Dalmatiner är den mest kända av alla prickiga hundraser

Prickiga hundraser – 10 raser med prickar i pälsen

Prickiga hundraser såsom dalmatiner fick ett uppsving i och med filmen Pongo och de 101 dalmatinerna. Men dalmatinern är inte den enda rasen som har vackra prickar i pälsen. Det finns även flera andra raser som har en mer eller mindre prickig päls. Här kikar vi närmare på 10 sådana hundraser!

American hairless terrier

American hairless terrier är en prickig hundras som älskar att jaga råttor. Detta är ett bra val av ras för dig som gillar prickiga hundraser men föredrar nakenhundar framför hundar med päls. Rasen finns i två varianter där den ena är helt naken och den andra har endast lite päls. Värt att tänka på är att du bör skydda hundens hud från solen under sommarhalvåret. I övrigt är dock detta en rolig och trevlig hundras för dig som inte gillar att hålla på med pälsvård.

American hairless terrier

Australian cattledog

Australian cattledog är inte bara en riktig arbetshäst till hund – detta är också en av de friskaste hundraserna i världen. Rasen har ett prickigt mönster i pälsen vilket gör att vi har med den på denna lista över prickiga hundraser. Till färgen kan pälsen vara antingen blå, röd eller trefärgad. Dessa hundar har en otroligt stark jaktinstinkt och kopiösa mängder energi. Därför trivs de bäst tillsammans med en aktiv hundägare som kanske bor på landsbygden.

Australian cattledog

Bluetick coonhound

Bluetick coonhound är en prickig hundras som gärna ylar högt utan anledning i parti och minut. Dessa hundar är med andra ord väldigt högljudda och snacksaliga. Det är också en utpräglat arbetande hundras som utan tvekan behöver ha ett jobb att utföra för att må bra och vara nöjd med tillvaron. Utan berikning blir en hund av denna ras snabbt destruktiv och jobbig att ha och göra med. Men om du bor på landet, jagar och vill ha en lojal och hund med bra luktsinne som sällskap i hemmet och i skogen kan detta vara ett bra val av ras.

Bluetick coonhound

Cocker spaniel

Cocker spaniel är en av landets mest populära raser efter giganter som labradoren, golden retrievern och schäfern. Detta kan vara en lagom stor prickig hundras för dig som tycker att engelsk setter och engelsk springer spaniel är lite för stora för din smak. Detta är också en bra hundras för barnfamiljer. Det är dock viktigt att dessa hundar motioneras ordentligt samt att du ägnar tid åt att vårda den vackra pälsen.

Cocker spaniel

Dalmatiner

Dalmatiner är en prickig hundras som har gjorts populär genom släppet av Disneys tecknade film Pongo och de 101 dalmatinerna. Rasen har dock en historia som sträcker sig betydligt längre bakåt i tiden än så väl releasen av den moderna tecknade filmen 1996 eller originalfilmen från 1961. Dessa hundar har nämligen gjort brandmän sällskap ända sedan 1600-talet! Detta är för övrigt även en av få blåögda raser i hundvärlden.

Dalmatiner

Engelsk setter

Engelsk setter är en jakthund med en lång och anrik historia. Än idag är denna stora hundras väldigt populär, vilket är lätt att förstå. För utöver att vara ett väldigt skickligt och trevligt jaktsällskap gör sig rasen även bra som sällskapshund. Denna ras kräver likt många andra hundar på denna lista ganska mycket motion. Dessutom behöver den prickiga pälsen borstas regelbundet för att hålla sig fri från tovor.

Engelsk setter

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel är en av få raser på denna lista över prickiga hundraser som även har letat sig in på listan över de 20 mest populära hundraserna i Sverige. Detta är ytterligare en jakthund med prickig päls som kan vara social och trivas bra som familjehund. Samtidigt har rasen en hel del energi och behöver därför motioneras och uppfostras på rätt sätt redan från en tidig ålder.

Engelsk springer spaniel

Grand danois

Grand danois är som bekant en av världens största hundraser och ett bra val av ras för dig som vill ha en jättestor hund. Dessa hundar kan ha någon av flera olika färger på pälsen, däribland en tigrerad päls. En av de mest populära färgerna är dock den som kallas för harlekin och gör att rasen kvalar in på denna lista över prickiga hundraser.

Grand danois

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är den tyska motsvarigheten till den engelska pointern. Detta är en arbetande ras med väldigt mycket driv som snabbt kan bli destruktiv om den inte ges tillräckligt mycket motion. Dessa hundar behöver också gott om utrymme att röra sig på och är en aktiv hundras som passar bäst ihop med en energisk hundägare. Om du gillar att springa med hund kan du med fördel skaffa denna ras och börja tävla i canicross (linlöpning med hund).

Korthårig vorsteh

Pointer

Pointer är en ras som är känd för att kunna vara ganska envis. Detta är också en prickig hundras med hög arbetsmoral – rasen fullkomligen lever för att arbeta. Den är framavlad för att vara såväl driven att jobba som att ha en utpräglad jaktinstinkt. Därför kräver denna ras en hel del motion och aktivering på daglig basis för att må bra. Detta är en av de bästa hundraser för löpning du kan välja om du vill springa mycket med din hund.

Pointer

Avslutande tankar om prickiga hundraser

Det finns många fläckiga arter i djurvärlden som kan stoltsera med vackra prickar i pälsen eller skruden. Några exempel på sådana är: leoparden, giraffen, fjällugglan och vissa hästraser. Men det finns alltså även flera prickiga hundraser – dalmatinern är långt ifrån ensam i hundvärlden om att ha en prickig päls.

Här har vi belyst 10 prickiga hundraser, från american hairless terrier till pointer. Äger du själv någon av dessa raser? Tycker du att någon ras med prickar i pälsen saknas i denna lista? Ge oss i sådana fall feedback och berätta mer genom att skriva en kommentar nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *