 9 000 Ă„r. Ätttlingarns signatur har dock nĂ€stan försvunnit helt ur de moderna hundarnas DNA.

15. Jack russell terrier (736 st)

Jack russell terrier

Jack russell terrier anses ofta vara en mindre hund med stor motor. Dessa jyckar har sitt ursprung i England och den rÀvjakt som Àr traditionell dÀr. Det Àr en frisk och erkÀnt energisk hundras som krÀver en hel del motion och aktivering. Denna ras fanns med i topp 20-listan sÄ sent som 2020, hamnade utanför 2021 och letade sig tillbaka under 2022.

16. Tax, strÀvhÄrig normalstor (703 st)

StrÀvhÄrig tax

StrÀvhÄrig tax Àr en kortbent hund med en avlÄng kropp. Taxar kan för övrigt antingen vara korthÄriga, lÄnghÄriga eller just strÀvhÄriga. Rasen Àr framavlad för att spÄra och jaga grÀvlingar och andra djur som lever i gryt. Taxen Àr en av de mest populÀra hundraserna i mÄnga delar av vÀrlden, och sÄ Àven i Sverige.

17. Engelsk springer spaniel (701 st)

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel Àr en medelstor hundras som traditionellt sett har anvÀnds för att jaga och apportera vilt. Rasen pÄminner vÀldigt mycket welsh springer spaniel och Àr nÀrbeslÀktad med den cocker spaniel. SÄ sent som för drygt hundra Är sedan kom faktiskt dessa bÀgge raser frÄn en och samma valpkull. Men numera Àr de erkÀnda som tvÄ separata hundraser.

18. Drever (698 st)

Drever

Drever Àr en kortbent svenskt hund med ett vÀl utvecklat doftsinne. Hundrasen hette tidigare dachsbracken och avlades fram under 1850-talet i Schweyz, Sydtyskland och tyrolen. PÄ 1910-talet importerades rasen till Sydsverige. Rasens originalnamn anspelar pÄ den ursprungliga korsningen mellan der Bracke (den högre stövaren) och dachshund (den kortbenta taxen). 1947 kom dock namnet att Àndras till drever.

19. Miniature american shepherd

19. Miniature american shepherd

Miniature american shepherd Àr en aktiv och intelligent hundras. Dessa hundar Àlskar att umgÄs med sina mÀnskliga familjemedlemmar. De funkar dock bÀst i hushÄll med lite Àldre barn dÄ de har vissa egenskaper som Àr karaktÀristiska för vallhundar. Dessutom behöver de fÄ mycket motion och trÀning för att mÄ bra. Detta Àr en av flera raser som kan vara merlefÀrgade.

20. DvÀrgpudel (640)

DvÀrgpudel

DvÀrgpudel Àr en hundras som ganska enkelt brukar kunna drabbas av separationsÄngest. I övrigt Àr detta lojala och vÀldigt klipska smÄ hundar. De har ocksÄ ett vÀnligt utseende och vill gÀrna vara till lags. DÀrför förÀlskar sig mÄnga i denna ras, vilket har gett den en plats pÄ denna lista över Sveriges 20 mest populÀra hundraser.

Hundraser som inte kvalar in pÄ topp 20-listan

I listan ovan har vi belyst de 20 mest populÀra hundraserna i Sverige sett till antalet nyregistreringar under det gÄngna Äret. Ibland sker justeringar i denna lista beroende pÄ att vissa raser ökar eller minskar i popularitet. IstÀllet för att plocka bort de raser som faller bort har vi valt att samla dessa i en egen lista nedan.

21. Rottweiler (639 st)

Rottweiler

Rottweiler Àr en hundras av medelstor till större storlek. Rasen hÀrstammar frÄn Tyskland och har dÀr anvÀnts för att valla boskap samt dra vagnar lastade med slaktat kött till marknader. Det var först under mitten av 1800-talet som denna anvÀndning minskade i takt med jÀrnvÀgens framtÄg. Numera anvÀnds rottweilern istÀllet som sök- och rÀddningshund, vakthund samt polishund.

23. Whippet (589 st)

Whippet

Whippet Àr en hundras som Àr ny pÄ denna lista för i Är. Denna medelstora ras Àr en vinthund som kommer frÄn England. Detta Àr en Àttling till greyhounden som ocksÄ pÄminner till utseendet om en lite mindre sÄdan hund. Dessa jyckar gillar inte kyla eller hÄrda underlag. De Àr dock vÀnliga och gillar att umgÄs med mÀnniskor.

26. Pomeranian (571 st)

Pomeranian

Pomeranian Àr den andra hundrasen pÄ denna lista som Àr ny för Är 2021. Detta Àr en liten spetshund som faktiskt Àven kallas för dvÀrgspets. Rasen har fÄtt sitt namn frÄn omrÄdet Pommern i nordöstra Tyskland och nordvÀstra Polen. Dessa smÄ hundar Àr vÀnliga men kan ofta vara ganska skÀlliga. De funkar ofta bra med barn men det Àr viktigt att barnen Àr varsamma dÄ hundarna Àr smÄ och ömtÄliga.

27. Cavalier king charles spaniel (554 st)

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel Àr en mindre hundras som hÀrstammar frÄn England. Rasen har blivit allt mer poppis pÄ senare Är och Àr alltsÄ nu en av de mest populÀra hundraserna i Sverige. Denna hundras Àr vanligtvis vÀnlig och funkar ofta bra tillsammans med sÄvÀl barn som andra djur. Det Àr dock en sÀllskapshund som krÀver mycket mÀnsklig interaktion. Rasen fanns med i listan över de 20 mest populÀra hundraserna i Sverige under 2020.

Avslutande tankar om de mest populÀra hundraserna

Listan över de mest populÀra hundraserna i Sverige under det gÄngna Äret innehÄller inte nÄgra större överraskningar. Pomeranian och mops Àr tvÄ exempel pÄ raser som ofta brukar förekomma i listor av detta slag. Men raserna ovan Àr alltsÄ de som stod för flest nyregistreringar under 2022.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

2 reaktioner pĂ„ ”20 mest populĂ€ra hundraserna i Sverige 2022 🐕”

  1. Intressant att ”min” ras Finsk lapphund Ă€r med pĂ„ topp 10-listan! Men den finns utomlands ocksĂ„

    1. Hej Maria och tack för din kommentar! Ja, finsk lapphund Àr uppenbarligen en av de mer populÀra raserna i vÄrt avlÄnga land. Visst finns den Àven utomlands, men det gör Ä andra sidan Àven alla andra raser pÄ listan. HÀr tar man bara hÀnsyn till hur mÄnga nyregistreringar per ras som har gjorts under det senaste Äret. Listan toppas av labrador som Àr en populÀr ras i mÄnga lÀnder runtom i vÀrlden.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *