Aktiv hundras siluett

Aktiva hundraser för energiska hundägare (lista)

Lever du ett aktivt liv och vill kunna motionera mycket med din hund? Det finns många aktiva hundraser som mår bra av att få leva med en aktiv familj. Så om du själv har gott om energi bör du såklart skaffa en hund som du kan vandra eller springa med!

25 aktiva hundraser

Det finns många aktiva hundraser att välja mellan till en lista som denna. Vi har dock fastnat för följande 25 raser:

Airedaleterrier

Airedaleterrier

Airedaleterriern har ett stort självförtroende och är väldigt social. Den älskar att leka med sina familjemedlemmar och bör gärna få dagliga långpromenader. Dessutom bör dessa aktiva hundar få springa av sig i till exempel trädgården eller i en hundrastgård. Rasen lämpar sig också utmärkt för fysiska aktiviteter av olika slag.

Australian Cattledog

Australian cattledog

Australican Cattledog är en hundras från Australien som likt australian shepherd och border collien har en instinkt att valla. Den är släkt med dingon och har tillräckligt mycket energi för att orka med en aktiv familjs alla aktiviteter.

Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd är en vallande hundras med vaktinstinkt. De behöver en hel del motion varje dag för att kunna leva ett lyckligt liv!

Beagle

Beagle

Beaglen är nyfiken, energisk och snabb. Dessa jyckar älskar att leka och behöver sin dagliga dos av fysisk motion för att må bra.

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund (malinois)

Belgisk vallhund är en hårt arbetande och vallande hundras från Belgien som kräver mycket aktivitet. Här räcker det inte med dagliga promenader utan dessa hundar behöver springa, vandra och verkligen ta ut sig.

Border collie

Border collie

Border collien är väldigt driven och extremt energisk. Detta är en av de mer aktiva hundraser som finns att välja mellan. Dessa hundar behöver få springa långa distanser för att få ur sig sin höga energi!

Boxer

Boxer

Boxern är ofta lite clownig av sig och även aningen hyperaktiv. De passar bra tillsammans med olika slags hundägare men behöver en strukturerad tillvaro och regelbunden motion. Din boxer mår bäst av att få leka tillsammans med andra hundar och att få gå långpromenader tillsammans med dig.

Breton

Breton

Hundrasen breton gör sig utmärkt i en aktiv familj som gillar friluftsaktiviteter. Detta är en utmärkt jakthund som också kan delta i en rad andra hundrelaterade aktiviteter.

Dalmatiner

Dalmatiner

Dalmatinern är känd för sin intelligens, uthållighet och snabbhet. Rasen har historiskt sett använts för att eskortera hästekipage och diligenser. Dessa aktiva hundar lämpar sig därför utmärkt för långdistanslöpning!

Vi har även knåpat ihop en separat artikel där vi belyser hundraser för löpning. Kika gärna i den artikeln för att få fler tips på raser som lämpar sig särskilt väl för att springa med!

Dvärgpinscher

Dvärgpinscher

Dvärgpinschern är en aktiv hundras i mindre format. Dessa kvicka hundar ställer gärna upp på de flesta fysiska aktiviteter och kräver daglig motion.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel

Den engelska springer spanieln vill gärna vara sin ägare till lags och kräver daglig motion. Rasen är känd för sin förmåga att hålla igång under långa jaktpass.

Golden retriever

Golden retriever

En golden retriever är inte bara intelligent utan även aktiv och energisk. Den kräver därmed en god daglig dos motion och aktivering.

Gordon setter

Gordon setter

Gordon settern har en glänsande och vacker päls, men låt dig inte luras av det yttre. Denna hundras är nämligen robus och framavlat för att kunna utstå tuffa väderförhållanden och utmanande terräng. Det är en jakthund som regelbundet behöver få springa. De kan gärna motionera sig själva genom att springa omkring i trädgården. Men som ägare kan du också följa med på en löptur eller cykla med din hund.

Greyhound

Greyhound

När man pratar om att springa med hund måste man såklart nämna greyhounden. Detta är trots allt hundvärldens motsvarighet till geparden. Detta är världens snabbaste hundras och de kan komma upp i en hastighet på närmare 70 kilometer i timmen. Det är med andra ord ingen hemlighet att dessa hundar behöver regelbunden motion i form av raska promenader m.m.

Irländsk röd setter

Irländsk röd setter

Irländsk röd setter är en väldigt aktiv hundras med mycket energi. Dessa hundar älskar att springa och behöver en hel del motion och utrymme för fysisk aktivitet.

Jack russell terrier

Jack russell terrier

Jack russell terriern är en hund i litet format med en stor motor. De är som små duracellkaniner och framstår lätt som närmast outtröttliga. De kan därför gärna hänga med en aktiv familj på alla möjliga slags äventyr utomhus.

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en hundras med en närmast outtömlig energi. De vill gärna springa, simma och ägna sig åt andra aktiviteter utomhus. De behöver inte bara motioneras ordentligt varje dag utan kan även göra bra ifrån sig i olika hundsporter. Ett exempel på en sport som är lämplig för en vorsteh är agility.

Labrador retriever

Labrador retriever

Likt sin golden retrievern behöver en labrador en hel del motion och aktivering. Detta är en aktiv hundras som mår bäst tillsammans med en fysiskt aktiv hundägare.

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund

Precis som namnet på hundrasen antyder älskar den portugisiska vattenhunden att simma. De har avlats fram för att hjälpa fiskare att in fisk i fiskenät. De är därför utomordentligt skickliga simmare men kan även delta i andra fysiska aktiviteter.

Pudel

Pudel

De olika pudelvarianterna är smarta och aktiva hundar. Pudlar gillar alla slags aktiviteter och kan gärna gå, springa och simma med sina ägare.

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog

Sheltien är av naturen en smidig och spänstig hundras. Detta är en ras med vallande hundar som gärna springer mycket!

Siberian husky

Siberian husky

Det känns inte rätt att diskutera aktiva hundraser utan att nämna slädhundar som sibierian husky. Rasen härstammar från det kyliga Sibirien och har alltså använts för att dra slädar. Detta är därför en väldigt aktiv hundras som gärna ägnar sig åt långdistanslöpning!

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Schäfern är en tysk hundras som är född för att arbeta. Dessa hundar är energiska och kräver en hel del regelbunden fysisk och mental aktivering.

Ungersk vizsla

Ungersk vizsla

Den ungerska vizslan är en mångsidig hundras från Ungern som älskar att springa och behöver gedigen motion på daglig basis. Denna aktiva hundras har tillräckligt mycket energi och uthållighet för att hänga med vilken löpare som helst. Även högre upp i åldrarna är dessa hundar energiska och aktiva.

Weimaraner

Weimaraner

Weimaranern är en graciös hundras som också är väldigt aktiv. En weimarener som inte aktivera tillräckligt blir lätt destruktiv och svårkontrollerad. Dessa hundar är skapta för att springa och behöver daglig motion och lek för att må bra.

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en kortbent hundras men låt dig inte luras av de korta benen! Detta är i själva verket en ras med fysiskt aktiva hundar. De älskar också att ha ett jobb att få utföra!

Avslutande tankar om aktiva hundraser

Aktiva hundraser passar bäst tillsammans med fysiskt aktiva hundägare. Detta är den bistra sanningen – en aktiv hund kommer inte att kunna leva ett lyckligt liv om den inte aktiveras tillräckligt. Så om du väljer någon av hundraserna i denna lista bör du vara redo att motionera den ordentligt.

Äger du själv någon av de hundraser som vi diskuterar här – i sådana fall vilken? Och hur föredrar du att motionera du din aktiva hund?

Vill du hellre läsa en lista med hundraser som inte behöver så mycket motion? I sådana fall hittar du en sådan i den länkade artikeln!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *