Jämthund är en vargliknande spetshund vars päls går i vitt samt en mörkare eller ljusare grå färg. Faktum är att detta inte bara är en hundras som är ganska lik en varg till utseendet – den har också avlats fram för att hjälpa till vid jakt på älg. Därmed delar den mer än bara utseendet med sin förfader vargen. Se för övrigt vår lista över hundar som ser ut som vargar för fler tips på vargliknande hundraser!
Detta är en av våra svenska hundraser och rasen är en utpräglad jakthund. Jämthunden är också en stor, intelligent och aktiv hundras som kräver mycket motion och uppmärksamhet. Om du kan ägna mycket tid åt din hund är dock detta en väldigt unik och underbar ras att äga!
Fakta om jämthund
Mankhöjd hanar: 57-65 cm
Mankhöjd tikar: 52-60 cm
Vikt hanar: 23-30 kg
Rasklubb: Svenska Jämthundklubben
Rasgrupp: Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)
Historia
Jämthund är en hundras vars historia tros vara väldigt lång – rasen har funnits till sedan Norrland koloniserades av jägarfolk. Detta trots att rasen inte har varit godkänd som officiell ras i mer än ca 75 år. Hundrasen är en av flera raser som har sitt ursprung i de hundar som samerna höll sig med. Den delar därmed en del av sin historia med andra nordiska hundraser såsom svensk lapphund, finsk lapphund, lapsk vallhund och norsk älghund.
Jämthunden nämns i anteckningar från mitten av 1800-talet och ska enligt dessa ha varit såväl större som tyngre förr i tiden. Förutom storleken och vikten stämmer dåtidens version av rasen dock väldigt väl överens med dagens. Redan på den tiden nämndes ibland namnet jämthund – detta trots att rasen inte blev en egen förrän långt senare (läs mer om detta nedan).
Annars kallades rasen även för andra namn, såsom björnhund eller storsjöhund. Förr i tiden användes rasen främst för att jaga älg och björn men faktum är att den även användes som pälsdjur.
Jämthunden och gråhunden var tidigare en och samma ras
Faktum är att jämthunden och den norska älghunden (gråhunden) var en och samma ras under många års tid. Norsk älghund är dock en lite mindre och mer robust byggd hundras än vad jämthunden är. Trots att deras respektive utseenden skiljer sig åt har alltså de bägge raserna under en längre tid ansetts höra ihop.
Det var år 1894 som jämthunden för första gången skildrades som en rasvariant. De främsta skillnaderna mellan de bägge rasvarianterna var att jämthund var lite större och även hade en annan bakbensvinkling (mer böjd i knäleden). Det var också vanligt att jämthundar och gråhundar korsades med varandra. Därmed förekom även flera hundar som befann sig någonstans mellan de bägge rasvarianterna.
Jämthunden erkändes som ras efter en hätsk strid
Jämthund erkändes sedermera som en officiell ras 1946. Anledningen till att det dröjde så länge innan den godkändes som officiell ras är just att man länge ansåg jämthund och gråhund vara samma ras. Så även om denna hundras i själva verket är väldigt gammal anses den alltså vara relativt ung. På vissa håll i Europa godkändes jämthunden som officiell ras först under 2000-talet.
Det satt faktiskt hårt inne att jämthunden skulle godkännas som en officiell ras även här hemma i Sverige. Godkännandet föregicks nämligen av en väldigt hätsk strid kring huruvida detta verkligen var en ras som var värd att erkänna eller ej. Svenska Kennelklubben var en av de parter som motsatte sig godkännandet extra ivrigt. Även vissa förespråkare av gråhunden deltog i debatten och hävdade att det inte fanns utrymme för ännu en älghundsras. Idag har dock alla parter lagt denna strid bakom sig och jämthunden är numera officiellt erkänd som en egen ras.
Jämthund som sällskapshund
Om du vill skaffa en jämthund som sällskapshund bör du vara medveten om att detta är en aktiv hundras som behöver motioneras och aktiveras ganska mycket. Det är även viktigt att du socialiserar din hund i tidig ålder. Dessutom bör du ägna en del tid och energi åt hundträning. Detta för att göra hunden lite mer öppen och trygg i främlingars närvaro samt för att förhindra att den blir dominant mot andra hundar.
Jämthund är en intelligent ras som gärna vill vara sina ägare till lags. Därför svarar de vanligtvis bara på hundträning. Rasen är trots allt framavlad för att vara till hjälp i samband med jakt och är därmed bra på att samarbeta. Den kan dock vara lite envis och självständig och du behöver därför vara bestämd och konsekvent i din träning. Jämthundar gillar att ha ett jobb att utföra och lär sig snabbt. Därför är det generellt sett mer effektivt att bedriva hundträning som bygger på positiv förstärkning.
Jämthunden är allround och ofta lättsam
Dessa hundar är generellt sett relativt lättsamma att ha och göra med i hemmet. Det är också en väldigt allround hundras som lämpar sig för många olika ändamål. Genom historien har de bland annat används som jakthundar, spårhundar, vakthundar, vallhundar och slädhundar. Detta är som sagt även en hårt arbetande ras som är användbar i samband med jakt. Men det går även utmärkt att ha en jämthund som renodlad sällskapshund.
Jämthunden är generellt sett en väldigt tillgiven hundras som också kan vara lekfull. Dessa hundar har dock en hel del energi och behöver därför hållas aktiva för att inte bli uttråkade och frustrerade. Därför passar de bäst ihop med aktiva familjer som gärna kan låta dem springa av sig i en större trädgård eller liknande. Pälsen kräver också en del jobb, men vad är väl lite pälsvård när du får en väldigt mångfacetterad hund på köpet?!
Bör jag skaffa jämthund eller gråhund?
Ska du skaffa hund och väljer mellan jämthund eller gråhund (norsk älghund, grå)? I sådana fall bör du känna till att jämthunden till att börja med är lite större. Den är 57-65 cm i mankhöjd medan gråhunden är cirka 48-55 cm. En annan skillnad mellan dessa bägge raser är att en ”jämte” också har tydliga vita tecken på sitt bröst och sina ben samt i ansiktet. Den norska älghunden har istället lite mer diffusa grå tecken.
Båda dessa raser används för att jaga älg. De gör vanligtvis detta genom att spåra upp älgen och sedan skälla för att signalera till jägaren att de har hittat bytet. Jämthunden kan ibland även användas i samband med björnjakt.
Bägge raserna är aktiva och fyllda med energi, vilket gör att de kräver en hel del motion och mental aktivering. De är också vänligt sinnade och kan göra sig bra som familjehundar. Med detta sagt behöver de dock ha en stark ägare som kan leda med tydlighet.
Vanliga frågor om jämthund
Jämthundar förväntas leva mellan 12 och 13 år i genomsnitt.
Den rekommenderade fodermängden för hundar varierar utifrån flera olika faktorer, såsom aktivitetsnivå och ålder. Så även om alla jämthundar har en liknande storlek kan det finnas skillnader i hur mycket mat din hund bör äta. Läs därför fodertillverkarens anvisningar eller fråga din uppfödare.
En vuxen jämthund bör växa någonstans mellan 23 och 30 kg. Den exakta idealvikten kan variera lite grann på individnivå utifrån hundens storlek. Hanar är generellt sett större och väger därför ofta lite mer än vad tikar gör.
Jämthunden växer ganska fort och närmar sig sin vuxna storlek redan kring 12 månaders ålder. Men därefter fortsätter hunden att växa och fylla ut sin kropp i ytterligare ungefär ett år eller så. Så vid ungefär två års ålder är hunden helt fullvuxen.
De flesta hundraser kostar från ungefär 12 000 kronor och uppåt. Jämthund är inget undantag från denna regel utan någonstans i den häraden bör priset på en renrasig valp ligga. Sedan kan priserna såklart variera mellan olika uppfödare beroende på efterfrågan på valpar samt föräldradjurens meriter.
En jämthund är ganska krävande vad gäller träning, motion och aktivering. Du bör rasta din hund åtminstone 30 minuter åt gången två gånger per dag. Dessa hundar trivs dessutom bäst om de får leva lite mer på landsbygden och ha en stor trädgård att springa fritt i.
Jämthundar används framför allt i samband med älgjakt. Ibland används den även för att jaga björn, lo, grävling, vildsvin, kronhjort eller skogsfågel. Detta är med andra ord en hundras som lämpar sig utmärkt för dig som vill jaga storvilt med din hund.
Jämthunden är en stor spetshund som kan bli ganska reslig. Idealet för jämthundstikar är en mankhöjd på 52-60 cm. Det betyder att en tik av denna hundras inte bör ha en mankhöjd som överstiger 60 cm.
Skillnaderna mellan jämthund och gråhund är förhållandevis små men ändå påtagliga när du känner till dem. Till exempel har jämthunden lite ljusare partier i pälsen medan gråhunden har en jämnare grå färg. Dessutom är en gråhund mindre än vad jämten är.