Anglo-russkaja gontjaja (rysk fläckig stövare) – en tuff hundras

Den ovanliga rasen anglo-russkaja gontjaja kallades tidigare rysk fläckig stövare och kommer från Ryssland. Detta är en drivande hund som används bland annat vid jakt av hare och grävling. Det är en tuff hundras med ett jämnt temperament och lättskött päls.

Fakta om anglo-russkaja gontjaja

Mankhöjd hanar:58-68 cm
Mankhöjd tikar:55-65 cm
Vikt:18-32 kg
Specialklubb:Svenska Stövarklubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Rasen anglo-russkaja gontjaja har tidigare hetat rysk fläckig stövare. Av namnet går det att uttyda att rasen härstammar från Ryssland. Under början av 1700-talet importerades den engelska rasen foxhound som korsades med den ryska stövaren och eventuellt också kostromastövaren. Den sistnämnda är dock numera utdöd. Rasstandarden som den ser ut idag skrev på 1920-talet. Rasen fick sitt nuvarande namn 1951 men är inte erkänd av FCI.

Rasen finns framförallt i Ryssland men några mindre populationer finns i Skandinavien. Den kom till Sverige på 1980-talet (som rysk fläckig stövare) och är fortfarande idag en väldigt ovanlig syn. Det finns endast någon enstaka uppfödare i landet och antalet valpar som föds är därför väldigt få. Under åren 2009-2014 registrerades det till exempel endast 19 individer.

En anglo-russkaja gontjaja används som drivande hund. Det är en tuff hundras som klarar jakt på stora områden och i tuffa klimat. I Sverige används den främst för drevjakt på hare. Rasen är både snabb och uthållig och lämpar sig väl för den sortens jakt. I sitt hemland används den även vid grytjakt på grävling. Deras drevskall är starkt och högt. Temperamentet är jämnt och livligt. I Sverige finns rasen representerad på enstaka jaktprov och hundutställningar.

En anglo-russkaja gontjaja som sitter i gräset

Hälsa och pälsvård

Rasen saknar kända hälsoproblem. Detta eftersom rasen är så pass liten.

Pälsen på en anglo-russkaja gontjaja är lättskött och kräver ingen omfattande underhåll för att hållas i bästa skick. Hunden kan badas vid behov.

Vanliga frågor om anglo-russkaja gontjaja

Hur är en anglo-russkaja gontjaja?

Dessa hundar är skickliga på att spåra vilt och är därför en användbar jakthund. De är också vänliga och utåtriktade samt öppna gentemot de flesta människor som de träffar. Deras utpräglade jaktinstinkt gör att de inte funkar så bra med katter och andra mindre djur.

Liknande artiklar