Dansk spids – en ovanlig och nyfiken ras med en lång historia

Dansk spids är en gammal hundras från Danmark. Den är dock väldigt ovanlig i Sverige. 2021 fanns det endast sju registrerade individer i vårt land. Så om du varken känner igen namnet eller hunden så är det inget konstigt. Det är en trevlig och nyfiken hundras som passar utmärkt som sällskapshund.

Fakta om dansk spids

Mankhöjd hanar:43-49 cm
Mankhöjd tikar:39-46 cm
Vikt:12-18 kg
Rasklubb:saknas
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Den danska spetsen är en gammal ras från just Danmark. Den har tidigare haft många andra namn som grønlænderspids, samojedspids och ulvespids. Historien kring dansk spids är inte helt klarlagd. Man tror dock att den har samma ursprung som den tyska spetsen. Man har dock korsat in samojed och grönlandshund i rasen.

Rasen har bland annat använts som gårdshund. Att just spetshundar användes som detta i Danmark finns dokumenterat ända sedan slutet av 1700-talet. Den var även en sällskapshund i de mer borgerliga kretsarna i städerna.

Som ras var dansk spids nästan utdöd när den danska kennelklubben 1988 började med att försöka återskapa den. Detta gjorde med ett uppsökande arbete med hjälp av erfarna hundmänniskor. Rasstandarden kom 2003. Rasen är erkänd i de nordiska länderna men inte av den internationella organisationen FCI.

Närbild på en dansk spids

Användningsområde och mentalitet

Dansk spids har genom historien haft användningsområden som gårds-, vakt- och sällskapshund. Nuförtiden är den främst en sällskapshund. Den har ingen utpräglad jaktinstinkt. Detta gör att den strövar oftast inte kring på eget håll utan håller sig nära sitt område och sin ägare/familj. Den uppskattar både träning och aktiviteter men upplevs inte som krävande. Rasen är livlig och tycker om att lära sig saker och passar därför bra till olika aktiviteter och hundsporter.

Som ras är den vänlig, nyfiken och modig. Den är tolerant och sällskaplig mot både människor och djur. Det är en tillgiven och kärleksfull hund som brukar gå väldigt bra ihop med barn. Den är social och trivs bäst när den är nära sin familj. Den kan dock lära sig att vara ensam. Den kan vara vaksam, skälla och vara reserverad mot främmande personer.

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer av rasen dansk spids är så pass få i Sverige går det inte att bedöma rasens hälsotillstånd.

Pälsen hos hundarna är medellång med en tjock och mjuk underull som skyddar bra i olika väder. Den är längre på vissa ställen på kroppen såsom vid öronen. Pälsen är lättskött. Den kräver ingen större pälsvård förutom en regelbunden genomborstning en gång i veckan, särskilt i fällningsperioderna. Man bör bada hunden ungefär 2-3 gånger om året.

Vanliga frågor om dansk spids

Hur är rasen dansk spids?

Dansk spids är en trevlig, nyfiken och modig hund. Den är social och tycker om att tillbringa tid med sin familj. Den har ingen större jaktinstinkt och kräver medelmåttig motion, fysisk som mental sådan.

Liknande artiklar