Agility är en av Sveriges populära hundsporter

15 populära hundsporter att tävla i med din hund

Har du en hund som kräver mycket fysisk motion och mental stimulans? Detta är fallet med de allra flesta hundar, men inte minst de som tillhör någon av de lite mer aktiva hundraserna. Om så är fallet kan en hundsport vara ett utmärkt sätt att aktivera din hund. Det finns många roliga hundsporter att välja mellan. Här tipsar vi om några av de lite mer populära sporterna!

Agility

Agility

Agility är en populär och välkänd hundsport med hinderbana. Här ska hundarna hoppa över hinder, springa genom tunnlar och ta sig igenom banan i en viss ordning. Du springer bredvid din hund och instruerar hunden hur den ska ta sig förbi de olika hindren. Detta med hjälp av gester och muntliga hundkommandon. Därmed ställer denna sport krav på att du kan samarbete och kommunicera effektivt med din hund.

När det kommer till hundsporter som ger både motion och mental stimulans ligger agility i topp. Därför är detta en utmärkt aktivitet för väldigt energiska hundar, såsom border collie, australian shepherd och schipperke. Alla friska hundar kan dock träna agility. Du kan nämligen att anpassa banan utifrån hundens specifika förutsättningar.

Bikejoring

Bikejoring

Bikejoring är en fysisk aktivitet för hundar där du cyklar bakom din hund. I denna hundsport kan en eller flera hundar ingå i ett ekipage. Hunden eller hundarna är kopplade och ger dig därmed en skjuts framåt. Några exempel på lämpliga raser för denna sport är siberian husky, alaskan malamute och samojedhund.

Bruks

Bruks är ett samlingsnamn för följande fem provgrenar: patrull, rapport, skydd, spår och sök. Detta är en av de allra äldsta hundsporterna och det är Svenska Brukshundklubben som håller i tyglarna. Sporten ligger för övrigt även till grund för många andra tävlingsgrenar. Ursprungligen används dock bruksproven för att sålla agnarna från vetet och få fram brukshundar till polisiär och militär verksamhet.

Brygghoppning

Brygghoppning

Brygghoppning är en hundsport där din hund ska hoppa från en brygga. Syftet är att hunden ska hoppa så högt och långt som möjligt från bryggan. Detta är alltså en kombination av längdhopp och höjdhopp för hundar. Labrador retriever och andra energiska hundar som älskar vatten lämpar sig bäst för denna sport.

Flyball

Flyball

Flygball är en hundsport där varje lag består av fyra hundar och lika många hundförare. Alla hundarna ska en åt gången springa en sträcka samt hoppa över fyra hinder. I hinderbanans slut finns en flyball-låda. Hunden ska trampa på en platta för att få en tennisboll att slungas upp. Denna boll ska hunden fånga och sedan hoppa tillbaka över hindren.

När den första hunden har återvänt och passerat mållinjen får nästa hund starta. Denna hundsport kan med andra ord liknas vid en slags stafett. Det är lagets sammanlagda tid som räknas och det snabbaste laget vinner. Det nuvarande världsrekordet är blott 14,182 sekunder för ett helt lag!

Freestyle

Freestyle är en hundsport där du gör ett musikaliskt uppträdande tillsammans med din hund. Man skulle kunna säga att du i princip dansar med hunden. Precis som namnet på sporten antyder ges du en stor kreativ frihet. I princip alla rörelser är godkända så länge som den inte utsätter dig eller din hund för fara. Det är vanligt att hunden springer mellan handlerns ben, snurrar runt, går baklänges och hoppar. Det hela ska ske till musik och synkroniserat med dina egna rörelser.

Även denna hundsport kräver ett gott samarbete mellan människa och hund. Det är också viktigt att din hund kan många olika kommandon. Innan ni sätter ihop en hel rutin måste du lära hunden varje enskild rörelse. Detta kräver mycket kreativitet, en stor portion tålamod och en positiv inställning. Med dessa ingredienser kommer du långt i freestyle.

Hundfrisbee

Hundfrisbee

Hundfrisbee är en hundsport där du tävlar i ett lag tillsammans med din hund. Sporten finns i två grenar: distans och freestyle. Distans går ut på att du kastar en frisbee till hunden över en så lång distans som möjligt. Freestyle är istället en uppvisning där du och din hund ska göra trick med frisbeen.

För att bli ett framgångsrikt ekipage inom denna sport måste du dels kunna kasta en frisbee långt och träffsäkert. Dessutom behöver du en hund som är duktig på att fånga den. Energiska hundraser som border collie, australian shepherd och presa canario är några exempel på skickliga mottagare.

Hundutställning

Hundutställning

Hundutställning är en hundsport där renrasiga hundar visas för en domare. Hundarna bedöms utifrån hur väl de motsvarar sin respektive rasstandard. Tanken är alltså att de ska vara så lika det ideella utseendet för sin ras som bara är möjligt. Syftet med utställningar är helt enkelt att bedöma avelsresultatet. Detta för att uppfödarna ska kunna fortsätta avla på rastypiska avelslinjer.

Om du vill börja ställa ut din hund kan du med fördel börja göra detta på inofficiella hundutställningar. Detta för att träna och för att lära dig mer om hur det går till. I den länkade artikeln tipsar vi om sådana utställningar runt om i Sverige!

Lyssna på detta avsnitt av podden Snacka Hund för att få mer information om hundutställningar:

Lure coursing

Lure coursing

Lure coursing är en fartfylld hundsport som har tagits fram som ett alternativ till att låta hundar springa efter en kanin längs en bana. Här jagar hundarna istället efter ett artificiellt lockbete på ett fält. Syftet är att få en så bra tid som möjligt. Ibland kan det finnas hinder på banan. Detta är ett utmärkt sätt för din hund att få jaga ett byte på ett säkert och etiskt sätt.

Traditionellt sett har endast vinthundar fått tävla i denna sport. På senare år har det dock blivit allt vanligare att även andra hundraser tillåts delta. Några exempel på hundar som är skickliga på lure coursing är greyhound, whippet och rhodesian ridgeback.

Mushing

Hundspann

Mushing är ett begrepp som används för hundspann. Detta är med andra ord en draghundssport där du med hjälp av draghundar ska ta dig fram på så kort tid som möjligt. Denna hundsport kallas ibland även för hundkörning och finns i flera olika grenar. Det finns även olika distanser och klasser, och sporten kan utövas på såväl barmark som snö.

Nosework

Nosework

Nosework är en hundsport där din hund har stor användning av sitt luktsinne. Här tillåts alla hundar vara med och delta. Hunden ska tillsammans med sin hundförare söka efter dofter. Detta görs i olika miljöer och de dofter som hunden ska söka upp är specifika sådana. Denna sport påminner mycket om det jobb som bland annat polishundar och Tullverkets sökhundar utför till vardags.

Rallylydnad

Rallylydnad

Rallylydnad är ännu en hundsport där du tävlar i ett lag tillsammans med din hund. Här tävlar ni på en bana som består av skyltar där det framgår vilka lydnadsövningar som ska utföras. Domarna utformar banan och iakttar ekipagen medan dessa tar sig runt den. Många gillar denna sport eftersom reglerna ofta är lite mindre strikta än vid en traditionell lydnadstävling.

Skijoring

Skijoring

Skijoring påminner i mångt och mycket om bikejoring, men här åker du skidor med din hund. Detta är därmed en hundsport som utövas på vintern och som passar dig som gillar skidåkning. Aktiviteten kan utövas med en eller två hundar. Du är kopplad till din hund via en draglina. Du får därmed hjälp i skidspåret av din hund som drar dig framåt.

Vallhundsprov

Vallhundsprov

Ett vallhundsprov är en utmärkt aktivitet för vallande hundraser. Det är trots allt denna uppgift de är framavlade för att utföra. Ibland kan även vissa hundar som inte har en medfödd instinkt att valla vara duktig på att göra detta. Dessa prov är dock endast öppna för de hundraser som ingår i rasgruppen vall-, boskaps- och herdehundar. Australian cattledog, australian shepherd och border collie är några exempel på sådana raser.

De allra flesta hundar som har instinkten att valla fullkomligt älskar att göra detta! Många vovvar idag i städer snarare än på landsbygden. Därför är vallhundsprovet en bra möjlighet för dessa hundar att visa vad de går för.

Viltspår

Viltspår är en aktivitet som låter din hund jobba med sin nos. Många hundar använder luktsinnet mycket och vill gärna nosa på de dofter som de hittar på till exempel promenader. Så varför inte förena nytta med nöja och göra en utmanande aktivitet av det hela?

Vid ett viltspår följer din hund ett spår som ska efterlikna spåret efter ett skadat vilt. Aktiviteten är tänkt att imitera ett eftersök, d.v.s. sökandet efter ett vilt djur som är skadat eller har dött till följd a v en trafikolycka. Här bedöms din hunds förmåga och vilja att följa spåret.

Vanliga frågor om hundsport

Vad är IPO för hundsport?

IPO är en förkortning för internationella prövningsordningen. Denna hundsport är en internationell motsvarighet till våra svenska bruksprov. Reglerna är desamma inom de nationella kennelklubbar vilka ingår i den internationella kennelklubben FCI.

Agility - en populär hundsport

Avslutande tankar om hundsport

Hittar du den perfekta aktiviteten för dig och din hund i denna lista? Bra, då är det bara att sätta igång och börja träna och tävla i en ny hundsport! Men även om ingen av ovan nämnda sporter riktigt passar er finns det många andra aktiviteter som ni kan ägna er åt. Kanske vill du bara springa med din hund, lära hunden att simma eller söka efter kantareller?

Är du själv aktiv inom hundsport och i sådana fall vilken? Skriv en kommentar och berätta hur det går för dig och din hund!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *