Hund som nosar på promenaden

Låt din hund nosa på promenaden – därför är det viktigt

De flesta hundägare vet hur viktigt det är för en hund att nosa på promenaden. Nosandet fyller en viktig funktion då den berikar din hund både fysiskt och mentalt. Om hunden tillåts nosa när ni promenerar kommer den helt enkelt må bättre. Dessutom kan risken för problembeteenden till följd av frustration eller uttråkning minskas.

För visst, det finns mängder av aktivitetsleksaker för hundar som kan hålla din hund sysselsatt inomhus. Men tyvärr missar vi hundägare den lågt hängande frukten som finns rakt framför våra ögon: det vardagliga nosandet. Detta är ett av de enklaste men samtidigt mest naturliga och berikande sätten att tillgodose din hunds behov. Hunden har nämligen ett naturligt behov av att få nosa.

Så din hund kommer garanterat att gilla sina promenader mer om den tillåts nosa. Hundar har trots allt ett väldigt välutvecklat luktsinne. Därför gillar de att lukta på saker och ting. Dessutom kommer hunden stimuleras mer samt bli tröttare och mer avslappnad om den får nosa mer på promenaderna.

Din hunds nos är väldigt kraftfull

Det är viktigt att vi alla förstår hur kraftfulla hundars nosar är. En sak som många inte vet om hundar är att deras luktsinne generellt sett är 100 000 till 1 miljon gånger mer känsligt än människans. Vissa hundar överträffar oss än mer än så när det kommer till att ha ett välutvecklat luktsinne.

Därför är det viktigt att hunden får utlopp för sitt naturliga behov av att nosa. För som vi redan har nämnt är denna aktivitet väldigt berikande för din hund på flera olika sätt!

Vill du veta mer om hundens nos? I den länkade artikeln besvarar vi vanliga frågor om hundnosen. Om du inte är intresserad av det kan du istället fortsätta läsa nedan om varför du bör låta din hund nosa på promenaden!

Två hundar som nosar på promenaden över en is

Därför bör du låta din hund nosa på promenaden

Ett misstag som många hundägare gör är att en rask och lång promenad är det allra bästa för att trötta ut hunden. I själva verket är dock den plats där du väljer att promenera än viktigare än längden eller hastigheten. Till exempel är den vanliga promenadväg som du alltid går ganska tråkig för din hund. En hundrastgård kan å andra sidan vara överstimulerande eller rentav stressande för hunden.

Men genom att gå i ett lite lugnare tempo bland gräs och andra naturliga ytor kan du låta din hund nosa mer på promenaderna. Detta har många fördelar för din hund. Du kan gärna passa på att ha din hund i ett lite längre hundkoppel så att hunden får möjlighet att röra sig lite friare.

Låt jycken få följa sin nos och göra en del egna val. Se också till att ge hunden gott om tid på sig att avgöra vad som är värt att nosa på och inte. Hundar nosar också på föremål och ytor olika lång tid beroende på hur väl dessa behöver undersökas. Och genom att låta det hela ta lite längre tid berikar du alltså din hund!

Hundar kommunicerar genom att nosa

Du bör inte glömma bort att nosandet är en viktig del i hundars kommunikation. Du kanske blir frustrerad när din hund vill nosa på precis vartenda lyktstolpe i kvarteret. Men hunden ”läser tidningen” och spanar in doften från andra hundar i grannskapet. Dofterna avslöjar om hunden som har doftmarkerat är hane eller tik, om hunden ifråga är bekant eller främmande samt om den är kvar i närheten eller ej.

Detta är också anledningen till att hundar gärna luktar varandra i rumpan när de träffas. För hundar är detta helt naturligt och kan jämföras vid ett handslag eller en kram. Det är helt enkelt på detta sätt som hundar lär sig att känna igen varandras unika dofter.

Hund som nosar en annan hund i rumpan på ett stort fält

Nosandet gör att din hund mår bättre

Vissa hundar kan lätt bli överstimulerade när de utför aktiviteter som kräver mycket energi. Genom att istället få gå och nosa i lugn och ro kan de slappna av mer. Detta är ett mer naturligt och lugnare sätt för hunden att tillgodose sina behov.

Nosandet tröttar ut din hund mer

En rask promenad gör i ärlighetens namn inte särskilt mycket för att trötta ut din hund. Vad som istället är mer uttröttande för hunden är att få nosa ordentligt på promenaden. Detta är berikande för hunden rent mentalt och uppskattas mycket mer än en snabb powerwalk.

Även en kortare promenad med mycket nosande kan alltså trötta ut hunden. Dessutom kommer han eller hon säkert att vara mer avslappnad och mindre benägen att ägna sig åt problembeteenden i hemmet.

Låt hunden få använda nosen på fler sätt

I denna artikel har vi gått igenom varför du bör låta din hund få nosa på promenader. Det finns dock många fler sätt för hundar att få använda sin nos på ett givande sätt. Några exempel på sådana aktiviteter är:

Ja, du läste rätt – du kan berika din hund genom att låta den söka efter godis! Godbitarna behöver för övrigt inte nödvändigtvis vara hundgodis, det kan även gå bra med exempelvis torrfoderkulor. Det viktiga är att det hela sker på en yta som är trygg och fri från distraherande föremål och varelser.

Du kan till exempel gömma eller kasta ut godis i ett rum i bostaden och låta hunden söka upp godisbitarna. Ett annat alternativ är att hälla till exempel torrfoderkulor i trädgården och sedan ge hunden möjlighet att äta sin måltid på detta sätt. Värt att notera är dock att du på förhand bör säkerställa att det inte finns farliga föremål eller ämnen på platsen som din hund kan råka konsumera. Därför kan en godismatta vara ett bra alternativ till gräsmattan.

Avslutande tankar

Vi hoppas att denna artikel har gett dig mer insikt i din hunds vardagliga nosandet. Kanske kan du ge din hund lite mer tid och utrymme att nosa på några promenader framöver?

Vad gör du för att låta hunden få använda sin nos på ett berikande sätt? Dela med dig av erfarenheter och tips genom att skriva en kommentar till denna artikel nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *