Drentsche patrijshond – en mild fågelhund från Nederländerna

Den vackra nederländska drentsche patrijshond är en hundras från Nederländerna. Det är en stående fågelhund av spanieltyp. De är omkring 60 cm i mankhöjd och är vita med leverbruna fläckar. De kan också ha prickar i pälsen – fler prickiga hundraser hittar du i den länkade artikeln.

Rasen är relativt ovanlig i Sverige. I slutet av 2021 fanns det endast 75 individer som var registrerade hos Jordbruksverket. Det är en hundras som har ett milt temperament och är en uppskattad jakthund och familjehund. Den behöver en fast, men inte hård, hand vid uppfostran och den har ett stort behov av att få utlopp för sin energi.

Fakta om drentsche patrijshond

Mankhöjd hanar:58-63 cm
Mankhöjd tikar:55-60 cm
Vikt hanar:30-35 kg
Vikt tikar:25-30 kg
Rasklubb:Svenska Drentsche Patrijshondklubben
Rasgrupp:Grupp 7 (Stående fågelhundar)

Historia

Drentsche patrijshond kommer från Nederländerna. Den kallas i Sverige också för drenten. Rasens ursprung kommer från de spanielliknande hundar som via Frankrike kom från Spanien. Man tror att hundarna kom till landet under senare delen av 1500-talet. I den östra delen, främst i provinsen Drenthe, hölls de renrasiga. Man blandade inte hundarna med andra raser.

Rasen är närmast släktad med épagneul français och kleiner münsterländer. I hemlandet kallades de för rapphönshundar där patrijshond är ett namn som syftar på att de använts till att jaga just rapphönor.

Rasen finns avbildad på målningar från 1600-talet. Dessa målningar finns bland annat på Rijksmuseum i Amsterdam. Rasen blev sedan officiellt erkänd 1943 av den nederländska kennelklubben. Detta efter att ha fått starka påtryckningar av bland andra baronessan van Hardenbroek. Fem år senare bildades den nederländska rasklubben, De Drentsche Patrijshond. Rasen är också internationellt erkänd av FCI.

Ett frimärke med en drentsche patrijshond

Användningsområde och mentalitet

Drentsche patrijshond är en stående fågelhund. Den anses vara en lättsam jakthund som är idealisk i olika slags terräng såväl på fält som i vatten. Den har en god följsamhet, viltintresse, arbetsvillig, har naturligt ståndanlag och bra apporteringsvilja. Hunden jagar inom skotthåll och den har även en väldigt god och naturlig kontakt med sin förare.

Eftersom rasen har en god anpassningsförmåga kan den användas vid jakt på allt slags vilt och används så i hemlandet. Det går också utmärkt att använda drentsche patrijshond som eftersökshund. Den kan också med fördel användas som gårdshund. Då är den vaken och vaktar men utan att skälla för mycket.

En hundras med mycket energi och jaktlust

Rasen har ett stort behov av att få ut sin energi. Om hunden har starka jaktanlag kommer den att må som bäst om den får möjlighet till att jaga. Om man väljer att inte jaktträna och jaga med hunden behöver man se till att behovet av både fysisk och mental aktivering tillgodoses på andra sätt. Det kan till exempel handla om vandringar, lydnadsträning eller att få leta upp saker. Den uppskattar att få en uppgift och jobbar gärna tillsammans med sin förare och vill vara denne till lags.

Rasen ses ofta både som en god jaktkamrat och trevlig familjehund. Den är social, är generellt snäll mot barn och accepterar andra husdjur i familjen. Den vill inte bli utestängd från familjen och är känsliga för stämningar i hemmet. Man behöver tidigt lära den att kunna vara ensam hemma.

Denna ras har ett lugnt och milt temperament. Den anses vara en känslig hund och i behov av en tidig socialiseringsträning. Man ska därför inte dressera hunden med tvång eller genom att vara för hårdhänt. Den är intelligent och lättlärd och behöver en fast hand vid uppfostran. Rasen är generellt inte mentalt vuxen förrän i treårsåldern och kräver en hel del tålamod tills då. Drentsche patrijshond är dessutom lojal, mjuk och godmodig. Den kan ses som reserverad till en början men den ska inte vara rädd.

Drentsche patrijshond

Hälsa och pälsvård

Generellt är det en sund och frisk hundras. Det förekommer vissa ärftliga sjukdomar inom rasen. Det är dock inget som förekommer i någon större omfattning.

Pälsen är inte särskilt lång. Man kan tro att den är lång eftersom den har lång päls på öronen, rikligare päls på svansen och kraftigare päls på halsen och bröstet. Det är en lättskött päls. Man bör borsta pälsen ungefär en gång i veckan. När hunden fäller bör man borsta den lite oftare.

Vanliga frågor om drentsche patrijshond

Hur är rasen drentsche patrijshond?

Drentsche patrijshond är en hundras med ett milt och godmodigt temperament. De är intelligenta, lättlärda och följsamma. De har ett stort behov av fysisk motion och att få arbeta och vill helst få jaga.

Liknande artiklar