Grand danois – en vänlig jätte med stor tillgivenhet för familjen

Grand danois är en vänlig jätte som är intelligent och lojal. Dessa hundar är ofta väldigt vänliga och tillgivna sällskapshundar. Detta är för övrigt en av de största hundraserna av de alla. De allra största hundarna av denna ras har haft en mankhöjd på dryga metern.

Denna hundras knyter an väldigt starkt till sina ägare och är därmed en utmärkt familjehund. En väluppfostrad hund av denna ras kan funka bra tillsammans med de allra flesta familjer. Men det är viktigt att din bostad är lite större i storleken. Detta för att denna jätte ska få lite extra utrymme att röra sig på. Framför allt finns annars risken att den långa svansen piskar ner saker från bord och liknande.

Tyvärr har denna hundras en ganska kort förväntad livslängd. Dessa hundar förväntas leva i cirka 8-10 år. Detta är lite kortare än genomsnittet för alla hundraser – snittet ligger på omkring 10-13 år. Men som alla entusiaster kommer att säga är den tid som du får tillsammans med din hund värd sin vikt i guld!

Färgmässigt kan en grand danois vara antingen tigrerad, harlekin, svart, gul eller blå i pälsen. Nedan finner du lite allmän fakta om rasen, såsom rekommenderad mankhöjd och vikt. Läs vidare för att få mer information om rasens historia, hur den är jämfört med andra hundraser samt svar på vanliga frågor!

Fakta om grand danois

Mankhöjd hanar:80-90 cm
Mankhöjd tikar:72-84 cm
Vikt hanar:54-90 kg
Vikt tikar:45-59 kg
Rasklubb:Svenska Grand Danoisklubben
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Grand danois är en hundras som härstammar från Tyskland. Trots att rasens namn betyder stor dansk på franska är den alltså snarare tysk. Tidigare trodde man dock att den var dansk. Till exempel skrev Carl von Linné i sitt verk Cynographia från 1753 att så var fallet. Men det stämmer alltså inte.

Förfäderna till den rasen som vi idag känner den har dock en annan historia. De var nämligen stora och kraftfulla stridshundar som hade kommit till Europa österifrån. Detta i samband med kelternas folkvandringar. Rasen tros vara sprungen ur mastiffen och den irländska varghunden.

Det var dock den tyska kanslern Otto van Bismarck och hans stora kärlek för denna ras som blåste liv i intresset för den. Under 1800-talet hade nämligen stammen av dessa hundar minskats kraftigt. Den har också haft olika namn under året men deutsche doggen är det tyska namnet och ibland kallas rasen också för tysk mastiff.

Historiskt sett har rasen använts i Tyskland som ett hjälpmedel vid vildsvinsjakt. Vildsvinet är som bekant ett kraftfullt djur som därför kräver en kraftfull hund som kan hålla bytet stången tills jägaren anländer. Denna uppgift fyllde denna ras med bravur! Över tid övergav man dock tanken på rasen som en jakthund – den blev istället mer av en vakthund och sällskapshund. De tyska uppfödarna strävade efter att göra rasen mindre aggressiv och detta avelsarbete ledde fram till dagens vänliga jätte.

En harlekin grand danois som står på en landsväg

Grand danois som sällskapshund

När du äger en grand danois är det extra viktigt med ordentlig träning och socialisering. Denna vänliga jätte kan nämligen bli svår att hantera om den inte uppfostras och tränas i tillräckligt hög utsträckning. Dessa hundar inser nämligen inte riktigt hur stora de är. Därför bör du framför allt försöka förebygga att hunden hoppar eller lutar sig mot dig eller saker, eller att den drar i kopplet. Detta bör göras i en tidig ålder.

En valp eller unghund av denna ras är lekfull och energisk. För att se till att deras växande skelett och leder hålls friska bör du undvika att din hund hoppar eller springer. Detta bör du göra fram till åtminstone 18 månaders ålder. Vid den åldern har de flesta hundar en lite mer måttlig energinivå.

För att hålla din hund frisk och sund bör du regelbundet promenera och motionera din hund. Du kan gärna låta hunden leka i en inhägnad trädgård eller hundrastgård. Hundar av denna ras brukar generellt sett inte försöka hoppa över stängsel eller staket.

Pälsvård, kloklippning och tandvård

En grand danois har en kort men tjock päls som inte kräver så mycket mer än regelbunden pälsvård. Det räcker gott att borsta pälsen på veckolig basis. Dessa hundar fäller sin päls, framför allt under våren och hösten. De behöver även badas regelbundet, ungefär en till två gånger i månaden.

Rasens hängande öron gör att det är extra viktigt med öronrengöring samt regelbundna kontroller av öronen. Dessutom bör du klippa hundens klor varje eller varannan vecka. Detta för att undvika att de bryts av eller klyvs. Du bör även borsta din hunds tänder dagligen för att förebygga tandlossning.

Grand danois som familjehund

Att välja en grand danois som familjehund kan vara logiskt om ni har mycket utrymme i bostaden. Detta är nämligen en hundras som vanligtvis går bra ihop med barn. Dessa vänliga jättar är dock väldigt stora och riskerar därför att knuffa omkull ett barn vid en eventuell kollision. Mindre barn kan inte heller starka nog att kunna gå med en så pass stor hund i koppel på ett säkert sätt.

När det kommer till andra husdjur brukar dessa hundar funka bra tillsammans med sådana, särskilt om de växer upp med dem.

Grand danois som första hund

Många nya hundägare väljer att skaffa en grand danois som första hund. Det finns förvisso många hundraser som är bra för nybörjare, men även denna ras kan alltså vara ett bra val. Denna jättestora hund är nämligen vänlig och ganska lättränad. Det är dock viktigt att hunden tränas och socialiseras mycket i tid ålder. Därför bör du veta vad du ger dig in på om du som förstagångshundägare skaffar en sådan här hund.

Närbild på en grand danois

Grand danois som jakthund

Grand danois användes som jakthund i begynnelsen av rasens historia. Den användes då för att jaga vildsvin. Idag är detta dock en mer utpräglad sällskapshund. Med det sagt går det såklart att träna vilken hundras som helst till att bli ett redskap och sällskap vid jakt!

Grand danois som vakthund

Att använda en grand danois som vakthund är ett utmärkt val! Detta är nämligen en av de största hundraserna i världen sett till mankhöjd. Och trots att denna jätte är vänlig mot sin familj kan den även vara skyddande. Den kan därför användas för att vakta och skydda sin familj och sitt hem. Och blotta åsynen av denna jättehund kan effektivt skrämma bort inkräktare och inbrottstjuvar!

Jämförelser med andra hundraser

Försöker du välja hundras och väljer mellan grand danois eller en liknande ras? Kika då på våra jämförelser nedan så kan du få inspiration och hjälp att välja hundras!

Grand danois eller irländsk varghund?

Väljer du mellan grand danois eller irländsk varghund? Dessa bägge hundraser är väldigt lika varandra – båda är tillgivna, vänliga och vill vara sin familj till lags. De är också hundar som gärna vill vara tillsammans med sin flock snarare än att lämnas ensamma. Dessutom är båda raserna väldigt stora och kräver en liknande nivå av pälsvård.

En grand danois är dock lite enklare att träna och socialisera än vad som är fallet med en irländsk varghund. Å andra sidan ylar och skäller dessa hundar också lite mer än vad de irländska varghundarna gör.

Grand danois eller dobermann?

Står ditt val av ras mellan grand danois eller dobermann? Båda dessa raser är stora men i övrigt har de inte så mycket gemensamt. Den enda likheten i övrigt är att de har ganska korta pälsar. En grand danois är ganska lugn och vänlig medan ”dobben” istället är väldigt vaken och aktiv. Därför bör du göra ditt val utifrån vilken av dessa raser som bäst passar din livsstil.

En dobermann kan också ha en lite större tendens till aggressivitet. Så om du är på jakt efter en familjehund som ska umgås med barn kan en grand danois vara ett bättre val. I övrigt är dock båda dessa hundar trevliga tillskott till familljen.

Grand danois som står på en gräsmatta vid en skog

Vanliga frågor om grand danois

Hur är grand danois?

En grand danois är en vänlig jätte som är lagom lekfull, tillgiven och bra med barn. Den kan också vakta sitt hem och sin familj. Den funkar ofta bra med andra husdjur som den har vuxit upp tillsammans med. Vissa individer kan dock vara lite aggressiva mot främmande hundar.

Hur många grand danois finns det i Sverige?

År 2021 fanns det 2 725 hundar av denna ras i Sverige.

Vad kostar en grand danois?

En grand danois kostar cirka 22 000 kr. Priset kan variera beroende på ditt val av uppfödare och andra faktorer. Men kostnaden för en valp av denna ras ligger någonstans i denna härad.

Vad kostar det att ha en grand danois?

De löpande kostnaderna för att äga en hund uppgår till cirka 10 000 till 15 000 kr om året. Den exakta kostnaden varierar beroende på hur mycket pengar du vill lägga på hundtillbehör och liknande. Även prisnivån på de foder och andra produkter du köper kommer att påverka den årliga kostnaden.

Hur gamla blir grand danois?

En grand danois blir cirka 8-10 år gammal. Detta är den förväntade livslängden för just denna ras. Den lever med andra ord inte särskilt länge jämfört med många andra hundraser. Med detta sagt varierar den faktiska livslängden på individnivå utifrån en rad olika faktorer.

Hur uttalar man grand danois?

Rasens namn uttalas ungefär som ”grand danua”. När du försöker uttala namnet på denna ras bör du ha i åtanke att rasnamnet är hämtat från franskan. Detta trots att rasen i själva verket är tysk.

Vad betyder grand danois på svenska?

Grand danois betyder stor dansk på franska. Men rasen kommer dock inte från Danmark utan istället från Tyskland. Det är okänt varför man tidigare har trott att den är dansk.

Hur mycket äter en grand danois?

Exakt hur mycket mat en grand danois äter om dagen beror på olika faktorer. Generellt sett äter en fullvuxen hane cirka 500-900 gram torrfoder om dagen. Men den exakta åtgången beror på fodrets kvalitet och varumärke samt hundens aktivitetsnivå och aptit.

Vilken var den tecknade grand danois som blev film 2010?

Marmaduke är namnet på den tecknade grand danois som blev film 2010. Filmen handlar om en familj som flyttar till ett nytt bostadsområde med sin stora men älskvärda hund. Hunden har en tendens att ställa till med besvär på sitt eget omedvetna sätt.

Hur länge växer en grand danois?

Grand danois är en stor hundras som tar lite längre tid på sig att växa färdigt. Därför är den inte fullvuxen förrän vid cirka 18-24 månaders ålder.

Hur stor är en grand danois?

En grand danois blir väldigt stor. Hanar blir 80-90 cm höga och tikar når en mankhöjd om 72-84 cm.

Vad väger en grand danois?

Grand danois är inte bara en av de största hundraserna utan även en av de tyngsta. Fullvuxna hanar väger cirka 54-90 kg medan tikar väger 45-59 kg.

Hur många valpar får en grand danois?

En grand danois får ofta fler än åtta valpar per valpkull. Anledningen till att den får så många valpar per kull är att rasen är stor. Mindre hundraser får nämligen mer fåtaliga valpkullar.

Liknande artiklar