Få hund rumsren

Hur får man en hund rumsren?

Att lära en hund ”gå på toaletten” utomhus kräver ofta ett stort tålamod och mycket träning. Sannolikheten är stor att olyckor kommer inträffa under processens gång, men genom att följa några enkla riktlinjer kan du nå stor framgång. Så hur får man en hund rumsren?

För att träna en vuxen hund eller valp att bli rumsren bör du gå ut med hunden regelbundet enligt ett fast schema. Belöna din hund när den gör rätt, d.v.s. utför sina behov utomhus. Se även till att utfodra den vid samma tider varje dag och överväg att plocka undan vattnet på kvällen.

Nu när du vet hur man i korta drag får en vuxen hund eller valp rumsren, är det dags för oss att gå lite djupare in på detta. Nedan berättar vi bland annat exakt hur du går till väga samt vilken inom vilken tidshorisont du kan förvänta dig att din hund blir helt rumsren.

Viktigt att etablera en rutin

Precis som spädbarn kan man med lite träning få in valpar på ett slags schema. Detta underlättar processen men kräver samtidigt att man etablerar en rutin. För det är först när rutinen finns på plats som man kan lära sig vilka tider valpen behöver äta, leka och utföra sina behov.

En valp har ofta ganska svårt att hålla sig. En tumregel är att valpar kan hålla sig från att utföra sina behov i cirka en timme per månads ålder. Det betyder att en valp som är två månader gammal bör kunna hålla sig i cirka två timmar. Mer tid än så bör därför inte passera mellan ”toalettbesöken”, för annars är risken stor att en olycka inträffar i bostaden.

Med hjälp av nedanstående tips kan du förhoppningsvis få din valp rumsren.

Gå regelbundet ut med valpen

Vi har redan gått igenom vikten av rutiner. Du bör inledningsvis gå ut med valpen regelbundet, åtminstone varannan timme. Gör detta genast så fort valpen vaknar samt efter att den har lekt, ätit eller druckit. På så vis minskar du risken för olyckor inomhus.

Välj ett rastningsställe utomhus

När du är ute med din valp bör du ta den till ett utvalt rastningsställe. När hunden utför sina behov kan du använda ett specifikt ord eller en fras för att få valpen att associera detta ”kommando” med rastningen. Tids nog kan du använda kommandot för att påminna valpen att utföra sina behov.

När hunden har gjort vad den ska kan du gärna låta den gå omkring lite eller kanske leka. Genom att göra detta efter att hunden har rastats får du din valp att koppla ihop rastningen med något roligt och positivt. I annat fall riskerar du att valpen håller sig så länge som möjligt, då den vet att ni genast kommer gå in igen när den har kissat eller bajsat.

Hund kissar på träd
Utse gärna en specifik plats där din hund kan utföra sina behov.

Belöna valpen varje gång den utför sina behov utomhus

Det är viktigt att du belönar din valp när den gör rätt, d.v.s. när den utför sina behov utomhus. Du kan ge lite belöningsgodis eller uppmuntra hunden verbalt – det viktiga är att du gör detta omedelbart efter rastningen, inte när ni sedan kommer in. Detta är avgörande för belöningen av din hund.

Och endast genom att belöna hunden för att den utför sina behov utomhus kan du betona att detta är vad du vill att den gör. Valpar har lätt för att bli distraherade och om du belönar alltför tidigt finns det en risk för att den istället utför behoven när ni kommit in igen. Dessutom gör en för sen belöning att hunden inte kopplar ihop rastningen med belöningen.

Utfodra din valp enligt ett fast schema

Du bör ha ett fast schema som du förhåller dig till när du ger din valp mat. För det som hunden stoppar i sig vid en viss tidpunkt kommer även att lämna hundens kropp enligt ett visst schema.

Beroende på din hunds ålder kan din valp behöva äta tre eller fyra gånger om dagen. Mer om detta kan du läsa i den artikel där vi berättar hur länge en valp ska äta tre gånger om dagen. Om du ger hunden dess foder vid samma tidpunkter varje dag, vet du ungefär vilken tid du behöver ta ut den för att göra nummer två. Detta gör det enklare för dig att få din hund rumsren.

Plocka undan vattenskålen före läggdags

Ett bra tips är att plocka undan vattenskålen när det är dags för valpen att sova för natten. Gör gärna detta omkring två och en halv timme före läggdags. På så vis minskar du risken för att valpen behöver lätta på trycket mitt i natten.

Många valpar kan sova i omkring sju timmar utan att behöva kissa. Detta förutsätter dock att de inte har druckit strax före att de gått och lagt sig.

Om din valp ändå skulle väcka dig under natten bör du inte göra någon större grej av det – bara klä på dig, koppla hunden och gå ut för att rasta den. Annars kan valpen få för sig att det är dags att leka och han eller hon kommer då få svårt att somna om igen. Ha så få lampor som möjligt tända under natten och aktivera inte hunden genom att prata eller leka med den.

När blir en valp rumsren?

Hur lång tid det tar för en valp att bli rumsren är förstås väldigt individuellt. Vissa valpar lär sig att ”gå på toaletten” utomhus väldigt snabbt medan andra tar lite längre tid på sig. Generellt sett kan man säga att det tar omkring 4-6 månader för en valp att bli helt rumsren, d.v.s. att inga som helst olyckor längre riskerar att ske. Vissa hundar kan dock ta upp till ett år på sig.

Värt att notera är också att detta gäller så länge din hund är fullt frisk. Det finns olika sjukdomstillstånd samt läkemedel som kan öka risken för att din hund ”gör på sig” inomhus.

Hur ofta kissar en valp?

Initialt behöver en valp kissa ungefär varje eller varannan timme på dagtid. Så länge du tar bort vattnet i god tid innan valpen ska sova kan den förhoppningsvis hålla sig under större delen av natten. Vid omkring tre månaders ålder bör valpen kunna hålla sig i cirka fyra timmar.

Varför kissar min hund inne?

Är din hund rumsren, d.v.s. har lärt sig att utföra sina behov utomhus, men ändå kissar inne? Om så är fallet kan det vara värt att veta at olyckor kan hända. Det kan dock vara väldigt frustrerande att hunden lättar på trycket inomhus. För att kunna ta reda på vad detta beror på behöver du analysera situationen – det finns flera olika möjliga orsaker till att så sker.

Några av de vanligaste orsakerna till att en hund kissar inne efter att ha blivit rumsren är följande:

  • urininfektion eller liknande besvär
  • inkontinens
  • njursjukdom
  • diabetes
  • Cushings sjukdom
  • demens eller senilitet
  • beteendeproblem
  • upphetsning
  • ett sätt att visa underkastelse.

Först när du har fastställt orsaken till problemet kan du börja ta itu med det.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *