Hundar utan jaktinstinkt grafik

9 hundraser utan jaktinstinkt

Hunden är det kanske allra mest populära husdjuret i vårt avlånga land. Hundar är många gånger högt skattade och välanpassade familjemedlemmar som älskar att vara oss till lags. Med det sagt har de vissa medfödda instinkter som kan vara svåra att tämja.

Ett av de beteende som ibland kan ställa till det är hundens jaktinstinkt. Denna instinkt kan få hundar att jaga eller till och med attackera andra djur. Det är en drift som kan göra dem mindre lämpade att umgås med andra husdjur. Vi tänker då främst på mindre djur såsom katter och diverse smådjur. Jaktinstinkten kan också få din hund att plötsligt börja jaga ekorrar eller åkersorkar när ni är ute och promenera.

Det finns dock hundar utan jaktinstinkt (eller åtminstone med en låg sådan). Värt att notera är att denna instinkt är starkt individuell betingad. Det betyder att vissa individer kan vara mer intresserade av jakt även om deras specifika ras inte anses ha denna instinkt. De hundraser som vi belyser nedan anses dock i regel ha en relativt låg jaktinstinkt.

Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé är en hundras bestående av små fluffbollar som gärna skäller på katter men sällan jagar dem. Faktum är att sannolikheten för att de skulle agera på egen hand är låg. De har nämligen en låg instinkt att jaga och kan snarare anses vara tillhöra skaran hundar utan jaktinstinkt.

Bichon havanais

Bichon havanais

Bichon havanais misstas ofta för bichon frisé på grund av det liknande namnet. Faktum är också att dessa bägge hundraser är ganska lika till såväl beteende som utseende. De håller sig hellre nära sina ägare än vandrar iväg på egen hand. Och även om de kan försöka jaga iväg eventuella närgångna djur har de egentligen ingen jaktinstinkt att tala om.

Eurasier

Eurasier

Eurasier är en ganska ny hundras i Sverige som inte har någon utpräglad jaktinstinkt. Detta är dock inte alltid en hund utan jaktlust.

Vi har själva två eurasier som har ett stort intresse för vilt och gärna skulle jaga såväl katter som vilda djur om de så fick. Men på det stora hela har eurasiern inte en utpräglad jaktinstinkt. Så detta är ett typexempel på en hundras där jaktlusten tycks skilja sig väldigt mycket åt mellan olika individer.

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg är en hund i lite mindre format som tenderar att skälla ganska lite. De har korta nosar och kan tyvärr lätt drabbas av andningsbesvär. Detta gör att de sannolikt inte springer och jagar bytesdjur särskilt länge. Därför kan vi konstatera att detta är hundar utan jaktinstinkt (eller så gott som).

Japanese chin

Japanese chin

Japanese chin är en ganska okänd ras för svenska hundägare. Dessa jyckar beter sig dock mer som katter än som hundar. De gillar att leka med saker med sina tassar men har ett lugnt lynne och en låg jaktinstinkt.

Malteser

Malteser

Malteser är en hund som ser ut att knappast kunna göra en fluga förnär. Men faktum är att många mindre hundar har en jaktinstinkt som får dem att jaga katter, gnagare och andra smådjur. Med det sagt är malteser en hundras som är ganska lat av sig och därför anses ha en relativt låg jaktinstinkt.

Old english sheepdog

Old english sheepdog

Old english sheepdog är en hundras som historiskt sett har haft till uppgift att skydda får från vargar. Det är därför ingen jakthund utan detta är hundar utan jaktinstinkt. Om du skulle råka ha en varg i huset finns dock en risk att denna jycke försöker skydda dig från denna.

Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian är en hundras vars beteende ofta har att göra med dess socialisering. Om du är duktig på att socialisera din hund bör din pomeranian komma bra överens med andra djur och människor. I annat fall kan den dock tendera att skälla ganska mycket. Om den springar utomhus kan den dessutom utsättas för rovdjur såsom ugglor och liknande. Men jaktinstinkten är dock låg inom denna hundras.

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Pyrenéerhundar är stora jyckar som har avlats fram för att skydda andra djur snarare än för att jaga dessa. Trots sin enorma storlek är dettta vänliga hundar som gärna skyddar eventuella övriga djur i hushållet.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *