Den estniska stövaren kallas också för estlandsstövare. Denna hundras beskrivs som en mer lågställd och grövre hamiltonstövare. Rasen är ovanlig i Sverige. I slutet av 2021 fanns nämligen endast fem registrerade individer i vårt land enligt Jordbruksverket. En estnisk stövare är ungefär 50 cm hög och trefärgad. Den är svart med tanteckning och vita tecken.
Fakta om estnisk stövare
Mankhöjd hanar: | 45-52 cm |
Mankhöjd tikar: | 42-49 cm |
Vikt: | 15-20 kg |
Specialklubb: | Svenska Stövarklubben |
Rasgrupp: | Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar) |
Historia
Den estniska stövaren som heter eesti hagijas på estniska är en ras från just Estland. I Sverige räknas den till gruppen av stövarna. Som många andra stövare från Skandinavien har även den estniska stövaren sitt ursprung i olika stövare från Väst- och Östeuropa. Den härstammar dock även från brittiska drivande hundraser.
Innan första världskriget användes olika hundraser vid jakt i Estland. Det var framförallt engelska foxhounds, finska stövare och drivande hundar från länder som Polen och Ryssland samt korsningar mellan dessa. Mellan första och andra världskriget ville man istället få fram en hund som hade lägre mankhöjd och var långsammare än de dåvarande. Detta för att inte få hundar som drev för snabbt och skadade de djur som var långsammare. Man korsade därför in raser som beagle, tax och schweiziska stövare in i den lokala stammen av olika jakthundar.
Efter andra världskriget påbörjade man arbetet med att restaurera rasen estnisk stövare för att göra den mer homogen. Man samlade därför in tusentals stövare för att utvärdera dessa. Den första rasstandarden kom 1954. Samma år godkändes rasen i dåvarande Sovjetunionen. Rasen är även erkänd av den internationella hundorganisationen FCI. Den första individen av rasen kom till Sverige så sent som 2015.
Användningsområde och mentalitet
Den estniska stövaren är en drivande hund för jakt på räv, hare och lodjur. Jaktlusten i rasen är stor och som ägare bör du ha tillgång till jaktmarker. Genom den stora jaktlusten har hunden goda möjligheter att finna och följa vilt i en tuff terräng. Hunden har ett klangfullt skall vilket hjälper jägaren att lokalisera hunden under drev på längre distanser. Vittringen hos rasen ska vara väl utvecklad och ha en god förmåga att finna vilt. Rasen ska ha ett jämnt humör och vara viga och vänliga.
Hälsa
Eftersom antalet individer i Sverige är så pass få går det inte att bedöma hälsotillståndet i rasen.
Vanliga frågor om estnisk stövare
En estnisk stövare är vänlig och ha ett jämnt humör. Det är en utpräglad jakthund som behöver få jaga för att må bra.