17 hundraser utan jaktinstinkt


Hundar utan jaktinstinkt grafik

Hunden är det kanske allra mest populära husdjuret i vårt avlånga land. Hundar är många gånger högt skattade och välanpassade familjemedlemmar som älskar att vara oss till lags. Med det sagt har de vissa medfödda instinkter som kan vara svåra att tämja.

Ett av de beteende som ibland kan ställa till det är hundens jaktinstinkt. Denna instinkt kan få hundar att jaga eller till och med attackera andra djur. Det är en drift som kan göra dem mindre lämpade att umgås med andra husdjur. Vi tänker då främst på mindre djur såsom katter och diverse smådjur. Jaktinstinkten kan också få din hund att plötsligt börja jaga ekorrar eller åkersorkar när ni är ute och promenera.

Det finns dock hundar utan jaktinstinkt (eller åtminstone med en låg sådan). Värt att notera är att denna instinkt är starkt individuell betingad. Det betyder att vissa individer kan vara mer intresserade av jakt även om deras specifika ras inte anses ha denna instinkt. De hundraser som vi belyser nedan anses dock i regel ha en relativt låg jaktinstinkt.

Beagle

Beagle

En beagle har låg jaktinstinkt och tenderar inte att försöka skada andra djur. De kan dock roa sig att leka med andra djur mot deras vilja. Därför bör du hålla ett vakande öga på din beagle när den leker med andra djur. Men dessa hundar har ingen jaktinstinkt som är särskilt utpräglad.

Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé är en hundras bestående av små fluffbollar som gärna skäller på katter men sällan jagar dem. Faktum är att sannolikheten för att de skulle agera på egen hand är låg. De har nämligen en låg instinkt att jaga och kan snarare anses vara tillhöra skaran hundar utan jaktinstinkt.

Bichon havanais

Bichon havanais

Bichon havanais misstas ofta för bichon frisé på grund av det liknande namnet. Faktum är också att dessa bägge hundraser är ganska lika till såväl beteende som utseende. De håller sig hellre nära sina ägare än vandrar iväg på egen hand. Och även om de kan försöka jaga iväg eventuella närgångna djur har de egentligen ingen jaktinstinkt att tala om.

Black and tan coonhound

Black and tan coonhound

Black and tan coonhounds är hundar som inte klarar sig särskilt bra på egen hand. De är därför ganska vänskapliga av sig även om motparten ifråga skulle vara en katt. Dessa hundar kan dock vara ganska närgångna om det skulle vara så att katten inte vill knyta an till dem. Men detta är trots allt hundar utan jaktinstinkt i sammanhanget.

Boxer

Boxer

Boxerhundar är stora bjässar som gärna brottas med sina ägare men sällan jagar andra djur. Med det sagt gillar de att kampa och kan därför gärna dra in eventuella katter i huset i en vänskaplig brottningsmatch.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är något av en knähund. Dessa jyckar håller sig gärna nära sina ägare och äter godis ur handen. De har dock en låg jaktinstinkt och intresserar sig mer av din närhet än att jaga katter eller vilt.

Eurasier

Eurasier

Eurasier är en ganska ny hundras i Sverige som inte har någon utpräglad jaktinstinkt. Detta är dock inte alltid en hund utan jaktlust. Vi har själva två eurasier som har ett stort intresse för vilt och gärna skulle jaga såväl katter som vilda djur om de så fick. Detta är ett typexempel på en hundras där jaktlusten tycks skilja sig väldigt mycket åt mellan olika individer.

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg är en hund i lite mindre format som tenderar att skälla ganska lite. De har korta nosar och kan tyvärr lätt drabbas av andningsbesvär. Detta gör att de sannolikt inte springer och jagar bytesdjur särskilt länge. Därför kan vi konstatera att detta är hundar utan jaktinstinkt (eller så gott som).

Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever är en av de mest populära hundraserna i Sverige. Denna ras avlades faktiskt fram för att apportera fällda byten. Men dessa hundar har en låg jaktinstinkt då de alltså apporterar bytesdjur snarare än jagar själva. Jaktinstinkten varierar förstås på individnivå men de flesta golden retrievers tenderar inte att jaga andra djur i särskilt stor utsträckning. Det finns dock vissa individer inom denna hundras som älskar att jaga småvilt.

Irländsk röd setter

Irländsk röd setter

Irländska röda settrar är väldigt smarta och lydiga hundar. De brukar därför inte jaga efter andra djur och stannar vanligtvis om du säger åt dem. Dessa jyckar ägnar sig hellre åt att socialisera än åt att jaga bytessdjur och har alltså en ganska låg jaktinstinkt.

Japanese chin

Japanese chin

Japanese chin är en ganska okänd ras för svenska hundägare. Dessa jyckar beter sig dock mer som katter än som hundar. De gillar att leka med saker med sina tassar men har ett lugnt lynne och en låg jaktinstinkt.

Korthårig ungersk vizsla

Korthårig ungersk vizsla

Likt golden retrievers är den ungerska vizslan framavlad för att jaga. Men precis som goldens har de ofta en relativt låg jaktinstinkt. De gör hellre allt annat än att jaga, såsom att krypa ner i soffan och gosa medan du tittar på tv.

Malteser

Malteser

Malteser är en hund som ser ut att knappast kunna göra en fluga förnär. Men faktum är att många mindre hundar har en jaktinstinkt som får dem att jaga katter, gnagare och andra smådjur. Med det sagt är malteser en hundras som är ganska lat av sig och därför anses ha en relativt låg jaktinstinkt.

Old english sheepdog

Old english sheepdog

Old english sheepdog är en hundras som historiskt sett har haft till uppgift att skydda får från vargar. Det är därför ingen jakthund utan detta är hundar utan jaktinstinkt. Om du skulle råka ha en varg i huset finns dock en risk att denna jycke försöker skydda dig från denna.

Papillon

Papillon

Papillon är en av de minsta hundraserna. De älskar att leka och umgås med andra hundar men jagar sällan. Man kan därför påstå att papillon är en ras med hundar utan jaktinstinkt. Faktum är att de ofta kommer bra överens med katter och djur av andra arter.

Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian är en hundras vars beteende ofta har att göra med dess socialisering. Om du är duktig på att socialisera din hund bör din pomeranian komma bra överens med andra djur och människor. I annat fall kan den dock tendera att skälla ganska mycket. Om den springar utomhus kan den dessutom utsättas för rovdjur såsom ugglor och liknande. Men jaktinstinkten är dock låg inom denna hundras.

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Pyrenéerhundar är stora jyckar som har avlats fram för att skydda andra djur snarare än för att jaga dessa. Trots sin enorma storlek är dettta vänliga hundar som gärna skyddar eventuella övriga djur i hushållet.

Liknande artiklar:

Sebastian Liljegren

Sebastian är vd för Contentsmedjan AB och bloggar flitigt här på Hund24. Han är en stor djurälskare och har för närvarande två hundar av rasen eurasier. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund. Åtminstone för stunden har han dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts