Cane corso – den känsliga tuffingen från Italien

Cane corso må se ut som en tuffing men under ytan finns en intelligent hund som är otroligt lojal mot sin ägare. Det är dock en gårds- och vakthund med och rekommenderas inte som en idealisk förstagångshund.

Detta är en bastant och robust hund som ändå är både atletisk och elegant. Huvudet är stort vilket är en typisk detalj för just molosser som rasen tillhör. Mankhöjden är mellan 60-68 cm och vikten varierar mellan 40 och 50 kg beroende på kön. Vi har till och med valt att inkludera rasen i vår lista över jättestora hundraser.

Fakta om cane corso

Mankhöjd hanar:64-68 cm
Mankhöjd tikar:60-64 cm
Vikt hanar:45-50 kg
Vikt tikar:40-45 kg
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)
Avtalsansluten klubb:Ras- och Avelsföreningen för Cane Corso

Historia

Cane corso kommer från Italien och heter i hemlandet cane corso italiano. Corso är ett dialektalt ord för robust som används i regionen Apulien. Man tror också att det kan syfta på det latinska ordet cohors som betyder gård eller väktare som kommer från det grekiska ordet kortos som betyder gårdsplan. Det kan också vara så att det kommer från det keltiska ordet corso vilket betyder kraftfull. Cane är italienska för hund.

Rasen härstammar från de gamla molosserhundarna som fanns redan under romarriket. Man tror att de är ättlingar från den numera utdöda hundrasen canis pugnaces. Romarna använde hundarna som vall- och krigshundar. Under de senaste århundraden har rasen bevarats runt regionen Apulien i södra Italien. Det är en väldigt populär ras i hemlandet.

I provinsen Foggia i Apulien uppmärksammades i början av 1970-talet att det fanns en annan typ av molosserhund. Denna hund skiljde sig den nära släktingen mastino napoletano som också fanns i området varpå en inventering gjordes. 1983 bildades en rasklubb i landet och 1994 blev den godkänd av den italienska kennelklubben. Två år senare erkändes den av den internationella hundorganisationen FCI.

Cane corso

Användningsområde och mentalitet

Förr användes cane corso till olika typer av sysslor som människan kunde ha nytta av. Den användes främst som vakt- och gårdshund som vaktar egendom, familj och boskap. Den användes också till jakt på högvilt och kan också nyttjas som skydds- spår- och polishundar. Dess styrka och mod i kombination med dess atletiska uppbyggnad gjorde den till en uppskattad jakthund. Cane corso ses generellt inte som en brukshund men har rönt vissa framgångar i olika bruksgrenar, både i Sverige och utomlands.

I Sverige används den dock främst som sällskapshund. Utifrån sina egenskaper med en stark vaktinstinkt och självständighet är den ingen lämplig hund för den som saknar erfarenhet och anses därför inte vara en idealisk förstagångshund. I vissa områden och länder finns särskilda krav på ägaren för att kunna ha en cane corso.

En cane corso kräver mycket motion och aktivering

Rasen är lättlärd och intelligent som vill vara till lags. Den är även väldigt lojal och beskyddande mot sin ägare och familj och är ofta förtjust i barn. Den är också mycket tålig, stark, uthållig och aktiv hund som behöver en del fysisk motion och kräver lite mer utrymme. Som med alla hundar kräver den också mental aktivering.

Du kan till exempel låta den spåra, träna lydnad eller varför inte testa på nosework? Den hänger gärna med sin ägare som till exempel på rid- eller cykelturer där den springer bredvid. Om du vill få tips på hur du bäst cyklar med din hund kan du spana in den länkade artikeln. Värt att notera är att rasen tillhör de kortnosiga hundar som kan ha lite svårare att andas.

Om rasens mentalitet

En cane corso ska vara stabil, lugn och uppmärksam. Den är dock alltid alert och medveten om sin omgivning och har en hel del skydds- och vaktinstinkt. De tolererar inte främmande personer eller djur på sitt territorium. Hunden kan visa reservation mot främlingar utanför deras område och kan då välja att ignorera dessa. Den ska dock inte visa någon aggressivitet, och inte heller vara nervös eller rädd.

Den behöver en bra social- och miljöträning under sin uppväxt för att bli en välanpassad vuxen hund. Den behöver också uppfostras på ett konsekvent, förstående och tydligt sätt för att kunna hitta sin plats i gruppen. Om du ska köpa en valp bör du vara uppmärksam på framförallt tikens temperament då valparna ofta kan ta efter hennes beteende. Du bör också träffa flera olika hundar innan du väl bestämmer dig för en. Det är även bra att träffa hundarna på olika platser och inte bara i deras hem.

Närbild på en cane corso

Hälsa och pälsvård

Rasen har generellt en god hälsa. Det förekommer främst höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) i rasen. Viss förekomst av hjärtproblem finns också i rasen. De har även ofta känsliga ögon och behöver därför undvika drag. I hemlandet kan både öron och svans kuperas men det är förbjudet i Sverige.

Normal livslängd är cirka 10-12 år. Om du vill veta hur länge en hund vanligtvis lever kan du spana in vår artikel om detta. Genom att läsa den kan du enkelt jämföra olika rasers livslängd.

Cane corso har en kort, glansig och mycket tät päls med viss underull. Den fäller sin ull någon eller några gånger om året. Det är en mycket lättskött päls som endast borstas och badas vid behov.

Cane corso som familjehund

En cane corso anses av många vara en trevlig familjehund. Det är en lugn, stabil och robust hund som vill vara till lags och älskar sin familj. Detta gäller dock att man aktiverar den tillräckligt både vad gäller fysisk och psykisk stimulans samt uppfostrar den på ett bra sätt. Den kräver till exempel social- och miljöträning för att bli välanpassad som vuxen. Rasen kräver utifrån sina egenskaper en ägare som har stor hunderfarenhet och anses därför inte vara en lämplig förstagångshund.

Jämförelser med andra hundraser

Så hur står sig då cane corso mot andra hundraser av liknande typ? Nedan jämför vi rasen med ett antal andra hundraser som du kan tänkas välja mellan!

Närbild på en stor hund

Cane corso eller rottweiler?

Väljer du mellan att skaffa en cane corso eller en rottweiler? Båda hundarna är av större typ och har en lättskött päls. De delar dock inte samma ursprung även om båda har använts som vakthundar. Bägge raserna är aktiva och tycker om att ha sina arbetsuppgifter. Rottweilern är dock en mer utpräglad brukshund än vad cane corson är. Båda raserna kräver en ägare som har erfarenhet och kunskap om hundar och kan sätta tydliga gränser.

Cane corso eller presa canario?

Står ditt val kanske mellan cane corso eller presa canario? Dessa raser har mycket gemensamt. De är ungefär lika höga och påminner om varandra till utseendet. Båda kommer från södra Europa och har använts som vakt- och boskapshundar. De har ett lugnt temperament och är lojala mot sina ägare men kan vara misstänksamma mot främlingar. Ingen av raserna rekommenderas som förstagångshund.

Cane corso eller dogo argentino?

Många hundägare väljer mellan att skaffa cane corso eller dogo argentino. Utseendemässigt är bägge raserna kraftfulla och har ungefär liknande mankhöjd. Båda raserna anses vara anpassningsbara. Det innebär att de inte bara är väktare av egendom och boskap utan också har använts till jakt på vilt. Eftersom båda raserna också har en stor dos av vaktinstinkt behöver den vara hos någon med erfarenhet och kunskap och är därför inte lämpliga som förstagångshundar.

Cane corso eller boerboel?

Kanske väljer du mellan att skaffa cane corso eller boerboel? Även dessa båda raser har en del gemensamt. Det är stora och kraftfulla hundar som påminner om varandra i färgen. Raserna används som vakthund. Till skillnad från bland annat boerboel och dogo argentino är dock cane corso inte förbjuden i Danmark.

Cane corso eller dobermann?

Väljer du mellan cane corso eller dobermann? Dobermannen är något högre än en cane corso men väger några kilo mindre. Bägge raserna har använts som gårds- och vakthund men är också sällskapshundar. Dobermannen är en brukshund, vilket inte en cane corso är på samma sätt även om den också förekommer i vissa bruksgrenar.

Cane corso eller bullmastiff?

Står du i valet och kvalet mellan att skaffa cane corso eller bullmastiff? Båda raserna är kraftfulla, tåliga och robusta hundar. Bullmastiff är aningen högre i mankhöjd och väger några kilo mer än cane corso. Bullmastiffen är en perfekt familjehund och behöver endast lagom motion. En cane corso kan också vara en trevlig familjehund men har ett större behov av fysisk och psykisk stimulans än bullmastiffen.

Vanliga frågor om cane corso

Hur uttalas cane corso?

Rasens hundnamn uttalas som käjn kårso. Den första delen av namnet uttalas som det engelska namnet Kane. Den andra delen uttalas som det engelska ordet för sträv (coarse), fast med ett o på slutet.

Är cane corso en kamphund?

Cane corso är en hundras som har vissa egenskaper som man bör vara medveten om. Med detta sagt finns det ingen tydlig indelning i raser som är kamphundar och andra hundraser. Det finns inte heller några specifika raser som är förbjudna i Sverige.

Hur mycket kostar en cane corso?

En valp av rasen cane corso kostar omkring 20 000 kronor. Priset på valpar varierar en del mellan olika uppfödare men detta är en bra tumregel att gå efter.

Hur mycket äter en cane corso?

En cane corso kan äta upp till 12 dl torrfoder om dagen. Det exakta matbehovet varierar dock mellan olika individer och beror även på vilket foder hunden ges. Men en stor och kraftig hundras som denna äter förstås en hel del.

Liknande artiklar