Dunkerstövare – den ovanliga norska jakthunden

Dunkerstövaren, eller dunker som den också kallas, är en norsk hundras som har ett gott rykte i sitt hemland (Norge). Det är en medelstor och stark stövare som är upp till 58 cm för hanar. Hundarna är svarta eller dropplade (harlekinfärgade) med urblekta eller vita teckningar. Ett karaktäristiskt kännetecken hos rasen är just den dropplade färgen och det blåtonade ögat som är ganska vanligt förekommande.

Rasen används som jakthund på främst hare och räv. Även om det är en utpräglad jakthund kan den vara en trevlig sällskapshund så länge den får jaga. Det är en trevlig, social och pålitlig ras som anses vara både lätt att träna och lätt att leva med.

Fakta om dunkerstövare

Mankhöjd hanar:50-58 cm
Mankhöjd tikar:47-54 cm
Vikt:16-22 kg
Specialklubb:Svenska Stövarklubben
Rasklubb:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Rasen kommer från Norge. Dess namn kommer från upphovsmannen som var kapten Wilhelm Conrad Dunker. Han skapade rasen genom att korsa flera olika stövarraser i början av 1800-talet. Fram tills 1902 räknades dunkerstövaren som samma rastyp som hygenstövaren. Sedan slogs de samman på nytt 1925 under namnet norsk harehund innan de till sist separerades 1934.

Från början var avelsurvalet stort men populationen minskade under andra världskriget. Intresset för rasen steg sedan ända fram till 1970-talet. Då minskade intresset på nytt på grund av ett uppkommet intresse för utländska stövarraser. Under 1980-talet var rasen homogen men på grund av inavel behövde man korsa in andra raser. Detta gjorde att den genetiska variationen inom rasen ökade men också bättre hälsa och fortsatt positiva egenskaper. Populationen är dock fortfarande liten och rasen är relativt okänd utanför Norge.

I slutet av 2021 fanns det totalt 75 registrerade individer i Sverige hos Jordbruksverket. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Teckning som föreställer en dunkerstövare

Användningsområde och mentalitet

Dunkerstövare är en skalldrivande jakthund. Den används främst vid jakt på hare och räv och jagar som ensamhund. De är uthålliga, robusta, snabba och har bra väderkorn. Hundarna har starka tassar som tål svåra och tuffa markförhållanden och har mycket energi.

Även om dunkerstövaren är en utpräglad jakthund kan den passa bra som sällskapshund så länge den får sitt behov av att jaga tillgodosett. De kräver mycket fysisk motion. De har ett utmärkt temperament och är pålitliga och sociala. Den är dessutom öppen, lätt att träna, lätt att leva med och utvecklar ett nära band till sin ägare.

Hälsa och pälsvård

Det går inte att göra korrekt bedömning av hälsotillståndet inom rasen eftersom det finns så få individer i Sverige. Generellt brukar stövare vara friska.

Pälsen på en dunkerstövare är rakt, hårt och tätt. Det ska inte vara för kort men kan vara lite längre på till exempel svansens undersida. Det är en lättskött päls som badas endast vid behov.

Vanliga frågor om dunkerstövare

Hur är rasen dunkerstövare?

Dunkerstövare är en utpräglad jakthund som dessutom har gott temperament. Den anses vara social, pålitlig och lätt att leva med. Den är tillgiven sin husse/matte och utvecklar nära band med ägaren.

Liknande artiklar