Griffon nivernais – den franska hunden med en vilja av stål

Har du aldrig hört talas om den franska hundrasen griffon nivernais? Det är kanske inte så konstigt. I Sverige är den väldigt ovanlig. Endast 76 individer fanns nämligen registrerade 2021 enligt Jordbruksverket. Rasen är en drivande jakthund och beskrivs ha en vilja av stål. Den kan vara en god familjehund så länge den får tillfälle att jaga. Läs mer nedan om denna ovanliga hundras!

Fakta om griffon nivernais

Mankhöjd hanar:55-62 cm
Mankhöjd tikar:53-60 cm
Vikt:22-25 kg
Rasklubb:Svenska Griffon Nivernais Klubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Man tror att griffon nivernais härstammar från dels de jakthundar Ségus i Lourdes som gallerna hade och dels från de gråa Saint Louis-hundarna. De sistnämnda hundarna var populära under ungefär 200 år till och med Ludvig XI:s regim. När Frans I kom till makten försvann hundarna då han föredrog vita sådana. I Nivernaisregionen bevarades dock de gråa hundarna till och med den franska revolutionen.

Man återskapade rasen med hjälp av hundar från Nivernais, därav namnet. I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet korsade man in andra raser för att få fram rasen så som den ser ut i dag. Dessa raser var: foxhound, otterhound och grand basset griffon vendéen.

Rasklubben bildades 1925. Rasen är erkänd av den internationella organisationen FCI.

Flock med flera vuxna hundar av rasen griffon nivernais

Användningsområde och mentalitet

Griffon nivernais är en mycket duktig drivande, och ställande, jakthund. Den används främst vid jakt på vildsvin. De jagar oftast i flock men jagar även individuellt. Den har ett väldigt bra väderkorn och trivs särskilt bra i besvärlig och snårig terräng. Det är en målmedveten, mycket modig hund, har en god initiativförmåga och beskrivs med en vilja av stål.

Rasen anses vara lättränad men den kan ibland vara envis och självständig. Det är därför viktigt att man tidigt tränar och uppfostrar den. Om den får jaga så kan den vara en trevlig familjehund. Den är vänlig och tålig.

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara frisk. Eftersom antalet i Sverige är så pass få går det inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd. Den uppskattade livslängden är 12-14 år.

Pälsen på griffon nivernais ska vara lång, lurvig och raggig. Den ska vara kraftig och sträv. Den anses vara lättskött. Hunden badas endast vid behov.

Vanliga frågor om griffon nivernais

Hur är griffon nivernais?

En griffon nivernais är en vänlig, tålig och mycket modig hund. Det är en duktig jakthund som behöver få jaga. Den kan vara envis och självständig och kräver tidig och tydlig träning och uppfostran.

Liknande artiklar