Faraohund är en av de mer sällsynta hundraserna

Sällsynta hundraser – 10 lite ovanligare hundar

Det har säkert hänt ibland att du har sett en hund som ser så obekant ut för dig att du undrar vilken hundras du tittar på. Det finns såklart många olika blandraser som allesammans är unika på sina egna sätt. Men det finns också renrasiga hundar som är en lite ovanligare syn. Här belyser vi 10 sällsynta hundraser som är ganska ovanliga att stöta på.

10 sällsynta hundraser

Det finns i dagsläget mer än 300 raser som är erkända av Svenska Kennelklubben samt av andra hundägarorganisationer runtom i Europa och världen. Därför är det svårt att ha stenkoll på allesammans. Du känner säkert till flera hundraser som är populära i Sverige, såsom labradoren, schäfern och chihuahuan. Däremot finns det också många andra raser med lite mer ovanliga hundar som du förmodligen inte har fullt lika bra koll på.

Nedan hittar du de 10 sällsynta hundraser som vi har valt att belysa.

Canaan dog

Canaan dog är en gammal och ovanlig hundras som härstammar från Israel. Där har dessa hundar länge använts som vakt hund samt som boskapsvallare. Rasen är smart, vaksam och rörlig vilket gör att den kan användas till olika slags aktiviteter där kroppen och hjärnan får jobba tillsammans. Om du väljer att skaffa denna sällsynta hundras kan du med fördel aktivera den genom att låta hunden utöva hundsporter tillsammans med dig. Denna ras kan dock också vara reserverad mot främlingar samt revirvaktande. Därför bör du socialisera hunden och träna den med hjälp av positiv förstärkning.

Canaan dog

Ceskyterrier

Ceskyterrier är en hundras från Tjeckien som är lekfull och har en för många hundägare ganska lagom energinivå. Därmed passar rasen bra tillsammans med de flesta familjer. De är vaksamma och beskyddande men inte överdrivet vaktande. Dessutom går de ofta bra ihop med barn och är mottagliga för träning i form av vardagslydnad.

Ceskyterrier

Faraohund

Faraohund är en väldigt gammal hundras vars historia går ända tillbaka till faraonernas tid. Rasen härstammar nämligen från det forntida Egypten och har fått sitt namn utifrån detta faktum. Dessa hundar är ofta självständiga och energiska, vilket gör att de trivs bäst med aktiva hundägare som kan sätta tydliga regler. De kan vara reserverade mot främlingar men är lojala och tillgivna gentemot sina familjemedlemmar. Denna sällsynta hundrasen kräver minimalt med pälsvård men desto mer vad gäller motion och aktivering.

Faraohund

Komondor

Komondor är en långhårig hundras från Ungern. Denna ras är försedd med en lång och repliknande päls som gör att hundarna väldigt mycket liknar golvmoppar. Detta är en tuff ras med hundar som skyddar boskap mot rovdjur. Denna boskapsväktare är därför modig och kraftfull men kan också vara ganska envis och självständig. Därför är det viktigt att du som hundägare vägleder din hund och ger den en tydlig struktur att förhålla sig till.

Komondor

Löwchen

Löwchen är en utåtriktad och tillgiven hundras som faktiskt tillhör de dyraste hundraserna i Sverige. Detta beror på att detta är en sällsynt hundras som är ovanlig att beskåda och tillgången på valpar av denna ras är därför låg. Man vet faktiskt inte särskilt mycket om rasens historia mer än att den verkar härstamma från Europa. Den tycks dock dela släktskap med raser som bichon frisé och malteser. Pälsen slutar inte växa utan behöver borstar och trimmas regelbundet för att underhållas.

Löwchen

Norsk lundehund

Norsk lundehund är en nordisk hundras som härstammar från vårt västra grannland, Norge. Denna ras avlades fram för att jaga lunnefåglar på en avlägsen ö som är belägen utanför den norska kusten. Dessa hundar är väldigt rörliga och kan hantera den tuffa terräng med klippor och liknande på ön Runde. Detta tack vare att rasen har väldigt flexibla leder samt extra tår. I övrigt är den norska lundehunden lojal och känd för att vara ganska känslig. Därför knyter den an starkt till sin familj och svarar väl på träning med positiv förstärkning.

Norsk lundehund

Otterhound

Otterhound är en ovanlig hundras med långa öron som en gång i tiden användes för att jaga uttrar i England. Detta ägnade sig rasen åt bland annat under medeltiden. Denna ras har simhud mellan tårna och är därför en väldigt skicklig simmare. Detta är ett bra val av ras om du vill ha en aktiv hundras som sprudlar av energi. Det är dock viktigt att dessa hundar tränas ordentligt för att bli hanterbara. Utöver regelbunden motion kräver de också en del pälsvård men samtidigt inte överdrivet mycket sådan.

Otterhound

Puli

Puli är en ungersk hundras med en päls som påminner om dreadlocks. Detta är en vallhund och under den stora pälsen döljer sig faktiskt en förvånansvärt rörlig hund. Rasen gör sig även bra som ren sällskapshund och kräver inte mer än en måttlig mängd motion. Däremot krävs lite mer tid och energi av dig som hundägare för att underhålla och vårda pälsen.

Puli

Västgötaspets

Västgötaspets är en svensk hundras som har funnits med oss ända sedan vikingatiden. Rasen har en lång kropp och korta ben. Du kanske inte tänker på detta som en sällsynt hundras, men faktum är att den faktiskt är ganska ovanlig utanför Sverige. Därför kvalar denna energiska och vänliga ras in på denna lista. Dessa hundar är villiga att vara till lags och svarar väl på träning.

Västgötaspets

Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle är en hundras från Mexiko som även är känd vid namnet mexikansk nakenhund. Rasen är väldigt gammal och har bland annat levt tillsammans med aztekerna. Den finns i såväl en hårlös variant som i en variant med päls. Nakenhundarna av denna ras har en tjock och len hy som behöver skyddas mot solen. Dessa hundar är lojala och har ett jämnt temperament samt utstrålar elegans. De kräver ganska mycket motion men svarar samtidigt bra på träning och kan därför trivas bra med de flesta familjer.

Xoloitzcuintle

Avslutande tankar om sällsynta hundraser

Äger du själv någon av de ovanliga hundraser som vi belyser i denna artikel? Tycker du att vi har förbisett någon sällsynt ras som bör finnas med i listan? Kommentera i sådana fall och ge oss feedback så kanske även rasen ifråga läggs till i vår lista ovan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *