Beagle är en trefärgad hundras

13 trefärgade hundraser

Det finns ett antal trefärgade hundraser. Detta pälsmönster är faktiskt en av de vanligare i hundvärlden. Den består i regel av de tre färgerna brun, svart och vit. Men om man ska vara riktigt noga skulle en kombination av vilka tre färger som helst kunna stämma in på denna beskrivning.

Värt att notera är att de flesta hundar på denna lista har stora färgstänk av respektive färg på sin päls, såsom basenjin. I dessa fall är de olika färgerna begränsade till vissa delar av hunden. I andra fall är pälsen färgad på ett lite mer oregelbundet sätt. Så är bland annat fallet med australian shepherd och vissa andra raser.

Om du vill läsa mer om hundar med olika färger på pälsen kan du även spana in följande artiklar:

Se nedan vilka 13 trefärgade hundraser vi har valt att presentera i denna artikel!

Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd är en hundras med trefärgad päls som härstammar från USA. Dessa hundar kan ha flera olika mönster på pälsen, däribland merle. Här fokuserar vi dock på den pälsvariant som innehåller såväl vitt som brunt och svart.

Detta är en av de smartaste hundraserna och rasen är känd för att vara en duktig på att valla boskap. Om du är på jakt efter en klipsk vallhund kan detta vara den perfekta matchningen för dig.

Basenji

Basenji

Basenji är en trefärgad hundras som inte fäller särskilt mycket och därför kan lämpa sig bättre för pälsdjursallergiker. Dessutom skäller den inte utan joddlar snarare.

Detta är generellt sett inte en hund att rekommendera till dig som är ny till att äga hund. Rasen är nämligen lika envis som vacker.

Basset hound

Basset hound

Basset hound är en hundras med korta ben och ett riktigt bra luktsinne. Det är också en ras som är känd för att vara ganska lugn och seg av sig. Denna ras behöver inte heller kopiösa mängder motion. Så om du vill ha en hund som låter livet passera i en lite lugnare takt kan detta vara ett bra val av ras.

Däremot kan hundar av denna ras ibland vara ganska svåra att träna. Det är också en utpräglad spårhund som gärna jobbar med nosen och därför kan vara mer uppmärksam på dofter än på dig som ägare.

Beagle

Beagle

Beagle är en av de mest välkända hundraserna med trefärgad päls. Detta är vanligtvis en barnvänlig hundras som passar bra i barnfamiljer. Med detta sagt kan rasen skälla ganska mycket. Det är också en jakthund som gillar att spåra med sin nos. Därför kan det ibland vara knepigt att låta dessa hundar springa omkring löskopplade i naturne.

Beaglen är överlag en snäll hundras som har en kort och lätthanterlig päls. Med detta sagt bör du vara beredd på att motionera och aktivera din hund mycket om du väljer att skaffa denna ras.

Berner sennenhund

Berner sennenhund

Berner sennenhund är en stor hund med en kraftfull kroppsbyggnad. Rasen är framavlad för jobba och är därför stark. Samtidigt är detta en vänlig jätte som ofta går bra ihop med barn. Här är det förstås särskilt viktigt att träna hunden ordentligt med tanke på dess storlek och kraft.

Dessa hundar har en tjock päls som ganska lätt tovar sig. Därför är det viktigt att borsta igenom hunden regelbundet för att motverka tovor. Pälsen skyddar också hunden från kyla och därför drar sig en berner sennenhund sällan för att vistas utomhus i snön. Oavsett väder behöver hunden dock måttlig motion och aktivering för att må bra.

Bullterrier

Bullterrier

Bullterrier är en av hundvärldens verkliga clowner. Rasen har en lite speciell form på huvudet som tilltalar många. Det är också lätt att förstå varför just denna ras är så populär med tanke på dess lekfullhet.

Detta är en hundras som behöver en del motion och som gärna följer med på löprundan. Om du gillar att springa med hund och är på jakt efter en lämplig hundras för löpning kan alltså detta vara ett bra val.

Chihuahua

Chihuahua

Chihuahua är en pytteliten hund som väger upp sin ringa storlek med en betydligt större personlighet. Detta är en riktig knähund som samtidigt kan vara envis och utmanande om du aldrig tidigare har ägt en hund.

Detta är en av de hundraser som lever allra längst. Rasen är med andra ord inte bara liten och söt utan även väldigt seglivad!

Entlebucher sennenhund

Entlebucher sennenhund

Entlebucher sennenhund är en medelstor hundras vars kropp är mestadels svart. Däremot kan den ofta ha ett vitt bröst och bruna markeringar på olika delar av kroppen. Till exempel har dessa hundar inte sällan bruna markeringar i ansiktet som liknar ett par uttrycksfulla ögonbryn.

Dessa hundar är inte särskilt kända för den breda massan av hundägare och andra hundintresserade personer. Det är en hårt arbetande ras som gärna vill ha ett jobb att utföra. Om du är en soffpotatis bör du därför inte skaffa denna ras. Du bör sannolikt även avstå från att göra detta om du aldrig tidigare har ägt en egen hund.

Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund är en schweizisk hundras som i mångt och mycket påminner om en korthårig berner sennenhund. Dessa bägge raser har också en hel del gemensamt med varandra. Även denna ras är bland annat en stor och kraftfull men samtidigt tillgiven och vänlig jätte.

Faktum är att dessa hundar inte behöver mycket mer än måttlig daglig motion. Det räcker gott med långa promenader och någon enstaka vandring för att hålla hunden nöjd. Däremot bör du vara beredd på att behöva torka upp hundens dregel med jämna mellanrum.

Långhårig collie

Långhårig collie

Långhårig collie är ännu en trefärgad hundras. Denna ras är lättränad och blev något av en favorit i Hollywood tack vare Lassie.

Om du väljer att skaffa denna ras bör du känna till att den har mycket energi. Samtidigt vill den gärna vara till lags och kan därmed gärna tävla i lydnad eller agility.

Papillon

Papillon

Papillon är en en liten hundras med fjärilsliknande öron. Trots sin ringa storlek är faktiskt denna ras lätt att träna och en riktig hejare på agility. Om du vill ägna dig åt agility med hund är med andra ord detta ett bra val av ras för dig!

Även om pälsen är lång behöver du inte heller oroa dig för att pälsvården skulle vara tidsödande. Faktum är nämligen att denna ras saknar den underull som många andra hundar har. Därför räcker det med att bara borsta igenom pälsen en gång i veckan för att motverka tovor. Däremot klarar sig inte dessa hundar särskilt bra i kyligt väder.

Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian är en liten spetshund med stor attityd. Denna ras finns i många olika varianter när det kommer till färger. En av dessa är alltså den trefärgade, vilket gör att rasen kvalar in på denna lista över hundraser med trefärgad päls.

Detta är en av världens minsta hundraser, men även om dessa hundar är små och söta går de inte alltid bra ihop med mindre barn. Detta beror bland annat på att hundarna är ganska ömtåliga och lätt skulle kunna komma till skada.

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en hundras som ibland kan ha en trefärgad päls. Detta är en kortbent ras som har ett älskvärt utseende och en glädjefylld personlighet. Trots sina korta ben är dock rasen känd för att vara aktiv och sportig.

Detta är också en trevlig familjehund med en vänlig personlighet. Ibland kan dessa hundar vara riktiga clowner i det sätt på vilket de beter sig. Om du gillar att leka med hundar kan detta vara ett bra val av hund.

Avslutande tankar om trefärgade hundraser

Det finns förstås fler trefärgade hundraser än enbart dessa 13. Här har vi dock valt att fokusera på ett urval av de raser som kan ha en päls i tre färger.

Har du själv en hund vars päls är både svart, brun och vit? Eller kanske någon annan kombination av tre eller fler färger? Kommentera och berätta!

Liknande artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *